Οι Αριθμοί και το Προφίλ των Άτυπων Μεταναστών

Print Friendly, PDF & Email

19/1/2019

του  Λούκα Πάρπα   

Καθημερινά καταφθάνουν στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω κατεχομένων ή διά θαλάσσης άτυποι μετανάστες, οι οποίοι οδηγούνται στον καταυλισμό της Κοκκινοτριμιθιάς για ιατρικές εξετάσεις και τα διαδικαστικά, μέχρι να υποβάλουν αίτηση ασύλου.

Λόγω της προβολής του γεγονότος από τα ΜΜΕ, επικρατεί η εντύπωση στην κυπριακή κοινή γνώμη, ότι οι περισσότεροι αιτητές πολιτικού ασύλου προέρχονται από τη Συρία, επειδή η συγκεκριμένη χώρα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση τα τελευταία χρόνια, όμως τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου του υπουργείου Εσωτερικών που κατ’ αποκλειστικότητα εξασφάλισε ο «Φ», καταδεικνύουν και άλλες τάσεις στη ροή μεταναστών προς την Κύπρο.

Κατά το 2018, 7.761 νέοι αιτητές διεθνούς προστασίας εγγράφηκαν στην Κύπρο σε σύγκριση με 4.582 αιτητές κατά το 2017. Η πλειοψηφία των αιτητών είναι Σύροι υπήκοοι (ακολουθούν υπήκοοι Ινδίας, Μπαγκλαντές και Πακιστάν). Επιπλέον, σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις της Eurostat για το 2018, το υψηλότερο ποσοστό αιτητών διεθνούς προστασίας (σε πρώτο βαθμό) σε αναλογία πληθυσμού, καταγράφηκε στην Κύπρο (2484 αιτητές ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού).

Κατά την ίδια χρονιά, δόθηκε προσφυγικό καθεστώς σε 191 άτομα (123 υποθέσεις), καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας σε 1011 άτομα (693 υποθέσεις) ενώ απορρίφθηκαν 1260 άτομα (1196 υποθέσεις). Παράλληλα έκλεισε ο φάκελος 50 ατόμων (47 υποθέσεις) ενώ 699 άτομα (610 περιπτώσεις) έχουν προχωρήσει σε απόσυρση του αιτήματος.

Αιτητής ασύλου που απορρίπτεται σε πρώτο βαθμό από την Υπηρεσία Ασύλου έχει δικαίωμα προσφυγής ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφύγων ή/και του Διοικητικού Δικαστηρίου. Σε περίπτωση που προσφύγει στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων και απορριφθεί έχει και πάλι δικαίωμα να προσφύγει στο Διοικητικό Δικαστήριο. Σε περίπτωση που η αίτηση του απορριφθεί και δευτεροβάθμια (από το Διοικητικό Δικαστήριο), το άτομο θα πρέπει να εγκαταλείψει τη Δημοκρατία.

Με βάση τους περί Προσφύγων Νόμους 2000-2018, αιτητές ασύλου έχουν δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, πρόσβαση στην αγορά εργασίας εντός ενός μηνός από την ημερομηνία υποβολής αιτήματος διεθνούς προστασίας σε συγκεκριμένους τομείς εργασίας οι οποίοι καθορίζονται με βάση απόφαση της υπουργού Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Παράλληλα, υπάρχει το δικαίωμα πρόσβασης στην εκπαίδευση, υπηρεσίες υγείας και σε υλικές συνθήκες υποδοχής (υπό την μορφή οικονομικού βοηθήματος για τα καθημερινά έξοδα καθώς και την παροχή στέγης, τροφής και ρουχισμού).

Σύμφωνα με το ειδικό σχέδιο Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) στους αιτητές ασύλου, παρέχεται χρηματικό και άλλο μηνιαίο βοήθημα, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειάς τους που συνοδεύουν. Σε περίπτωση που αιτητής συνοδεύεται από τη σύζυγό του και ένα παιδί, (νοικοκυριό με τρία άτομα) τότε δικαιούται κουπόνια αξίας €300 για τροφή και ρουχισμό, επίδομα ενοικίου €150, για τα έξοδα ηλεκτρισμού, ύδρευσης και άλλα μικροέξοδα επιπλέον €130. Η συνολική δηλαδή βοήθεια που λαμβάνει κάθε μήνα από το κυπριακό κράτος είναι €580.

Για νοικοκυριά μεταναστών με τέσσερα άτομα και άνω, το σύνολο της βοήθειας που παρέχεται είναι €735. 

Στην Κύπρο λειτουργεί ένα Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας στην Κοφίνου, με μέγιστη χωρητικότητα 400 κλίνες (ανάλογα με το προφίλ των διαμενόντων, δηλ. αν είναι μονήρεις ή οικογένειες).

Το 2018 φιλοξενήθηκαν 1.100 άτομα στην Κοκκινοτριμιθιά

Οι άτυποι μετανάστες που φτάνουν παράνομα και με διάφορους τρόπους στην Κύπρο, προτού υποβάλουν αίτηση για Διεθνή Προστασία, οδηγούνται στο κέντρο φιλοξενίας στην Κοκκινοτριμιθιά για ιατρικές εξετάσεις, λήψη καταθέσεων για τον τρόπο που έφτασαν στο νησί και για να υποβάλουν –εάν το επιθυμούν βεβαίως– αίτηση για διεθνή προστασία.

Στο Κέντρο Φιλοξενίας στην Κοκκινοτριμιθιά, στους άτυπους μετανάστες παρέχεται διαμονή σε αντίσκηνα τα οποία διαθέτουν ηλεκτρικές θερμάστρες, τρία γεύματα την ημέρα που ετοιμάζονται εκτός καταυλισμού, ένδυση και υπόδηση σε όσους χρειάζονται, συνεχής πρόσβαση στο διαδίκτυο κ.ά. Τη λειτουργία του συγκεκριμένου καταυλισμού είχε μέχρι πρόσφατα η Πολιτική Άμυνα, όμως τελευταία δόθηκε στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, η παρουσία της Αστυνομίας, για έλεγχο των ατόμων που εισέρχονται και εξέρχονται από αυτόν, είναι συνεχής, εφόσον διαμένουν άτυποι μετανάστες στον καταυλισμό.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που διαθέτει η Πολιτική Άμυνα Κύπρου, κατά το 2018 φιλοξενήθηκαν στην Κοκκινοτριμιθιά 941 άτομα μέχρι να τους γίνει το ιατρικό τεστ Mandoux, για τη φυματίωση. Άλλοι περίπου 4000 υπολογίζεται ότι πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές ως μεμονωμένοι. Κάποιοι πέρασαν από το Αλλοδαπών και Μετανάστευσης οικειοθελώς (χωρίς να περάσουν από την Κοκκινοτριμιθιά) και κάποιοι όχι. Για αυτούς τους μεμονωμένους, η Πολιτική Άμυνα δεν διαθέτει περισσότερα στοιχεία.

Όσοι φιλοξενήθηκαν στην Κοκκινοτριμιθιά παρουσιάζουν την ακόλουθη σύνθεση (ανεπίσημα, από προσθαφαιρέσεις που έγιναν πρόχειρα στον καταυλισμό, διότι δεν τηρούνται αυτά τα στοιχεία αναλυτικά): Άνδρες περίπου 600 (άνω των 18 ετών), Γυναίκες περίπου 170 (18 χρονών και άνω), Παιδιά ηλικίας μέχρι 18 χρόνων 330 (55 από αυτά επειδή ήταν ασυνόδευτα τέθηκαν υπό την επιτήρηση του Γραφείου Ευημερίας και οδηγήθηκαν για φιλοξενία σε ειδικά σπίτια/καταφύγια).

Συνολικά δηλαδή φιλοξενήθηκαν κατά το 2018 στον καταυλισμό της Κοκκινοτριμιθιάς 1100 άτομα.

Μελετώντας κάποιος τους πιο πάνω αριθμούς, διαπιστώνει κάποιες ανακρίβειες σε ό,τι αφορά τα παιδιά. Ο διαχειριστής του χώρου κατέγραφε τους 17χρονους ως άνδρες, ενώ η Υπηρεσία Ασύλου ως παιδιά, εξού και η διαφορά. 

Η Πολιτική Άμυνα υπολογίζει ότι οι μεμονωμένοι μετανάστες πιθανόν να μη φτάνουν τις 4.000, ξεπερνούν όμως σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τις 3.000 για το 2018.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/642887/oi-arithmoi-kai-to-profil-ton-atypon-metanaston