Με πακέτο ιδεών στον Ακιντζί ο ΠτΔ

17/2/2019

του Κώστα Βενιζέλου

Με την αποκεντρωμένη ομοσπονδία «υπό μάλης» θα προσέλθει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στη συνάντησή του με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, που χρονικά τοποθετείται στις 26 Φεβρουαρίου. Εκείνο που θα επιδιωχθεί είναι να αποτελέσει σημείο εκκίνησης των συζητήσεων της ιδέας της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας (ή χαλαρής, όπως αρχικά έχει αναφερθεί).

Η Λευκωσία θεωρεί πως αυτό μπορεί να αποτελέσει και σανίδα σωτηρίας για τον Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος προσπαθεί να βρει διέξοδο για να σωθεί πολιτικά αναλαμβάνοντας ρόλο που του έχει αφαιρέσει προ πολλού η Άγκυρα. Ιδιαίτερα τώρα που σφίγγει ο κλοιός γύρω του και ακούγονται φωνές στην τουρκική πλευρά για «φάγωμά» του, ακόμη και πριν τη λήξη της θητείας του, το 2020, ο Ακιντζί αναζητεί τρόπους να επανέλθει στο προσκήνιο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως έτοιμη πρόταση για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία δεν υπάρχει ακόμη. Η Κυβέρνηση έχει αναθέσει σε ακαδημαϊκούς να επεξεργασθούν ιδέες και να τις παρουσιάσουν. Αυτό, όπως φαίνεται, δεν εμποδίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αρχίσει τη συζήτηση με τον Ακιντζί, εάν και εφόσον το επιθυμεί κι αυτός. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο κ. Ακιντζί δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συζητήσει οποιοδήποτε σενάριο και μοντέλο λύσης, κάνοντας αναφορά στην αποκεντρωμένη ομοσπονδία.

Για τη Λευκωσία, το ζητούμενο, όπως εξηγήθηκε εξαρχής και στην αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ, είναι το εξής:

  • Να επιλυθούν τα προβλήματα της λειτουργικότητας του κράτους.
  • Να ξεκαθαρίσει πως η «πολιτική ισότητα» καθορίζεται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, καθώς και από όλα τα ομοσπονδιακά συντάγματα.
  • Σε ό,τι αφορά το βέτο θα πρέπει να υπάρχει μόνο σε ζητήματα που αφορούν την τ/κ κοινότητα. Σημειώνεται πως υπήρξε πρόταση Αναστασιάδη, στις 5 Ιουλίου 2017, στο Κραν Μοντάνα. 
  • Υπάρχει έντονη διαφωνία για τη «θετική ψήφο», όπως την παρουσιάζει η τουρκική πλευρά. Η Λευκωσία σημειώνει πως εάν υιοθετηθεί η «θετική ψήφος» θα επαναληφθούν τα προβλήματα του 1960.
  • Σημειώνεται πως εάν τεθούν εκτός θεμελιώδεις αρμοδιότητες και αρχές τότε απομένουν 120 (αρχές). Σε αυτή τη λογική, όπως σημειώνεται, είναι που κατατέθηκε και η εισήγηση για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία.

Τα δεδομένα δεν συνηγορούν για επανέναρξη σύντομα διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό. Η Άγκυρα έχει ξεκαθαρίσει πως δεν συζητά πριν τον Ιούνιο. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει διαμηνύσει στον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δοθεί η εντύπωση, από την άτυπη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ότι επαναρχίζουν οι συνομιλίες. Κι αυτό ενώ στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο Ερντογάν ανέφερε πως δεν τον ενοχλεί να αρχίσουν να κουβεντιάζουν αλλά επί της ουσίας δεν πρόκειται να συζητήσουν πριν τον Ιούνιο. Είναι σαφές πως ούτε η Αθήνα ευνοεί εξελίξεις στο Κυπριακό σε αυτή τη φάση. Κι αυτό ενόψει εκλογών, όποτε τελικώς θα διεξαχθούν, καθώς δεν θέλει η ελληνική κυβέρνηση να φορτωθεί πολιτικό κόστος. Βιώνει ήδη κόστος από τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Παράλληλα με το σκηνικό χρονικής μετακίνησης των εξελίξεων, η τουρκική πλευρά δεν αποκλείει τις παρασκηνιακές διεργασίες. Αυτές που έχουν χαρακτηριστεί ως «εκτός πακέτου» επαφές, δεν έχουν σταματήσει. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν από τουρκικής πλευράς ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο εν δυνάμει εγκάθετος της Άγκυρας Κουντρέτ Οζερσάι. Προσπάθεια της Τουρκίας είναι να υπάρξουν συζητήσεις χωρίς την παρουσία και εμπλοκή γενικότερα των Ηνωμένων Εθνών. 

Ο Διεθνής Οργανισμός σχεδίαζε μια διαδικασία εξπρές, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει τώρα. Στη Νέα Υόρκη, μπορεί να έχουν βάλει πίσω στο συρτάρι αυτό τον σχεδιασμό, θεωρούν, ωστόσο, ότι θα τον επαναφέρουν όταν και όποτε συμφωνηθεί επανέξαρξη των συνομιλιών. Κοντολογίς, δεν θα είναι μία μακράς διάρκειας διαδικασία. Αντίθετα θα είναι σύντομη χρονικά και κατά πάσα πιθανότητα στα πρότυπα των προηγούμενων δύο Πενταμερών. 

Κι όλα αυτά ενώ αναμένεται μια κρίσιμη εβδομάδα στα ενεργειακά με ενδεχόμενες ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων στο θαλασοτεμάχιο 10 από την ExxonMobil. Αυτές οι εξελίξεις θα καθορίσουν ενδεχομένως και την αντίδραση της Άγκυρας, που έχει προβεί σε εξαγγελίες για δικές της γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Στόχος της Τουρκίας, η δημιουργία κρίσης και η επιβολή τετελεσμένων. 

Τσαπατσουλιά ή κάτι άλλο εξαφάνισε το πρακτικό;

Τα χαμένα έγγραφα, σημειώματα των Ηνωμένων Εθνών, μπορεί να είναι μια απλή υπόθεση, τσαπατσουλιάς, η οποία προφανώς θα επιλυθεί εσωτερικά. Στα πολλά, δηλαδή, σημειώματα, ατέλειωτων συναντήσεων στην Πενταμερή του Κραν Μοντάνα, τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2017, ένα από αυτά παράπεσε και δεν μπορεί να βρεθεί. Ή δεν δόθηκε με το πακέτο των εγγράφων που παραδόθηκαν στην κ. Τζέιν Χολ Λουτ, όταν με οδηγίες του Γενικού Γραμματέα ανέλαβε να διερευνήσει το έδαφος για τις προοπτικές επανάληψης της διαδικασίας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. 

Υπάρχει και η άλλη ανάγνωση για το χαμένο έγγραφο. Υπάρχουν κι αυτοί –όχι κατ’ ανάγκη της συνωμοσιολογίας– που υποστηρίζουν πως χάθηκε ένα σημείωμα που ξεκαθάριζε το τοπίο σε σχέση με το περιβόητο πλαίσιο Γκουτέρες. Σε εκείνη τη συνάντηση, ο τότε ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, μετά από συνεννόηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες, ανέγνωσε το πλαίσιο, καλώντας τους εμπλεκόμενους να καταγράψουν. Σημειώνεται πως η πρώτη καταγραφή που έκανε ο κ. Άιντε, για τα όσα είπε ο Γενικός Γραμματέας, την 30ή Ιουνίου, προκάλεσε την αντίδραση τόσο του Προέδρου όσο και του κατοχικού ηγέτη, γι’ αυτό και επανήλθαν τα Ηνωμένα Έθνη με διευκρινίσεις. 

Το ζήτημα που προέκυψε θα πρέπει να ξεκαθαριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη. Το θέμα, όπως τόνιζε ξένη διπλωματική πηγή, είναι να μην διαπιστωθεί στην πορεία των ερευνών πως το πρακτικό της 4ης Ιουλίου δεν είναι το μοναδικό που λείπει από το αρχείο τους.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΑΒΡΟΦ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ

Συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ θα έχει αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, στη Μόσχα. Οι επαφές θα πραγματοποιηθούν την 22α Φεβρουαρίου, πρώτα με κατ΄ ιδίαν συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ και στη συνέχεια με διευρυμένες συνομιλίες, που θα συνεχιστούν σε γεύμα εργασίας. Στην ατζέντα, το Κυπριακό, διμερή θέματα, σχέσεις Ρωσίας – Ε.Ε., περιφερειακά. Η συνάντηση συμφωνήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2018 και μετά οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία, σε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο υπουργών. Η επικοινωνία, τότε, κρίθηκε αναγκαία μετά από δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρίας Ζαχάροβα, σύμφωνα με την οποία «η Ρωσία θα πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Κύπρο».

Είναι προφανές πως τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην περιοχή, τα ανοίγματα της Λευκωσίας, με τις συνεργασίες και τις επικείμενες συμφωνίες, δεν τυγχάνουν θετικής ανάγνωσης από τη Μόσχα. Όπως ενοχλητικά θεωρούνται για τη Λευκωσία τα ρωσικά ανοίγματα και η συνεργασία με την Τουρκία. 

Σημειώνεται συναφώς ότι κατά την πρόσφατη συζήτηση του ψηφίσματος ανανέωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ σημαντική ήταν η παρέμβαση της Μόσχας, η οποία κινήθηκε αποτρεπτικά σε μεθοδεύσεις που επιχειρήθηκαν από άλλες δυνάμεις αναφορικά με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/657515/me-paketo-ideon-ston-akintzi-o-ptd