YΠΑΜ: Έθεσε προϋποθέσεις για συμμετοχή τρίτων κρατών στην PESCO

30.08.2018 19:32 

Sigmalive

Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή τρίτων κρατών σε προγράμματα της PESCO (μόνιμη διαρθρωμένη αμυντική συνεργασία στην ΕΕ) θα πρέπει να αποτελεί η εκ των προτέρων ολοκλήρωση Συμφωνίας Ασφαλείας Ανταλλαγής Διαβαθμισμένων Πληροφοριών των Κρατών αυτών με την ΕΕ και Τεχνικής Διευθέτησης με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας, υποστήριξε σε παρέμβασή του ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου Σάββας Αγγελίδης, κατά την άτυπη συνεδρίαση των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ στη Βιέννη της προεδρεύουσας αυτό το εξάμηνο Αυστρίας.

Κατά την παρέμβασή του ο Υπουργός τόνισε ότι όλες οι τεχνολογίες και δυνατότητες που αναπτύσσονται στα πλαίσια ενός προγράμματος της PESCO, θα πρέπει να είναι διαθέσιμες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλα τα Μέλη της.

Η PESCO, η συνεργασία με τα Δυτικά Βαλκάνια  στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ καθώς και τη συμμετοχή τρίτων κρατών στις πρωτοβουλίες της ΕΕ στην περιοχή, ήταν μερικά από τα θέματα της ατζέντας της άτυπης συνάντησης. Όπως έγινε γνωστό, οι Υπουργοί συζήτησαν και “έδωσαν πολιτική καθοδήγηση επί θεμάτων που αφορούν την Ασφάλεια και Άμυνα της ΕΕ”, ενόψει  του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων του Νοεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, συζητήθηκε η πρόταση για το Ευρωπαϊκό Ειρηνευτικό Ταμείο (European Peace Facility-EPF), οι εξελίξεις επί της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (Permanent Structured Cooperation-PESCO) και έγινε ανταλλαγή απόψεων επί της ανασκόπησης της Στρατιωτικής Δυνατότητας Σχεδιασμού και Διεξαγωγής Επιχειρήσεων της ΕΕ (Military Planning and Conduct Capability- MPCC) και επί της επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Μεσόγειο, EUNAVFOR MED Operation Sofia.

Ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης σε παρέμβασή του εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Κύπρου προς την Επιχείρηση Sofia, σημειώνοντας την ανάγκη για αλληλεγγύη μεταξύ των Κρατών Μελών στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών που καταφθάνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Καλωσόρισε δε την πρόταση της Κομισιόν για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ειρηνευτικού Ταμείου και υποστήριξε την ενδυνάμωση και μετεξέλιξη της Στρατιωτικής Δυνατότητας Σχεδιασμού και Διεξαγωγής Επιχειρήσεων της ΕΕ, ώστε να μπορεί να σχεδιάζει και διεξάγει και τις εκτελεστικές αποστολές της ΕΕ, κάτι που θα ενισχύσει, όπως τόνισε, τη Στρατηγική Αυτονομία της ΕΕ.

Τέλος, εξέφρασε την υποστήριξη της Κύπρου στην προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, τονίζοντας όμως ότι απαιτείται πρώτα η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και η εναρμόνισή τους με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Στις εργασίες συμμετείχαν και η αναπληρωτής ΓΓ του ΝΑΤΟ Rose Gottemoeller, καθώς και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, υπεύθυνος για ειρηνευτικές αποστολές, Jean-Pierre Lacroix, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις δραστηριότητες των Οργανισμών τους στην περιοχή και στις δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασία με την ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ