Καμουφλάζ στην κατοχή

Print Friendly, PDF & Email

07 Νοέμβριος 2018, 12:01

Του Μαρίνου Παυλικά

ΠΗΓΕ… ΠΕΡΙΠΑΤΟ Ο ΟΡΟΣ ΠΟΥ ΕΘΕΤΕ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ – ΔΕΝ ΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ ΔΕΡΥΝΕΙΑΣ Ο ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

ΑΛΛΑ ΕΛΕΓΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΛΕΕΙ ΣΗΜΕΡΑ

Στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαμήνυε από τη Νέα Υόρκη: «Εμείς είμαστε ήδη έτοιμοι. Εκείνο το οποίο απομένει είναι να διαπιστωθεί ότι και η άλλη πλευρά είναι από μεριάς τεχνικών προδιαγραφών έτοιμη και όχι μόνον. Διότι υπάρχει η συμφωνία ότι για να λειτουργήσει το οδόφραγμα Δερύνειας θα πρέπει να μετακινηθεί το φυλάκιο του τουρκικού στρατού. Εξ όσων γνωρίζω, από τουρκικής ή τουρκοκυπριακής πλευράς προβάλλεται ότι κάτι ανάλογο δεν έχει συμφωνηθεί ή ότι ο τουρκικός στρατός δεν έχει πρόθεση μετακίνησης του φυλακίου. Οπότε υπάρχει μια σαφέστατη παραβίαση των όσων έχουν συμφωνηθεί».

Περίπου ένα μήνα μετά, στις 26 Οκτωβρίου, μετά την περιβόητη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ανακοινώθηκε η διάνοιξη των οδοφραγμάτων Δερύνειας – Λεύκας. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος, κληθείς να απαντήσει κατά πόσον η διάνοιξη των οδοφραγμάτων προϋποθέτει ικανοποίηση των όρων που έθετε η σχετική συμφωνία, και δη μετακίνηση του τουρκικού φυλακίου στο οδόφραγμα Δερύνειας, υπέδειξε: «Θα είστε μάρτυρες τού τι θα επακολουθήσει στις 12 του μηνός», ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα βρεθούν επί τόπου με τον Μουσταφά Ακιντζί.

«Δεν θα υπάρξει κάτι ανάλογο. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι, εάν υπάρξει κάποια πρόοδος σε θέματα συγκεκριμένου μέτρου οικοδόμησης εμπιστοσύνης, να συναντηθούμε στις 12 (Νοεμβρίου), αλλά επαναλαμβάνω αυτό εξαρτάται από το κατά πόσον θα εξευρεθεί λύση στο θέμα της κινητής τηλεφωνίας». Επί της ουσίας για τη μετακίνηση του τουρκικού φυλακίου δεν ειπώθηκε κουβέντα.

Τι συμφωνήθηκε;

Διερευνώντας περαιτέρω το θέμα σχετικά με τη μετακίνηση ή όχι του κατοχικού φυλακίου (και του στρατού), καταλήξαμε σε μια κατάσταση που θα ήταν για γέλια, αν δεν είναι για κλάματα. Όπως πληροφορείται η «Σημερινή» της Κυριακής, ο κατοχικός στρατός θα μετακινηθεί από το φυλάκιο αλλά όχι από την περιοχή. Στην ουσία θα κάνει… καμουφλάζ. Κυβερνητική πηγή που γνωρίζει το όλο θέμα, μας ανέφερε ότι η διάνοιξη του οδοφράγματος Δερύνειας μπορεί να προχωρήσει κανονικά «εφόσον δεν υπάρχει ορατή στρατιωτική παρουσία». Δήλωση που ασφαλώς μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως, γιατί το φυλάκιο του Αττίλα θα παραμείνει στην περιοχή (και στη νεκρή ζώνη;) με άλλη χρήση, αλλά ο κατοχικός στρατός δεν θα είναι ορατός με το μάτι απ’ όσους περνούν το σημείο της ελεγχόμενης διάβασης.

Όπως μας λέχθηκε περαιτέρω, οι Τούρκοι στρατιώτες θα μετακινηθούν μερικά μέτρα, ώστε να έχουν «οπτική επαφή» με το φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς, που βρίσκεται στις ελεύθερες περιοχές. Εκείνο το οποίο φαίνεται ότι θα υπάρξει, είναι μετατροπή του φυλακίου σε κτήριο της «ψευδοκυβέρνησης», όπως είχε άλλωστε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ο λεγόμενος ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι. Σε επίσκεψή του στις αρχές Οκτωβρίου στο οδόφραγμα Δερύνειας, ο Οζερσάι είχε προσπαθήσει να δικαιολογήσει τη μη αποχώρηση του τουρκικού στρατιωτικού φυλακίου, λέγοντας ότι στην ίδια απόσταση από τον δρόμο βρίσκεται φυλάκιο τη Εθνικής Φρουράς, προσθέτοντας ότι το ψευδοκράτος προτίθεται να μετατρέψει το υφιστάμενο κτήριο (φυλάκιο) σε γραφεία της «αστυνομίας» ή του «τελωνείου».

Διπλωματικός ελιγμός από τον Εκπρόσωπο

Κληθείς να σχολιάσει τα περί διάνοιξης του οδοφράγματος Δερύνειας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε στη «Σ» ότι σκοπός της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η τήρηση των συμφωνηθέντων, υπό την προϋπόθεση να μην επηρεάζεται η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών: «Όσον αφορά τα οδοφράγματα, επαναλαμβάνοντας ότι ο σκοπός της δημιουργίας διελεύσεων είναι για να ξεπεραστεί το εμπόδιο και το πρόβλημα της κατοχής, εξυπακούεται ότι δεν θα υπάρχει στα σημεία διέλευσης κάποια στρατιωτική παρουσία και με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να λειτουργήσουν οι δύο διελεύσεις». Σημείωσε, επίσης, ότι από την αρχή υπήρχαν προτάσεις και ενδιαφέρον και για άλλα σημεία διέλευσης, τα οποία με κριτήριο την εξυπηρέτηση των πολιτών ήταν τουλάχιστον εξίσου σημαντικά.

Σε λίγες μέρες, πάντως, τη Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου, τα συρματοπλέγματα στη λεωφόρο Αμμοχώστου θα μετακινηθούν στο πλάι για να ανοίξει ακόμα ένα σημείο ελεγχόμενης διέλευσης μεταξύ των ελεύθερων περιοχών και των κατεχομένων. Αυτήν τη φορά θα ενώσουν τη Δερύνεια με την κατεχόμενη Κάτω Δερύνεια, τον Άγιο Μέμνονα και την κατεχόμενη Αμμόχωστο. Αν θα είναι παρόντες οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί, είναι κάτι που δεν ξεκαθάρισε. Παρών θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο κατοχικός στρατός, αλλά δεν θα τον βλέπουν όσοι περνούν το οδόφραγμα…

Φυλάκιο με ιστορία

Σημειώνεται ότι η παρουσία του συγκεκριμένου τουρκικού φυλακίου στη λεωφόρο Αμμοχώστου είχε, σύμφωνα με πληροφορίες μας, απασχολήσει έντονα τόσο τα Ηνωμένα Έθνη, όσο και την Κυβέρνηση στο πολύ πρόσφατο παρελθόν. Μάλιστα είχαν γίνει έντονες παραστάσεις για μετακίνησή του, κυρίως λόγω του ότι βρισκόταν εντός νεκρής ζώνης. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι, πριν από λίγες ημέρες (19 Οκτωβρίου), πραγματοποιήθηκε ανεξάρτητη εκδήλωση στο οδόφραγμα της Δερύνειας, με κεντρικό σύνθημα «Κλείστε τα οδοφράγματα που συντηρούν τον κατακτητή», τονίζοντας ότι στο συγκεκριμένο σημείο είχε δολοφονηθεί άνανδρα ο Σολωμός Σολωμού από τον Κενάν Ακίν το 1996.

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/537948/kamouflaz-stin-katoxi