Αποκαλύπτονται οι στόχοι της Τουρκίας: Βάση ελέγχου Αν. Μεσογείου

29/8/2018

του   Ανδρέα Πιμπίσιη    

Κίνηση η οποία αποδεικνύει τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς σ’ ό,τι αφορά την Κύπρο, αλλά και ευρύτερα την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αποτελεί η αποκάλυψη της πρότασης για ναυτική βάση στα κατεχόμενα. Η Τουρκία ήθελε και θέλει την Κύπρο ως ένα προκεχωρημένο φυλάκιο ελέγχου ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου. 

Γι’ αυτό και στόχος της ήταν να διασφαλίσει μέσω των συνομιλιών στο Κυπριακό μια μόνιμη παρουσία στο νησί, να έχουν μια μόνιμη βάση προκειμένου να προβαίνουν σε ενέργειες που εξυπηρετούν. Αυτό είχε υποδείξει τον τελευταίο έναν χρόνο η Λευκωσία, ότι δηλαδή στόχος της Τουρκίας στο Κραν Μοντανά ήταν μια μόνιμη βάση στην Κύπρο. Το χθεσινό δημοσίευμα της «Γενί Σαφάκ» για πρόταση από το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας έρχεται να καταδείξει πως αυτά που οι Τούρκοι λένε τα εννοούν. Και στην περίπτωση της Κύπρου, εδώ και μια δεκαετία, στόχος τους είναι μέσω της λύσης του Κυπριακού να εξασφαλίσουν μια μόνιμη βάση στην Κύπρο. 

Και η βάση την οποία επιδιώκει η Άγκυρα δεν σχετίζεται καθόλου με θέματα προστασίας των Τουρκοκυπρίων κ.λπ. Κι αυτό είναι πολύ καλά γνωστό σε όσους εμπλέκονται ή παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Κυπριακό από κοντά. Γειτονικά κράτη, τα οποία δεν εμπλέκονται στο Κυπριακό, δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις συνομιλίες και ειδικότερα σ’ ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση των πτυχών της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Τους ενδιαφέρει πάρα πολύ να ξέρουν εάν η Τουρκία θα έχει ρόλο στην Κύπρο σε μια ενδεχόμενη λύση.

Το δημοσίευμα 

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» αποκάλυψε ότι το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας υπέβαλε πρόταση στο τουρκικό ΥΠΕΞ για ίδρυση επειγόντως ναυτικής βάσης στην κατεχόμενη Κύπρο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το τουρκικό Ναυτικό εισηγείται εγκαταστάσεις κυρίαρχης βάσης, όπως οι βρετανικές βάσεις στο νησί. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην πρόταση σημειώνεται πως «η Τουρκία πρέπει να ιδρύσει ναυτική βάση σε κατάλληλη θέση στην “τδβκ”».

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, η πρόταση αυτή είχε υποβληθεί για πρώτη φορά το 2009 μετά την ίδρυση της Αεροπορικής Βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο και επαναφέρεται και πάλι τώρα. Η «Γενί Σαφάκ» αναφέρει ότι «η ίδρυση ναυτικής βάσης στην “τδβκ” θα διασφαλίσει ώστε να τεθούν υπό εγγύηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της “τδβκ”, αλλά και τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και της “τδβκ” στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ θα διασφαλίσει ώστε να ληφθούν μέτρα που θα εμποδίσουν την κατοχή των περιοχών ενέργειας στη θάλασσα». Προσθέτει ακόμη ότι «θα συμβάλει ώστε να ενισχυθεί η θέση της “τδβκ” και της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις που ζητείται να ξεκινήσουν ξανά».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι οι ΗΠΑ, Βρετανία και άλλες δυτικές δυνάμεις έχουν αυξήσει τη στρατιωτική παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ισπανία, ο Καναδάς, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Δανία έχουν αγκυροβολήσει τα πολεμικά τους πλοία στην περιοχή. Αναφέρεται ακόμη ότι «η ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου έχει αυξήσει τις προσπάθειές της για να κατακτήσει τα πεδία ενέργειας», προσθέτοντας ότι η Τουρκία έδωσε το μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων και κάνει τα σχέδιά της για να λάβει μέτρα.

Η εφημερίδα, επισημαίνοντας τη στρατηγική θέση στην οποία βρίσκεται η Κύπρος, αναφέρει ότι η Τουρκία λαμβάνει από τώρα τα μέτρα της ενόψει των εξελίξεων που αναμένονται τα επόμενα χρόνια στην περιοχή όπου όλες οι ξένες δυνάμεις έχουν στρέψει την προσοχή τους. 

Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η Τουρκία δεν έχει ούτε αεροπορική βάση στα κατεχόμενα, ενώ γίνονται προσπάθειες να τεθεί σε λειτουργία και να καλυφθούν οι ανάγκες του τουρκικού στρατού από το πολιτικό αεροδρόμιο του Λευκονοίκου, το οποίο είναι κλειστό. Σύμφωνα με τη «Γενί Σαφάκ», το αεροδρόμιο Λευκονοίκου προσφέρεται για να καλύψει τις ανάγκες της Τουρκίας για αεροπορική βάση στα κατεχόμενα. 

Το δημοσίευμα φέρει τον τίτλο «Επειγόντως ναυτική βάση στο νησί» και σημειώνει ότι η ανατολική Μεσόγειος έγινε μια από τις πιο κρίσιμες (σημαντικές) περιοχές στον κόσμο από άποψης ενέργειας και στρατιωτικής ασφάλειας. Σύμφωνα με τη «Γενί Σαφάκ», θα μειωθεί η αντίδραση σε κάθε είδους επιχειρήσεις στην περιοχή –περιλαμβανομένων και των ανθρωπιστικών αποστολών– ενώ (μια τουρκική ναυτική βάση) θα αποτελέσει την απάντηση στην αντίθετη με το διεθνές δίκαιο –όπως υποστηρίζεται στο δημοσίευμα– αμυντική και στρατιωτική συνεργασία της «ε/κ διοίκησης της νότιας Κύπρου». Θα δείξει, επίσης, για ακόμη μια φορά, με ξεκάθαρο τρόπο στη διεθνή κοινότητα την αποφασιστικότητα της Τουρκίας και του ψευδοκράτους σε θέματα δικαιωμάτων τους.

Επιπλέον, μια ναυτική βάση στην “τδβκ” –συνεχίζει το δημοσίευμα– θα παρέχει ασφάλεια στις ναυτικές μεταφορές που χρησιμοποιούν το λιμάνι της Αλεξανδρέττας και τη Διώρυγα του Σουέζ. «Με αυτόν τον τρόπο θα εμποδιστούν πιθανά τετελεσμένα στη Μεσόγειο και θα διαφυλαχθούν ήρεμα τα νερά της ως μια λίμνης ειρήνης». Η είδηση αναδημοσιεύεται και από τ/κ ηλεκτρονικά ΜΜΕ που κάνουν αναφορά στην τουρκική εφημερίδα.

Είναι εμφανές ότι η πληροφορία έχει πηγή το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, το οποίο επιχειρεί, μέσω αυτής της δημοσιοποίησης, να ασκήσει πίεση προς υπουργείο Εξωτερικών και κυβέρνηση ευρύτερα, ώστε να λάβει υπόψη αυτά τα δεδομένα στη συνέχεια και ενόψει εξελίξεων στο Κυπριακό. 

Διπλωματικές πρωτοβουλίες ανακοίνωσε ο Οζερσάι

Διπλωματικές πρωτοβουλίες «για την εξυγίανση και όχι για αναθέρμανση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο» εξήγγειλε ο Κουντρέτ Οζερσάι, λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» στο υπό τον έλεγχο της Τουρκίας κατοχικό καθεστώς. Οι δηλώσεις του Κουντρέτ Οζερσάι έγιναν στη διάρκεια συμμετοχής του σε εκπομπή του «Μπαϊράκ». Ανέφερε πως δεν διαβλέπει ένα καταστροφικό σενάριο στην Ανατολική Μεσόγειο αυτή την περίοδο. 

Υποστήριξε ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος το μόνο που πράττουν είναι να επικεντρωθούν στις δικές τους δραστηριότητες έρευνας και εξόρυξης, εις απάντησιν ανάλογων βημάτων που λαμβάνονται από την ελληνοκυπριακή πλευρά. «Δεν έχουμε δει ένα καταστροφικό σενάριο ή έντασης στην περιοχή λόγω αυτού» υποστήριξε. Ωστόσο υποστήριξε πως αυτό που η τουρκοκυπριακή πλευρά προτιμά είναι οι όποιοι πόροι στην περιοχή να ερευνούνται και να αξιοποιούνται, και το ιδανικό είναι αυτό να γίνεται μέσα σε συνθήκες διευθέτησης.

Συνέχισε λέγοντας πως «ίσως ρεαλιστικό θα ήταν, αυτή τη στιγμή, να ήταν καλύτερα να πωληθεί ο πλούτος στις διεθνείς αγορές μέσω μιας προσωρινής συμφωνίας ελλείψει λύσης, κατά τρόπο που θα διαφυλάττει τα συμφέροντα και των δύο πλευρών και δεν θα επιτρέπει στη μια πλευρά να υποβαθμίζει το στάτους της άλλης». Τόνισε περαιτέρω ότι ο ίδιος δεν προβλέπει αντιπαράθεση «ενόσο το θέμα προσεγγίζεται κατά αυτό τον τρόπο μέσα από κοινή λογική». 

Ο Οζερσάι υποστήριξε επίσης ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα αποφύγει να μοιραστεί τον πλούτο της νήσου ενόσω η διεθνής κοινότητα δεν υπογραμμίζει το γεγονός ότι αυτός ανήκει στις δύο πλευρές και επιμένει να ανάβει πράσινο φως στους Ελληνοκυπρίους για έρευνα και εκμετάλλευση ελλείψει μιας διευθέτησης. 

http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/573501/apokalyptontai-oi-stochoi-tis-toyrkias-basi-elenchoy-an-mesogioy