Σικέ και επικίνδυνο παιγνίδι με τα κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο: Παραμένουν για 18 μήνες!

Print Friendly, PDF & Email

του Γιώργου Πετράκη 

19 Νοε 2016

Επικίνδυνο παιγνίδι με το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των κατοχικών τουρκικών στρατευμάτων στήνεται στο Κυπριακό, προκειμένου η παραμονή τους στο νησί για απροσδιόριστο χρόνο να βαφτισθεί χρονοδιάγραμμα αποχώρησης. 

Οι διατυπώσεις τόσο από την Αθήνα, αλλά κυρίως από την Λευκωσία κάνουν λόγο για πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, χωρίς όμως καμία πλευρά να αναφέρει ή να προσδιορίζει το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αποχώρησης. 

Με δεδομένο ότι η Τουρκία δεν δέχεται την πλήρη αποχώρηση των στρατιωτών της με επιχείρημα την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων, και από αμερικανικής πλευράς έχουν διατυπωθεί προτάσεις με ένα ιδιαίτερα εκτεταμένο στον χρόνο πρόγραμμα αποχώρησης, που ουσιαστικά οδηγούν σε παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων και μετά τη λύση. Δεν είναι τυχαίο ότι από τουρκικής πλευράς έχουν υπάρξει ιδέες για αποχώρηση ενός αριθμού Τούρκων στρατιωτών και κατόπιν η πραγματοποίηση δημοψηφίσματος μετά από 10 έτη, για την παραμονή τους ή την αποχώρηση τους. Όμως και οι ιδέες για αποχώρηση ενός σημαντικού τμήματος της κατοχικής δύναμης σε ένα χρονοδιάγραμμα μερικών μηνών και η αναγνώριση ενός διαστήματος έως και 5 ετών για την πλήρη απομάκρυνση τους είναι ιδέες που δεν μπορεί να θεωρηθούν ρεαλιστικές και κυρίως δύσκολα θα μπορούσαν να εγκριθούν στο δημοψήφισμα. 

Δυστυχώς, και οι εκτιμήσεις Ελλήνων αξιωματικών είναι ότι απαιτούνται τουλάχιστον 18 μήνες για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Όμως είναι προφανές ότι ένα τόσο μεγάλο διάστημα, ακόμη και αυτό των 18 μηνών, θα αποτελεί οιονεί απειλή για την εφαρμογή της Λύσης, καθώς ο τουρκικός κατοχικός Στρατός θα μετατραπεί αυτομάτως σε εγγυητή της εφαρμογής της λύσης. 

Είναι επίσης προφανές ότι θα αρκεί μια μικρή προβοκάτσια, για να εγερθούν από την Τουρκία ζητήματα παράτασης της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων για την δήθεν «ασφάλεια των τουρκοκυπρίων», όταν όμως όλα θα είναι πολύ αργά μια και η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει παραδώσει την σκυτάλη στα δυο συνιστούντα κρατίδια, χωρίς φυσικά να υπάρχει δρόμος για επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση… 

Καθώς ο κ. Αναστασιαδης προσέρχεται την Κυριακή για έναν ακόμη γύρο συνομιλιών στο Μον Πελεράν και ενώ έχει διαμορφωθεί η κατάλληλη περιρρέουσα ατμόσφαιρα που προϊδεάζει για πρόοδο στο Εδαφικό και σε όλα τα άλλα θέματα που έχουν μείνει εκκρεμότητες, όλο το βάρος πλέον αρχίζει να συγκεντρώνεται στο θέμα των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας όπου πρωτεύοντα λόγο έχει η Αθήνα. 

Ο Νίκος Κοτζιάς εγκαίρως επέλεξε να αναδείξει το θέμα των Εγγυήσεων ως βασικό και αποκλειστικό στοιχείο της ελληνικής παρέμβασης στο Κυπριακό όπου η ελληνική θέση όπως την διατύπωσε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας παρουσία του αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπαμα μετά την ερώτηση του συναδέλφου Μιχάλη Ιγνατίου, αλλά και μετά την συνάντηση του με τον κ. Αναστασιάδη είναι καθαρή: Όχι στις Εγγυήσεις, όχι παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στο νησί. Όμως η ελληνική κυβέρνηση έθεσε ένα ακόμη ζήτημα. Για να συμμετάσχει στην Πολυμερή θα πρέπει να έχει προηγηθεί συμφωνία σε όλα τα άλλα ζητήματα, καθώς θέλει να αποφύγει επανάληψη του Μπούργκενστοκ, όπου την τελευταία στιγμή και με την πίεση του χρόνου και της παρουσίας όλων των μεγάλων δυνάμεων και της Τουρκίας, θα πρέπει η ελληνοκυπριακή πλευρά να διαπραγματευτεί για μείζονος σημασίας θέματα. 

Εάν τελικά όμως επιτευχθεί μέχρι την Δεύτερα, στο Μοντ Πελεράν, πρόοδος στο Εδαφικό ή αν τουλάχιστον δοθούν διαβεβαιώσεις για αυτό, η Αθήνα θα πρέπει να συναινέσει στην σύγκληση Πολυμερούς, στην οποία όμως προσέρχεται με την κόκκινη γραμμή για κατάργηση των Εγγυήσεων και απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων. 

Καθώς η Άγκυρα και οι τουρκοκύπριοι επιμένουν στη διατήρηση έστω και εκσυγχρονισμένου του καθεστώτος των Εγγυήσεων αλλά και σε χρονοδιάγραμμα μερικών ετών για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, η πίεση θα στραφεί εξ ολόκληρου στην Αθήνα, καθώς θα εμφανίζεται ότι με την στάση της απειλεί να τινάξει στον αέρα την πιο σημαντική προσπάθεια λύσης του κυπριακού και μάλιστα την ώρα που έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δυο κοινοτήτων!

Πηγή:http://mignatiou.com/2016/11/sike-ke-epikindino-pegnidi-me-ta-katochika-stratevmata-stin-kipro-paramenoun-gia-18-mines/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.