Μια εκδήλωση στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ 4 Μαρτίου καιμια επίσκεψη προέδρου της ΚΔ που ξεκίνησε στις 3 Μαρτίου – 62η επέτειο του ολοκαυτώματος του Αυξεντίου

Λονδίνο 7.3.2019 

της Φανούλας Αργυρού*

Την Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019 και ώρα 6.30 μ.μ. έλαβε χώρα μια «γιορτή» στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο με οικοδεσπότη τον Πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο, με προσκεκλημένους άνω των 150 Κυπρίων της κυπριακής ομογένειας στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ των οποίων και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον Υπ. Εξωτερικών  Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Επίτροπο Προεδρίας  Φώτη Φωτίου και άλλους της κυπριακής κυβέρνησης.  Λόγος της εκδήλωσης

«Cyprus Celebration Event» όπως το ονόμασαν, αλλά εννοούσαν «για να τιμήσουν την προσφορά της κυπριακής ομογένειας στην βρετανική κοινωνία».

«Cyprus Celebration Event»

Οι  150 και πλέον Κύπριοι που παρευρέθηκαν επιλέχθηκαν  από την Κυπριακή Υπάτη Αρμοστεία στο Λονδίνο και ο κατάλογος των εστάλη στο Παλάτι το οποίο ακολούθησε με δική του επίσημη πρόσκληση.

Πιο αναλυτικά σε όλα αυτά τα άτομα αφού επιλέχθηκαν από την Υπάτη Αρμοστεία στο Λονδίνο εστάλη αρχικά ένα προσωπικό και εμπιστευτικό ιμειλ υπολογίζεται μετά τα Χριστούγεννα ίσως αρχές του Ιανουαρίου 2019 εκ μέρους του Υπάτου Αρμοστού κ. Ευρυπίδη Ευρυβιάδη, ενημερώνοντάς τους ότι σκοπεύουν να τους καλέσουν για το Cyprus Celebration Event που θα λάβει χώρα στις 4.3.2019 και 6.30 στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ εν τη παρουσία της Εξοχότητας του Πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολου και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας καλώντας τους να απαντήσουν αν δεν μπορούν να παρευρεθούν το αργότερο μέχρι τις 28 Ιανουαρίου 2019.  Σημειώνω ότι η μόνη αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία φαίνεται να ήταν στην αρχική πρόσκληση από την Υπάτη Αρμοστεία και θα εξηγήσω.

Στην συνέχεια η επίσημη πρόσκληση του Παλατιού  έλεγε «Η Αυτού εξοχότης ο Πρίγκιπας της Ουαλίας θα ευχαριστηθεί να παρευρεθείτε στην δεξίωση «για εορτασμό της Κύπρου» (“Celebrating Cyprus” )…”

« His Royal Highness The Prince of Wales requests the pleasure of the company of ….. at a “Celebrating Cyprus” Reception to be given at Buckingham Palace on Monday, 4th March, 2019 at 6.30 pm… Dress Lounge Guests to arrive between 6.05 and 6.25 p.m.»

Την ίδια μέρα της εκδήλωσης, το  Παλάτι, έδωσε στην δημοσιότητα ένα βίντεο που βρίσκεται στο διαδίκτυο, και το οποίο συνοδεύεται με την εξής λεζάντα: 

Σε μετάφραση –« Ο Πρίγκιπας Κάρολος παρέθεσε δεξίωση στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ το βράδυ της Δευτέρας για να εορτασθεί η κυπριακή διασπορά στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι σχέσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Κύπρου και της Κοινοπολιτείας. Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης παρευρέθηκε στην δεξίωση».

 

Published on 4 Mar 2019

Prince Charles hosted a reception at Buckingham Palace on Monday evening to celebrate the Cypriot diaspora in the UK and the ties between the UK, Cyprus and the Commonwealth. The President of Cyprus, Nicos Anastasiades, attended the reception. Report by Iain Jones.

Απούσα η Κυπριακή Δημοκρατία 

Η Κυπριακή Δημοκρατία, μπορούμε να πούμε, ήταν απούσα από την εκδήλωση όπως και στην πενταμερή της Ελβετίας το 2017. Αυτή η παράλειψη, η λεκτική διατύπωση, δεν πιστεύεται ήταν τυχαία και κάποιοι το πρόσεξαν και το έθεσαν ως θέμα στους δικούς μας.   Πρέπει να τονίσουμε, όμως, σε όσους ευθύνονται για την παράλειψη αυτή,  ότι μέλος της Κοινοπολιτείας στις 13 Μαρτίου του 1961 δεν έγινε η «Κύπρος» σκέτα, αλλά επίσημα η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 7 μήνες μετά την ανακήρυξή της σε Ανεξάρτητο κράτος.

Ποίοι οι διοργανωτές και εμπνευστές για την συγκεκριμένη ημερομηνία

Στην Κύπρο έγινε αντιληπτό και γράφτηκαν και λέχθηκαν αρκετές επικρίσεις για την ημερομηνία που επέλεξαν οι  διοργανωτές και εμπνευστές της εκδήλωσης αυτής, με την παρουσία μάλιστα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, εφόσον αυτή «συνέπεσε» να είναι η επομένη της θυσίας του αγωνιστή της ΕΟΚΑ 1955-59 Γρηγόρη Αυξεντίου στα βουνά του Μαχαιρά στις 3.3.1957 στα χέρια των Βρετανών αποικιοκρατικών στρατιωτικών δυνάμεων.

https://www.sansimera.gr/biographies/230

Η σπηλιά όπου δόθηκε η ύστατη μάχη.

Σχετικές οι καυτές επικριτικές αναφορές  στο άρθρο του αγαπητού Γιώργου Αγαπίου, (διευθυντή της «Σημερινής»), με τίτλο  «Οι «S-300» που έμειναν Κύπρο» 3.3.2019, στο οποίο σημείωσε ευθαρσώς ο συγγραφέας μεταξύ άλλων για την παρουσία του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στην εν λόγω εκδήλωση στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ στις 4.3.2019: «… Όσο όμως συμπεριφερόμαστε όπως τους μπάτλερ στο Μπάκιγχαμ, θα έχουμε την ανάλογη αντιμετώπιση.   Τι μας έδωσε το Λονδίνο και του χρωστούμε τόσα πολλά, που τα αποπληρώνουμε δεκαετίες με κυριαρχία και εκδούλευση; Τι οφέλη είχαμε από την αγγλική εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό;… Το Έπος του Μαχαιρά το έγραψε ένας πρώην επαγγελματίας οδηγός. Οι ηγέτες έπιναν τσάι. Τότε και σήμερα.

Αν τον έλεγαν Τσε, θα ήταν μπλουζάκι

Αν τον έλεγαν Τσε και πέθαινε στη Βολιβία, θα ήταν σήμερα μπλουζάκι που θα το φορούσαν οι λογής-λογής νεο-αριστεροί. Τον έλεγαν όμως Γρηγόρη και πέθανε στον Μαχαιρά. Πολεμούσε -και αυτός- για την Ελευθερία. Της δικής του πατρίδας εναντίον μιας ιμπεριαλιστικής αποικιοκρατικής δύναμης.   

Υστερόγραφο: Μόνο ένας έκπτωτος ηγέτης θα προσκυνούσε τη βασίλισσα ανήμερα της  επετείου του Μαχαιρά»

http://www.sigmalive.com/news/opinions_sigmalive/557399/oi-s300-pou-emeinan-kypro

Όπως και του Άριστου Μιχαηλίδη στον «Φιλελεύθερο» την ίδια μέρα 3.3.2019 με τίτλο «Εσύ, Γρηγόρη, δεν ήξερες τα ΜΟΕ και πήγες να θυσιάσεις τη ζωή σου;» όπου ο δημοσιογράφος έγραψε μεταξύ άλλων: 

«…Για να καταλάβεις, να σου πω το πρόγραμμα του Προέδρου μας. Σήμερα, επέτειο της θυσίας σου, θα είναι στην Αγγλία. Ναι, μην απορείς. Είμαστε πια συνεργάτες. Εταίροι στενοί. Λοιπόν, αύριο θα πάει στο παλάτι της βασίλισσας Ελισάβετ. Η ίδια είναι ακόμα. Αυτή που υπόγραφε τους απαγχονισμούς των συντρόφων σου. Θα του οργανώσουν, λέει, στο Μπάκιγχαμ, εορτασμό για την Κύπρο. Θα δει και τον πρίγκιπα Κάρολο, θα δει και την Ελισάβετ την ίδια, την Τετάρτη. Μεγάλη υπόθεση. Η πατρίδα σου στο παλάτι με τη βασίλισσα. Υποκλίσεις και τέτοια. Μην το μάθει ο Βαγορής, δεν χρειάζεται. Αρκεί που υποφέρουν όσοι από εμάς αδυνατούν ακόμα να προσαρμοστούν στα νέα ιδανικά κι έμειναν κολλημένοι στα παλιά, της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης. Ναι, δύσκολα τα πράματα, αλλά υπάρχουν ακόμα κι αυτοί. Αντέχουν ακόμα κι ας κυριαρχεί γύρω τους η νέα τάξη. Του Προέδρου μας, λοιπόν, θα του δείξουν και έκθεση με αρχαιολογικά αντικείμενα από την Κύπρο. Πού τα βρήκαν; Μα, τα έκλεψαν, φυσικά…»

www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/664753/esy-gigri-den-ixeres-ta-moe-kai-pigs-na-thysiaseis-ti-zoi-soy

https://www.onisilos.gr/?p=23191

To Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών  της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο τουίτερ του επικαλέστηκε ότι η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Παλάτι.

https://twitter.com/CyprusPIO/status/1102834570125291521

Η τουρκοκυπριακής καταγωγής Βαρόνη Χουσείν Ές, όμως,  η οποία προσκλήθηκε όπως και άλλοι τουρκοκύπριοι και παρευρέθηκε,  μέσω του δικού της τουίτερ  ευχαρίστησε τον ΄Υπατο Αρμοστή Ε. Ευρυβιάδη για την διοργάνωση της εκδήλωσης. Γράφοντας « Great to attend a reception at Buckingham Palace this evening to celebrate the British Cypriot diaspora, & it’s contribution to the UK & Commonwealth. Thx to @eevriviades for organising. #Cyprus #BritishCypriots».

https://twitter.com/meralhece/status/1102705633948823557

Επίσης το Clarence House,  όπου διαμένει ο Πρίγκιπας Κάρολος,  στο δικό του τουίτερ, έγραψε « Απόψε ο Πρίγκιπας της Ουαλίας ήταν ο οικοδεσπότης σε δεξίωση στο Παλάτι του Πάκιγχαμ για να γιορτάσουν τους δεσμούς μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κύπρου μεταξύ των φιλοξενουμένων και ο Πρόεδρος της Κύπρου Αναστασιάδης,   και Κύπριοι ελληνικής και τουρκικής καταγωγής από την κοινότητα της διασποράς στο Ηνωμένο Βασίλειο».

https://twitter.com/ClarenceHouse

Η αναφορά δεν γίνεται σε Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε σε Πρόεδρο της ΚΔ , ούτε σε Αρμένιους ή Μαρωνίτες αλλά μάλλον … φωτογραφίζει  δύο κοινότητες στο νησί πράγμα που δεν μπορεί να μην προσεχτεί ότι έχει πολιτική σκοπιμότητα για την «λύση» που προωθεί το Φόρειν ΄Οφις από το 1974…

Στις 6 Μαρτίου 2019, όμως, όταν η Βασίλισσα δέχθηκε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Παλάτι,  το τουίτερ της βασιλικής οικογένειας σε λεζάντα σχετικής φωτογραφίας αναφέρθηκε σωστά γράφοντας « Η Βασίλισσα καλωσόρισε επίσης τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας …»  Η Βασίλισσα υπενθυμίζεται είναι και Αρχηγός της Κοινοπολιτείας μέλος της οποίας έγινε και η ΚΔ στις 13.3.1961.

 

https://twitter.com/RoyalFamily/status/1103304712311451648

 

The Queen also welcomed the President of the Republic of Cyprus. Audiences allow The Queen to give time and focus to key individuals, particularly those representing their country in the UK.

6.3.2019

Τώρα ποίοι πράγματι είχαν την έμπνευση για την διοργάνωση  την εκδήλωσης, ειδικά τη περίοδο αυτή,  με το Brexit, με τις δύο πολύ πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις για το καθεστώς των βρετανικών βάσεων ( μία δεσμευτική, του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο Λονδίνο 30.7.2018 ότι αυτές αποτελούν αποικιακά κατάλοιπα και δεύτερη,  η Συμβουλευτική Γνωμοδότηση του  Διεθνούς Δικαστηρίου 25.2.2019) με τις πιέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό,  με τις γαλάζιες πατρίδες της Τουρκίας, και την Εξον Μοβιλ στην ΑΟΖ της Κύπρου,  με τον Ν. Κοτζιά να μας καλεί να τα μοιραστούμε όλα με την Τουρκία, είναι άξιον απορίας.

 

Η διάκριση…

 

Και ερχόμαστε στην  επιλογή των καλεσμένων. Έχει προσεχτεί με δυσμενείς σχόλια το γεγονός ότι κανένας από το Λόμπυ για την Κύπρο δεν έχει προσκληθεί, και ένα δύο άτομα που προσκλήθηκαν και παρευρέθηκαν καλέστηκαν με την επαγγελματική τους ιδιότητα. Ο συντονιστής του Λόμπυ Θεόδωρος Θεοδώρου και άλλα μέλη που συνεργάζονται στενά με την Υπάτη Αρμοστεία αγνοήθηκαν, όπως και με την Επιτροπή Αγνοουμένων.  Αγνοήθηκαν επίσης πολλά άλλα με αξιόλογη προσφορά στα κοινά, άτομα όπως π.χ. ο Λεωνίδας Λεωνίδου, ο οποίος υπηρέτησε  στα παροικιακά μας σχολεία για χρόνια, γνωστός συγγραφέας πολλών βιβλίων και πρόεδρος της ΕΚΕΚΑ, Επιτροπής Κατεχομένων Εδαφών Αγγλίας, που παρόλο που  τα τελευταία χρόνια δεν έχει μεγάλη δράση εντούτοις για χρόνια η ΕΚΕΚΑ υπηρέτησε την ομογένεια υπερασπιζόμενη τα κατεχόμενα μας εδάφη.

Πληροφορούμαι επίσης ότι καλεσμένοι ήταν και η ομάδα «Συντηρητικοί φίλοι της Κύπρου» μια κατά τα άλλα κομματική οργάνωση, αλλά δεν καλέστηκε η αντίστοιχη ομάδα «Εργατικοί φίλοι της Κύπρου» πρόεδρος της οποίας είναι ο Δρ. Βασίλης Μαύρου που αντιπροσωπεύει και τον Σύνδεσμο Αμμοχώστου.

Το συμπέρασμα εν ολίγοις είναι ότι αγνοήθηκαν σκόπιμα άτομα και οργανώσεις που είχαν την ελαχίστη πιθανότητα να εκφράσουν έστω και μία λέξη για την συνεχιζόμενη κατοχή της μισής Κυπριακής Δημοκρατίας ονομάζοντας την Τουρκία, και για να μην ενοχληθεί η εκδήλωση, οι διοργανωτές  ή ο οικοδεσπότης της.

Η επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη επιβεβαιώθηκε ότι δεν ήταν  «state visit», όπως ονομάζεται εδώ όταν ένας ηγέτης κράτους είναι   καλεσμένος του Στέμματος, αλλά προσκεκλημένος της βρετανικής κυβέρνησης. Σε αρχική  ανακοίνωσή της η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία ανέφερε πως ο Πρόεδρος είναι φιλοξενούμενος της Βασίλισσας.  Όμως αυτό δεν ευσταθούσε.

http://www.radioproto.com.cy/articles/videos/1086/proti-ekpompi-radio-proto-tetarti-06032019

at 18.00’ minutes  6.3.2019

Στις 6.3.2019 σε ανταπόκρισή μου από το Ράδιο Πρώτο είχα αναφέρει ότι όταν επικοινώνησα με το Παλάτι για να μου πουν αν ήταν «state visit» δεν μπορούσαν να μου απαντήσουν και μου είπαν το Φόρειν Όφις είναι που πρέπει να απαντήσει. Πήρα το Φ.Ο και μου είπαν θα μου απαντήσουν.  Σήμερα (7.3.2019)  το Φόρειν ΄Οφις μου απάντησε επιβεβαιώνοντας ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης ήλθε ως «προσκεκλημένος της κυβέρνησης».

Σε νέα ανακοίνωσή της για την εκδήλωση και η ΕΚΟ ημερ. 7.3.2019 ανέφερε σωστά ότι ήταν «προσκεκλημένος  της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου».  (Εκ των υστέρων βρήκαμε ότι το είχε ξεκαθαρίσει ο ΄Υπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΚΔ στο δικό του τουίτερ από την 1 Μαρτίου 2019).

https://twitter.com/UKinCyprus/status/1101464630390595585   

Το σημειώνω  αυτό γιατί:

Mέχρι τώρα από το 1960 η Βασίλισσα δεν έχει δεξιωθεί κανένα πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Αντίθετα τρείς πρόεδροι της Τουρκίας επισκέφθηκαν το Ηνωμένο Βασίλειο προσκεκλημένοι του Στέμματος, Ο πρόεδρος Cevdet Sunay  το 1967, ο πρόεδρος  Kenan Evren το 1988 και ο πρόεδρος Abdullah Gul το 2011. Και μία φορά  τον Βασιλέα Παύλο  και την βασίλισσα  Φρειδερίκη μεταξύ  9-12 Ιουλίου του 1963.

 

Περαιτέρω:

Η επίσκεψη του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στο Λονδίνο ξεκίνησε από τις 3 Μαρτίου (επέτειο της θυσίας του Γρηγόρη Αυξεντίου) μέχρι τις 6 Μαρτίου 2019 ως «προσκεκλημένου της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου» ακριβώς 62 χρόνια από την ημέρα του θανάτου του Γρηγόρη Αυξεντίου και το ετήσιο μνημόσυνό του.  Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μου, οι Βρετανοί συνήθως  προσέχουν στην επιλογή ημερομηνιών για επισκέψεις και εκδηλώσεις  και μετρούν τους κινδύνους  σε περίπτωση συγκρούσεων με γεγονότα που μπορούν να ενοχλήσουν (το λεγόμενο  risk assessment). Τι συνέβη άραγε σ΄αυτήν την περίπτωση;  Μήπως οι διοργανωτές  από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας έκαναν βολιδοσκόπηση (risk assessment) και θεώρησαν ότι με φόντο την ευκαιρία να βρεθούν δικοί μας στο Παλάτι θα ήταν αρκετό να επισκιαστεί η σημασία της ημερομηνίας και έτσι προχώρησαν αγνοώντας την ; Ή  ξέχασαν παντελώς  την ημέρα της θυσίας του Αυξεντίου…  Γιατί αλλιώς,  όφειλαν να απαιτήσουν  από το Φόρειν ΄Οφις να αλλάξουν την ημερομηνία…

1)    Όπως μου το έθεσε ένας φίλος στο Λονδίνο « Είτε η κυβέρνηση μας (Κ.Δ) και η Υπάτη Αρμοστεία είναι τόσο ηλίθιοι να εκτιμήσουν την σημασία της ημερομηνίας ή τόσο απελπισμένοι να ικανοποιήσουν τους Βρετανούς.   Το καλό του Λόμπυ για την Κύπρο είναι ότι ποτέ δεν ανησυχήσαμε αν θα προσβάλουμε  τους Βρετανούς πρωτίστως γιατί γεννηθήκαμε εδώ και μεγαλώσαμε σ΄αυτό το περιβάλλον.  Δεν έχουμε καμία δυσκολία να τους πούμε όταν χρειάζεται πόσο βλάκες είναι και αυτό γιατί υιοθετούν μέτρα που δεν ικανοποιούν κανένα και κατορθώνουν ένα τίποτα».

2)    Τελικά αυτό το «κατόρθωμα» της μεροληπτικής και επιλεκτικής διοργάνωσης δεν μπορεί παρά  να θυμίσει και αξίζει να θυμίσει την βρετανική επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά του Μπι Μπι Σι,  “Yes Minister”.  Κατά τα άλλα όμως πρέπει να θυμηθούν οι διοργανωτές και υπεύθυνοι  ότι ο σκόπιμος  «οστρακισμός» , όπως συνέβη στην περίπτωση αυτή εις βάρος πολλών ομογενών, πέραν των όσων αναφέρονται εδώ, και του Λόμπυ για την Κύπρο (που είναι εναντίον της ρατσιστιής βρετανο-τουρκικής Δι-κοινοτικής, Δι-ζωνικής Ομοσπονδίας) μπορεί να χαρακτηριστεί και ως “bullying” εις βάρος της ελεύθερης έκφρασης, των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο…

Ίσως , όμως,  οι διοργανωτές να έχουν ένα ελαφρυντικό για το ότι δεν κάλεσαν κάποιους από την ομογένεια μας (περιλαμβανομένης και της γράφουσας) με τη πρόβλεψη ότι πολύ πιθανόν θα λάμβαναν πίσω την πρόσκλησή τους  ως returned to sender όταν θα βλέπαμε την ημερομηνία…

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.