Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το φυσικό αέριο

Print Friendly, PDF & Email

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

16-12-2018 14:36

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το φυσικό αέριο

Η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργεί εξ ονόματος όλων των πολιτών και όταν έρθει η ώρα που θα υπάρχουν έσοδα από το φυσικό αέριο, οπωσδήποτε θα υπάρχει και ο μηχανισμός διαμοιρασμού αυτού του οφέλους για όλους τους Κύπριους πολίτες, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, και ερωτηθείς σε σχέση με αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά τη συνέντευξη του στο Euronews, στη συμφωνία σύγκλισης για την πληθυσμιακή αναλογία 4 προς 1 και του διαμοιρασμού του φυσικού αερίου και κατά πόσο αυτό μπορεί να εκληφθεί ότι ο τελικός διαμοιρασμός των εσόδων από το φυσικό αέριο θα είναι στη βάση της πληθυσμιακής αναλογίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σχετικά με συζητήσεις που γίνονται όλο αυτό το διάστημα θα πρέπει να είναι σαφές ότι οι Τουρκοκύπριοι, ως πολίτες της χώρας αυτής –  και εφόσον ο φυσικός πλούτος και ο ενεργειακός πλούτος είναι αρμοδιότητα του κράτους εξ ονόματος όλων των Κυπρίων – θα έχουν το μερίδιο τους.

Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση της διερεύνησης, και μέχρι τη στιγμή της εμπορικής αξιοποίησης, γνωρίζουμε ότι, υπάρχουν αρκετά χρόνια, θα μπορούσε κανείς να πει ίσως και περισσότερο από πέντε χρόνια. Επομένως, υπάρχει υπεραρκετός χρόνος για να λυθεί το Κυπριακό και αυτός είναι ο κύριος στόχος, δηλαδή, να έχουμε μια συμφωνία για λύση και στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας θα επικαλεστούμε και τη σύγκλιση που υπήρχε παλαιότερα στις διαπραγματεύσεις για μια λογική διάθεση των εσόδων από το φυσικό αέριο.

Επομένως, δεν υπάρχει καμιά ανησυχία και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία εκ μέρους μόνον των Ελληνοκυπρίων προσπαθεί να οικειοποιηθεί τον φυσικό πλούτο. Τουναντίον, η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργεί εξ ονόματος όλων των πολιτών και όταν έρθει η ώρα που θα υπάρχουν έσοδα, οπωσδήποτε θα υπάρχει και ο μηχανισμός διαμοιρασμού αυτού του οφέλους για όλους τους Κύπριους πολίτες.

Ο στόχος, για να μην τον χάνουμε από μπροστά μας, είναι μέχρι τότε να υπάρξει λύση του Κυπριακού, και σε μια ομοσπονδιακή Κύπρο θα υπάρξουν και οι μηχανισμοί και όλοι θα μπορούν να επωφεληθούν από το φυσικό αέριο».

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «αυτό που είπε ο Πρόεδρος είναι ότι όλοι οι Κύπριοι πολίτες, (επομένως) και η τουρκοκυπριακή κοινότητα, θα έχει το μερίδιο που της αναλογεί. Και, βεβαίως, λαμβάνουμε υπόψη ότι ήδη υπήρξε μια σύγκλιση στις διαπραγματεύσεις, αλλά προσδοκούμε στη συμφωνία για λύση του Κυπριακού, όπου το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να το χειρίζεται το κεντρικό κράτος και θα βρεθεί ο τρόπος, ούτως ώστε να επωφεληθούν όλοι οι πολίτες».

ΠΗΓΗ:https://www.pio.gov.cy/ανακοινωθέντα-άρθρο.html?id=5307#flat