Νίκο… πού πάμε; Αβέρωφ… πού πάμε;

Print Friendly, PDF & Email

14 Οκτώβριος 2018, 18:04

Του Σωτήρη Παπαδόπουλου

ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ­- ΑΒΕΡΩΦ ΝΕΟΦΥΤΟΥ: ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΧΙΛΙΑ ΜΥΡΙΑ ΚΥΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΦΤΑΝΟΥΝ ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ…
ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΝ ΜΟΝΤΑΝΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΣΥ ΕΙΧΑΝ ΠΟΛΛΕΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Ισχυρούς κραδασμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο και στο εσωτερικό του ΔΗΣΥ προκάλεσαν τα απόνερα των δηλώσεων του Αβέρωφ Νεοφύτου και του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό. Η Νέα Υόρκη και η συνάντηση Νεοφύτου – Οζερσάι εκτόξευσαν στην επιφάνεια τις αντεγκλήσεις του Προεδρικού με τον ηγέτη του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Στην Πινδάρου, κορυφαία στελέχη ανέφεραν στο ΣΙΓΜΑ ότι τα πράγματα είναι ζόρικα. Στο Προεδρικό, το κλίμα ήταν βαρύ και ο εκνευρισμός διάχυτος. Η διαφωνία… είναι στην αξιολόγηση της μελλοντικής πορείας του Κυπριακού.

Μετά τις δημόσιες αντιπαραθέσεις και τα “τσουνάμια”, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου έπαιρνε το “ναι μεν, αλλά” του Αβέρωφ Νεοφύτου, με τον ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος να δηλώνει: “Δεν βλέπω αλλαγή πλεύσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι δικές μου διαπιστώσεις ότι σε αυτό το πλαίσιο -των δύο κρατών- θα κινηθεί η διεθνής κοινότητα, αν δεν ανοίξει ξανά το παράθυρο ελπίδας. Οδεύουμε προς το τέλος του Κυπριακού με το μοντέλο που μέχρι σήμερα διαπραγματευόμαστε”.

Σε μια συγκυρία που τα μέτωπα για την Κυβέρνηση είναι πολλά, το τελευταίο που περίμεναν ήταν μια κρίση με το κυβερνών κόμμα.

Από το Κραν Μοντανά και το «δημοψήφισμα»

Ωστόσο, η κόντρα των δύο αντρών για την πορεία του Κυπριακού δεν ξεκίνησε τώρα. Οι φήμες έλεγαν για σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα στους δύο άντρες από το Κραν Μοντανά και τουλάχιστον μέχρι τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου του περσινού Αυγούστου, όταν οι κ. Αναστασιάδης και Νεοφύτου αποφάσισαν να κλείσουν την πληγή που προκάλεσε η διάσκεψη στο ελβετικό θέρετρο και είχαν βάλει τη βάση και το πλάνο για τον προεκλογικό του 2018, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις περί αποστασιοποίησής του, να αναλαμβάνει καίριο ρόλο.

Φυσικά, ποιος μπορεί να ξεχάσει και την περίοδο κρίσης που πέρασαν οι σχέσεις Νίκου Αναστασιάδη και Αβέρωφ Νεοφύτου μετά την άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας να επικυρώσει σε Νόμο την πρόταση Νόμου του ΔΗΣΥ για το Ενωτικό Δημοψήφισμα.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν έκρυβε την ενόχλησή του και με κάθε ευκαιρία επέκρινε έντονα την απόφαση του Προέδρου, την οποία χαρακτήριζε από αψυχολόγητη μέχρι και ακατανόητη. Η ενόχληση του Προέδρου του ΔΗΣΥ είχε να κάνει επί της ουσίας με την κίνηση του Προέδρου Αναστασιάδη, αλλά κυρίως και με το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε εκ των προτέρων, με αποτέλεσμα να αισθανθεί θιγμένος.

Τα δημόσια πυρά στον Έιντε και η χαλαρή ομοσπονδία

Το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά είχε προκαλέσει προβληματισμό στο Προεδρικό, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (και εν όψει προεδρικών εκλογών) να χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα και να είναι αποφασισμένος να πάει σε συνομιλίες μόνον εάν αλλάξουν πολλά. Μετά το αδιέξοδο στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε και φίλια πυρά από την πτέρυγα των ένθερμων υποστηρικτών της λύσης.

Οι πληροφορίες τότε έλεγαν ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου ξεκαθάριζε πως στηρίζει πλήρως τις κινήσεις του Νίκου Αναστασιάδη και φέρεται να έριξε στον Νίκο Αναστασιάδη την ιδέα για αποστολή επιστολής προς τον Αντόνιο Γκουτέρες, διά της οποίας θα ξεκαθάριζε πως είναι έτοιμος να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, νοουμένου ότι η συζήτηση θα κινηθεί στο πλαίσιο Γκουτέρες.

Τα περί… τεχνητής κρίσης

Η τελευταία αντιπαράθεση Αναστασιάδη – Αβέρωφ Νεοφύτου βγήκε στη δημοσιότητα 48 ώρες πριν από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και τα όσα έγιναν γνωστά περί συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και σκέψεων που έβαλε ο κ. Αναστασιάδης στο τραπέζι της συζήτησης με τους πολιτικούς αρχηγούς, περί «αποκεντροποίησης» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε περίπτωση λύσης.

Στις 18 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, έλεγε: «Μια νέα αποτυχία των συνομιλιών στο Κυπριακό θα αλλάξει, ενδεχομένως, άρδην τη βάση του διαλόγου, όχι γιατί εμείς το επιθυμούμε, αλλά γιατί, εκ των γεγονότων, ενδεχομένως να υπάρξουν άλλες σκέψεις είτε από τους εμπλεκομένους είτε από τους ενδιαφερομένους, και αυτό θα ήταν το χείριστο».

Στο αντιπολιτευτικό στρατόπεδο, δεν ήταν λίγες οι φωνές που ανέφεραν στη «Σημερινή» ότι όλα όσα είδαμε ήταν ένα καλοσχεδιασμένο σχέδιο, ώστε τα βλέμματα των ΜΜΕ να πέσουν επάνω στην… κρίση. Από την άλλη, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος έκαναν λόγο για έναν συνηθισμένο πολιτικό εκνευρισμό που προκαλούν, αρκετές φορές, διάφορες εξελίξεις.

Στην πραγματικότητα, Νίκος Αναστασιάδης και Αβέρωφ Νεοφύτου μιλούν την ίδια γλώσσα για την πολιτική που πρέπει να εφαρμοστεί στο Κυπριακό, αλλά λένε ότι διαφωνούν για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε για να φτάσουμε στο τέρμα.

Κρίνετε εσείς, αν η σημερινή γλώσσα των δύο αντρών σε σχέση με την περίοδο μετά το Κραν Μοντανά έχει διαφορές. Ο κ. Αναστασιάδης τότε έθετε όρο για τη σύγκληση νέας πενταμερούς διάσκεψης, τη συζήτηση και κατάληξη στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, πριν από τη συνέχιση της συζήτησης των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού. Ο κ. Νεοφύτου, όμως, έλεγε ότι η τακτική των τελευταίων δεκαετιών για συζήτηση και κατάληξη, πρώτα στις εσωτερικές πτυχές, ήταν λανθασμένη και πρέπει να αλλάξει.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/534335/niko-pou-pame-averof-pou-pame