Δύο έγγραφα – καταλόγους των 24 συμφωνημένων ομοσπονδιακών αρμοδιοτήτων από τη μία και των 144 ομοσπονδιακών/κρατικών αρχών από την άλλη, παρέδωσε στους πολιτικούς αρχηγούς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Τους κάλεσε να τους μελετήσουν για διαμόρφωση άποψης σε σχέση με ενδεχόμενη αποκέντρωση εξουσιών στο πλαίσιο χαλαρής ομοσπονδίας, χωρίς ο ίδιος να αναφέρεται σε δικές του απόψεις.
Πέραν των δύο καταλόγων που προαναφέρθηκαν παραδόθηκαν και τρία έγγραφα που αφορούν:
– Τις πρόνοιες που θα περιληφθούν στο ομοσπονδιακό Σύνταγμα.
– Κοινό έγγραφο για συνεργασία και συντονισμό.
– Κοινό έγγραφο για τη σχέση μεταξύ ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των συνιστωσών πολιτειών.
Με αυτά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει να αποδείξει ότι με βάση τις υπόλοιπες συμφωνίες, η όποια αποκέντρωση εξουσιών δεν θα προσεγγίζει συνομοσπονδιακά μορφώματα και ούτε θα πλήττει το αδιαίρετο του κράτους.
Στη συζήτηση καταγράφηκε και ένα ξεκαθάρισμα από τον Πρόεδρο. Πως δεν επιθυμεί την αποκέντρωση οποιασδήποτε από τις 24 ομοσπονδιακές εξουσίες αλλά αποκέντρωση αρχών, από τον κατάλογο των 144, που θα αφορούν μόνο την καθημερινότητα των πολιτών.
Κάτι που αν ισχύει προφανώς αλλάζει τον ρουν της συζήτησης, όπως την προσεγγίζαμε μετά την εισαγωγή του όρου «χαλαρή ομοσπονδία» στις 8 Οκτωβρίου.
Δείτε τα έγγραφα:
Επεισόδιο δεν επέτρεψε την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος
Ο λόγος διαφωνίας που καταγράφηκε έχει μεγάλη σημασία. Επρόκειτο για πρόταση Λιλλήκα για έκδοση ανακοινωθέντος που θα κατέγραφε εν μέσω φημών, τη μη αποδοχή εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου, λύσης, με παραμονή κατοχικών στρατευμάτων και εγγυήσεων, τη μη αποδοχή χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησία και ότι το άλλο ενέργεια και άλλο κυπριακό. Αυτό δεν ήταν εφικτό καθώς ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ζήτησε να ενταχθεί και η ορολογία της Δ.Δ.Ο ως η μόνη εφικτή βάση λύσης. Επειδή όμως δεν συμφώνησαν οι υπόλοιποι, η έκδοση ανακοινωθέντος, αφέθηκε στο περιθώριο.
Τώρα σε ότι αφορά τα περί βεβιασμένων κινήσεων και ιδεών, αυτό που το Σίγμα πληροφορείται είναι πως εδώ και μερικά 24ωρα έχουν δοθεί οδηγίες στον διαπραγματευτή Αντρέα Μαυρογιάννη για να τρέξει, σε συνεργασία με διεθνείς οίκους, την ετοιμασία εμπεριστατωμένης μελέτης για τις ομοσπονδίες, συγκριτικά συστήματα και όλα όσα αφορούν τις εξουσίες που οι ομοσπονδίες έχουν. Αν και ζητείται να είναι έτοιμη το συντομότερο δυνατό, αυτό δεν είναι εφικτό τουλάχιστον πριν από τον πρώτο γύρο διαβουλεύσεων της κυρίας Λουτ.
Θυμίζουμε ότι διεθνή οίκο είχε εμπλέξει η Δημοκρατία και όταν αποφασίστηκε η πενταμερής διάσκεψη της Γενεύης με τη γνωμάτευση να ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθετο θέμα αποαναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας λόγω της μορφής της διάσκεψης.
Αντιπαράθεση Αναστασιάδη – Άντρου Κυπριανού
Την ίδια ώρα έκπληξη προκάλεσε η αντιπαράθεση Αναστασιάδη – Άντρου Κυπριανού, με φόντο τη λειτουργικότητα της λύσης.
«Δεν μπορούμε να διαλύσουμε εμείς το κράτος για να πάμε σε μια λύση που δεν θα λειτουργεί», ανέφερε ο Πρόεδρος.
«Τώρα υιοθετείς τη ρητορική του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος δικαιώνεται. Γιατί τον κατηγορούσες τότε;», διερωτήθηκε ο Άντρος Κυπριανού απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη
«Επειδή τώρα τα βιώνω», απάντησε ο Πρόεδρος.
Αντιπαράθεση καταγράφηκε και μεταξύ ΕΛΑΜ – ΑΚΕΛ με τον κύριο Κυπριανού να υποδεικνύει στον κύριο Γεάδη πως και το κόμμα της Αριστεράς θα ήθελε ενιαίο κράτος αλλά δεν είναι εφικτό.
Μετά τη συνάντηση Αναστασιάδη Λουτ, αρχές Νοεμβρίου θα επανασυγκληθεί το εθνικό και τα κόμματα καλούνται να καταθέσουν συγκεκριμένες απόψεις.
http://www.sigmalive.com/news/kypriako/536071/afta-einai-ta-eggrafa-pou-dothikan-apo-ton-ptd-sto-ethniko-symvoulio