Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη συνάντηση του με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

26-10-2018 13:55

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη συνάντηση του με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας

Στις 12 Νοεμβρίου θα ανοίξουν τα οδοφράγματα Δερύνειας και Απλικίου ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2018, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την επιστροφή του από τον χώρο συνάντησης του με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η συνάντηση ήταν αρκετά δημιουργική, με την έννοια ότι ελεύθερα ανταλλάξαμε απόψεις.

Πριν και πάνω από όλα να πω ότι αποφασίστηκε η διάνοιξη των οδοφραγμάτων Απλικίου και Δερύνειας στις 12 Νοεμβρίου.

Στη συνέχεια, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση μου με τον κ. Ακιντζί είχαμε την ευκαιρία σε ένα παρά πολύ δημιουργικό κλίμα, να συζητήσουμε το μέλλον της πατρίδας μας».

Ερωτηθείς αν υπάρχει κοινή αντίληψη για το μέλλον της πατρίδας, ο Πρόεδρος είπε ότι «υπάρχει κοινή βούληση για ειρήνη, σταθερότητα, συνεργασία, στη βάση των όσων έχουν μέχρι σήμερα συζητηθεί.

Σε ερώτηση αν υπάρχει αλλαγή στη στάση της τουρκικής πλευράς ώστε να υποβοηθηθεί το θέμα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος είπε ότι «αυτό που αναμένουμε και οι δύο είναι την έλευση της κας Λουτ και τις ενδεχόμενες προτάσεις που θα φέρει προκειμένου να διευκολύνει την επανέναρξη του διαλόγου.

Είχα την ευκαιρία να αναπτύξω τις απόψεις μου για την αποκέντρωση εξουσιών, έτσι ώστε να μπορεί να πετύχουμε μια λειτουργική λύση, η οποία να μπορεί να είναι και διάρκειας και να είναι μια λύση που να δημιουργεί ένα κράτος απόλυτα συμβατό με τα όσα η Ευρωπαϊκή Ένωση αξιώνει, αλλά και απόλυτα λειτουργικό».

Κληθείς να πει ποια ήταν η ανταπόκριση του κ. Ακιντζί στην πρόταση αυτή, ο Πρόεδρος είπε πως «η όλη συζήτηση διεξήχθη μέσα σε ένα τόσο φιλικό κλίμα, επαναβεβαιώθηκε η θέση ότι αυτό το οποίο επιδιώκουμε είναι η λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, αρκεί να αποδίδει ένα λειτουργικό κράτος.

Αυτό, το οποίο εξήγησα στον κ. Ακιντζί ήταν όσα βεβαίως ανέφερα στο Εθνικό Συμβούλιο», αναφορικά με τις εξουσίες της κεντρικής Κυβέρνησης και τις εξουσίες ή τις αρμοδιότητες των συνιστωσών πολιτειών, «έτσι ώστε με την αποκέντρωση να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη από τη μια των Τουρκοκυπρίων ότι δεν θα γίνεται κατάχρηση εξουσίας από πλευράς Ελληνοκυπρίων που αποτελούν την πλειοψηφία, από την άλλη των ανησυχιών της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι με την άσκηση του δικαιώματος της θετικής ψήφου πιθανόν να έχουμε ένα δυσλειτουργικό κράτος και, συνεπώς, ανησυχίες που θα οδηγήσουν είτε τη μια είτε την άλλη κοινότητα, εάν δεν υπάρξει αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης, σε απόρριψη της όποιας λύσης.

Εν πάση, όμως, περιπτώσει δεν θα ήθελα να μπω σε πολλές λεπτομέρειες που μέσα από ένα ελεύθερο διάλογο αναπτύσσονται. Αυτό που έχει σημασία είναι η προσήλωση μας στο να εξευρεθεί μια λειτουργική λύση που επιτέλους να επανενώνει τον λαό μας και, γενικότερα, να δημιουργεί τις προοπτικές για το σύνολο του κυπριακού λαού».

Ερωτηθείς αν η συζήτηση του με τον κ. Ακιντζί αποσαφηνίζει την προοπτική επανέναρξης του διαλόγου ή αν είναι από την Τουρκία που θα προέλθει η όποια εξέλιξη για επανέναρξη, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν θέλω να προβώ σε σχόλια που δεν θα ήταν ωφέλημα για αυτό που προσδοκούμε και επιδιώκουμε, τουλάχιστον από δικής μας πλευράς».

Ερωτηθείς απο πού θα μπορούσε να ξεκινήσει ο διάλογος, ο Πρόεδρος είπε «νομίζω ότι μπαίνετε σε λεπτομέρειες. Αυτό που θέλω να πω είναι ένα: ήταν μια δημιουργική συνάντηση».

Σε ερώτηση αν έχει μετακινηθεί το τουρκικό φυλάκιο ώστε να ανοίξει το οδόφραγμα Δερύνειας, ο Πρόεδρος είπε «θα είστε μάρτυρες του τι θα επακολουθήσει στις 12 Νοεμβρίου».

Κληθείς να πει αν θα μεταβεί μαζί με τον κ. Ακιντζί επί τόπου όταν ανοίξουν τα οδοφράγματα, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν θα υπάρξει κάτι ανάλογο. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι, εάν υπάρξει κάποια πρόοδος σε θέματα συγκεκριμένου μέτρου οικοδόμησης εμπιστοσύνης να συναντηθούμε στις 12 [Νοεμβρίου], αλλά επαναλαμβάνω αυτό εξαρτάται από το κατά πόσο θα εξευρεθεί λύση στο θέμα» της κινητής τηλεφωνίας.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι για το θέμα της κινητής τηλεφωνίας υπήρχε πρόβλημα με το πρόθεμα του αριθμού, ο Πρόεδρος είπε «όχι δεν ήταν το πρόθεμα του αριθμού, ήταν η διασύνδεση, και από ό,τι μου είπε ο κ. Ακιντζί, ενημερώθηκε ότι θα ήταν δυνατή η εξεύρεση λύσης με βάση και τα όσα νομικά ισχύουν στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Εάν έτσι συμβαίνει τότε υπάρχει θέμα υλοποίησης ενός ακόμα μέτρου οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα μας έδιδε την ευκαιρία να έχουμε μια ακόμα συνάντηση, ενδεχομένως».

ΠΗΓΗ:https://www.pio.gov.cy/ανακοινωθέντα-άρθρο.html?id=4425#flat