Ενεργειακός…οργασμός στην αν. Μεσόγειο-Τρυπούν Stena IceMax και Πορθητής

Print Friendly, PDF & Email

  16/11/2018 14:30

Ανακοινώθηκε σήμερα επισήμως η έναρξη της γεώτρησης στο στόχο «Δελφύνη» εντός του οικοπέδου 10 της κυπριακής ΑΟΖ, που διενεργείται από την κοινοπραξία ExxonMobil/Qatar Petroleum.

Το υπερσύγχρονο γεωτρύπανο Stena IceMax, που μίσθωσε η κοινοπραξία του αμερικανικού κολοσσού με την Qatar Petroleum για τις ανάγκες της γεώτρησης, έχει ήδη διανύσει το βάθος δύο χιλιομέτρων, φθάνοντας τον βυθό και αρχίζοντας τη γεώτρηση.

Την έναρξη της γεώτρησης επιβεβαίωσε σε σημερινές του δηλώσεις, έπειτα από συνάντηση που είχε το πρωί με τον  Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για ενεργειακούς πόρους, Φράνσις Φάνον, ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ενώ αργότερα, το Υπουργείο Ενέργειας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα εξής:   

Η ανακοίνωση του Υπουργείου 

«Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ανακοινώνει ότι έχουν ξεκινήσει οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης «Delphyne-1» στο Τεμάχιο 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited και Qatar Petroleum International Upstream O.P.C., η οποία κατέχει Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων για το εν λόγω Τεμάχιο.

Για τις εργασίες της γεώτρησης, που πραγματοποιείται από το πλοίο-γεωτρύπανο «Stena Icemax» σε βάθος νερού 1.973 μέτρων, θα ενημερώνεται επί συνεχούς βάσης το προσωπικό του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, αναλύοντας τα δεδομένα που προκύπτουν σε συνεργασία με τους συμβούλους του».

*Σημειώνεται πως το υπό βρετανική σημαία πλοίο συνοδεύεται από τα δύο υποστηρικτικά πλοία Handin Tide και Montet Tide και θα παραμείνει στην περιοχή για περίπου δύο μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γεώτρηση θα διενεργηθεί σε κοραλλιογενή ύφαλο, ακολουθώντας το μοντέλο του αιγυπτιακού Ζορ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τεχνικών, το βάθος της γεώτρησης αναμένεται να φτάσει τα πέντε χιλιάδες μέτρα. Για τις ανάγκες της γεώτρησης, πέραν του επιστημονικού προσωπικού που βρίσκεται πάνω στο Stena IceMax, μια δεύτερη ομάδα ειδικών παρακολουθεί την εξέλιξη της γεώτρησης από τα κεντρικά γραφεία της ExxonMobil στη Λευκωσία.

  

Από την ExxonMobil η γεώτρηση στο οικόπεδο 10 χαρακτηρίζεται ως πολλά υποσχόμενη, γι΄αυτό έγινε και η κατάλληλη επένδυση η οποία ανέρχεται περίπου σε 200 χιλιάδες ευρώ για κάθε μέρα γεώτρησης.

Γύρω από τη γεώτρηση και μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου δημιουργήθηκε μια ζώνη ασφαλείας 500 μέτρων γύρω από το Stena IceMax, στην οποία απαγορεύεται η είσοδος για οποιονδήποτε λόγο.

Το Stena IceMax είναι εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στον τομέα της γεωτρήσεων και θεωρείται ένα από τα καλύτερα και πιο σύγχρονα γεωτρύπανα του πλανήτη, ενώ έχει ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την ικανότητα να τρυπά σε μεγάλα βάθη και σε μεταβαλλόμενες συνθήκες ισχυρών και διαφορετικών πιέσεων. 

Το γεωτρύπανο, κατασκευάστηκε το 2012 από την Samsung Heavy Industries, και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 10 χιλιάδες πόδια σε νερό και τα 35 χιλιάδες πόδια γεώτρησης. Επίσης είναι μήκους 228 μέτρων και το πλήρωμα του φτάνει τα 180 άτομα.

Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος για ενεργειακά

Ως ένα πολύ δύσκολο θέμα περιέγραψε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος τα ζητήματα ενέργειας της Κύπρου, λέγοντας πως η ExxonMobil είναι αμερικανική εταιρεία και ως εκ τούτου πρέπει να υπακούει τόσο στους αμερικανικούς νόμους όσο και στους νόμους της χώρας στην οποία δραστηριοποιείται.

Σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα Ντιαλόγκ, ο υψηλόβαθμος Αμερικανός, που δεν κατονομάζεται, είχε συνάντηση με ομάδα Τούρκων δημοσιογράφων για τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ.

«Πιστεύω ότι θα είναι χρήσιμο να αξιολογήσουμε τους πόρους. Το όφελος από τους πόρους αυτούς ανήκει στην Κύπρο και αυτό είναι σημαντικό για εμάς. Οι πόροι πρέπει να μοιραστούν μεταξύ των πλευρών μετά από μια διαπραγμάτευση», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

*Την ίδια ώρα που το Stena IceMax έχει αρχίσει δουλειά, το τουρκικό Barbaros συνεχίζει τις «έρευνες» του εντός της κυπριακής ΑΟΖ και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

To τουρκικό ερευνητικό πλοίο βρίσκεται σε απόσταση 100 με 120 χιλιομέτρων από τη γεώτρηση της ExxonMobil και η δραστηριότητα του παρακολουθείται διακριτικά από πλοίο του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης εξάλλου, στην περιοχή βρίσκονται και τουρκικά πολεμικά πλοία για την προστασία του.

Παράλληλα, η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς, με τον Πορθητη να τρυπά ανοιχτά της Αλάνιας και τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας να προαναγγέλλει και δεύτερη γεώτρηση εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, ανοιχτά της Μερσίνας.

Μετά τις εικόνες εντυπωσιασμού που παρουσίασαν τις πρώτες ημέρες τα τουρκικά ΜΜΕ για τη έναρξη της γεώτρησης του Πορθητή, το θέμα υποβαθμίστηκε και τα τουρκικά μέσα δεν παρέχουν καμία ενημέρωση για την πρόοδο των εργασιών του.

Η γεώτρηση του Πορθητή ξεπέρασε τις τέσσερις χιλιάδες μέτρα, με τον τελικό στόχο που τέθηκε από τους τεχνικούς να είναι τα πεντέμιση χιλιάδες.

Όσον αφορά τη δεύτερη τουρκική γεώτρηση, η Άγκυρα υπέγραψε με εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων. Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη το γεωτρύπανο, Rowan Norway βρίσκεται από την περασμένη Δευτέρα στο λιμάνι της Μερσίνας και ετοιμάζεται τις επόμενες ημέρες να ξεκινήσει την γεώτρηση.

Η δεύτερη τουρκική γεώτρηση υπολογίζεται πως θα διαρκέσει περίπου τέσσερις με πέντε μήνες και αφορά δύο στόχους ανοιχτά της Μερσίνας.

ΠΗΓΗ:http://www.reporter.com.cy/politics/article/419103/energiakos-orgsmos-stin-an-mesogio-trypoyn-stena-icemax-kai-porthitis