Οι Δούρειοι Ίπποι

Print Friendly, PDF & Email

10/8/2018

του  Ανδρέα Μορφίτη*  

Με αφορμή την ιστορία με το γλωσσάρι, το οποίο κατασκευάστηκε εν αγνοία όχι μόνο της πλειονότητας των Κυπρίων δημοσιογράφων αλλά και παρακάμπτοντας την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία, επανέρχεται στην επικαιρότητα ο ρόλος ορισμένων ατόμων τα οποία είτε υπό την προσωπική τους ιδιότητα, είτε ως μέλη ορισμένων «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» – NGOs όπως τις αποκαλούν – ενεργούν πραγματικά ως «δούρειοι ίπποι» για προώθηση δικών τους ή αλλότριων ιδεολογικοπολιτικών αντιλήψεων και πολιτικών. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και σημασία –οι οποίες δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητες– έχουν οι αποκαλύψεις στο διαδίκτυο στις οποίες προέβη ένας καταξιωμένος και έντιμος διπλωμάτης και αξιωματούχος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο τέως γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Αλέξανδρος Ζήνων. 

Ο κ. Ζήνων αποκάλυψε –σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της Εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» ημερομηνίας 4/8/2018– ότι υπήρξε παρέμβαση από τον Πρέσβη μας στον Ο.Α.Σ.Ε. με σχετικό διάβημα, αλλά και από τον ίδιο προσωπικώς και υποδείχτηκε το προβληματικό των προθέσεων περί γλωσσαρίου, αλλά όχι μόνο αγνοήθηκαν αλλά και ο πρέσβης μας κατηγορήθηκε από την ηγεσία της Ένωσης Συντακτών για την… παρέμβασή του, σαν να ήταν η ΕΣΚ κράτος μέλος και όχι η Κυπριακή Δημοκρατία! 

Απόλυτα δικαιολογημένα λοιπόν η πλειοψηφία των Κυπρίων δημοσιογράφων επαναφέρει το θέμα, αφού εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι οι λειτουργοί του Τύπου –όσοι πρωταγωνίστησαν στην υπόθεση αυτή– χρησιμοποιήθηκαν ως «Δούρειοι Ίπποι» για να προωθηθούν έξωθεν επιβληθείσες πολιτικές σκοπιμότητες με προφανή στόχο την απάλειψη της αναφοράς για τα κατοχικά δεδομένα, τα προϊόντα και τα παράγωγα της εισβολής και της κατοχής. 

Το δημοσίευμα επιβεβαιώνει δυστυχώς την πιο τραγική κατάληξη της μωρίας (για να μη χρησιμοποιήσω σκληρότερους χαρακτηρισμούς) των Κυπρίων πρωταγωνιστών της κατασκευής και προώθησης του γλωσσαρίου: ο ΟΑΣΕ έχει κυκλοφορήσει ήδη το γλωσσάριο σε ξένα Μέσα Ενημέρωσης και διεθνείς Οργανισμούς με τον αυθαίρετο προσδιορισμό ότι πρόκειται για εργαλείο που υποβοηθά την επικοινωνία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων!!! (τα θαυμαστικά είναι δικά μου)

Η ιστορία με το γλωσσάρι θα πρέπει να επαναφέρει, όχι μόνο στη δημοσιότητα αλλά και για ευρύτερο προβληματισμό της ίδιας της Κυβέρνησης και των αρμόδιων Οργάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον ρόλο, τις αρμοδιότητες, τον έλεγχο της χρηματοδότησης και των δραστηριοτήτων των ούτω καλούμενων «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» οι οποίες αυξάνονται και πληθύνονται στην Κυπριακή Δημοκρατία. 

Ο Επίτροπος Εθελοντισμού και μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κ. Γιαννάκης Γιαννάκη, στην αρμοδιότητα του οποίου είναι ο έλεγχος των πηγών και των Κέντρων Χρηματοδοτήσεων των Οργανώσεων αυτών οφείλει να μελετήσει τα καταστατικά, τους σκοπούς, τους στόχους, τις αρμοδιότητες των αξιωματούχων και των μελών τους και να βγάλει στην επιφάνεια τα «έργα και τις ημέρες» μιας εκάστης των οργανώσεων και των μελών τους. 

Θα υπενθυμίσω απλώς ότι αρκετά μέλη συγκεκριμένης και επώνυμης «Μη Κυβερνητικής Οργανώσεως» μετέβησαν στο Κραν Μοντανά, όπου και κατέλυσαν σε γειτονικό ξενοδοχείο της Κυπριακής Αντιπροσωπείας καθ’ όλη  τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. 

Οι πολίτες δικαιούνται να ενημερωθούν από τον αρμόδιο κρατικό Αξιωματούχο, στην περίπτωση αυτή από τον κ. Γιαννάκη, ποιοι μετέβησαν στο Κραν Μοντανά, σε ποια οργάνωση ανήκουν, πόσο στοίχισε το… εγχείρημά τους και ποιος χρηματοδότησε αυτή την… εκδρομή! 

Ίσως διαπιστωθεί ότι υπάρχει κάποιος συσχετισμός της εκδρομής με το γλωσσάριο, αφού αρκετοί από τους πρωταγωνιστές ήσαν τα ίδια πρόσωπα! 

Δικαίως, λοιπόν, οι Κύπριοι δημοσιογράφοι αποκαλούν «δούρειους ίππους» όσους κάτω από τον μανδύα της λεγόμενης «Κοινωνίας των Πολιτών» πραγματοποιούν επαφές και συναλλαγές είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό με ντόπιους είτε με ξένους παράγοντες και προσωπικότητες, παρακάμπτοντας ή ακόμη και εξουδετερώνοντας τους χειρισμούς και τους σχεδιασμούς των αρμόδιων Κρατικών Οργάνων, Φορέων και Αξιωματούχων, όπως συνέβη και με την περίπτωση του ΟΑΣΕ που καταμαρτύρησε ο πλέον αρμόδιος, ο τέως Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Αλέξανδρος Ζήνων. 

Παρακαλώ κάθε αρμόδιο –αν υπάρχει– να απαντήσει! Ή τουλάχιστον να δραστηριοποιηθεί. 

Ιδού η Ρόδος! 

*Μέλος Πολιτικής Επιτροπής Κίνημα Αλληλεγγύη.

 

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/paremvaseis-ston-f/article/566550/oi-doyreioi-ippoi