Συμμετοχή του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς στην Τακτική Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

25-10-2018 18:34

Συμμετοχή του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς στην Τακτική Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης συμμετείχε στις εργασίες της Τακτικής Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης  σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων, που πραγματοποιήθηκε στις 24 και 25 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής, Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου.

Τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο ήταν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και αποστολές της ΕΕ, οι οποίες αποσκοπούν στην προώθηση της ειρήνης, στην αποδιοργάνωση της παράνομης εμπορίας και διακίνησης ανθρώπων, καθώς και στη δημιουργία ασφαλούς ναυτικού περιβάλλοντος. Ο Αντιστράτηγος Λεοντάρης, σε παρέμβασή του, ανέφερε ότι, η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει τη συνεργασία ΕΕ–ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας όμως την αναγκαιότητα αναθεώρησης της συμφωνίας «BERLIN+» καθόσον είναι ξεπερασμένη και προκαλεί πρακτικές, νομικές και πολιτικές συνέπειες στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Πέραν των επιχειρήσεων, κατά τη διάρκεια των εργασιών, οι Αρχηγοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για την πορεία εφαρμογής της συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ, ενώ ενημερώθηκαν για τις Επιχειρήσεις και Αποστολές της Κοινής Πολιτικής Ασφαλείας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) από τους αντίστοιχους Διοικητές.

Ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ σε παρέμβασή του στο θέμα συνεργασίας ΕΕ–ΝΑΤΟ ανέφερε ότι, η οποιαδήποτε συνεργασία πρέπει να βασίζεται στις αρχές της αμοιβαιότητας και της συμμετοχής όλων των κρατών μελών με σεβασμό στην αυτονομία λήψης αποφάσεων. Επιπλέον, ο Αντιστράτηγος Λεοντάρης κατέδειξε ότι η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ και παρά το γεγονός ότι επιθυμεί την ένταξή της στην ΕΕ, εκμεταλλευόμενη τη συμμετοχή της στις επιχειρήσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας προβαίνει σε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Επεσήμανε ακόμα ότι, η Τουρκία με τις ενέργειές της παρεμποδίζει την Κυπριακή Δημοκρατία να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην επικράτειά της και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι όταν η Κυπριακή Δημοκρατία περιορίζεται, ισοδυναμεί με περιορισμό της ΕΕ με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και κάλεσε τους ομολόγους του να συνδράμουν στην καθιέρωση της συνεργασίας των δύο οργανισμών με βάση τις παραπάνω αρχές.

Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων για τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία στον τομέα της Άμυνας (PESCO) και για τον Συντονισμένο Ετήσιο Απολογισμό της Άμυνας (CARD), πρωτοβουλίες οι οποίες θα επιτρέψουν στην Ένωση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το ευρύ φάσμα προκλήσεων που έχει ενώπιόν της και να προστατέψει την ασφάλεια και τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών.

Άλλα θέματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο ήταν η συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών, η Στρατιωτική Κινητικότητα καθώς και θέματα διαλειτουργικότητας και συνεργασίας.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Στρατηγός Λεοντάρης είχε επαφές με Αρχηγούς Ενόπλων Δυνάμεων άλλων κρατών μελών και ιδιαίτερες διμερείς συναντήσεις με τους Αρχηγούς Ενόπλων Δυνάμεων της Αυστρίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τέλος, ιδιαίτερη στιγμή της Συνόδου αποτέλεσε η παράδοση – παραλαβή της Προεδρίας της Στρατιωτικής Επιτροπής από τον Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο στον Στρατηγό Claudio GRAZIANO (IT).

Η επόμενη Τακτική Σύνοδος θα διεξαχθεί τον Μάιο του 2019.

ΠΗΓΗ:https://www.pio.gov.cy/ανακοινωθέντα-άρθρο.html?id=4414#flat