Η μόνη εφικτή και δίκαιη λύση παραμένει Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

Print Friendly, PDF & Email

10/2/2019

της Φανούλας Αργυρού*

Όταν οι υπερδυνάμεις φτύνουν εκεί που έγλυφαν και ποδοπατούν υπογραφές διεθνών συμφωνιών τους, όταν γνωρίζουμε  τι επιδιώκει η Τουρκία από το 1956, 1963 και 1974 τι στο διάολο εμποδίζει επιτέλους τους δικούς μας να πετάξουν στο κάλαθο τα όσα δέχθηκαν με την βρετανο-τουρκική ΔΔΟ για την οποία ποτέ δεν ζήτησαν, δεν πήραν λαϊκή εντολή,  ούτε υπογραφή τους υπάρχει σε  «Συμφωνία» για όσα τολμούν να συζητούν όλα αυτά τα χρόνια πίσω από κλειστές πόρτες;

(Οι ΗΠΑ ανέστειλαν στις 2.2.2019 τη συμμόρφωσή τους προς τη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς και εντός 48 ωρών το ίδιο ανακοίνωση και η Ρωσία).

Κυπριακή Δημοκρατία και Ελλάδα, διαδοχικά και ένοχα αδίκησαν λαό και πατρίδα υποστηρίζοντας ξένα συμφέροντα. Ξένες υποδείξεις.  Ξένα σχέδια περιφρονώντας ενσυνείδητα ο ένας μετά τον άλλο από τον Μακάριο μέχρι τον Αναστασιάδη,  τα δίκαια του Ελληνισμού της Κύπρου (όπως συχνά γράφω, με ελαφρά εξαίρεση τον μ. Σπύρο Κυπριανού) παλεύοντας κατάπτυστα στην νομιμοποίηση των τετελεσμένων δύο βάρβαρων τουρκικών εισβολών για 45 σχεδόν χρόνια εκλιπαρώντας μαζοχιστικά  τον κατακτητή να δεχτεί τα … δικά του σχέδια επανάκτησης της νήσου! 

Η έκθεση του Αμερικανού αναλυτή Βίνσεντ Μορέλι

Τι περιμέναμε δηλαδή,  να μας το … αναλύσει ο  Αμερικανός αναλυτής Βίνσεντ Μορέλι της Ερευνητικής Υπηρεσίας του Κογκρέσου,  για να διαφωτιστούμε… πως  «η μακροχρόνια επιδιωκόμενη διζωνική, δικοινοτική, ομοσπονδιακή λύση για το νησί παρέμεινε απατηλή και ίσως δεν μπορεί πλέον να επιτευχθεί»; («Αμερικανή έκθεση: Απατηλή η Δ.Δ.Ο – Ίσως το τέλος των συνομιλιών» Sigmalive 02.02.2019.)

Μια ματιά στα βρετανικά αρχεία, (ακόμα και στα δικά τους τα αμερικανικά) θα το «ανακάλυπτε».  Το είχε πεί πρώτος ο ίδιος ο δικός τους,  ο  Δρ. Χένρι Κίσινγκερ στις 27 Αυγούστου 1974 στους αξιωματούχους του Φόρειν ΄Οφις.  Στην αποστολή των υψηλόβαθμών αξιωματούχων  με επικεφαλής τον  S. J. Killick,  (Κίλλικ)  που έστειλε επί σκοπού  ο τότε κύριος αυτουργός και συνεργάτης του σφαγέα Ετσεβίτ,  της καταστροφής της Κύπρου,  Βρετανός Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Τζέιμς Κάλλαχαν,  για μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον Κίσινγκερ για να εξασφάλιζαν την υποστήριξή του στην ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ‘λύση’ του Κυπριακού (την διαβόητη βρετανο-τουρκική Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία).  Την οποία είχαν  πλέον οριστικά αποφασίσει (από τις 16.8.1974) να προωθήσουν αφού άφησαν την Τουρκία να αρπάξει όσα εδάφη ήθελε προτού… διαπραγματευτεί!

Το Φόρειν ΄Οφις είχε πάρει την απόφαση για ΔΔΟ στις 16 Αυγούστου 1974 με επικεφαλής τότε του Κυπριακού διπλωμάτη Alan Goodison  (Άλαν Γκούτισον -αργότερα Sir – πέθανε 30 Ιουνίου 2007 – και ο οποίος ήταν ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων  πλάι στον  Κάλλαχαν στην Γενεύη ΙΙ το 1974), και ο άνθρωπος  που  επέλεξε μάλιστα τον Γλαύκο Κληρίδη  για την προώθησή της στους Έλληνες της Κύπρου…

Αποκαλυπτικά τα πρακτικά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Ο Κίσινγκερ πίστευε ότι δύο στις τρεις περιπτώσεις  η προτεινόμενη βρετανική πρωτοβουλία θα αποτύγχανε. Δεν ήθελε τις Ηνωμένες Πολιτείες να φορτωθούν την ευθύνη της αποτυχίας. Αν το Ηνωμένο Βασίλειο ήθελε να βάλει μπροστά την πρωτοβουλία του μόνο του, θα τους έδινε τις ευλογίες του… Ανακεφαλαιώνοντας οι βρετανοί ρώτησαν τον Kissinger  αν μπορούσαν να είναι σίγουροι ότι έχουν τη πλήρη υποστήριξή του αν έβαζαν μπροστά την πρωτοβουλία –  πρότασή τους – για δι-περιφερειακή ομοσπονδία (αλλιώς διζωνική). Κλείνοντας την συζήτηση ο Kissinger υποσχέθηκε να ενημερώσει τον αμερικανό πρόεδρο και να τους δώσει απάντηση την επόμενη μέρα…» (Από το βιβλίο της γράφουσας «Διζωνική Εκτέλεση της ΚΔ 1955-2011» και άρθρο στην Σημερινή «Οι καταβολές της ρατσιστικής ΔΔΟ», που δημοσιεύθηκε στις 27 Αυγούστου 2017, ακριβώς ημερομηνία της επετείου  της συνάντησης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ).

Το  τηλεγράφημα του βρετανού αξιωματούχου S. J. Killick  27/8/1974 από την Ουάσιγκτον  προς Κάλλαχαν ενημερώνοντάς τον αυθημερόν ότι ο Κίσινγκερ δέχθηκε να υποστηρίξει ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ , ΤΗΝ ΔΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (όπως την είχαν αρχικά ονομάσει, δηλαδή την ΔΔΟ).  “He agreed the solution we had in mind (a bi-regional federation…) was the only realistic one».

Το  τηλεγράφημα του βρετανού αξιωματούχου S. J. Killick  27/8/1974 από την Ουάσιγκτον  προς Κάλλαχαν ενημερώνοντάς τον αυθημερόν ότι ο Κίσινγκερ δέχθηκε να υποστηρίξει ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ , ΤΗΝ ΔΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (όπως την είχαν αρχικά ονομάσει, δηλαδή την ΔΔΟ).  “He agreed the solution we had in mind (a bi-regional federation…) was the only realistic one».

Πιο αναλυτικά έγραφε το τηλεγράφημα του SJK, 27/8/1974, προς Κάλλαχαν:

«1. Είδαμε τον Κίσινγκερ  για μιάμιση ώρα σήμερα το πρωί και του θέσαμε την πρόταση στην παράγραφο 2 του τηλεγραφήματός σας.

2. Στο τέλος μιας πολύ χρήσιμης και ειλικρινούς συζήτησης, ο Κίσινγκερ συνόψισε τη θέση του ως εξής:

(Α) Συμφώνησε με την έννοια (πρόταση) να ξεκινήσει μια βρετανική μεσολαβητική προσπάθεια με αμερικανική υποστήριξη.

(Β) Συμφώνησε ότι η λύση που είχαμε υπόψη (μια δι-περιφερειακή ομοσπονδία, η διαπραγμάτευση της οποίας θα αρχίσει αφού προηγηθούν σημαντικές τουρκικές παραχωρήσεις) ήταν η μόνη ρεαλιστική.

(Γ) Συμφώνησε ότι η όποια μεσολαβητική προσπάθεια θα πρέπει να ξεκινήσει από την Άγκυρα.

(Δ) Οι ΗΠΑ θα είναι διατεθειμένες να χρησιμοποιήσουν όλο το βάρος της επιρροής τους πάνω στην Άγκυρα την κατάλληλη στιγμή, όμως θα είναι προσεκτικές να μην τη σπαταλήσουν την λανθασμένη ώρα…»

(O SJK υπηρετούσε ως Permanent Under-Secretary στο Φόρεϊν Όφις, πέθανε το 2004.)

Ο Κάλλαχαν όμως συνέχιζε να ανησυχεί, χαρακτηριστική η διαβεβαίωση Κίσινγκερ σε επιστολή του προς αυτόν 16/11/1974: «I want to assure you that we support the bi-zonal concept as being the only practicable arrangement…». (Θέλω να σε διαβεβαιώσω ότι υποστηρίζουμε την έννοια της δι-ζωνικής ως τη μόνη πρακτική διευθέτηση…).

Δεν γεννήθηκε φυσιολογικό κράτος

Άξιο λόγου το άρθρο  του Δρ. Κλέαρχου Α. Κυριακίδη στην «Σημερινή», 7.11.2018 για το ανήθικο και απάνθρωπο της ΔΔΟ  «Ομοσπονδία α λα Τούρκα»  στο οποίο κατέληξε ο καθηγητής:

«Η προτεινόμενη νεο-Οθωμανική ομοσπονδοποίηση της ΚΔ δεν στηρίζεται σε καμία ηθική ή δημοκρατική βάση. Ανεξάρτητα από το πόσο «χαλαρή» θα είναι ή πως αλλιώς θα ονομαστεί, οποιαδήποτε «ομοσπονδία» θα διευκολύνει την αδράνεια στη διακυβέρνηση, τη διαφθορά και, πιθανόν, τη σύγκρουση και την αποσύνθεση. Οι πολίτες της ΚΔ αξίζουν κάτι καλύτερο – ένα ελεύθερο, δημοκρατικό, ηθικό και ενιαίο κράτος, που θα εξυπηρετεί έναν ενωμένο λαό».

Η Κύπρος δυστυχώς δεν γεννήθηκε φυσιολογικό κράτος με τους δι-κοινοτικούς κατά Δρ. Nihat Erim  και Φόρειν ΄Οφις σχεδιασμούς και ούτε είχε ούτε έχει ελπίδες να γίνει τέτοιο με την ρατσιστική και διαιρετική οθωμανικών προδιαγραφών ΔΔΟ.   Για να γίνει επιτέλους ένα φυσιολογικό κράτος μόνο με την μετατροπή του σε ένα δημοκρατικό, ελεύθερο, ΕΝΙΑΙΟ κράτος μπορεί να το κατορθώσει. Μέχρι στιγμής, δυστυχώς, δεν υπάρχουν ηγέτες στην Κυπριακή Δημοκρατία  που να το απαιτήσουν επαναφέροντας το θέμα ως ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ και διεκδίκησης δικαιοσύνης για τα τουρκικά εγκλήματα.  Ούτε ακούσαμε από τους Τούρκους της Κύπρου, παρόλο ότι ειρωνικά απολαμβάνουν όλα τα καλά της ΚΔ (διαβατήρια, ταυτότητες, ιατρική περίθαλψη, συντάξεις και βάλε) δεν εγκαταλείπουν τις τουρκικές επιδιώξεις ξεχωριστού κράτους κτλ

Σε τελική ανάλυση, όπως γράψαμε ουκ ολίγες φορές από τις στήλες της «Σημερινή», η μόνη εφικτή και δίκαιη λύση του Κυπριακού, παραμένει η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ είτε αρέσει είτε όχι στους εραστές της ΔΔΟ δικούς μας και ξένους…

Το άρθρο του κ. Νίκου Κουτσού και τα σεμινάρια για το Κυπριακό

Παρεμπιπτόντως, θα ήθελα να αναφερθώ και στο άρθρο του αγαπητού κ. Νίκου Κουτσού στη «Σημερινή», 3.2.2019, «Οι θέσεις του αγγλικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό» και να υπενθυμίσω ότι ο κ. Κουτσού ήταν από τους πρώτους που από τη δεκαετία του 1980 διοργάνωνε σεμινάρια με το Κυπριακό Κέντρο Μελετών, για να εξηγήσει το αδιανόητο της ομοσπονδιακής λύσης για το Κυπριακό. Σεμινάριο διοργανώθηκε στη συνέχεια και στο Λονδίνο αρχές της δεκαετίας του 1990, από το Κυπριακό Κέντρο Μελετών Λονδίνου, με ομιλητές τους κ.κ. Νίκο Κουτσού, Κοκή Ιωαννίδη, Λουκή Λουκαΐδη και άλλους και συντονιστή τον Κερυνειώτη Σταύρο Κωνσταντινίδη, στο οποίο παρευρέθη και ο τότε ΄Υπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο κ. Τάσος Παναγίδης.

Εκδόθηκαν και βιβλία όπως το «Ομοσπονδία και Κυπριακό – Προϋποθέσεις – Προβλήματα – Προοπτικές». 1η Έκδοση 1987 και 2η Έκδοση 1990. Στη συνέχεια, μέχρι πρόσφατα, εκδόθηκαν σχετικά βιβλιαράκια και από το προσφυγικό Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια εξηγώντας τις καταβολές της βρετανο-τουρκικής ΔΔΟ (χρησιμοποιώντας και τις έρευνές μου στο Βρετανικό Εθνικό Αρχείο, με έγγραφα και χάρτες κ.λπ που ξεκινήσαμε να δημοσιεύουμε στη «Σημερινή» από το 1989).

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/553578/i-moni-efikti-kai-dikaii-lysi-paramenei-i-apeleftherosi