Ο διαμοιρασμός της εξουσίας και τα συμφέροντα της Τουρκίας

22/1/2019

  Η Θέση του “Φ”  

Ο ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, προβάλλει τη δήθεν αδιαλλαξία των Ελληνοκυπρίων για να απαντήσει στον Κουντρέτ Οζερσάι. Είναι μια προσφιλής μέθοδος, η οποία ενίοτε επιστρατεύεται για να στηρίξει εσωτερικά πολιτικά παιχνίδια. Είναι προφανές πως ο Μουσταφά Ακιντζί έχει περιθωριοποιηθεί από την Άγκυρα και πως εν δυνάμει κατοχικός ηγέτης είναι πλέον ο ευνοούμενος του καθεστώτος Ερντογάν, Κουντρέτ Οζερσάι. Ο τελευταίος έχει το πάνω χέρι στο Κυπριακό, ενώ ο Ακιντζί αναμένει «υπομονετικά» να ολοκληρωθεί η θητεία του, που χρονικά τοποθετείται στο 2020.

ΣΕ ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο κ. Ακιντζί διερωτήθηκε το εξής: «Θα σταματήσουμε να υπερασπιζόμαστε τη λογική και τη δίκαια προσέγγιση προς μια βιώσιμη ειρήνη;» επειδή η ε/κ πλευρά δεν ανταποκρίνεται; Ήταν η απάντησή του στον κ. Οζερσάι, ο οποίος αναφέρθηκε σε  εναλλακτικά μοντέλα συνεργασίας των κοινοτήτων πέραν της ομοσπονδίας. 

ΔΕΝ θα υπεισέλθουμε στις διαφορετικές προσεγγίσεις που ενδεχομένως να έχουν Ακιντζί και Οζερσάι. Θα σχολιάσουμε, όμως, τη λογική που διέπει τις τοποθετήσεις του κατοχικού ηγέτη. Ισχυρίζεται πως το πρόβλημα είναι η άρνηση της ελληνοκυπριακής πλευράς για τον διαμοιρασμό της εξουσίας. «Αναμφίβολα το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια ομοσπονδιακή λύση είναι η αντίσταση της ε/κ πλευράς στον διαμοιρασμό της εξουσίας και των πόρων, όμως εμείς πρέπει να παραμείνουμε συνεπείς και αποφασισμένοι να εμμείνουμε στις παραμέτρους του ΟΗΕ και στα συμφωνηθέντα», ισχυρίσθηκε  ο κ. Ακιντζί. Είναι δε ενδιαφέρον το γεγονός ότι βλέπει τη συνεργασία ως μέσο για την αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Βλέπει τη συνεργασία ως μοντέλο συνεννόησης μεταξύ δυο οντοτήτων.  Ο κ. Ακιντζί υποστήριξε πως αν η ε/κ πλευρά δεν θέσει να βάλει εμπόδια, οι νέοι τομείς συνεργασίας θα ήταν η διαλειτουργικότητα των κινητών και η διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων. Γιατί δεν προχωρούν αυτά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης; Επειδή ακριβώς ο κ. Ακιντζί, η τουρκική πλευρά θέλουν τα όποια ΜΟΕ περνούν μέσα από τη λογική ότι στο νησί υπάρχουν δυο οντότητες. Δυο συνιστώντα κρατίδια. 

Ο ΜΟΥΣΤΑΦΑ Ακιντζί είχε την ευκαιρία να αποστασιοποιηθεί πλήρως από την Άγκυρα και να προτάξει μια πολιτική στη βάση της οποίας θα μπορούσε μια συμφωνία να καθόριζε ένα κοινό μέλλον για όλους στην Κύπρο. Το μέλλον των Κυπρίων, χωρίς τρίτους, χωρίς την Τουρκία. Αυτό, δυστυχώς, δεν το έκανε και δεν θα το κάνει γιατί απέδειξε πως δεν συμφωνεί, δεν είναι αυτή η προσέγγισή του. Το κοινό μέλλον, η κοινή πορεία, η λύση του Κυπριακού δεν περνά μέσα από την εξυπηρέτηση των τουρκικών συμφερόντων.

Η ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗ πλευρά με τις διαχρονικές της υποχωρήσεις έχει δώσει στην τουρκική πλευρά τόσες εξουσίες που έχουμε φθάσει σε σημείο κατά το οποίο είναι αμφίβολο κατά πόσο θα λειτουργήσει το κράτος. Η λειτουργικότητα για τον κ. Ακιντζί είναι η «θετική ψήφος» και η εκ περιτροπής προεδρία. Αυτά και μια σειρά άλλες ρυθμίσεις δεν οδηγούν σε συμφωνία, αλλά διαιώνιση των προβλημάτων.  Αυτό είναι το ζητούμενο κι αυτό πρέπει να απασχολήσει τον κ. Ακιντζί και τους Τουρκοκύπριους. 

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/644290/o-diamoirasmos-tis-exoysias-kai-ta-symferonta-tis-toyrkias