Δηλαδή, ο Ακιντζί είναι της ΔΔΟ κι ο Αναστασιάδης όχι; Έχει και το δούλεμα όρια, ρε παιδιά

Print Friendly, PDF & Email

27/10/2018

του   Άριστου Μιχαηλίδη    

Βάλθηκαν να μας τρελάνουν. Είναι ικανοποιημένος ο Μουσταφά Ακιντζί διότι, λέει, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του είπε ότι δεν σκέφτεται εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ. Είχε αμφιβολίες τόσο καιρό; Του είπε κανένας «δικός μας» ότι ο Αναστασιάδης θέλει λύση εκτός παραμέτρων του ΟΗΕ; Δηλαδή, τι θα μπορούσε να ήθελε; Όταν όλη η πολιτική όλων των Ελληνοκύπριων ηγετών βασίζεται και επικαλείται για δεκαετίες τα ψηφίσματα και τις παραμέτρους του ΟΗΕ, ξαφνικά ο Αναστασιάδης θα σκέφτεται κάτι άλλο; Κάτι που δεν υπάρχει; Εκτός κι αν άκουσε ο Ακιντζί τον Άντρο Κυπριανού που λέει ότι «ο Αναστασιάδης αλληθωρίζει σε άλλες κατευθύνσεις» (8/3/2018). Ποιες κατευθύνσεις ουδείς γνωρίζει. Αλλά, μάλλον, κουβέντα να γίνεται. Μακριά από την ουσία. Που δεν είναι βεβαίως ούτε τα οδοφράγματα, ούτε η διασύνδεση της κινητής τηλεφωνίας, ούτε άλλα ΜΟΕ, που δίνουν την εντύπωση ότι μετά από δυο χρόνια συνομιλιών, στο διάστημα των οποίων μας έλεγαν ενθουσιασμένοι ότι έφτασε η λύση, επιστρέφουν στο ίδιο σημείο. Στο άνοιγμα οδοφραγμάτων. Όπως και όταν ξεκινούσαν ξανά γεμάτοι υποσχέσεις το 2015 κι έκαναν εξαγγελίες για τη Δερύνεια και τη Λεύκα.

«Επαναβεβαιώθηκε», λέει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «η θέση ότι αυτό το οποίο επιδιώκουμε είναι η λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, αρκεί να αποδίδει ένα λειτουργικό κράτος.» Αυτό το «αρκεί να αποδίδει ένα λειτουργικό κράτος» σε τι διαφέρει από το «ΔΔΟ με το σωστό περιεχόμενο»; Ρωτάμε, για να καταλάβουμε τι έχουν πια στο μυαλό τους οι ηγέτες μας διότι δεν είναι καθόλου ορατό. Όσοι έλεγαν τόσα χρόνια για «σωστό περιεχόμενο» αναζητούσαν την λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα. Αλλά, δέχονταν επιθέσεις, τους έλεγαν ότι το λένε αυτό επειδή δεν θέλουν λύση. Τώρα λέει ακριβώς το ίδιο με άλλες λέξεις ο Νίκος Αναστασιάδης. Κι αυτός το λέει επειδή δεν θέλει λύση; Και τότε, ποιος στο καλό είναι ο πρόεδρος λύσης, αν δεν είναι ούτε ο Αναστασιάδης, δεν ήταν ούτε ο Χριστόφιας; Ποιος; Μήπως, τελικά, πρέπει να σταματήσουν να αντιδρούν τόσο έντονα ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Άντρος Κυπριανού και να κάτσουν να ακούσουν τι είναι αυτά που βίωσε ο Πρόεδρος, όπως τους είπε στο Εθνικό Συμβούλιο, και τον έκαναν να γίνει πιο προσεκτικός και πιο απαιτητικός;

Όταν ο Ακιντζί μετά από μια συνάντηση, που άργησε ενάμιση χρόνο, δηλώνει ότι είναι ικανοποιημένος επειδή ο Αναστασιάδης του είπε ότι «δεν σκέφτεται εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ, ούτε εκτός μιας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», είναι φανερό ότι συνεχίζεται το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, πολύ μακριά από την ειλικρίνεια και τον αλληλοσεβασμό, που χρειάζεται για να γίνουν με θετικό τρόπο συνομιλίες. Ο Πρόεδρος ουδέποτε απομακρύνθηκε από τις παραμέτρους του ΟΗΕ ή από τη ΔΔΟ (άσχετα αν προσωπικά δεν πιστεύω σε τέτοια λύση, η οποία με τόσες πρόνοιες που την επένδυσαν δεν «αποδίδει ένα λειτουργικό κράτος») και είναι έξω από κάθε λογική να του αποδίδεται κάτι τέτοιο. Όχι μόνο από την τουρκική πλευρά αλλά και από Ελληνοκύπριους πολιτικούς ηγέτες, είτε απευθείας, όπως κάνει ο Άντρος Κυπριανού, είτε έμμεσα και με υπονοούμενα, όπως κάνουν άλλοι, και «δικοί του». Ούτε βεβαίως είναι σοβαροί πολιτικοί από τους οποίους αναμένουμε σωτήρια διαχείριση, όσοι δίνουν πίστη σε όσα λένε οι Τουρκοκύπριοι για δικούς τους λόγους, όπως τα ξαφνικά δημοσιεύματα έξι μήνες μετά από τα γεγονότα ότι ο Ακιντζί είπε στον Τσαβούσογλου: είτε ομοσπονδία είτε αποχωρώ. Και να μην πιστεύουν τον δικό μας εκπρόσωπο στις συνομιλίες όταν δηλώνει πως εκείνο που διαπίστωσε στο τραπέζι των συνομιλιών (και όχι στις δηλώσεις σκοπιμοτήτων) είναι ότι ο Ακιντζί δεν έχει «την ορθή αντίληψη της ομοσπονδίας» και «μακάρι εις όσα προβάλλει να μου βρει ένα παράδειγμα ομοσπονδίας όπου γίνονται αποδεκτά τα όσα αξιώνει για την κοινότητα του» (24/4/2017). Δεν αρκεί να δηλώνει ο Ακιντζί ή η Άγκυρα ή όποιος άλλος ότι είναι υπέρ της λύσης ομοσπονδίας όταν στο τραπέζι των συνομιλιών άλλα αποδεικνύονται. «Δυστυχώς όμως, άλλες ήταν οι βουλές της Άγκυρας. Ο έλεγχος ολοκλήρου της πατρίδας μας» (Νίκος Αναστασιάδης, 7/9/2017).

Όταν φτάνει στο σημείο ο Νίκος Αναστασιάδης, να λέει ότι επιδιώκει ΔΔΟ «αρκεί να αποδίδει ένα λειτουργικό κράτος», δεν χρειάζεται τίποτε περισσότερο για να αντιληφθούν όλοι (εξαιρούνται φυσικά μερικά στελέχη του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, που για δικούς τους λόγους εργάζονται έξω από το κουτί) ότι η πραγματικότητα, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το ανώφελο παραμύθιασμα έχουν μεγάλη απόσταση.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/601264/diladi-o-akintzi-einai-tis-ddo-ki-o-anastasiadis-ochi-echei-kai-to-doylema-oria-re-paidia