21/10/2018
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος, το οποίο θα συνδέεται και με τη συζήτηση για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, θα επιδιώξουν να «κλειδώσουν» κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατά τη συζήτηση του Κυπριακού, που χρονικά τοποθετείται στο τέλος του τρέχοντος μηνός.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ενόψει των διεργασιών για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αφήνεται να διαρρεύσει πως τον Ιανουάριο, όταν θα συζητείται το θέμα της Δύναμης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, υπάρχει πρόθεση διεθνών παικτών να διασυνδέσουν το μέλλον της με την πορεία του Κυπριακού. Κοντολογίς, εάν δεν υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία θα επανέλθει στην ατζέντα θέμα διαφορετικής προσέγγισης για το τι μέλλει γενέσθαι με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
- Ο καθορισμός χρονοδιαγράμματος παραπέμπει σε μια διαδικασία εξπρές, καθώς και σε αλλαγή του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών, που θα μπορεί να καταθέσει γεφυρωτικές προτάσεις, ώστε μέχρι την καταληκτική ημερομηνία να καλυφθούν διαφωνίες και κενά.
Δεν πρέπει, πάντως, να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών θεωρούν πως πρέπει να δοθεί αναβαθμισμένος ρόλος στην αξιωματούχο του Διεθνούς Οργανισμού Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία έχει αναλάβει να ξεκαθαρίσει εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα το σκηνικό στο Κυπριακό. Αναβαθμισμένος ρόλος μπορεί να θεωρηθεί η επίσημη τοποθέτησή της ως απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, που χρειάζεται έγκριση των εμπλεκομένων, ή να έχει την αρμοδιότητα να καταθέτει ιδέες για να «βοηθά» τους διαπραγματευτές να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.
Την ίδια ώρα, υπάρχει σε εξέλιξη παρασκηνιακά μια προσπάθεια συνεννόησης των εμπλεκομένων για τον καθορισμό των επόμενων βημάτων στο Κυπριακό. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα παρέμβει στο Κυπριακό, δεν θα ανάψει το πράσινο φως για την επανέναρξη της διαδικασίας, εάν οι εμπλεκόμενοι δεν συμφωνήσουν στον κοινό στόχο. Δηλαδή, εάν επιδιώκουν τον ίδιο στόχο. Αυτό θα γίνει σε συναντήσεις όπως αυτή που έχει καθοριστεί για την ερχόμενη Παρασκευή, μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, που θα είναι φιλοξενούμενοι της ειδικής αντιπροσώπου του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Η συνάντηση θεωρείται άτυπη. Όπως επίσης και σε επαφές που γίνονται χωρίς την εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών, όπως αυτή του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη στις 23 Σεπτεμβρίου, ή κι άλλων που δεν ανακοινώνονται και χαρακτηρίζονται «κοινωνικού χαρακτήρα» και πραγματοποιούνται τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στα κατεχόμενα.
Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν πως υπάρχει υλικό, στο οποίο μπορούν να στηριχθούν για να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές στον κοινό όραμα.
Πρώτο, είναι οι μέχρι σήμερα συγκλίσεις. Το θέμα είναι κατά πόσο έχουν την ίδια αντίληψη όλοι ποίες είναι οι συγκλίσεις.
Δεύτερο, το πλαίσιο Γκουτέρες. Ο Γενικός Γραμματέας ξεκαθάρισε πως εννοεί αυτό που παρουσιάσθηκε στις 30 Ιουνίου (όπως θέλει η τουρκική πλευρά) και όχι αυτό που συνοδεύθηκε με διευκρινίσεις στις 4 Ιουλίου (που ζήτησε η ελληνική πλευρά). Σημειώνεται συναφώς ότι το πλαίσιο παρουσιάσθηκε προφορικά και ποτέ γραπτώς.
Είναι σαφές πως ο Γενικός Γραμματέας, αφότου άκουσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, τους οποίους συνάντησε χωριστά στη Νέα Υόρκη, περιέλαβε στην έκθεσή του τη δυνατότητα να κατατεθούν εκατέρωθεν «νέες ιδέες». Σημειώνεται πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα, στις 28 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκε σε «καινοτόμες ιδέες». Επειδή η αναφορά αυτή μπορούσε να τύχει πολλαπλών αναγνώσεων και ερμηνειών, η ελληνοκυπριακή πλευρά έσπευσε να δώσει διευκρινίσεις μετά τη συνάντηση. Τα Ηνωμένα Έθνη, ωστόσο, έδειξαν να προτιμούν την «εποικοδομητική ασάφεια», ενώ κατέγραψαν με ενδιαφέρον την τοποθέτηση του Κύπριου Προέδρου. Τοποθέτηση που προφανώς συνδέουν και με τα όσα ακούγονται στα διπλωματικά γραφεία και στις κοινωνικές συνάξεις για «νέα προσέγγιση» του Προέδρου της Δημοκρατίας.
- Είναι σαφές πως ο Γενικός Γραμματέας έχει μεν τον φάκελο του Κυπριακού στο γραφείο του, είναι όμως ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται να τον ανοίξει εάν δεν έχει ισχυρές διαβεβαιώσεις πως μια νέα προσπάθεια δεν θα καταλήξει όπως και οι προηγούμενες, δηλαδή σε αποτυχία.
Είναι, πάντως, πρόδηλο ότι η πρόθεση του κ. Γκουτέρες είναι να ξεκαθαρίσει σύντομα το τοπίο είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο. Κοντολογίς, είτε θα προχωρήσουν οι συζητήσεις και να καταλήξουν σε συμφωνία είτε θα οριστικοποιηθεί η σημερινή κατάσταση πραγμάτων. Σε αυτό το δίλημμα, πάντως, επενδύουν τρίτοι για να διοχετεύουν τεχνηέντως εκβιασμούς, που συνδέονται με την επόμενη ημέρα ενός οριστικού αδιεξόδου, κυρίως ως προς το μέλλον του κατοχικού καθεστώτος. Οι ίδιοι κύκλοι κινούνται παρασκηνιακά συντηρώντας τον μπαμπούλα της τουρκικής αντίδρασης στις γεωτρήσεις εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΜΕΡΗ
ΜΕ ΑΙΓΥΠΤΟ ΤΟ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣ
Η κάθοδος του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» και συγκεκριμένα στην περιοχή που εφάπτεται των ΑΟΖ Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου αποτελεί την απάντηση της Άγκυρας στην πρόσφατη τριμερή σύνοδο κορυφής των τριών χωρών, που φιλοξενήθηκε στην Κρήτη. Η Άγκυρα, η οποία εξέδωσε και ανακοίνωση για να απαντήσει στο περιεχόμενο της διακήρυξης της συνόδου, παρουσιάζεται ενοχλημένη με τις διεργασίες στην περιοχή, στις οποίες δεν μετέχει. Κυρίως η αντίδραση προκαλείται επειδή φαίνεται ότι υλοποιούνται πλέον αποφάσεις του σχήματος αυτού που συνομολόγησαν οι τρεις χώρες. Όπως και στη συνεργασία με το Ισραήλ.
Την ίδια ώρα, εκτιμάται πως η κάθοδος του ερευνητικού σκάφους αποτελεί προπομπό της αντίδρασης της Τουρκίας όταν αρχίσουν οι γεωτρήσεις από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ. Η πρώτη γεώτρηση θα γίνει από την ExxonMobil τον Νοέμβριο. Η κάθοδος του Αμερικανού ΥΦΥΠΕΞ, αρμόδιου για θέματα Ευρώπης, Γουές Μίτσελ στο νησί συνδέεται με την έναρξη των γεωτρήσεων, καθώς και με την τετραμερή Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ, που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο. Ο κ. Μίτσελ θα βρίσκεται στην Κύπρο την 1η Νοεμβρίου και είναι σαφές πως κατά την παρουσία του θα αναδείξει τη σημασία της συνεργασίας των ΗΠΑ με την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Αμερικανός υφυπουργός έχει διαμορφώσει πολιτικές συνεργασίας στην περιοχή περιλαμβάνοντας σε όλα τα σενάρια την Ελλάδα και την Κύπρο.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΟ ΚΟΤΖΙΑ
Νέα δεδομένα διαμορφώνονται μετά την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκου Κοτζιά. Τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλά, ο κ. Κοτζιάς διαχειριζόταν προσωπικά τα μεγάλα ζητήματα και είναι σαφές πως το κενό που δημιουργείται είναι μεγάλο. Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και το περιβάλλον του στο Μαξίμου αναζητούν αντικαταστάτη, χωρίς μέχρι στιγμής να βρεθεί λύση, που να μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της θέσης και που να μπορεί να ανταποκριθεί στις εξελίξεις της περιόδου που διανύουμε. Υπάρχει διακίνηση ονομάτων αλλά ο Πρωθυπουργός Τσίπρας φαίνεται προβληματισμένος και δεν αποφασίζει. Το κενό προβληματίζει και τη Λευκωσία, που συνειδητοποιεί πως η παρουσία Κοτζιά στο ελληνικό ΥΠΕΞ έλυνε πολλά ζητήματα και κάλυπτε κενά ενώ με δικές του πρωτοβουλίες επωφελήθηκε η Κύπρος.
ΠΗΓΗ:https://www.apopseis.com/kinounte-gia-chronodiagramma-kykli-tou-symvouliou-asfalias-tha-epichirisoun-na-diasyndesoun-mia-nea-diadikasia-me-tin-ounfikyp/