Δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας αναφορικά με τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο Τεμάχιο 10 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας

Print Friendly, PDF & Email

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

01-03-2019 12:10

Δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας αναφορικά με τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο Τεμάχιο 10 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας  κ. Γιώργος Λακκοτρύπης προέβη σε δηλώσεις αναφορικά με τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο Τεμάχιο 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος Ραδιοφώνου του ΡΙΚ, την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019.

Το κείμενο των ερωτοαπαντήσεων έχει ως ακολούθως:

«Ερώτηση: Είναι αξιοσημείωτο το ότι τηρήθηκε, σε μεγάλο βαθμό, εχεμύθεια σχετικά με αυτά τα θέματα.

Απάντηση: Γίνονται πάρα πολλές προσπάθειες για να έχουμε αποτέλεσμα, γι’ αυτό πιστεύω ότι θα ήταν άδικο εάν τα δημοσιοποιούσαμε και τα θέταμε σε οποιοδήποτε κίνδυνο χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί. Γι’ αυτό ζητώ την κατανόησή σας.

Ερώτηση: Εδώ και πόσο καιρό έχετε ενδείξεις από το τρυπάνι στον στόχο ‘Γλαύκος’;

Απάντηση: Εδώ και ένα μήνα περίπου. Η γεώτρηση ήταν σε εξέλιξη και κάποια στιγμή έρχονταν καλά αποτελέσματα. Περιμέναμε όμως να δούμε ολόκληρη την εικόνα, διότι υπάρχουν και ευχάριστες και δυσάρεστες εκπλήξεις. Χρειάζονταν κάποιες μέρες για να γίνει και η ερμηνεία των όσων έχουν ανακαλυφθεί, για να μπορέσει και η κοινοπραξία να δώσει ένα εύρος της ανακάλυψης, το οποίο να είναι βασισμένο σε επιστημονικά στοιχεία.

Ερώτηση: Δηλαδή, αποφεύχθηκαν οι ανακοινώσεις, επειδή τα αποτελέσματα στο τεμάχιο ‘Δελφύνι’ ήταν απογοητευτικά;

Απάντηση: Δεν ήταν το θέμα ότι το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό. Ενδεχομένως πάλι να περιμέναμε, διότι υπενθυμίζω πως όταν είχαμε τις δύο αποτυχημένες γεωτρήσεις στο Τεμάχιο 9, προχωρήσαμε και ανακοινώσαμε τη μία μετά από την άλλη. Δεν το αφήσαμε γι’ αυτόν τον συγκεκριμένο λόγο. Το αν γίνονται ανακοινώσεις, είναι κάτι που αποφασίζεται σε συνεννόηση με τις εταιρίες.

Ερώτηση: Ήταν υψηλότερες οι προσδοκίες;

Απάντηση: Πάντα οι προσδοκίες είναι υψηλότερες. Ειδικά η πρώτη γεώτρηση, ήταν υψηλού ρίσκου μεν, αλλά αν ήταν επιτυχημένη θα ήταν υψηλής απόδοσης δε (high risk, high reward). Αυτό είναι στη φύση της δουλειάς αυτών των εταιριών. Στον στόχο ‘Δελφύνη’, η γεώτρηση ήταν υψηλού ρίσκου. Δηλαδή η δομή ήταν μεγάλη, αλλά είχε χαμηλές πιθανότητες επιτυχίας και έπρεπε να γεωτρηθεί. Η γεώτρηση του ‘Γλαύκου’ είναι η έβδομη που επιβλέπω ως αρμόδιος Υπουργός και μπορώ να πω ότι η καθεμιά ήταν διαφορετική από την άλλη. Δεν είναι τυχαίο που η ανακοίνωση της Εxxon μίλησε για ‘frontiers-exploration’ στην Κύπρο, εννοώντας ότι η περιοχή μας είναι ακόμη άγνωστη. Έχουμε κάνει συνολικά οκτώ γεωτρήσεις στην ΑΟΖ, οι τρείς ήταν επιτυχημένες. Δεν ξέρουμε αν θα βρούμε κάτι ή όχι. Αφού οι εταιρίες είναι διατεθειμένες να το ρισκάρουν, εμείς θέλουμε γεωτρήσεις. Αν δεν είχαμε και τις προηγούμενες αποτυχίες, ενδεχομένως να μην φτάναμε στο αποτέλεσμα ούτε του ‘Καλυψώ’ ούτε του ‘Γλαύκου’.

Ερώτηση: Γιατί; 

Απάντηση: Διότι μας δίδουν στοιχεία που είναι πολύ σημαντικά για να ερμηνεύσουμε τη γεωλογία της περιοχής ευρύτερα. Δεν έχει να κάνει μόνο με τη συγκεκριμένη γεώτρηση. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: οι στόχοι ‘Γλαύκος’ και ‘Δελφύνη’ δεν είναι μοναδικοί στο Τεμάχιο 10. Υπάρχουν και άλλοι στόχοι. Κάποιοι από αυτούς, μετά από το αποτέλεσμα, έχουν υποβαθμιστεί και κάποιοι άλλοι, μετά από το αποτέλεσμα, έχουν αναβαθμιστεί. Μπορεί να δημιουργηθούν και άλλοι. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει για να ερμηνευθούν τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί και στις δυο γεωτρήσεις. Όλα αυτά τα ζητήματα μας βοηθούν να ερμηνεύσουμε τι έγινε πριν πάρα πολλά εκατομμύρια χρόνια, όταν εναποτέθηκαν όλα αυτά τα υλικά που δημιούργησαν τους υδρογονάνθρακες στις περιοχές μας. Το ευτύχημα είναι ότι αποδεικνύεται ξανά και ξανά ότι το πετρελαϊκό σύστημα -και με αυτό τον όρο εννοώ γενικά τους υδρογονάνθρακες- υπάρχει στην ΑΟΖ μας. Έχει μεταναστεύσει από το Δέλτα του Νείλου βόρεια μέχρι τις παρυφές του ‘Ερατοσθένη’. Αποδεικνύεται ξανά και ξανά. Αυτά είναι πάρα πολύ καλά νέα, τόσο για την ίδια την κοινοπραξία Exxon Κατάρ όσο και για τις υπόλοιπες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ μας.

Ερώτηση: Έχω την αίσθηση ότι αυτή τη στιγμή θέλαμε πολύ την επιτυχία.

Απάντηση: Θέλαμε αυτή την επιτυχία για πολλούς λόγους. Μια εταιρεία της εμβέλειας της Exxon επενδύει σε μια περιοχή με την προοπτική ότι θα ρισκάρει, αλλά θα έχει και την ανταμοιβή της. Εάν δοκιμάσεις μια, δύο, τρεις φορές και αποτύχεις, τότε θα κάνεις δεύτερες σκέψεις. Υπενθυμίζω ότι το ίδιο έγινε με την ΤΟΤΑL, όταν στον πρώτο κύκλο των γεωτρήσεων ήθελε να εγκαταλείψει τα Τεμάχια 10 και 11 που κατείχε τότε. Γι’ αυτό τον λόγο, κάποιες σημαντικές ανακαλύψεις -όπως η χθεσινή που ανακοινώσαμε- επιβεβαιώνει την παρουσία της κοινοπραξίας στην περιοχή, η οποία είναι για εμάς αναγκαία για πολλούς λόγους, όχι μόνο τεχνο-οικονομικούς, αλλά και γεωπολιτικούς. Η παρουσία της όχι μόνο διασφαλίζεται αλλά, όπως βλέπετε, διευρύνεται. Πήραν άδεια και για τεμάχιο στην Αίγυπτο, το Τεμάχιο 3, ενδιαφέρονται και για άλλα τεμάχια στην ΑΟΖ μας, ενδιαφέρονται και για άλλα τεμάχια στην Αίγυπτο και στην Ελλάδα. Αυτά συμβαίνουν ακριβώς επειδή υπάρχει πλέον μια βάση που ονομάζεται ‘Γλαύκος’ πάνω στην οποία θα χτίσουν.

Ερώτηση: Δηλαδή διασφαλίστηκε η παρουσία της ΕxxonMοbil εδώ; 

Απάντηση: Το να πει κάποιος διασφαλίστηκε, αυτό σημαίνει για τα επόμενα χρόνια. Για να γίνει μακροχρόνια η παρουσία της εδώ, θα πρέπει να βρεθεί και ένας τρόπος εκμετάλλευσης της ανακάλυψης ή των ανακαλύψεων που ελπίζουμε να προστεθούν στο χαρτοφυλάκιό μας.

Ερώτηση: Οι ποσότητες που έχουμε ανακαλύψει είναι ικανές να μας ανοίξουν νέες επιλογές; Να δημιουργήσουμε δικό μας τερματικό; 

Απάντηση: Χθες, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας κατά τη συνέντευξη Τύπου ρωτήθηκε και απάντησε ότι ψάχνουμε για τερματικό, για ποσότητες από 10 ως 15 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Επομένως, η ανακάλυψη αυτή κάθε αυτή δεν μας φθάνει, διότι, εάν θα γίνει μια τόσο μεγάλη επένδυση δεν πρέπει να είναι μόνο οριακά βιώσιμη, αλλά και ανταγωνιστική σε μια αγορά φυσικού αερίου στην οποία οι ανταγωνιστές άρχισαν να συνωστίζονται, κυρίως από εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, που άρχισαν να γίνονται καθαρός εξαγωγέας. Παράλληλα, όμως, η χθεσινή ανακάλυψη ανοίγει τις προοπτικές να χτίσουμε είτε με ανακαλύψεις στην ΑΟΖ μας, είτε με περισσότερες συμμαχίες, είτε με ευρύτερες συμμαχίες ενδεχομένως. Αυτό ήταν κάτι που κυριάρχησε χθες στη συζήτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον αντιπρόεδρο της Exxon. Θα μας δείτε το επόμενο διάστημα να αναλαμβάνουμε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, για να δούμε πώς μπορούμε να τα εξετάσουμε και προσδοκώντας, ενδεχομένως, και σε νέες ανακαλύψεις για να κάνουμε κάτι πιο ολιστικό στην ΑΟΖ μας. Δεν θα είναι εύκολο, ούτε θα μας χαριστεί, αλλά συν Αθηνά και χείρα κίνει.

Ερώτηση: Δηλαδή, πρέπει να αναβάλουμε και την εκμετάλλευση στο ‘Αφροδίτη’ μέχρι να δούμε; 

Απάντηση: Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο βαθμός ωριμότητας των τριών κοιτασμάτων είναι διαφορετικός. Το ‘Αφροδίτη’ είναι σε πολύ πιο ώριμο στάδιο, έχει επιβεβαιωθεί, έχει περάσει και αρκετός καιρός, και είμαστε πολύ κοντά στο να φθάσουμε σε μια συμφωνία με την Αίγυπτο και με τις εταιρείες. Από εκεί και πέρα, τα άλλα δύο κοιτάσματα – ‘Γλαύκος’ και ‘Καλυψώ’ – είναι ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο. Θα πρέπει να προηγηθεί περαιτέρω ανάλυση, περισσότερες ενδεχομένως επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις. Για το ‘Καλυψώ’, ακόμη και μετά από τόσους μήνες από την ανακάλυψη, δεν έχουμε ακόμη εύρος της ανακάλυψης. Αυτό δεικνύει και την περιπλοκότητα της γεωλογίας. Χρειάστηκε να γίνει ερμηνεία και επανερμηνεία, διότι ακριβώς η ανακάλυψη ήταν πολύ περίπλοκη. Αναμένεται ότι τις επόμενες μέρες η κοινοπραξία ΕΝΙ-ΤΟΤΑL να μου παρουσιάσει το αποτέλεσμα που πιστεύει ότι θα προκύψει. Η δουλειά που έπρεπε να γίνει ήταν για να μικρύνει αυτό το εύρος. Δεν θα μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες και στους λόγους της γεωλογίας, αλλά ήταν πράγματι πολύ περίπλοκη η σύνθεση αυτής της ανακάλυψης. Ο βαθμός ωριμότητας είναι διαφορετικός. Γι’ αυτό τον λόγο, για τεχνο-οικονομικούς, και για εμπορικούς, και για πολιτικούς λόγους, δεν θα τροποποιηθεί ο σχεδιασμός αυτή τη στιγμή, αλλά σίγουρα θα δοθεί περισσότερη έμφαση για μεγαλύτερο ερευνητικό πρόγραμμα. Έρχονται ακόμη πέντε γεωτρήσεις. Αναμένουμε από την Exxon να μας παρουσιάσει ποιος είναι ο επόμενος προγραμματισμός, αλλά ενδεχομένως να γίνουν και συμμαχίες με τη γύρω περιοχή.

Ερώτηση: Ποιος αποφασίζει εάν το τερματικό θα γίνει ή όχι; 

Απάντηση: Συνήθως εκείνος που θα πληρώσει, δηλαδή οι εταιρείες. Το κάθε σχέδιο ανάπτυξης χρειάζεται την έγκριση του αρμόδιου Υπουργού Ενέργειας, αλλά στο τέλος της ημέρας ο τρόπος εκμετάλλευσης είναι θέμα των εταιρειών, που γνωρίζουν ποιο είναι το μεγαλύτερο συμφέρον για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Ένα τερματικό δεν το κάνει η Κυβέρνηση καθώς θα κόστιζε περίπου 80% του ΑΕΠ. Επομένως, δεν θα το κάνει η Κυβέρνηση, αλλά οι εταιρείες, εάν βέβαια πιστεύουν ότι υπάρχουν αγορές και είναι βιώσιμο, ανταγωνιστικό. Άκουγα διάφορες δηλώσεις κατά το τελευταίο διάστημα για το πώς πρέπει να εκμεταλλευτούμε το φυσικό αέριο. Πρέπει να σας πω ότι προσπαθούμε να ωριμάζουμε όλες τις επιλογές ταυτοχρόνως, είτε ονομάζεται αγωγός EastMed, είτε ονομάζεται τερματικό υγροποίησης, είτε ονομάζεται πλωτή μονάδα, είτε στη συγκεκριμένη περίπτωση του ‘Αφροδίτη’ αγωγός προς την Αίγυπτο.

Όσο ωριμάζουμε τις λύσεις και είναι έτοιμες για να κλείσουν, τότε θα μπορούμε να πούμε εάν κάτι γίνεται ή όχι. Δεν είμαστε ακόμη σε στάδιο να πάρουμε αυτές τις αποφάσεις. Ακούω πολλούς να λένε: ‘γιατί συζητάτε για τον EastMed, που είναι έργο πολιτικό και δεν είναι βιώσιμο;’. Δεν έχει φτάσει ακόμη η ώρα να πάρουμε τέτοιες αποφάσεις. Δεν θέλω ούτε να απορρίψω ούτε να σπρώξω κάτι από τη στιγμή που δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να πούμε ότι αυτό θα γίνει αυτή τη στιγμή. Η κάθε επιλογή έχει τα θετικά και τα αρνητικά της, δεν υπάρχει αμφιβολία. Εμείς, όμως, οφείλουμε να τις ωριμάζουμε ταυτόχρονα όσο τρέχει το ερευνητικό μας πρόγραμμα –που πρέπει να συνεχίζει να τρέχει– και στο τέλος, να επιλέξουμε τις πιο συμφέρουσες επιλογές.

Η ανακάλυψη του ‘Καλυψώ’ έχει ακόμη μια πολυπλοκότητα: εκτείνεται στο Τεμάχιο 7. Γι’ αυτό τον λόγο, είχαμε προκηρύξει αδειοδότηση στο Τεμάχιο 7. Βάσει νόμου, έπρεπε να καλέσουμε τις εταιρείες που συνορεύουν με το Τεμάχιο 7. Πήραμε λοιπόν μια αίτηση από την κοινοπραξία ΤΟΤΑL-ENI και με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα ξεκινήσουμε μαζί τους μια διαπραγμάτευση με στόχο να ολοκληρωθεί. Επομένως, και αυτό είναι ένα κομμάτι του πάζλ όσον αφορά στο ερώτημα για την ανακάλυψη του ‘Καλυψώ’.

Ερώτηση: Για πόσο καιρό θα έχουμε φυσικό αέριο; 

Απάντηση: Με έναν γενικό υπολογισμό, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο ‘Γλαύκος’ θα μπορούσε να μας παρέχει φυσικό αέριο για περίπου 150 με 200 χρόνια.

Ερώτηση: Παρόλα αυτά, φυσικό αέριο δεν έχουμε, ενώ παράλληλα δεν βρίσκουμε συμφέρουσες λύσεις.

Απάντηση: Έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για τις υποδομές εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ήταν μια Απόφαση που λάβαμε ως Υπουργικό Συμβούλιο, μετά και από τις εισηγήσεις της ΡΑΕΚ για να φτιάξουμε αρχικά τις υποδομές. Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά που ελπίζουμε να κάνει τη διαφορά στο αποτέλεσμα του διαγωνισμού από τις προηγούμενες φορές: να χτίσουμε τις υποδομές, να μπορέσουμε να κλείσουμε ξεχωριστά συμβόλαια όχι μεγάλης διάρκειας για διοχέτευση φυσικού αερίου, αλλά κάποιας ποσότητας με την οποία η ΑΗΚ θα μπορούσε να νιώθει ασφάλεια ότι αυτή η ποσότητα θα καταναλωθεί και τις υπόλοιπες ανάγκες να τις καλύπτουμε από spot-market, δηλαδή να αγοράζουμε στη στιγμή.

Αυτή είναι η προσέγγιση που έχουμε ακολουθήσει. Αυτή τη στιγμή, ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός και αναμένουμε ότι θα κλείσει τις επόμενες εβδομάδες για να πάρουμε προτάσεις για τις υποδομές. Υπενθυμίζω ότι γι’ αυτό το έργο έχουμε λάβει και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση 100 εκ. ευρώ.

Ερώτηση: Εντός αυτής της πενταετίας; 

Απάντηση: Ναι. Αν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός τις επόμενες εβδομάδες, τότε πιστεύω ότι η απόφαση θα ληφθεί τους επόμενους πέντε μήνες.

Ερώτηση: Πώς να ερμηνεύσουμε τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη που είπε ότι θα θέλαμε να προσελκύσουμε ενδιαφέρον και από τη ρωσική πλευρά; 

Απάντηση: Η προσπάθειά μας είναι συνεχής και στοχευμένη. Δεν θέλουμε μόνο εταιρείες που έχουν τεχνικές γνώσεις. Θέλουμε εταιρείες και με οικονομικό βάθος, και με γεωπολιτικό εκτόπισμα. Επομένως, η προσπάθειά μας είναι συνεχής. Όσο έρχονται καλά αποτελέσματα και αναδεικνύουν την προοπτική της κυπριακής ΑΟΖ τόσο περισσότερο ενδιαφέρον θα προσελκύουμε.

Ερώτηση: Σήμερα στη Βουλή θα συζητήσουν και το νομοθέτημα για το Ταμείο Υδρογονανθράκων. Το σχόλιό σας; 

Απάντηση: Αυτό είναι πολύ σημαντικό και έρχεται χρονικά και σε ένα πολύ καλό σημείο. Όπως είπα χθες και στους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, είναι σημαντικό η Βουλή να ψηφίσει αυτό το νομοθέτημα. Έτσι όχι μόνο λέμε ότι, θα είμαστε υπεύθυνοι στο πώς θα συμπεριφερθούμε σε αυτά τα έσοδα, αλλά το δείξουμε εμπράκτως και σε εμάς και στον υπόλοιπο κόσμο ότι δεν θα εξανεμιστεί όλος αυτός ο πλούτος που σιγά-σιγά ανακαλύπτεται.

Η ανακάλυψη χθες, και ελπίζουμε και όλες οι υπόλοιπες που θα ακολουθήσουν, θα είναι για όλο τον λαό της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Αυτό θα το λέμε και θα το ξαναλέμε, και το νομοθέτημα που υπάρχει στη Βουλή σήμερα θα βοηθήσει να περάσει ξεκάθαρα αυτό το μήνυμα. Δεν πρέπει, όμως, αυτός να είναι ο μοναδικός λόγος. Πρέπει πρώτα να το κάνουμε για εμάς τους ίδιους.»

ΠΗΓΗ:https://www.pio.gov.cy/ανακοινωθέντα-άρθρο.html?id=6327#flat