12 Δεκέμβριος 2018, 12:04
Του Μιχάλη Παπαδόπουλου
«ΕΝΤΟΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ» ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΣΤΙΣ ΤΡΙΜΕΡΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΔΙΑΒΛΕΠΕΙ Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΥΠΕΞ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ΟΤΙ ΣΤ
ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: ΣΥΝΤΟΜΑ ΞΕΚΙΝΑ Η ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ
ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΤΩΝ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ. ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΙΝΟΥΝ, ΑΝ ΘΑ ΟΔΗΓΗΘΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΘΕΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΠΑΝΑΡΧΙΣΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
* Ο προβληματισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, ως τροφή προς σκέψη, δεν ξεφεύγει σε καμία περίπτωση του πλαισίου και της μορφής της λύσης που από το 1976 διαπραγματευόμαστε. Αντίθετα, είναι ένδειξη της θέλησης του Προέδρου της Δημοκρατίας για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού
* Πρέπει να σταματήσουμε να επιχειρούμε να δικαιολογήσουμε απαράδεκτες τουρκικές θέσεις, λόγω, δήθεν, δικών μας προσεγγίσεων.
* Η Τουρκία ουδέποτε έψαχνε ευκαιρίες που, δήθεν, θα της δώσουμε εμείς, για να προωθήσει θέσεις της στο Κυπριακό
Αρχές του 2019 αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές για τον EastMed, δηλώνει σε συνέντευξή του στη «Σ» ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ εκφράζει την εκτίμηση ότι, σύντομα, θα αρχίσει η σταδιακή άρση του εμπάργκο εναντίον της Κύπρου στο αμερικανικό Κογκρέσο, γεγονός που αντικατοπτρίζει το αναβαθμισμένο πλαίσιο των αμερικανοκυπριακών σχέσεων αυτήν τη στιγμή.
Όσον αφορά τη μεσολαβητική προσπάθεια της Τζέιν Χολτ Λουτ για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό, τονίζει ότι όλα θα εξαρτηθούν από μια πιθανή ή όχι συμφωνία στους όρους αναφοράς, επισημαίνοντας ως πλέον ακανθώδες θέμα αυτό της ασφάλειας και της παραμονής στρατευμάτων.
Θεωρείτε ότι, δεδομένης της διακηρυγμένης προσπάθειας της τουρκικής πλευράς για μετατόπιση της βάσης λύσης του Κυπριακού και εξεύρεση λύσης εκτός των «παραμέτρων» του ΟΗΕ, ήταν ορθή η ενέργεια του Προέδρου να εγείρει, έστω και υπό μορφήν προβληματισμού, θέμα αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, εν μέσω, μάλιστα, έντονων παρασκηνιακών διεργασιών για επανέναρξη της διαπραγμάτευσης;
Κατ’ αρχάς ο προβληματισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας ως τροφή προς σκέψη δεν ξεφεύγει σε καμία περίπτωση του πλαισίου και της μορφής της λύσης που από το 1976 διαπραγματευόμαστε. Αντίθετα, είναι ένδειξη της θέλησης του Προέδρου της Δημοκρατίας για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού. Υπάρχουν κάποια θέματα για τα οποία υπάρχει διαφωνία και, όπως πρόεκυψε μέσα από την τελευταία διαπραγματευτική διαδικασία, δεν επέτρεψαν την επίλυση του Κυπριακού. Γι’ αυτά τα θέματα διαφωνίας υπάρχουν τρεις ξεκάθαρες επιλογές.
Η πρώτη είναι να δεχθούμε τη θέση της τουρκικής πλευράς, έτσι ώστε να επιλυθούν τα θέματα διαφωνίας. Η δεύτερη είναι να επιμένουμε στις ίδιες προσεγγίσεις, γνωρίζοντας ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές και δεν θα υπάρξει λύση του Κυπριακού. Και η τρίτη, χωρίς να ξεφεύγουμε ή να μετακινούμαστε από βασικές αρχές και αξίες, να προβληματιστούμε τι θα μπορούσε να οδηγήσει σε επίλυση των εν λόγω διαφορών. Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε κάποιες σκέψεις ως τροφή προς σκέψη και είναι ξεκάθαρη ένδειξη της επιθυμίας του για επίλυση του Κυπριακού.
Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, αλίμονο αν η Τουρκία έψαχνε ευκαιρίες που δήθεν θα της δώσουμε εμείς για να προωθήσει θέσεις της στο Κυπριακό. Κάποιος που έχει στοιχειωδώς μελετήσει την τουρκική πολιτική στο Κυπριακό, μπορεί πολύ εύκολα να συμπεράνει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε καμία απολύτως περίπτωση. Και πρέπει να σταματήσουμε να επιχειρούμε να δικαιολογήσουμε απαράδεκτες τουρκικές θέσεις, λόγω, δήθεν, δικών μας προσεγγίσεων.
Επιβεβαιώνει ο Τσαβούσογλου
Πώς κρίνετε τη συνεχιζόμενη κριτική του ΑΚΕΛ όσον αφορά τις προβαλλόμενες, εκ μέρους του, παλινδρομήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας από το Κραν Μοντανά και εντεύθεν; Εάν, όπως υποστηρίζει η Κυβέρνηση, είναι άνευ ουσιαστικού ερείσματος στα εμπράγματα δεδομένα της διαπραγμάτευσης αλλά και στα «τεκμήρια» των χειρισμών του Προέδρου, από ποια κίνητρα, κατά τη γνώμη σας, αφορμάται;
Δεν μπορώ εγώ να απαντήσω εκ μέρους του ΑΚΕΛ. Γενικότερα, από την επαύριον του Κραν Μοντανά αναπτύσσεται μια επιχειρηματολογία περί δήθεν ευθυνών της δικής μας πλευράς για το αδιέξοδο στις συνομιλίες ή/και για τη μη επανέναρξη μέχρι στιγμής των συνομιλιών και ότι, δήθεν, προβάλλονται από μέρους μας προϋποθέσεις. Για το τι έγινε στο Κραν Μοντανά και τους λόγους μη επίτευξης θετικού αποτελέσματος, η πρόσφατη συνέντευξη του κ. Τσαβούσογλου στην εφημερίδα «Πολίτης» επιβεβαιώνει όλα αυτά που λέγαμε για τις τουρκικές θέσεις στο Κραν Μοντανά και που, δυστυχώς, δεν επέτρεψαν να οδηγηθούμε σε λύση του Κυπριακού.
Όσον αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών, ο Πρόεδρος εδώ και καιρό είχε εκφράσει την ετοιμότητά του για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που διακόπηκαν στην Ελβετία και αφού προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία, γιατί πολύ απλά δεν έχουμε την πολυτέλεια νέας αποτυχίας. Και σε αυτήν την περίπτωση, κάποιοι μιλούσαν για έλλειψη ετοιμότητας από μέρους της δικής μας πλευράς και ότι με την αναφορά μας σε «κατάλληλη προετοιμασία» θέταμε νέες προϋποθέσεις και όρους για επανέναρξη των συνομιλιών.
Ο ίδιος όμως ο ΓΓ των ΗΕ, όπως ξεκάθαρα προκύπτει και από την πρόσφατη έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, συμφωνεί με την ανάγκη να προηγηθεί, μιας νέας προσπάθειας, η κατάλληλη προετοιμασία, έτσι ώστε να διερευνηθούν πραγματικά οι προοπτικές για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών που θα δύνανται να οδηγήσουν σε επίλυση του Κυπριακού. Και η απάντηση του ΓΓ στην ανάγκη καλής προετοιμασίας είναι η αποστολή της κ. Λουτ σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για συμφωνία περί των «όρων αναφοράς» που θα οδηγήσουν σε ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών.
Οι όροι αναφοράς
Από τις επαφές αλλά και την ενημέρωση που έχετε έως τώρα, ποια είναι η εκτίμησή σας ως προς την έκβαση της διαμεσολαβητικής προσπάθειας της κ. Λουτ για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας;
Όπως έχω προαναφέρει, κύριος στόχος της αποστολής της κ. Λουτ είναι η συμφωνία, το συντομότερο δυνατόν, επί «όρων αναφοράς» που θα οδηγήσουν σε επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών. Εξ όσων αντιλαμβάνομαι, στόχος της κ. Λουτ είναι να επισκεφθεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και να καταλήξει στην Κύπρο. Έγιναν ήδη κάποιες συναντήσεις και εκτιμώ ότι, αφού ολοκληρωθούν με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, θα επισκεφθεί την Κύπρο, μάλλον μετά τις 15 Δεκεμβρίου, όπου θα παραμείνει κάποιες μέρες.
Ευχή και προσδοκία είναι όπως όλες οι σχετικές συναντήσεις διευθετηθούν το συντομότερο, υπάρξουν θετικά αποτελέσματα και, ακολούθως, όταν επισκεφθεί την Κύπρο, καταστεί δυνατή η συμφωνία επί των εν λόγω όρων, έτσι ώστε να προχωρήσει τάχιστα η όλη διαδικασία. Ειλικρινά, ελπίζουμε ότι η συμφωνία επί των «όρων αναφοράς» θα επιτρέψει αμέσως την επανέναρξη ουσιαστικών και παραγωγικών διαπραγματεύσεων.
Λειτουργικότητα, εγγυήσεις
Ποια θεωρείτε ως τα πλέον ακανθώδη σημεία στην προσπάθεια για επίτευξη συγκλίσεων αναφορικά με τη διαμόρφωση των όρων αναφοράς;
Σίγουρα, όλα τα θέματα είναι καθοριστικής σημασίας, γιατί αγγίζουν αυτό που είναι σημαντικό και, αν θέλετε, το βασικό ζητούμενο μέσα από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού, που δεν είναι τίποτ’ άλλο από τη συνολική λειτουργικότητα της λύσης που είναι άμεσα συνυφασμένο με αυτό που και ο ΓΓ των ΗΕ έχει αναφέρει, δηλαδή τη μετατροπή της Κύπρου σε ένα κανονικό Κράτος. Τούτων λεχθέντων, και χωρίς να υποτιμώ τη σημασία κάποιας πτυχής της λύσης και των υφιστάμενων διαφωνιών, το Κεφάλαιο της Ασφάλειας και Εγγυήσεων είναι καθοριστικής σημασίας και αυτό που θα κρίνει, αν θα οδηγηθούμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Προς επιβεβαίωση αυτού, σας παραπέμπω και στη σχετική δήλωση του ΓΓ των ΗΕ στις 4 Ιουνίου 2017.
Πολλοί επισείουν τον κίνδυνο «ενδιάμεσης συμφωνίας», η οποία θα οδηγήσει, αναπόδραστα, σ’ ένα δεσμευτικό πλαίσιο όσον αφορά την τελική λύση, κάτι που ενδεχομένως να είναι και απαίτηση του ίδιου του ΓΓ των ΗΕ. Πώς σχολιάζετε;
Κάποιος που έχει ασχοληθεί με την ιστορία των διαπραγματεύσεων εύκολα διακρίνει ότι η ανησυχία και ο φόβος για ενδεχόμενη ενδιάμεση λύση έχουν κατ’ επανάληψιν εκφραστεί, αλλά ποτέ δεν υπήρξε κάτι τέτοιο, γιατί, πολύ απλά, μια εκ των βασικών αρχών του Κυπριακού είναι το ότι «τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο, αν δεν συμφωνηθούν όλα». Άρα, δεν υπάρχει ενδεχόμενο ενδιάμεσης λύσης και σίγουρα ο ΓΓ των ΗΕ δεν έχει προτείνει ή επιδιώκει κάτι τέτοιο.
Όπως προανέφερα, η ανάγκη συμφωνίας επί «όρων αναφοράς» αποτελεί την απάντηση του ΓΓ σε αυτό που και εμείς υποστηρίζουμε, και δυστυχώς κάποιοι το ερμήνευαν ότι θέτουμε νέους όρους και προϋποθέσεις, και αφορά την ανάγκη ουσιαστικής προετοιμασίας για επανέναρξη συνομιλιών.
Αμετάθετη η τουρκική στάση
Υπάρχουν οιεσδήποτε ενδείξεις για διαφοροποίηση της τουρκικής στάσης στα θέματα της ασφάλειας, των εγγυήσεων και της παραμονής στρατευμάτων;
Όχι, δεν έχουμε μια τέτοια ενημέρωση, αλλά, σίγουρα, για πρώτη φορά, όλοι αυτοί που ενδιαφέρονται και ασχολούνται με το Κυπριακό, και περισσότερο απ’ όλους ο ΓΓ των ΗΕ, αντιλαμβάνονται απόλυτα ότι δεν μπορεί μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού να περιλαμβάνει τα όποια εγγυητικά και παρεμβατικά δικαιώματα από τρίτη χώρα, και την παραμονή των όποιων κατοχικών στρατευμάτων. Και θεωρώ την εν λόγω εξέλιξη ως κάτι πολύ σημαντικό.
Πώς διαχειριζόμαστε το ενδεχόμενο αποτυχίας της διαμεσολαβητικής προσπάθειας της κ. Λουτ, αλλά και το ενδεχόμενο ναυαγίου μιας νέας διεθνούς διάσκεψης όταν και εφόσον πραγματοποιηθεί; Υπάρχει plan B;
Εκείνο που μπορώ να σας πω αυτήν τη στιγμή, ειδικότερα σε σχέση με την προσπάθεια της κ. Λουτ, είναι ότι τυχόν αποτυχία δεν θα οφείλεται σίγουρα σε δική μας υπαιτιότητα. Αυτήν τη στιγμή επικεντρωνόμαστε στο να προκύψουν θετικά αποτελέσματα μέσα από την εν λόγω αποστολή, που δεν είναι τίποτ’ άλλο από την ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών. Αν δεν επιτύχει, όμως, η αποστολή της κ. Λουτ, θα πρόκειται αναμφίβολα για μιαν αρνητική εξέλιξη για το σύνολο του κυπριακού λαού.
Με ΗΠΑ στις ενεργειακές συμμαχίες
Πότε θα υπογραφεί, τελικώς, η συμφωνία για τον Eastmed; Γίνεται λόγος και για μια μορφή συμμετοχής των ΗΠΑ στις ενεργειακές συμμαχίες στην Αν. Μεσόγειο. Σε ποιο σημείο βρίσκεται το εν λόγω θέμα;
Οι συζητήσεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο και εκτιμώ ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει κατάληξη επί του συγκεκριμένου κειμένου. Μόλις επιτευχθεί αυτό, το κείμενο θα πρέπει να αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα έχει πέντε εβδομάδες για να εκφράσει τις απόψεις της. Υπό αυτά τα δεδομένα, εκτιμώ ότι το όλο θέμα θα ολοκληρωθεί και θα υπογραφεί αρχές του 2019.
Σε σχέση με το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, που αφορά τη συμμέτοχη των ΗΠΑ, θα έλεγα ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από πλευράς Ουάσιγκτον για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ήταν ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν των συζητήσεών μου στις ΗΠΑ και μάλιστα μετέφερα συγκεκριμένο μήνυμα-πρόταση μετά από συνεννόηση και με άλλα κράτη που συμμετέχουν στους τριμερείς σχηματισμούς που έχουν αναπτυχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συμμετοχή από πλευράς ΗΠΑ αναμένεται να είναι σε ad hoc βάση, στο πλαίσιο προώθησης μιας θετικής ατζέντας επί συγκεκριμένης θεματολογίας, όπως για παράδειγμα θέματα Ασφάλειας. Πέρα από τις ΗΠΑ, εκτιμώ ότι θα υπάρξει συμμετοχή σε τριμερείς μηχανισμούς, πάντοτε σε ad hoc βάση, και από άλλα κράτη.
Απάντηση στις προκλήσεις
Η τουρκική πλευρά προσπαθεί να εμβάλει στη διαπραγματευτική διαδικασία το θέμα των υδρογονανθράκων, συνεχίζοντας, ταυτόχρονα, τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Την ίδια ώρα, αξιώνει διαμοιρασμό του ενεργειακού πλούτου πριν, ακόμη και ανεξάρτητα από τη λύση του Κυπριακού. Πόσο ισχυρή είναι η κυπριακή θέση έναντι των τουρκικών προκλήσεων;
Οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, είτε αυτές αφορούν τη διακρατική συμφωνία με την Αίγυπτο είτε αφορούν τη γεώτρηση της Exxon, είτε αφορούν τις διαπραγματεύσεις για διακρατική συμφωνία για τον EastMed είτε το ενδιαφέρον της ΕΕ και άλλων ισχυρών δρώντων του διεθνούς συστήματος για τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν την καλύτερη απάντηση προς την Τουρκία.
Ειδικότερα το τελευταίο διάστημα ακούμε καθημερινά δηλώσεις από Τούρκους και Τουρκοκύπριους αξιωματούχους, που ουσιαστικά πρόκειται για απειλές σε σχέση με την ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόκειται για μια συνειδητή προσπάθεια από πλευράς Τουρκίας, που εκτιμώ ότι θα εντατικοποιηθεί, με στόχο να δημιουργηθεί, σε επικοινωνιακό επίπεδο, μια εικόνα αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και των γενικότερων ενεργειακών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Δεν πρέπει και δεν πρόκειται να ανταποκριθούμε στην εν λόγω προσπάθεια της Τουρκίας, εμπλεκόμενοι σε έναν καθημερινό διάλογο σε σχέση με την ενάσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις ενέργειες και αποφάσεις μας, γιατί αυτές λαμβάνονται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της σχετικής Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας του 1982, και, μάλιστα, έχουμε δημόσια καλέσει την Τουρκία να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις στη βάση αυτών των διεθνών συμφωνιών για καθορισμό των θαλασσίων μας συνόρων.
Υπό νέο πρίσμα οι αμερικανοκυπριακές σχέσεις
ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΗΔΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΩΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κάνοντας μια γενικότερη αποτίμηση του πρόσφατου ταξιδιού σας στην Ουάσιγκτον, σε ποιο επίπεδο θα λέγατε ότι βρίσκονται οι αμερικανοκυπριακές σχέσεις αυτήν τη στιγμή;
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν προσεγγίζουν πλέον την Κύπρο μέσα από τον φακό των σχέσεών τους με την Τουρκία ή σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα όπως ίσχυε, κατά κύριο λόγο, όλα αυτά τα χρόνια. Η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως πολύ χαρακτηριστικά επισημάνθηκε από τους συνομιλητές μου, προσεγγίζεται, πλέον, ως πυλώνας σταθερότητας και παροχέας ασφάλειας στην ιδιαιτέρως σημαντική περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου. Ως μια χώρα που μέσα από τις δράσεις της στην εξωτερική της πολιτική και, ειδικότερα, μέσω των τριμερών σχηματισμών συνεργασίας που έχει συστήσει με τα γειτονικά κράτη αλλά και τις ενεργειακές συνεργασίες που αναπτύσσει στην περιοχή, δύναται να έχει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της Ασφάλειας και της Σταθερότητας στην περιοχή.
Ακριβώς, στο πλαίσιο που σας έχω προαναφέρει και πάντα με μια θετική ατζέντα που δεν στρέφεται ενάντια στο όποιο τρίτο κράτος, υπογράψαμε και τη Δήλωση Προθέσεων που, στην ουσία, κωδικοποιεί την υφιστάμενη συνεργασία μας αλλά και τα επόμενα βήματα σε σχέση με δράσεις των δύο χωρών σε θέματα Ασφάλειας. Θεσμοθετείται, δηλαδή, το πλαίσιο συνεργασίας μας σε θέματα Ασφάλειας τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, στη βάση, επαναλαμβάνω, μιας θετικής ατζέντας.
Αφορά τομείς που εμπλέκουν 6 τουλάχιστον Υπουργεία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ήδη έχουμε αρχίσει την ετοιμασία ενός οδικού χάρτη δράσεων, πάντοτε εντός του ευρύτερου τομέα της Ασφάλειας, που από κοινού οι δύο χώρες θα προωθήσουν. Η Δήλωση Προθέσεων δεν περιορίζεται στην καταγραφή των τομέων συνεργασίας, αλλά αναφέρεται και στους γενικότερους στόχους που επιδιώκονται μέσα από αυτές τις δράσεις, όπως επίσης με ποιο συγκεκριμένο τρόπο θα υλοποιηθούν.
Είναι σημαντικό επίσης να αναφέρω, σε σχέση με το ερώτημά σας, πως το γεγονός και μόνο ότι έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία για άρση του εμπάργκο στο Κογκρέσο είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, αλλά και ενδεικτική, θα έλεγα, του πώς προσεγγίζεται πλέον στην Ουάσιγκτον η Κυπριακή Δημοκρατία. Θεωρώ, επίσης, ως εξίσου σημαντικό το γεγονός ότι και σε επίπεδο εκτελεστικής εξουσίας στις ΗΠΑ γίνεται αντιληπτή η προστιθέμενη αξία που θα έχει μια τέτοια εξέλιξη, η οποία συμβαδίζει απόλυτα και με το ευρύτερο πλαίσιο και τους στόχους που έχουν τεθεί μέσω της υπογραφής της Δήλωσης Προθέσεων. Εκτίμησή μου είναι ότι σύντομα θα ξεκινήσει η σταδιακή άρση των συγκεκριμένων περιορισμών.
Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ; Δεν ήταν ένας αιφνιδιασμός για εσάς;
Λόγω του περιεχομένου των δηλώσεων της κ. Ζαχάροβα, επικοινώνησα με τον ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στον οποίον εξέφρασα την έντονη ανησυχία μας για το περιεχόμενό τους, επισημαίνοντας ότι ήταν αδόκιμες και ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Είχαμε μιαν ανοικτή και ειλικρινή συζήτηση για το ζήτημα που προέκυψε, όπως επίσης γενικότερα τις διμερείς μας σχέσεις, ενώ ο κ. Λαβρόφ με προσκάλεσε να επισκεφθώ τη Μόσχα το αμέσως επόμενο διάστημα.
ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/543768/arxes-tou-19-ypografes-gia-eastmed