Διπλωματία και Αμυντική Στρατηγική. ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΦ, «ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΓΡΟΘΙΑ»

Print Friendly, PDF & Email

21 Νοέμβριος 2018, 12:05

Του Γαβριήλ Δημητρίου*

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΦ, «ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΓΡΟΘΙΑ»

Η Ε.Φ. ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΕΜΨΥΧΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕ ΑΡΙΣΤΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΑΦΟΣΙΩΣΗ ΣΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ, ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟΝ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗ ΙΣΧΥΟΣ. ΕΝΑΠΟΚΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΚΑΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΡΗΞΙΚΕΛΕΥΘΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟΝ, ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ, ΘΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

  • Η απειλή είναι ορατή και εκφράζεται καθημερινά και παντοιοτρόπως σε όλα τα επίπεδα πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Τουρκίας. Οι προθέσεις της Τουρκίας για λύση, που να της εξασφαλίζει πλήρη κυριαρχία στο Βορρά και συγκυριαρχία στο Νότο, είναι εξόφθαλμες

* Τα στρατηγικά μας όπλα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, η οριοθετημένη ΑΟΖ και το κατοχυρωμένο με διεθνείς συμβάσεις FIR, τα οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε ακέραια με διπλωματικά, αλλά και στρατιωτικά μέσα. Διαφορετικά, θα επιβληθεί, όπως μας δίδαξε ο δικός μας Θουκυδίδης, το «δίκαιο» του ισχυρού

Την Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου, με την τελική φάση της Διακλαδικής και Συνδυασμένης Άσκησης «ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΓΡΟΘΙΑ», η Εθνική Φρουρά, με αίσθημα ευθύνης προς τον κυπριακό λαό, έστειλε τα δικά της μηνύματα προς κάθε αποδέκτη.

Ήταν μια άσκηση προβολής δυνατοτήτων, μια δυνατή γροθιά κυρίως στη νοοτροπία της ηττοπάθειας και της έλλειψης αυτοπεποίθησης. Μια δυνατή γροθιά σε όσους τον τελευταίο καιρό καλλιεργούν απαξιωτικό κλίμα για τη σκοπιμότητα επένδυσης στην αμυντική θωράκιση.

Παράλληλα, ήταν μια άσκηση αφύπνισης και εμψύχωσης του λαού, που δαπανά το υστέρημά του για την ενίσχυση και συντήρηση της Εθνικής Φρουράς, την οποία περιβάλλει με εμπιστοσύνη, σε μια εποχή που κλονίζονται συθέμελα ηθικές και αξίες.

Ήταν μια βροντερή απάντηση σε όσους θεωρούν αχρείαστες ή «άχρηστες» τις δαπάνες για την αμυντική θωράκιση, ότι η Ε.Φ. αξιοποιεί το κάθε σεντ που δαπανάται για την άμυνα, για να αναβαθμίζει συνεχώς τις επιχειρησιακές της δυνατότητες, προκειμένου να καταστεί αξιόμαχη δύναμη αποτροπής.

Είδαμε τους Πάνθηρες, τα μαχητικά ελικόπτερα ΜΙ-35, που πρόσφατα κάποιοι επιτήδειοι προσπάθησαν να ενταφιάσουν, να δίνουν τη δική τους απάντηση με τη μάζα πυρός τους και ένα ρεσιτάλ εύστοχων βολών.

Η Διακλαδική Άσκηση της Εθνικής Φρουράς, με την επωνυμία «ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΓΡΟΘΙΑ – 2018», η οποία διεξήχθη σε μεγάλο μέρος του χερσαίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και διήρκεσε από 05 έως 10 Νοεμβρίου 2018, εντάσσεται στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος στρατιωτικής εκπαίδευσης. Κατά τη διάρκεια της άσκησης εκτελέστηκαν επιμέρους ασκήσεις μικρής κλίμακας, στις οποίες εξετάστηκαν οι τακτικές και οι διαδικασίες Κλαδικών (Combined) και Διακλαδικών (Joint) λειτουργιών, στο πλαίσιο αντιμετώπισης συμβατικών και ασύμμετρων απειλών στα τρία επίπεδα του επιχειρησιακού περιβάλλοντος (ξηρά, θάλασσα και αέρα).

Σκοπός της άσκησης ήταν η παρουσίαση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Ε.Φ. με τα οπλικά συστήματα που διαθέτει σήμερα και για τις οποίες εργάζεται καθημερινά προκειμένου να τις αναβαθμίσει.

Την τελική φάση της άσκησης, η οποία διεξήχθη στο ΠΒ ΚΑΛΟΥ ΧΩΡΙΟΥ, παρακολούθησαν ο Υπουργός Άμυνας, μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, το σύνολο της Ιεραρχίας της Ε.Φ. μαζί με τους Διοικητές Σχηματισμών και Διοικήσεών της, πολιτικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι, Ακόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών διαπιστευμένοι στην Κύπρο, εκπρόσωποι της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και αντιπροσωπείες στελεχών.

Καινοτόμος επιτελική εργασία

Ο Αρχηγός της Ε.Φ. εξέφρασε την ευαρέσκειά του προς το σύνολο του συμμετέχοντος προσωπικού στην επιτυχή σχεδίαση και διεξαγωγή της άσκησης και τους προέτρεψε να συνεχίσουν να εργάζονται με την ίδια θέληση, αποφασιστικότητα, πείσμα και επαγγελματισμό. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η επιμελημένη, καινοτόμος και παραγωγική επιτελική εργασία σε συνδυασμό με την ακρίβεια των βολών, τον συντονισμό των κινήσεων και των ελιγμών, καθώς και η άψογη εκτέλεση των ενεργειών σε ξηρά, θάλασσα και αέρα συνέβαλαν καταλυτικά στην επίτευξη του σκοπού της άσκησης, αναδεικνύοντας το υψηλό επίπεδο της πειθαρχίας, την αφοσίωση στο καθήκον και την εμμονή στον κοινό σκοπό της υλοποίησης της αποστολής της Ε.Φ.

Η επίτευξη των σκοπών της άσκησης ήταν συνάμα και μια ηθική καταξίωση για τα στελέχη της Ε.Φ. που εργάζονται με ζήλο, αυταπάρνηση και φιλότιμο, μη φειδόμενοι χρόνου και μόχθου για την υλοποίηση της Αμυντικής Στρατηγικής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όλοι οι συμμετέχοντες στην άσκηση, από τον Αρχηγό, τα στελέχη, μέχρι και τον τελευταίο οπλίτη, είναι άξιοι συγχαρητηρίων.

Δυστυχώς, η ποιότητα και ο επαγγελματισμός των στελεχών μας δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό, διότι η στρατιωτική ιδιότητα δεν επιτρέπει την προβολή σε τηλεοπτικά πάνελ ή αρθρογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά. Η παραγωγικότητά τους προβάλλεται μόνο σε εκδηλώσεις εξωστρέφειας της Ε.Φ., όπως είναι οι ανοικτές για το κοινό τελικές φάσεις ασκήσεων μεγάλης κλίμακας και η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο (καταπολέμηση πυρκαγιών και διάσωση ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο στην ξηρά και στη θάλασσα).

Μόνο το στρατιωτικό και οικογενειακό περιβάλλον γνωρίζει ότι στις ανώτατες και ανώτερες στρατιωτικές σχολές της Ελλάδας φοιτούν οι άριστοι των αρίστων μεταξύ των αποφοίτων λυκείων κάθε χρονιάς. Μόνο το στενό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον γνωρίζει ποίοι Ελληνοκύπριοι Ευέλπιδες, Ναυτικοί Δόκιμοι και Ίκαροι διαπρέπουν, πρωτεύουν και γίνονται Σημαιοφόροι της Σχολής τους. Αυτοί δεν προσδοκούν από την Πολιτεία εύσημα και επαίνους, παρά μόνο τη διάθεση των απαραιτήτων πόρων για την υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος που θα ισχυροποιήσει την Ε.Φ. και θα την καταστήσει υπολογίσιμη αποτρεπτική δύναμη.

Όλοι αυτοί οι άριστοι των αρίστων, όταν περνούσαν την πύλη της Σχολής τους, δεν αναζητούσαν επαγγελματική αποκατάσταση για βιοπορισμό. Κυριευμένοι από πάθος και έρωτα για ελευθερία, αναζήτησαν τη σπουδή της στρατιωτικής επιστήμης, ώστε να αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια και να αγωνιστούν σκληρά για την απελευθέρωση της πολύπαθής μας πατρίδας.

Όλοι αυτοί οι Άριστοι, μετά την αποφοίτησή τους εργάζονται αδιάλειπτα, με στοχοπροσήλωση στην απελευθέρωση της πατρίδας μας και όχι σε ψευδεπίγραφες λύσεις που κυοφορούνται ή σερβίρονται σε δείπνα, σε ελβετικά ορεινά θέρετρα. Λύσεις εμπνευσμένες από ξένα κέντρα αποφάσεων και επιτήδειους, άσπονδους φίλους μεσολαβητές, που οδηγούν σε προτεκτορατοποίηση της Κύπρου.

Η Ε.Φ. διαθέτει έμψυχο δυναμικό με άριστη επαγγελματική κατάρτιση και αφοσίωση στο καθήκον, που αποτελεί τον πιο σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος. Εναπόκειται στην Πολιτεία να κεφαλαιοποιήσει αυτό το ανθρώπινο δυναμικό και να λάβει ρηξικέλευθες αποφάσεις κατά πόσον, παράλληλα με τη διπλωματία και τον διάλογο, θα επενδύσει και στον παράγοντα κρατικής ισχύος που λέγεται Άμυνα και Ασφάλεια.

Ορατή απειλή

Η απειλή είναι ορατή και εκφράζεται καθημερινά και παντοιοτρόπως σε όλα τα επίπεδα πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Τουρκίας. Οι προθέσεις της Τουρκίας για λύση, που να της εξασφαλίζει πλήρη κυριαρχία στο Βορρά και συγκυριαρχία στον Νότο, είναι εξόφθαλμες. Σε τελική ανάλυση, η Τουρκία, υλοποιώντας την επεκτατική της στρατηγική, πατρονάρει τόσο την ΑΟΖ, όσο και το FIR της Κυπριακής Δημοκρατίας. Βασική και αταλάντευτη επιδίωξή της είναι η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και το πατρονάρισμα του νέου μορφώματος.

Σωστή η πρόθεση της ελληνοκυπριακής πλευράς να προσέρχεται με πνεύμα καλής θέλησης σε διάλογο για ειρηνική επίλυση του προβλήματος. Όμως, οι οδυνηροί συμβιβασμοί και οι συνεχείς υποχωρήσεις για κατευνασμό του θηρίου έχουν τα όριά τους και τις κόκκινες γραμμές τους. Τα στρατηγικά μας όπλα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, η οριοθετημένη ΑΟΖ και το κατοχυρωμένο με διεθνείς συμβάσεις FIR, τα οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε ακέραια με διπλωματικά, αλλά και στρατιωτικά μέσα. Διαφορετικά, θα επιβληθεί, όπως μας δίδαξε ο δικός μας Θουκυδίδης, το «δίκαιο» του ισχυρού.

Δόγμα αποτροπής

Το 2013, έπειτα από πολύχρονες προσπάθειες του ΓΕΕΦ και με εισήγηση του Υπουργού Άμυνας, Δημήτρη Ηλιάδη, υπογράφηκε, για πρώτη φορά, από το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια, κείμενο Αμυντικής Στρατηγικής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το θεσμικό αυτό κείμενο με μικρές τροποποιήσεις επικυρώθηκε και από την Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη. Από την Αμυντική Στρατηγική ενός κράτους προκύπτει το Αμυντικό Δόγμα των Ενόπλων του Δυνάμεων. Το δόγμα της Ε.Φ. καθορίστηκε ως «Αμυντικό και Αποτρεπτικό». Από το Δόγμα προκύπτουν οι επιχειρησιακές δυνατότητες που πρέπει να έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις για την υλοποίηση της αποστολής τους που απορρέουν από το δόγμα.

Η υλοποίηση της Αμυντικής Στρατηγικής ενός αυτόνομου και κυρίαρχου κράτους αποτελεί νόμιμο δικαίωμα, κατοχυρωμένο από τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και ουδόλως αποτελεί πρόκληση ή δυναμιτισμό των διπλωματικών προσπαθειών επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Αυτοί που ανησυχούν για την αμυντική επάρκεια της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ζητούν από την Πολιτεία τίποτα περισσότερο, αλλά και τίποτα λιγότερο. Απαιτούν την πλήρη εφαρμογή των προνοιών της Αμυντικής Στρατηγικής της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Απαιτούν τη θωράκιση της Εθνικής Φρουράς με τα απαραίτητα οπλικά συστήματα, για να επιτελέσει την αποστολή που προκύπτει από την Αμυντική Στρατηγική.

*ΓΑΒΡΙΗΛ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Υποπτέραρχος (Ι) ε.α.,
Τέως Διοικητής Αεροπορίας

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/539919/diplomatia-kai-amyntiki-stratigiki