Πλησιάζουμε, άραγε, στην κατάργηση της Κ.Δ.;

του  Πέτρου Θ. Παντελίδη

13 Νοε 2016

(Το άρθρο αυτό γράφτηκε πριν από την έκδοση ανακοινωθέντος στο Μον Πελεράν)

Η διεθνής κοινή γνώμη παρακολουθεί στο Μον Πελεράν «τους δυο ηγέτες των δύο ισοτίμων συνιστώντων κρατών της Κύπρου», που προσπαθούν να «επανενώσουν την Κύπρο». Ο Γ.Γ. αποκαλεί και τους δυο εξοχότατους, αναβαθμίζοντας τον παράνομο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων και υποβαθμίζοντας τον άλλο σε ηγέτη των Ελληνοκυπρίων και όχι ΠτΔ.

Ο ΠτΔ, ως ηγέτης της ελληνικής κοινότητας έχει μέχρι στιγμής αναγνωρίσει την ύπαρξη δυο ισοτίμων κρατιδίων, έχει διαμοιράσει την κυριαρχία της Κ.Δ. στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, έχει αποδεχτεί ότι το κατάλοιπο της εξουσίας ανήκει στα δυο κρατίδια, έχει απονείμει διεθνή προσωπικότητα στο τουρκοκυπριακό κρατίδιο, αφού θα υπογράφει διεθνείς συμφωνίες, αποδέχτηκε τη νομιμοποίηση χιλιάδων (άγνωστο πόσων) παράνομων εποίκων και την παραμονή άλλων χιλιάδων (άγνωστο πόσων), που μετονομάστηκαν σε εποχικούς εργάτες, αναβάθμισε τους σφετεριστές των περιουσιών μας σε χρήστες, έχοντες τα ίδια δικαιώματα με τους νόμιμους ιδιοκτήτες, αποδέχτηκε την κλήρωση ως μέθοδο επίλυσης των αδιεξόδων, εφόσον καταργήθηκε το δικαίωμα της πλειοψηφίας, διαμοίρασε την ιθαγένεια σε εσωτερική και εξωτερική, πρότεινε την προσωρινή παραμονή τουρκικών στρατευμάτων (μόνιμη για τους γνωρίζοντες την τουρκική πρακτική), δέχτηκε περιορισμούς στα δικαιώματα διακίνησης, εγκατάστασης και περιουσίας, που έχουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Συζητά ακόμα την εκ περιτροπής προεδρία, με ενδείξεις ότι θα την αποδεχτεί και αυτή.

Όλα τα πιο πάνω είναι υποχωρήσεις που έχουν σχέση με το Σύνταγμα και τις εξουσίες των κυβερνήσεων και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Θέματα, δηλαδή, στα οποία έπρεπε να κάμει παραχωρήσεις η ελληνική πλευρά. Το υπό κατοχήν έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και η παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων και οι εγγυήσεις, που είναι θέματα στα οποία πρέπει να κάμει παραχωρήσεις η τουρκική πλευρά, τώρα άρχισαν να συζητούνται.

Κι όταν κάποιος ρωτά τι πήρε η πλευρά μας σε αντίθεση με αυτά που έδωσε, οι θιασώτες της όποιας λύσης πιέζονται, όπως κάποιο που θέλει να βγάλει νερό από την πέτρα και απαντούν ότι οι Τούρκοι δέχτηκαν μιαν κεντρική τράπεζα, κοινό νόμισμα το ευρώ και αποδέχτηκαν εφαρμογή των τριών ελευθεριών. Το ευρώ και η μια τράπεζα είναι υποχρεώσεις και όχι παραχωρήσεις. Φυσικά τις τρεις ελευθερίες τις αποδέχτηκαν λεκτικά και τις αναίρεσαν στην πράξη. Το ίδιο και την αναλογία 4:1, αφού από την αναλογία αφαιρούν τους εποχικούς εργάτες, που δεν θα μετρούν.

Για τον κατοχικό στρατό δεν δέχονται καν συζήτηση για πλήρη αποχώρηση.

Για το εδαφικό δηλώνουν ότι για να δώσουν χάρτη, πρέπει να οριστεί ημερομηνία για την πενταμερή διάσκεψη. Στην ουσία και στο εδαφικό δεν έχουν διάθεση να δώσουν.

Για τους Τούρκους η πενταμερής διάσκεψη αποτελεί το βήμα για τη ληξιαρχική πράξη της κατάργησης της Κ.Δ. και της αντικατάστασή της από τα δύο συνιστώντα κρατίδια, που θα δημιουργήσουν την ομόσπονδη πολιτεία και θα έχουν πολιτική ισότητα.

Ελπίζουμε ότι ο ΠτΔ δεν θα αποδεχτεί να πάρει μέρος σε πενταμερή διάσκεψη, ως εκπρόσωπος της ελληνικής κοινότητας. Σε μια διεθνή διάσκεψη το κύριο θέμα θα είναι η αλλαγή των όρων διεθνών συνθηκών ή η κατάργησή τους. Και σε διεθνείς διασκέψεις συμμετέχουν μόνο αναγνωρισμένα κράτη. Στη διάσκεψη πρέπει να μετέχει η Κ.Δ. με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Φυσικά στην αντιπροσωπία της Κ.Δ. μπορεί να μετέχουν και εκπρόσωποι των δυο κοινοτήτων, που θα συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, και θα εκπροσωπούν τις κοινότητές τους.

Αν ο ΠτΔ συμμετέχει με οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα είναι σαν να υπογράφει τη ληξιαρχική πράξη του θανάτου της Κ.Δ., ώστε να καταστεί εκλιπούσα, όπως είναι ο πρώτος στόχος της τουρκικής πολιτικής για διάλυση της Κ.Δ. και μεθόδευση της επανάκτησης της Κύπρου.

Θα είναι άραγε τόσο υποχωρητικός ο ΠτΔ, ώστε να συνδέσει το όνομά του με την κατάργηση της Κ.Δ.; Παρέλαβε κράτος και θα παραδώσει κοινότητα; Εξελέγη ΠτΔ και θα υποβιβάσει τον εαυτό του σε ηγέτη κοινότητας, ισότιμο με τον παράνομο πρόεδρο του κατοχικού μορφώματος; Πλησιάζουμε άραγε σε λύση, έστω την όποια λύση, όπως κάποιοι είναι έτοιμοι να την αποδεχτούν; Ή πλησιάζουμε άραγε στην αποδοχή της κατάργησης της Κ.Δ. σε διεθνή διάσκεψη, εθνική καταστροφή που δεν είναι ανατρέψιμη, ούτε με το δημοψήφισμα;

Πηγή:http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/379024/plisiazoume-arage-stin-katargisi-tis-kd#

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.