25/11/2018
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Είναι από τις περιπτώσεις που λέει ο κάθε άνθρωπος που τους ακούει «πως θέλουν ξύλο, μα πάρα πολύ ξύλο».
Και αναφέρομαι, βεβαίως, στους Ελληνοκύπριους πολιτικούς, που άλλοι ζουν στον προηγούμενο «ψυχρό πόλεμο» διότι ο νέος τους έχει μπερδέψει, και άλλοι σκέφτονται τι θα πουν οι ξένοι, αντί να κοιτάξουν το συμφέρον της Κύπρου και του λαού της.
Και αναφέρομαι βεβαίως στον τρόπο δράσης και αντίδρασης της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας για τις βάσιμες πληροφορίες ότι κάποιοι σοβαροί άνθρωποι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σκέφτηκαν την ιδέα να αναλάβει το ΝΑΤΟ την εγγύηση του νέου κράτους της Κύπρου, μέσα από τη συμμετοχή της στη Δυτική Συμμαχία.
- Οι συνήθεις ύποπτοι δεν μου έκαναν εντύπωση και δεν αναφέρομαι μόνο στους αρτηριοσκληρωτικούς του ΑΚΕΛ, που πολιτικά ζουν στη λίθινη εποχή… Εδώ με το άκουσμα της λέξης ΝΑΤΟ ξύπνησε και ο κάθε ταλαίπωρος πολιτικάντης που είδε πεδίον δόξης λαμπρό, σάμπως και οι πολίτες νοιάζονται για το ποιος θα εγγυηθεί την Κύπρο. Φτάνει να μην είναι η Τουρκία. Αυτή είναι η επιθυμία των πολιτών, αυτό μόνο τους ενδιαφέρει. Να φύγει η κατοχική δύναμη.
Αυτός που με εντυπωσίασε ήταν ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ένας φανατικά δυτικόφιλος και αμερικανόφιλος πολιτικός, ο οποίος τηρώντας τη γνωστή τακτική του να λέει όσα ο καθένας θέλει να ακούσει, εξέφρασε –άκουσον άκουσον– την άποψη ότι η «λύση ΝΑΤΟ» για τις εγγυήσεις δεν είναι εφικτή. Και γιατί δεν είναι εφικτή; Αξίζει να διαβάσουμε τι είπε ο Πάφιος πολιτικός…
Ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι «οι θέσεις του κόμματός του είναι γνωστές, ότι δηλαδή η Κύπρος είναι στην Ευρώπη και δυτικός είναι ο προσανατολισμός της χώρας, και δεν θα είχα κανένα πρόβλημα ως ΔΗΣΥ και ηγέτης της παράταξης αν απαλλασσόμουν από τις τουρκικές εγγυήσεις και τα κατοχικά στρατεύματα και να μένει η Κύπρος ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ από μόνη της και ως μέλος της Ε.Ε. να μην χρειαζόταν ξένους εγγυητές και τουρκικά στρατεύματα».
Μέχρι εδώ όλα καταπληκτικά, υπό την έννοια ότι αντιλαμβάνεται πως –θεωρητικά πάντα μιλώντας– εάν η Δυτική Συμμαχία αναλάβει τα θέματα της ασφάλειας, η Τουρκία δεν έχει ρόλο στο θέμα αυτό. Συνέχισε λέγοντας ότι την ίδια ώρα είναι ρεαλιστής και γνωρίζει ότι αυτό δεν το αποδέχονται σημαντικές δυνάμεις στον τόπο. «Για να μπορέσουμε να ζήσουμε σε μια επανενωμένη πατρίδα χρειαζόμαστε τη στήριξη και του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ», τόνισε και πρόσθεσε: «Και είμαι πραγματιστής και όχι αλά καρτ. Δεν είναι το τι θέλω αλλά το τι είναι εφικτό να συμβεί», σημείωσε ο πρόεδρος της κυπριακής Δεξιάς.
- Ούτε υποστηρικτής του ΝΑΤΟ είμαι, ούτε της Αμερικής, διότι έχει τις μεγαλύτερες ευθύνες για την τραγωδία μας και δεν έκανε καμία προσπάθεια να διορθώσει το τεράστιο εκείνο ατόπημα που εκτέλεσε με τη χούντα του Δημήτριου Ιωαννίδη και τους πράκτορές τους στην Κύπρο.
Ούτε της Ρωσίας είμαι υποστηρικτής, διότι κατά βάση μας περιπαίζει παραμένοντας στις δύο κουβέντες υποστήριξης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αλλά όταν είναι να θίξουν και λίγο την Τουρκία, οι διπλωμάτες της Ρωσίας είναι εξαφανισμένοι. Κατά τα άλλα, είναι μεγαλύτερη η βοήθεια που δίνει στην Κύπρο η Μόσχα, η οποία έχει μεγάλα οφέλη από το τραπεζικό σύστημα του νησιού. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι η Κύπρος, που λειτούργησε ως πλυντήριο, διέσωσε τη ρωσική οικονομία. Ειλικρινά το λέω.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ έκαψε στην ουσία την ιδέα για το ΝΑΤΟ διότι δεν αρέσει στους φίλους του στο ΑΚΕΛ και στο ΔΗΚΟ. Αυτό βασικά είναι το πρόβλημά του. Τη θέλει, σίγουρα είναι η καλύτερη για την Κύπρο, αλλά την απορρίπτει για να μην στενοχωρήσει τους συνομιλητές του στο ΔΗΚΟ και στο ΑΚΕΛ. Μιλάμε για τη λογική του μπακάλη. Αλλά άλλο μπακαλική, άλλο πολιτική.
- Αυτό που εκνευρίζει είναι ότι σκοτώθηκε μία ιδέα, που δημιουργούσε εμπόδιο στην Τουρκία, για να ικανοποιηθούν τα φιλαράκια του προέδρου του ΔΗΣΥ. Μα πόσο ανόητοι. Γιατί δεν έβγαλαν όλοι τον σκασμό μέχρις ότου τοποθετηθεί η Κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.
Και γιατί της έδωσαν το άλλοθι να μην συζητήσει την ιδέα. Διότι οι δημοσιογράφοι ακούμε, ότι όταν πληροφορήθηκε τη σκέψη και μόνο ο κ. Τσαβούσογλου, στη Νέα Υόρκη, την απέρριψε ως παιχνίδι ανάμεσα στις υπερδυνάμεις, στο οποίο δεν θα συμμετέχει η χώρα του, όπως είπε. Και δεν υποστήριξε την ιδέα ως νατοϊκή χώρα, για να μην δυσαρεστήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Και αντί να πάρουν οι πολιτικοί μας αυτή την απόρριψη και να την κάνουν σημαία με τους Αμερικανούς και τους νατοϊκούς, προσφέρουν διέξοδο στον Ερντογάν και την παρέα του.
Και ξέρετε και κάτι άλλο: Αν θέλουμε πραγματικά λύση, που θα εγγυάται ένα κανονικό κράτος, πρέπει να αποκλείονται οι εγγυήσεις της Τουρκίας. Και ο μόνος τρόπος να αποκλειστούν οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι να αναλάβει την ασφάλεια ένας μεγάλος διεθνής οργανισμός μέσω της συμμετοχής της Κύπρου.
Μακάρι να είχε δικό της στρατό η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά δεν έχει και δεν πρόκειται να δημιουργήσει στο σύντομο μέλλον. Θα μπορούσε βέβαια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μαζί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, να κάνει μία επιθετική κίνηση, και να ζητήσει μία στρατιωτική δύναμη από τις μεγάλες χώρες μέλη της Ε.Ε. Αλλά έχουν στερέψει από ιδέες. Συζητούν οι αθεόφοβοι να παραμείνουν τουρκικά κατοχικά στρατεύματα στο νησί, διότι προφανώς έχουν συνηθίσει και δεν τους ενοχλεί η παρουσία τους. Δεν έχω κάποια άλλη εξήγηση.
Χειρίστηκαν την υπόθεση της προστασίας της Κύπρου και των εγγυήσεων από το ΝΑΤΟ, ως κομματική συναλλαγή, αντί να κοιτάξουν να δουν αν θα μπορούσε να είναι μία κίνηση που θα στήσει στον τοίχο την Τουρκία.
Αυτό είναι το ζητούμενο. Πώς θα αποχωρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα, πώς θα τερματιστεί το αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων και πώς θα ακυρωθούν τα επεμβατικά δικαιώματα της κατοχικής δύναμης. Έχουν κάποια πρόταση ο κ. Νεοφύτου και οι αξιότιμοι «φίλοι» του; Ή έχουν υποσχεθεί στους Τούρκους, στις υπόγειες και ανάρμοστες συναντήσεις που έχουν μαζί τους, πως θα παραμείνουν τα στρατεύματά τους και μετά τη λύση; Είναι το πιθανότερο…
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:
Διαβάστε και θα καταλάβετε… Όταν οι Κύπριοι πολιτικοί επιτρέπουν στην κατοχική δύναμη να ελέγχει την κοινή γνώμη και στις ελεύθερες περιοχές… «Πάμε (στην Τουρκία) να ακούσουμε από τη δική τους πλευρά», έλεγε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, στις 24 Ιανουαρίου 2016, «πώς τοποθετούνται σε αυτά τα ζητήματα (σ.σ.: της ασφάλειας) και ενδεχομένως να επιχειρήσουμε να διαγνώσουμε για το τι θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από τις λέξεις τις οποίες διατύπωναν». Φαίνεται ότι μετά από 34 μήνες, ο επικεφαλής των Κυπρίων «κομμουνιστών» δεν μπόρεσε να διαγνώσει τα σχέδια της Τουρκίας για την Κύπρο. Δεν έχει καταλάβει ότι είναι ο ολοκληρωτικός έλεγχος. Γι’ αυτό θα ξαναπάει. Ο λόγος της νέας επίσκεψης, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, είναι για να διαψεύσει τον κ. Αναστασιάδη…
ΠΗΓΗ:https://www.apopseis.com/chiristikan-tin-ypothesi-tis-prostasias-tis-kyprou-ke-ton-engyiseon-apo-to-nato-os-kommatiki-synallagi/