19/8/2018
της Φανούλας Αργυρού*
Στις 8.8.2018 ο συνάδελφος Άριστος Μιχαηλίδης στο άρθρο του «Η βιομηχανία τύψεων και η εγκληματική δεκαετία» επικρίνοντας μια σειρά άρθρα στην εφημερίδα Πολίτης έγραψε «Η ιστορία δεν γράφεται από υστερόβουλους δημοσιογράφους. Πουθενά στον κόσμο. Προπάντων, όταν πρόκειται για μια σκοτεινή ιστορία όπου ο καθένας ρίχνει φως μόνο εκεί που εξυπηρετεί τις πολιτικές ιδεοληψίες του… Γι΄ αυτό και η προσπάθεια κάποιων δημοσιογράφων να ασχοληθούν με τη σκοτεινή περίοδο της δεκαετίας του 1960, γράφοντας «ζουμερά» ρεπορτάζ για μερικά από τα εγκλήματα που έγιναν, δεν είναι τίποτε άλλο παρά συμμετοχή στην οργανωμένη βιομηχανία τύψεων εις βάρος της ελληνοκυπριακής κοινότητας, που εδώ και χρόνια στήνεται για να δικαιολογεί την τουρκική εισβολή και να εξωθεί έναν λαό να αποδέχεται τη μοίρα του σαν αμαρτωλός που πρέπει να ζητήσει άφεση…»
Προσπαθώντας να δικαιολογήσει την εφημερίδα ο συνάδελφος Διονύσης Διονυσίου δημοσίευσε στον Πολίτη στις 12.8.2018 το δικό του άρθρο «Ένα τεράστιο κενό Δικαιοσύνης» με φωτογραφία της Θεάς της Δικαιοσύνης, Θέμιδας κατά τους αρχαίους Έλληνες και ολοκλήρωσε «Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Ένα τεράστιο κενό. Ένα τεράστιο έλλειμμα Δικαιοσύνης, που καταδικάζει τη σκέψη μας να περιφέρεται ξεδιάντροπα τσίτσιδη μπροστά στην αλήθεια. Όπως είπε κάποτε ο Μπένζαμιν Ντισραέλι,«δικαιοσύνη είναι αλήθεια στην πράξη».
1) Ναι, υπάρχει, σίγουρα μεγάλο κενό Δικαιοσύνης. Και στο ίδιο το άρθρο του Δ. Διονυσίου, εφόσον δεν αναφέρεται στην ανάγκη σύστασης ενός διεθνούς ποινικού δικαστηρίου, όπως έγινε σε άλλες περιπτώσεις, για να τιμωρηθούν οι ένοχοι και η Τουρκία για τις δύο βάρβαρες εισβολές και συνεχιζόμενη κατοχή της μισής μας πατρίδας, για τις ατιμίες της, βιασμούς, δολοφονίες και σωρεία παραβιάσεων διεθνών συμβάσεων που συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Το άρθρο δυστυχώς μάλλον προβάλει τον διαχωρισμό για τον οποίο ζητούν την νομιμοποίησή του από τα θύματα…
2) Η αναφορά του Δ. Διονυσίου στον Disraeli ήταν παντελώς άστοχη. Γιατί όπως επανειλημμένα τόνιζε ο Gladstone , o Disraeli συχνά έκλεινε τα μάτια στην δικαιοσύνη και την αλήθεια, όπως στις σφαγές των Αρμενίων, των Βουλγάρων και άλλων από την Τουρκία. Ακόμα περισσότερο, η Τουρκία ποτέ δεν καλέστηκε να πληρώσει για τα εγκλήματά της. Υπάρχουν και ιστορικά σκίτσα της εποχής στο διαδίκτυο που επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές, όπως ένα του 1876 από το Ketty Images, κατά την δεύτερη πρωθυπουργική θητεία του Disraeli…
*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος
ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ