Η Κυπριακή Δημοκρατία δίνει τέλος στο θέμα με τις Ρωσικές δηλώσεις περί Στρατιωτικοποίησης

Print Friendly, PDF & Email

7/12/2018

Η Κυπριακή Δημοκρατία δίνει τέλος στο θέμα με τις ρωσικές δηλώσεις περί στρατιωτικοποίησης

Λήξαν θεωρεί η Κυβέρνηση το θέμα με τις ρωσικές δηλώσεις περί στρατιωτικοποίησης.

Τέλος επιθυμεί να δώσει η Κυπριακή Δημοκρατία στο θέμα που δημιουργήθηκε με τις δηλώσεις από ρωσικής πλευράς περί στρατιωτικοποίησης και ενίσχυση της παρουσία των ΗΠΑ στην Κύπρο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου «εμείς θέλουμε να θεωρήσουμε το θέμα λήξαν. Πράγματι υπήρξαν κάποιες ατυχείς δηλώσεις, ωστόσο η Κυπριακή Δημοκρατία ως ανεξάρτητο κράτος μέλος της ΕΕ ακολουθεί τον προσανατολισμό της ΕΕ».

Διευκρίνισε ότι η Λευκωσία, στα πλαίσια του βαθμού ελευθερίας που έχει, μπορεί να έχει και πάρα πολύ καλές σχέσεις με τρίτες χώρες, όπως είναι η Ρωσία. «Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία είναι γνωστές αλλά και η θέση της Κύπρου στο διεθνές σύστημα είναι γνωστή», είπε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Κ.Ε – Δεν επιθυμούμε τη στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων

Αναφερόμενος στο θέμα της παροχής διευκολύνσεων, ο κ. Προδρόμου είπε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών έχει ήδη δώσει στη δημοσιότητα τους αριθμούς. Παρέχονται, συμπλήρωσε πολύ συχνά διευκολύνσεις σε χώρες με τις οποίες μας συνδέουν στενές σχέσεις, είτε υπάρχουν μνημόνια συνεργασίας, κυρίως για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

Μεταξύ αυτών των κρατών που τυγχάνουν διευκολύνσεων, πρόσθεσε, είναι και η ίδια η Ρωσική Ομοσπονδία σε ζητήματα ελλιμενισμού. «Πραγματικά δεν επιθυμούμε τη στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο. Άλλο κράτος είναι εκείνο που προσπαθεί να στρατιωτικοποιήσει τις διεθνείς σχέσεις, να επιβάλει τις απόψεις του. Είναι η ίδια η Τουρκία με τις παραβιάσεις που κάνει τόσο στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και γενικότερα» .

Το θέμα τόνισε για άλλη φορά πρέπει να σταματήσει εδώ καθώς «η Κυπριακή Δημοκρατία ως ανεξάρτητο κράτος ξέρει να φροντίζει τις διεθνείς σχέσεις της».

Δεν μας επηρεάζουν τέτοια σχόλια λέει ο Εκπρόσωπος 

Σχολιάζοντας την ένταση των ρωσικών ανακοινώσεων, ο κ. Προδρόμου είπε ότι οι απαντήσεις έχουν δοθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, από την Κυβέρνηση. «Ο Υπουργός Εξωτερικών έχει δει τόσο τον Πρέσβη της Ρωσίας εδώ στη Λευκωσία, ενώ είχε συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών» Σερκέι Λαβρόφ.

«Δεν μας επηρεάζουν τέτοια σχόλια. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχοντας έντονη διπλωματική δραστηριότητα και διεθνείς σχέσεις οι οποίες αναβαθμίζονται συνεχώς, με το πλέγμα των τριμερών σχέσεων, με την ενεργό θέση της στο σύστημα της ΕΕ, δεν έχει να δώσει απαντήσεις για τίποτα», είπε.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε εξάλλου ότι η Λευκωσία παραμένει επικεντρωμένη στο κυπριακό πρόβλημα πάντα. «Ο δικός μας προσανατολισμός είναι σχέσεις ειρήνης, συνεργασίας με όλα τα κράτη της περιοχής και βεβαίως πρώτα από όλα η αποστρατιωτικοποίηση που πρέπει να γίνει στην Κύπρο, με την έννοια της αποχώρησης του κατοχικού στρατού», είπε,

Σε ερώτηση αν πραγματοποιήθηκε τελικά η αποστολή Αμερικανών εμπειρογνωμόνων, ο κ. Προδρόμου απάντησε ότι «δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε περαιτέρω όλα αυτά τα δημοσιεύματα».

Η Κυπριακή Δημοκρατία, δια μέσου της Κυβέρνησης, έχει φιλικές σχέσεις με πάρα πολλές χώρες και παρέχει διευκολύνσεις εκεί όπου μπορεί να είναι χρήσιμη, για ανθρωπιστικούς σκοπούς, έρευνας και διάσωσης, ανέφερε.

Σε ερώτηση αν αποκλείεται η παραχώρηση ειδικού χώρου για χρήση από αμερικανικά στρατεύματα, ο κ. Προδρόμου είπε καταληκτικά ότι «τα ίδια είχαμε ακούσει και με ένα δημοσίευμα στις ΗΠΑ για δήθεν αμερικανική βάση στην Κύπρο, η οποία μάλιστα υπήρχε για χρόνια και δεν το ξέραμε. Δεν θέλω να σχολιάσω περαιτέρω, δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα» κατέληξε.

ΠΗΓΗ:https://www.ant1.com.cy/news/cyprus/article/322301/i-kupriaki-dimokratia-dinei-telos-sto-thema-me-tis-rosikes-diloseis-peri-stratiotikopoiisis/