Παράνομα Τουρκικά Τοπωνύμια

Print Friendly, PDF & Email

17/3/2019

του  Μιχάλη Χατζηστυλιανού

Αυξάνονται και πληθύνονται τα κρούσματα παράνομης χρήσης τουρκικών τοπωνυμίων. Ωστόσο, προκαλεί ερωτηματικά το γεγονός, ότι δεν εφαρμόζεται ή εάν εφαρμόζεται αυτό γίνεται σπάνια, η κείμενη νομοθεσία που προβλέπει ποινικές διώξεις.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι τα πρόσωπα που χρησιμοποιούν τα παράνομα τουρκικά τοπωνύμια διαπράττουν ποινικό αδίκημα και σε περίπτωση καταδίκης, υπόκεινται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα τρία έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €50.000 ή και στις δύο αυτές ποινές.

Το δυστύχημα στην προκειμένη περίπτωση είναι το γεγονός ότι τα παράνομα τουρκικά τοπωνύμια χρησιμοποιούνται και από τους ίδιους τους λειτουργούς του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών! Το θέμα ήγειρε πριν από ένα χρόνο ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργο Περδίκη, με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να ανταλλάσσουν ακόμη μεταξύ τους σημειώματα, ζητώντας απόψεις. Ειδικότερα, ο κ. Περδίκης με  επιστολή του μέσω της κοινοβουλευτικής οδού έθεσε υπόψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη έγγραφο του UNDP (United Nations Development Programme) που είναι το παγκόσμιο δίκτυο ανάπτυξης του ΟΗΕ, το οποίο αναφερόταν στη συντήρηση ενός ανεμόμυλου στο κατεχόμενο χωριό Λιμνιά της Αμμοχώστου.

Στο επίμαχο έγγραφο του UNDP χρησιμοποιείται το παράνομο τουρκικό τοπωνύμιο «Mormenekse». Στην απαντητική του επιστολή προς τη Βουλή, ημερομηνίας 8/8/2018, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών Μηνάς Χατζημιχαήλ διαβεβαίωσε τους Βουλευτές, ότι το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί πάντοτε το θέμα της χρήσης των παράνομων τοπωνυμίων στα κατεχόμενα και προβαίνει στις δέουσες παραστάσεις όπου δει, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας. Για την προκειμένη περίπτωση, ο κ. Χατζημιχαήλ αναφέρει στην επιστολή του, ότι η ενημέρωση επί του θέματος προήλθε από την αρμόδια Επιτροπή, τη Μόνιμη Κυπριακή Επιτροπή Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων.

Η Επιτροπή, που υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, προέβη σε παραστάσεις προς το UNDP ζητώντας, αφενός, όπως γίνει σχετική διόρθωση στην ονομασία της κατεχόμενης περιοχής και αφετέρου, να μην γίνεται χρήση των παρανόμως δοθεισών από το κατοχικό καθεστώς ονομασιών σε τοπωνύμια στα κατεχόμενα. Σε σχετικό διάβημα προς το UNDP, με ανάλογο περιεχόμενο, προέβη και το υπουργείο Εξωτερικών υποδεικνύοντας, τα αυτονόητα. Ότι δηλαδή, το UNDP έχει υποχρέωση ως Οργανισμός που λειτουργεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα, το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο του κράτους υποδοχής. Τέλος, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών αποκάλυψε στους βουλευτές πως ανάλογα φαινόμενα χρήσης παράνομων τοπωνυμίων από το UNDP υπήρξαν και στο παρελθόν.

Και στο Διεθνές Ράλι Κύπρος

Τον περασμένο Ιούνιο είχαμε ένα δεύτερο σοβαρό κρούσμα όπου στην ιστοσελίδα του Διεθνές Ράλι Κύπρου δημοσιεύονταν χάρτες που χρησιμοποιεί το ψευδοκράτος με τα παράνομα τουρκικά τοπωνύμια. Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών Κύπρος Κυπριανού με απαντητική του επιστολή προς τη Βουλή, ημερομηνίας 10/9/2018 αφού επιβεβαίωσε τις σχετικές καταγγελίες, υπέδειξε πως το αρμόδιο υπουργείο για να προχωρήσει σε καταγγελία ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα για τη διενέργεια ποινικής έρευνας είναι το υπουργείο Παιδείας, κάτω από το οποίο υπάγεται η Μόνιμη Κυπριακή Επιτροπή Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων.

Ειδικότερα, στην απαντητική του επιστολή προς τον Γιώργο Περδίκη, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών Κύπρος Κυπριανού αναφέρει επί λέξει τα εξής: Μετά από έρευνα που έγινε στο διαδίκτυο εντοπίστηκε η ιστοσελίδα διοργάνωσης του Cyprus Rally στην ακόλουθη διεύθυνση: http: www.cyprusrally.com.cy. Στην ιστοσελίδα αυτή υπάρχουν συνολικά καταχωρημένοι 11 χάρτες κάτω από το μενού «Θεατές-χάρτες». Στους χάρτες Map – Leg 1 και Map – Leg 2, μεταξύ άλλων, εμφανίζονται και τα ονόματα των δήμων και κοινοτήτων της Κύπρου στην ελληνική, όπως επίσης και τα παράνομα ονόματα του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα. Μερικά από αυτά είναι «Yigitler» αντί Άρσος Λάρνακας, «Haspolat» αντί Μια Μηλιά, «Düzova» αντί Έξω Μετόχι, «Pasaköy» αντί Άσκεια, «Demirhan» αντί Τραχώνι, «Balikesir» αντί Παλαίκυθρο, «Erdemli» αντί Τρεμετουσιά, «Aslanköy» αντί Αγγαστίνα κ.ά». Όπως επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών «με βάση τον Νόμο 71(Ι)/2013, αποτελεί αδίκημα η αλλοίωση γεωγραφικών ονομάτων και τοπωνυμίων καθώς και η παράνομη έκδοση, εισαγωγή, κυκλοφορία, προσφορά, διανομή και το εμπόριο χαρτών, βιβλίων ή άλλων εγγράφων συμβατικά ή ψηφιακά αποτυπωμένων στα οποία περιέχονται γεωγραφικά ονόματα και τοπωνυμία περιοχών της Δημοκρατίας αποτυπωμένα διαφορετικά από αυτά που ορίζονται σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται στον Νόμο ή από αυτά που περιλαμβάνονται στο επίσημο Τοπωνυμικό Λεξικό. Αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή της υπό αναφορά νομοθεσίας είναι ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού», τόνισε.

Διαπιστώθηκαν τα αδικήματα αλλά…

Kαι στις δύο περιπτώσεις το Υπουργείο Παιδείας θα έπρεπε να αποταθεί στον Γενικό Εισαγγελέα για τις δικές του ενέργειες εφόσον εξόφθαλμα διαπιστώθηκε παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας. Αντί αυτού, το Υπουργείο Παιδείας απέστειλε επιστολή στις 4/2/2019 στο Υπουργείο Εξωτερικών ζητώντας τις απόψεις του. Υποδεικνύοντας, παράλληλα, στην επιστολή τη διάπραξη των ποινικών αδικημάτων.

Ειδικότερα, η επιστολή της γενικής διευθύντριας του Υπουργείου Παιδείας προς τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, που εξασφάλισε ο «Φ», αναφέρει επί λέξει τα εξής:

  1. Έχω οδηγίες να αναφερθώ στο πιο πάνω θέμα και να σας ενημερώσω ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έλαβε επιστολή από τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών, ημερ. 18/9/2018 στην οποία εγείρεται το θέμα της χρήσης του τοπωνυμίου «Mormenekse» για την περιοχή Λιμνιά της Αμμόχωστου από το UNDP καθώς και το θέμα της ανάρτησης χάρτη με τουρκικά τοπωνύμια στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης του Διεθνούς Ράλι Κύπρου.
  2. Το Υπουργείο Παιδείας αποτάθηκε στον Πρόεδρο της Μόνιμης Κυπριακής Επιτροπής Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων (ΜΚΕΤΓΟ) για εξέταση των πιο πάνω θεμάτων, λόγω αρμοδιότητας.
  3. Όσον αφορά στο θέμα της χρήσης του παράνομου ονόματος «Mormenekse» αντί «Λιμνιά» έχει γίνει γραπτή διαμαρτυρία προς το UNDP από τη ΜΚΕΤΓΟ με επιστολή ημερ. 15/3/2018 με κοινοποίηση στο Υπουργείο Εξωτερικών. To UNDP στην απάντησή του ημερ. 30/3/2018 δήλωσε ότι τα υπό αναφορά έγγραφα στα οποία εμφανίζεται το παράνομο τουρκικό τοπωνύμιο αφορούν προκαταρκτικές εργασίες που έγιναν μέσα στα πλαίσια των εργασιών της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και διατέθηκαν μόνο για εσωτερική χρήση. Η πιο πάνω απάντηση του UNDP δεν ικανοποίησε τη ΜΚΕΤΓΟ, έτσι στάλθηκε νέα επιστολή. Με βάση τα πιο πάνω, εισήγησή μας είναι όπως αποσταλεί νέα επιστολή από το Υπουργείο Εξωτερικών προς το UNDP καθώς και την Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς, επισημαίνοντας εκ νέου το πρόβλημα που παρατηρείται και καλώντας τους να συμμορφωθούν πλήρως με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ όπως επίσης και με τη σχετική νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  4. Όσον αφορά στο θέμα του Διεθνούς Ράλι Κύπρος, η ΜΚΕΤΓΟ αφού εξέτασε το περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.cyprusrally.com.cy, διαπίστωσε ότι αφαιρέθηκαν όλα τα παράνομα γεωγραφικά ονόματα και τώρα εμφανίζονται τα επίσημα γεωγραφικά ονόματα με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες, με ελάχιστες αποκλίσεις. Έχουμε, επίσης, πληροφορηθεί από σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου Αυτοκινήτων, ότι τον καθορισμό των ειδικών διαδρομών του Διεθνούς Ράλι Κύπρου επί χάρτου αναλαμβάνει ειδικό γραφείο του εξωτερικού, το οποίο τυγχάνει της έγκρισης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA). Οι χάρτες που χρησιμοποιούνται από το συγκεκριμένο γραφείο είναι οι χάρτες της Google. Δυστυχώς, οι εν λόγω χάρτες εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να περιλαμβάνουν πάρα πολλές ανακρίβειες, μεταξύ των οποίων και τα παράνομα γεωγραφικά ονόματα που έδωσε το ψευδοκράτος στις κατεχόμενες περιοχές. Ως εκ τούτου, είναι παράκλησή μας όπως το Υπουργείο Εξωτερικών καταβάλει περαιτέρω προσπάθειες προς την εταιρεία Google για αφαίρεση όλων των παράνομων γεωγραφικών ονομάτων στους χάρτες των εφαρμογών Google Maps και Google Earth.

Ματσαράγκες από τη Δικοινοτική 

Όταν τα παράνομα τοπωνύμια του ψευδοκράτους κυκλοφορούν σε έντυπα με την ανοχή, μάλιστα, Ελληνοκύπριων δεν μπορεί να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι λειτουργοί και υπηρεσίες του ΟΗΕ χρησιμοποιούν τα παράνομα τουρκικά τοπωνύμια. 

Αρκούντως ενδεικτική είναι η καταγγελία στην οποίαν προέβη στο παρελθόν ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων ο κοινοτάρχης της κατεχόμενης Μύρτου, Ανδρέας Αθανασίου, αφήνοντας εκτεθειμένο τον Ελληνοκύπριο επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, Τάκη Χατζηδημητρίου. Αιτία για την υποβολή της εν λόγω καταγγελίας από τον κοινοτάρχη αποτέλεσε εκδήλωση για την παρουσίαση των έργων αναστήλωσης στο κατεχόμενο Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, η οποία έλαβε χώρα στα προσωρινά γραφεία του Δήμου Κερύνειας. Την παρουσίαση έκανε ο Τάκης Χατζηδημητρίου με τη συμβολή ενός μέλους της Τεχνικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, στο πλαίσιο της παρουσίασης προβλήθηκαν διαφάνειες από τις εργασίες που βρίσκονταν τότε σε εξέλιξη στην κατεχόμενη Μονή Αγίου Παντελεήμονος όπου το όνομα του κατεχόμενου χωριού Μύρτου ήταν αναγραμμένο στα Λατινικά, στα Αγγλικά και στα Τούρκικα, χρησιμοποιώντας το παράνομο τουρκικό τοπωνύμιο «Çamlibel». «Θεωρούμε εξοργιστικό και απαράδεκτο το γεγονός ότι υπήρχε αναγραμμένη η παράνομη ονομασία του χωριού (Çamlibel) στην ηλεκτρονική παρουσίαση, ενώ η νόμιμη ονομασία του χωριού στα Ελληνικά έλειπε», τόνιζε στην καταγγελία του ο κοινοτάρχης του κατεχόμενου χωριού Μύρτου. Προσθέτοντας, παράλληλα, τα εξής: «Ως τοπική Αρχή, το Κοινοτικό Συμβούλιο Μύρτου καταβάλλει αγώνα για τη δικαίωση των νομίμων αιτημάτων των Μυρτιωτών, τα οποία παραβιάζονται κατάφωρα από τη συνεχιζόμενη παράνομη τουρκική κατοχή του χωριού μας. Η παρουσίαση, η οποία στόχο είχε να αναδείξει το έργο το οποίο χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απέκλεισε και τρόπον τινά καταργεί τη νόμιμη κοινότητα του χωριού, αντικαθιστώντας την με διάφορες ονομασίες οι οποίες στην πραγματικότητα δεν έχουν υπόσταση, κάτι το οποίο δεν αποδεχόμαστε σε καμία περίπτωση». Βεβαίως, η καταγγελία του κοινοτάρχη παραπέμφθηκε στο αρχείο χωρίς και πάλι να τύχουν εφαρμογής οι πρόνοιες της κείμενης νομοθεσίας.

Γιώργος Περδίκης: Δεν εφαρμόζουν τη νομοθεσία για ποινικές διώξεις

Σε δηλώσεις του στον «Φ», ο Γιώργος Περδίκης κατήγγειλε ότι δεν υπάρχει βούληση από πλευράς κρατικών υπηρεσιών να εφαρμόσουν τον νόμο με στόχο να παραπέμψουν ενώπιον της Δικαιοσύνης τα πρόσωπα, φυσικά και νομικά, που χρησιμοποιούν τα παράνομα τουρκικά τοπωνύμια.

Συγκεκριμένα, δήλωσε τα εξής: «Είναι γεγονός ότι η Κυβέρνηση αρνείται ή αδυνατεί να εφαρμόσει τη νομοθεσία που καθιστά ποινικό αδίκημα τη χρησιμοποίηση των παράνομων τοπωνυμιών που έδωσαν οι κατοχικές αρχές στη βόρεια Κύπρο. Να θυμίσω ότι η νομοθεσία αυτή δεν είναι κυπριακή επινόηση παρά το γεγονός ότι όλοι καταλαβαίνουμε τη σημασία που έχει για την Κύπρο και το Κυπριακό η αντιμετώπιση του εκτουρκισμού της βόρειας κατεχόμενης Κύπρου.

Πρόκειται για μεταφορά στο Κυπριακό Δίκαιο αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Έχω συστηματικά καταγγείλει τέτοιες περιπτώσεις που πραγματικά βγάζουν μάτι. Η νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή από το 1998 προνοεί βαριές ποινές φυλάκισης και/ή πρόστιμο. Όμως, μέχρι τώρα δεν έχω υπόψη μου να έχει κατα- δικαστεί οποιοσδήποτε. Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση βολεύεται να κλείνει τα μάτια σε εξόφθαλμες παραβιάσεις της νομοθεσίας. Έχουμε φτάσει στο σημείο ακόμα και Οργανισμοί, όπως το UNDP που είναι θεσμικά συνδεδεμένοι με τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, να παραβιάζουν τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Όπως, μάλιστα, πληροφορούμαι, ο παράνομος τουρκοκυπριακός οργανισμός τουρισμού τυπώνει και κυκλοφορεί χάρτες που περιλαμβάνουν και την ελεύθερη Κύπρο όπου ορισμένες τοποθεσίες ή χωριά αναφέρονται με πλαστά τουρκικά ονόματα που δεν έχουν καμία σχέση με την κυπριακή παράδοση, ούτε καν με τα ονόματα που οι Τουρκοκύπριοι χρησιμοποιούσαν ή ακόμα χρησιμοποιούν για τοποθεσίες στις ελεύθερες ή κατεχόμενες περιοχές. Είναι σημαντικό να αναφερθούμε σε αυτή τη λεπτομέρεια. Σε πολλές περιπτώσεις τα τοπωνύμια έχουν αλλάξει κατά τρόπο που δεν έχουν καμία σχέση με την κυπριακή παράδοση, των Ελλήνων και Τούρκων της Κύπρου, δηλαδή πρόκειται για τοπωνύμια που εφευρέθηκαν από τις κατοχικές αρχές και δεν έχουν καμία σχέση με τις συνήθειες και τις παραδόσεις των Τουρκοκυπρίων.

Εάν οι κυπριακές Αρχές δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους, ακόμα και έναντι Οργανισμών που συνδέονται με τα Ηνωμένα Έθνη όπως το UNDP, θα αναγκαστούμε να καταγγείλουμε στον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες την κατάσταση αυτή, που τείνει να καταργήσει ουσιαστικά αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και την κυπριακή νομοθεσία».

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/671877/paranoma-toyrkika-toponymia