Προκλήσεων συνέχεια από Τουρκία: Τριμερής – ΗΠΑ και Μπαρμπαρός

Print Friendly, PDF & Email

19.10.2018 20:25 

του Σωτήρη Παπαδόπουλου

Συνεχίζει να σεργιανίζει στην Κυπριακή ΑΟΖ το Μπαρμπαρός.

Το ερευνητικό μας πλοίο Μπαρμπαρός θα συνεχίσει τα καθήκοντά του στην περιοχή.  Δεν είναι αποδεκτές οι μονομερείς ενέργειες της ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου”

Η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί στην περιοχή τη φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ, αλλά πολύ κοντά βρίσκονται τέσσερα Αμερικανικά πολεμικά πλοία.

«Μας θλίβουν οι καταδικασμένες σε αποτυχία απόπειρες, όπως οι μονομερείς έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία θα απαντήσει «σθεναρά», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Δύο από τα αμερικανικά αντιτορπιλικά που παρακολουθούν τις τουρκικές κινήσεις τα βλέπουμε σε δράση.Το USS ROSS εκτοξεύει Τόμαχοκ εναντίον στόχων στην Συρία και το USS Burke πλήττει στόχους του ISIS.Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ επισημοποιούν τον κεντρικό ενεργειακό ρόλο που θέλουν να έχουν στην Κυπριακή ΑΟΖ.

«Η Ελλάδα και η Κύπρος παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην στρατηγική μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα αρχίσουμε μέσα στο φθινόπωρο ένα στρατηγικό διάλογο με την Ελλάδα, ενώ θα ταξιδέψω στην Κύπρο σε λίγες μέρες», ανέφερε ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών. «Θέλουμε να έχουμε μεγαλύτερη παρουσία στο νησί, όχι μόνο σε διακρατικό επίπεδο αλλά και στον διάλογο του τριμερούς άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ», συμπλήρωσε.

Η παρουσία Μίτσελ στην Κύπρο θα έχει συμβολικό και αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα καθώς θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Παράλληλα θα στρώσει το χαλί της επίσκεψης Χριστοδουλίδη στις ΗΠΑ στις 9 Νοεμβρίου. Η Λευκωσία θεωρεί ότι ενεργειακά και κυπριακό θα έχουν παράλληλη πορεία. 

Και ενώ πλησιάζει η γεώτρηση της Exxon Mobil μεγάλες προσδοκίες διατηρεί από την επικείμενη γεώτρηση ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός.

«Η Κύπρος, βρίσκεται σε σημείο όπου οι εκτιμήσεις για μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων είναι πολύ ελπιδοφόρες», είπε ο Πρόεδρος της EXXON.

Σύμφωνα με το Bloomberg η Exxon  στοχεύει στην εξεύρεση γιγάντιων κοιτασμάτων τα οποία θα φέρουν στην κυριότητά της υδρογονάνθρακες σε ποσότητες ενός ή και περισσότερων δισεκατομμυρίων βαρελιών.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/news/politics/535441/prokliseon-synexeia-apo-tourkia-trimeris-hpa-kai-mparmparos