Tα Προεκλογικά Πυροτεχνήματα και το Στρατιωτικό Μουσείο

Print Friendly, PDF & Email

07 Οκτώβριος 2018, 18:00

Με τον Άντη Λοΐζου

Είναι κρίμα και ντροπή μια χώρα με τόσο μεγάλη ιστορία, που αποτέλεσε διαχρονικά στρατηγική περιοχή, όπως αυτό αποδεικνύεται μέσα από την ιστορία αλλά και τη χαρτογραφία, να στερείται ενός Ιστορικού – Πολεμικού Μουσείου

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής εκστρατείας, ο κυπριακός λαός ήταν δέκτης πολλών υποσχέσεων απ’ όλους τους υποψήφιους προέδρους. Μία από τις υποσχέσεις της κυβέρνησης Αναστασιάδη ήταν η δημιουργία Μουσείου της ΕΦ. Η εν λόγω υπόσχεση συνοδεύτηκε προεκλογικά από διάφορα πυροτεχνήματα, όπως τη μεταφορά διαφόρων μουσειακών εκθεμάτων ανοικτού χώρου στο εξαγγελθέν «μουσείο» ΕΦ, την προβολή αυτών μέσω των ΜΜΕ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και μια εκδήλωση σ’ αυτό προς τιμήν των αποστράτων αξιωματικών από τον απελθόντα Υπουργό Άμυνας.

Έκτοτε στο μουσείο δεν μεταφέρθηκε άλλο αντικείμενο από τα πολλά ιστορικά αντικείμενα και όπλα που υπάρχουν στις αποθήκες της ΕΦ και παραμένει κλειστό και το κοινό δεν μπορεί να το επισκεφθεί. Ένα άλλο παράδοξο, που αποδεικνύει περίτρανα τους προεκλογικούς σκοπούς της εξαγγελίας της δημιουργίας του εν λόγω μουσείου, είναι η επιλογή του χώρου, ο οποίος παρουσιάζει τα ακόλουθα μειονεκτήματα:

1. Ο εξωτερικός χώρος του μουσείου είναι πολύ μικρός, με αποτέλεσμα να έχουν τοποθετηθεί σε πολύ πυκνή διάταξη (ασφυκτικά) μόνο λίγα από τα εκθέματα που είναι υποχρεωτική η έκθεσή τους σε ανοικτό χώρο, δεδομένου ότι υπάρχουν άλλα ιστορικά μέσα που δεν έχουν εκτεθεί, όπως το τουρκικό λάφυρο του 1974 ΤΟΜΠ Μ113, ελικόπτερο ΜΙ 2, αυτοσχέδια άρματα του 1964, πυροβόλα κ.ά.

2. Στο ιστορικό διατηρητέο σπίτι, όπου στεγάζεται το «ΜΟΥΣΕΙΟ», εξ όσων γνωρίζω είναι αδύνατο να εκτεθούν όλα τα υφιστάμενα μουσειακά εκθέματα της ΕΦ, πολύ δε περισσότερο να δημιουργηθούν οι βοηθητικοί χώροι όπως γραφεία, βιβλιοθήκη και μια στοιχειώδης αίθουσα όπου θα συντηρούνται περιοδικά τα μικρά αντικείμενα (όπλα, ξίφη κ.λπ) για στοιχειώδη προστασία.

3. Το «ΜΟΥΣΕΙΟ» στερείται χώρου στάθμευσης οχημάτων, πολύ δε περισσότερο λεωφορείων, παράγοντα αποτρεπτικού για την επισκεψιμότητα που θα μπορούσε να έχει από οργανωμένα τουριστικά γραφεία, σχολεία κ.λπ.

4. Ο χώρος του «ΜΟΥΣΕΙΟΥ» βρίσκεται σε περιοχή όπου στεγάζονται δημόσια γραφεία και επιχειρήσεις και η αξία του είναι πολύ υψηλή, και με δεδομένη τη νοοτροπία των πρώην και νυν κυβερνώντων δεν πρέπει να αποκλείεται σε μελλοντικό χρόνο να κριθεί ασύμφορη η λειτουργία του μουσείου και να «εξοριστεί» από την περιοχή.

Κρίνεται σκόπιμο ν’ αναφερθεί ότι υπάρχουν μουσεία σε χώρες που δυνατό να ευρίσκονται σε περιοχές με μερικά από τα παραπάνω μειονεκτήματα, πλην όμως πρόκειται για παλιά μουσεία που είχαν γίνει όταν οι εν λόγω περιοχές ήταν εκτός του επιχειρηματικού κέντρου των πόλεων που εδρεύουν.

Ένα άλλο στοιχείο, που δεν ελήφθη υπόψη, είναι η ονομασία και το θέμα του μουσείου. Εκτιμώ ότι το μουσείο θα έπρεπε να ονομαστεί Ιστορικό – Πολεμικό Μουσείο, στο οποίο θα συγκεντρώνονταν εκθέματα σε ενότητες κατά χρονολογική περίοδο από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, δεδομένου ότι η Κύπρος έχει ιστορία πέραν των 9000 χρόνων και η πολεμική της ιστορία είναι συνήλικη της ύπαρξής της. Σχετικά εκθέματα από την αρχαιότητα υπάρχουν μερικά στο αρχαιολογικό μουσείο, από τη Βυζαντινή περίοδο, τη Φραγκοκρατία και άλλες περιόδους υπάρχουν μερικά κανόνια, όπλα, ξίφη, ακόντια και στα κάστρα της Λάρνακας και της Λεμεσού και αλλού.

Εκτιμώ ότι και αυτά τα ιστορικά κειμήλια θα μπορούσαν να εκτεθούν σε ένα ενιαίο Ιστορικό – Πολεμικό Μουσείο, το οποίο θα μπορούσε να οργανωθεί και να ιδρυθεί σε ένα σύγχρονο μουσείο με μεγάλο εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο, όπου θα είναι δυνατή η προβολή της πολυχιλιετούς ιστορίας της Κύπρου. Για λόγους ευνόητους δεν θα ήθελα να εισηγηθώ χώρους κατάλληλους (υπάρχουν αρκετοί) προς τούτο.

Είναι κρίμα και ντροπή μια χώρα με τόσο μεγάλη ιστορία, που αποτέλεσε διαχρονικά στρατηγική περιοχή, όπως αυτό αποδεικνύεται μέσα από την ιστορία αλλά και τη χαρτογραφία, να στερείται ενός Ιστορικού – Πολεμικού Μουσείου. Ανάλογο μουσείο δημιουργήθηκε στην Αγία Νάπα με καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλία από τον Παραλιμνίτη Σέργη Σεργίου.

Προς επίρρωση της αδιαφορίας που υπάρχει διαχρονικά από την Πολιτεία στο θέμα της δημιουργίας του μουσείου είναι ότι ακόμα και το ΓΕΕΦ δεν έχει εγκαταστάσεις δικές του και φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Αρχηγείου της Αστυνομίας για περισσότερο από μισό αιώνα.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/533010/ta-proeklogika-pyrotexnimata-kai-to-stratiotiko-mouseio