Σπάνιο ντοκιμαντέρ του βρετανικού Thames για τον Αττίλα (ΒΙΝΤΕΟ)

Print Friendly, PDF & Email

26.07.2018 09:44

 Sigmalive

Σπάνιο βρετανικό ντοκιμαντέρ, με ημερομηνία 22 Αυγούστου 1974, ανέβηκε αυτές τις μέρες στο διαδίκτυο. Η παραγωγή του έγχρωμου ντοκιμαντέρ ανήκει στο βρετανικό Thames TV.

Στο βίντεο φιλοξενούνται δηλώσεις από Έλληνες της Κύπρου. «Κανείς δεν θέλει να πάει πίσω στα χωριά μας υπό τουρκικό έλεγχο. Θέλουμε να ζήσουμε ελεύθεροι. Προτιμούμε να πεθάνουμε, παρά να ζήσουμε κάτω από τις τουρκικές αρχές», δήλωσε μια Ε/κ.

«Τους μισούμε από τότε που ήμασταν παιδιά. Από πάππου προς πάππου έκαναν αυτά τα κακά στο νησί και στην Ελλάδα», είπε ένας άλλος.

Κάποιοι άλλοι Ε/κ εκφράζουν την έντονη αντιπάθειά τους για τον ρόλο των Αμερικανών στο νησί. Παράλληλα, υπάρχουν και δηλώσεις του Γλαύκου Κληρίδη.

Η κάμερα καταγράφει, επίσης, τον ενθουσιασμό με τον οποίο οι Τ/κ υποδέχτηκαν τα στρατεύματα του Αττίλα.

«Νιώσαμε έκσταση, χαρά και ανακούφιση (όταν ήρθαν οι Τούρκοι)», δήλωσε ένας Τ/κ, ενώ ένας άλλος ανέφερε «Όταν είδα τα τουρκικά τανκς, ξέχασα τη λύπη μου».

Από την πλευρά τους, οι Τούρκοι αναφέρουν πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στους Ε/κ να ανέβουν στα βουνά, για να αρχίσουν αγώνα απελευθέρωσης της  κατεχόμενης Κύπρου από τον Αττίλα.

Δείτε το ντοκιμαντέρ στον πιο πάνω σύνδεσμο.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/news/kypriako/521410/spanio-ntokimanter-tou-vretanikou-thames-gia-ton-attila-vinteo