Απαράδεκτες οι τ/κ θέσεις με βάση την 30ήν Ιουνίου

24 Φεβρουάριος 2019, 18:04

Του Χρίστου Χαραλάμπους

Αυτούσια τα έγγραφα, τόσο με τις θέσεις των Τ/κ μετά το πλαίσιο «Έιντε» όσο και η επιστολή Αναστασιάδη στον Γ.Γ. τον Σεπτέμβριο

Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΜΜΟΝΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΘΕΝ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ Η ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Θέμα ουσίας ποιο είναι το πραγματικό πλαίσιο, καθώς υιοθέτηση της θέσης Γκουτέρες για κατάργηση των εγγυήσεων μάλλον βάζει στον πάγο το Κυπριακό

Ξεχνά τα γραπτά κείμενα η Λευκωσία και ζητά να ληφθούν υπόψη οι θέσεις Γκουτέρες, ρίχνοντας το μπαλάκι στον ίδιο τον Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Κεφαλαιοποίηση του περιθωρίου να καταθέτουν προτάσεις για λύση τουρκικών προδιαγραφών, που ούτε καν με το (σκοπίμως διαστρεβλωθέν) αρχικό πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα ήτο συμβατές, επιχειρούν διά της εμμονής τους στο κείμενο της 30ής Ιουνίου που μεθόδευσε ο Έιντε, τουρκοκυπριακή και τουρκική πλευρά. Η «Σημερινή» αποκαλύπτει σήμερα το «πακέτο τουρκοκυπριακών προτάσεων», όπως τιτλοφορείται το έγγραφο που κατέθεσε ο Ακιντζί αμέσως μετά την αποστολή από τον τότε Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ., του απαράδεκτου γραπτού κειμένου με τις έξι διαστρεβλωμένες παραμέτρους της 30ής Ιουνίου. Διά των γραπτών αυτών προτάσεων εξηγείται βεβαίως και η πρόταση-βόμβα του Ακιντζί, τον περασμένο Μάιο, προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για υπογραφή στρατηγικής συμφωνίας επί του διαστρεβλωθέντος (και προ των ουσιωδών διευκρινίσεων) πλαισίου του Αντόνιο Γκουτέρες.

Παράλληλα, ίσως αυτό εξηγεί και την εσκεμμένη, όπως όλα δείχνουν, απόκρυψη (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) των πρακτικών που κράτησαν τα Η.Ε. την 4η Ιουλίου, που περιλαμβάνουν τις διευκρινίσεις Γκουτέρες, οι οποίες άλλαζαν άρδην προς το θετικότερο την εικόνα των παραμέτρων που σκοπίμως παρουσίασε γραπτώς ο Έιντε. Μαθαίνουμε δε ότι ακριβώς η παρουσίαση αυτών των προτάσεων είναι που είχε οδηγήσει στη σφοδρή αντίδραση της Λευκωσίας, η οποία με τη σειρά της οδήγησε τελικά στις τηλεφωνικές διευκρινίσεις του επικεφαλής του διεθνούς Οργανισμού.

Προς επίρρωση της θέσης ότι, άλλο εισηγήθηκε ο Γκουτέρες και άλλο κατέγραψε σκοπίμως ο Έιντε, παραθέτουμε και την επιστολή Αναστασιάδη στον Γ.Γ. του ΟΗΕ δύο μήνες μετά την κατάρρευση του Κραν Μοντανά, στην οποία επαναλαμβάνει τις θέσεις του επί των έξι παραμέτρων, όπως αυτές διευκρινίστηκαν.

Σημειώνεται ότι επιστολή Αναστασιάδη, που κυκλοφόρησε τέλη της εβδομάδας διαδικτυακά, ημερομηνίας 18 Ιουλίου 2017, με αναφορά όπως γράφτηκε στην 30ή Ιουνίου, δεν ήτο προς τον Γ.Γ., αλλά προς τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και ηγέτες ευρωπαϊκών κρατών.

Θέλουν την πίτα ολόκληρη…

Ουσιαστικά οι Τ/κ, πατώντας πάνω στο διαστρεβλωμένο γραπτό που έσπευσε να ετοιμάσει ο Έιντε, κατέθεσαν προτάσεις, οι οποίες σε ουδεμία περίπτωση ανταποκρίνονταν στα όσα ο Γκουτέρες ενώπιον όλων είπε. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, όπως φαίνεται και στο σχετικό απόρρητο έγγραφο, επανέλαβαν την τουρκική θέση περί διατήρησης των εγγυήσεων και προσαρμογής τους σε μια νέα συνθήκη, ενώ σε ό,τι αφορά τα κατοχικά στρατεύματα, αν και μιλούν για απόσυρση ενός αριθμού, δεν υιοθετούν την αναφορά σε «ραγδαία μείωση», ούτε αναφέρονται σε περιορισμό του αριθμού σε ό,τι προβλεπόταν εν είδει αγημάτων, στη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης του 1960.

Αυτά για την ουσία του προβλήματος, δηλαδή την ασφάλεια/εγγυήσεις και τα κατοχικά στρατεύματα. Γιατί όσον αφορά τα θέλω τους, που είναι η πολιτική ισότητα, η αποτελεσματική συμμετοχή και το εδαφικό, αναπτύσσουν τις θέσεις τους, δείχνοντας βεβαίως πως σε ό,τι αφορά την ουσία δεν κάνουν βήμα πίσω, ενώ σε ό,τι αφορά τις ενδοκοινοτικές διαφορές έχουν εκτός παραμέτρων απαιτήσεις.

Επιστολή ΠτΔ για 4η Ιουλίου

Στο μεταξύ, ενώ δίνουν και παίρνουν οι συζητήσεις για τις δύο πλέον ημερομηνίες-ορόσημα του Κυπριακού, την 30ήν Ιουνίου και την 4ην Ιουλίου του 2017, και επειδή υπήρξε δημοσιοποίηση επιστολής του Προέδρου όχι προς τον Γ.Γ. αλλά προς τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η «Σ» ανέτρεξε στο αρχείο εγγράφων της και παρουσιάζει την πρώτη επαφή του Νίκου Αναστασιάδη με τον Αντόνιο Γκουτέρες, μετά την αποτυχημένη ολοκλήρωση της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά. Η επιστολή φέρει ημερομηνία 22 Σεπτεμβρίου 2017 και σε αυτήν ο επικεφαλής της ε/κ πλευράς αναπτύσσει, μεταξύ άλλων, τις θέσεις του για τις έξι διευκρινισμένες παραμέτρους του λεγόμενου πλαισίου του Γ.Γ.

Μεταξύ άλλων στην πολυσέλιδη επιστολή, που κάλυπτε τότε και το ζήτημα της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τότε επαναλάμβανε την ανάγκη ο Γενικός Γραμματέας να ζητήσει γραπτώς τις προτάσεις όλων των πλευρών επί του πλαισίου του, το οποίο, όπως περιγράφεται μέσα στην επιστολή, παραπέμπει, όχι στις σημειώσεις Έιντε, αλλά στις διευκρινίσεις Γκουτέρες που μιλούσαν τόσο για άμεση κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, αλλά και για δραστική μείωση των κατοχικών στρατευμάτων από την πρώτη μέρα με τελικό στόχο τη μείωση στους αριθμούς των αγημάτων του 1960, με ρήτρα λήξης παρουσίας και όχι ρήτρα ανανέωσης.

Τα ηχητικά δίνουν λύση;

Αν και οι σχετικές πληροφορίες, για σκοπούς προφανώς διπλωματικής αβρότητας, δεν επιβεβαιώνονται επίσημα από το Προεδρικό, εντούτοις οι πληροφορίες της «Σ» επιμένουν ότι η Τζέιν Χολ Λουτ, που δείχνει ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα, έχει εντοπίσει το ηχητικό ντοκουμέντο, τόσο των όσων προφορικώς την πρώτη μέρα παρουσίας του είπε ως πλαίσιό του ο Αντόνιο Γκουτέρες, όσο και ηχητικό ντοκουμέντο για τα όσα ο Έιντε μετέφερε προφορικώς στις πλευρές, ως διευκρινίσεις του κ. Γκουτέρες, το πρωινό της 4ης Ιουλίου.

Απ’ εκεί και πέρα, ο εντοπισμός (αν επιβεβαιωθεί) των ηχητικών ντοκουμέντων δεν απαντά στο πρόβλημα ουσίας που φαίνεται να αντιμετωπίζει η προσπάθεια για επανέναρξη διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Όπως μας εξηγούσε αξιωματούχος με γνώση όλων των συζητήσεων που έγιναν, ανέφερε ότι θα πρέπει επιτέλους να δούμε την ουσία. «Και η ουσία είναι», είπε, «ότι αν η Τζέιν Χολ Λουτ με τον έναν ή τον άλλον τρόπο υιοθετήσει τη θέση Γκουτέρες για κατάργηση εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων από την πρώτη μέρα, καθώς και μείωση των στρατευμάτων σε αριθμούς 1960 με ρήτρα αποχώρησης, δεν θα αρχίσουν οι συνομιλίες γιατί δεν το δέχεται η Τουρκία». Άρα, σημείωσε, επιπλέον οι συζητήσεις πρέπει να κατευθυνθούν στο τι λέει η Τουρκία και όχι να αναλωνόμαστε σε κάτι που είναι δεδομένο.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Πληρώνουμε τα λάθη μας

Δεν έχω σκοπό να ενδιατρίψω σε διπλωματικές πρακτικές και πολιτικές ενέργειες εν μέσω δύσκολων διαπραγματεύσεων. Άλλωστε αυτό δεν είναι η δουλειά μου. Θα πω όμως μιαν άποψη που δύσκολα -θεωρώ- μπορεί να αποδομηθεί με επιχειρήματα. Απλά και σταράτα.

Αφού ο Έιντε μεθόδευσε πονηρώς τη διαστρεβλωμένη καταγραφή του πλαισίου του Γ.Γ. (30ή Ιουνίου) και φρόντισε να το καταγράψει κιόλας αποστέλλοντάς το σε έντυπη μορφή μέσω email, γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Διαπραγματευτής ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΗΣΑΝ όταν ανακοινώθηκαν προφορικώς οι διευκρινίσεις του Γ.Γ. (4η Ιουλίου) ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΟΥΝ ΣΤΟ ΓΡΑΠΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ και αυτό να ΕΠΑΝΑΣΤΑΛΕΙ διορθωμένο στα εμπλεκόμενα μέρη;

Αν γινόταν αυτό, τίποτα από όσα τραγελαφικά ζούμε σήμερα, δεν θα ελάμβανεν χώραν. Αν απαιτούσαμε να γραφτούν όλα κάτω, θα γλιτώναμε και από τις τουρκικές μεθοδεύσεις και από τις έριδες στο εσωτερικό μέτωπο. Δεν νομίζω ότι αξιωματούχοι που διαπραγματεύονται τις τύχες λαών δεν γνωρίζουν το λατινικό αξίωμα «verba volant, scripta manent». Ελληνιστί, τα προφορικά χάνονται, τα γραπτά μένουν.

Οφείλουν, λοιπόν, να παραδεχθούν το λάθος τους και κυρίως να μην το επαναλάβουν.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/556110/aparadektes-oi-tk-theseis-me-vasi-tin-30in-iouniou