Επιφυλάξεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

31 Μάρτιος 2019, 18:02

Του Μιχάλη Παπαδόπουλου

«ΜΑΧΗ» ΣΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ – ΠΛΗΓΜΑ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΟΥΕΣ ΜΙΤΣΕΛ

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗ ΡΟΜΠΕΡΤ ΜΕΝΕΝΤΕΖ ΚΑΙ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ

Καθοριστική για τη διαμόρφωση των τελικών ισορροπιών σε Βουλή και Γερουσία αναμένεται να είναι η στάση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ωστόσο η Λευκωσία προσδοκά ότι θα υπάρξει η κατάλληλη υποστήριξη για αίσια έκβαση του θέματος

Το θέμα της άρσης του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία από τις ΗΠΑ ήταν το κύριο αντικείμενο της συνάντησης ανάμεσα στον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον επικεφαλής της μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, την περασμένη εβδομάδα, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης του Κύπριου ΥΠΕΞ στην Ουάσιγκτον, όπου έλαβε μέρος στο συνέδριο του AIPAC, της μεγαλύτερης οργάνωσης του αμερικανο-εβραϊκού λόμπι.

«Είχα πάντα την άποψη για την άρση του εμπάργκο όπλων», είπε ο δημοκρατικός γερουσιαστής. «Νομίζω ότι βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά και πρέπει να αποδώσουμε εύσημα στην κυπριακή Κυβέρνηση για μια σειρά ενεργειών που νομίζω ότι καθιστούν δυνατή αυτήν την κίνηση», επισήμανε, ενώ, σε δηλώσεις του, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι εκείνο που προκύπτει μέσα από τη συνάντηση με τον κ. Μενέντεζ είναι πως «από πλευράς νομοθετικής εξουσίας υπάρχει ξεκάθαρη πρόθεση το αμέσως επόμενο διάστημα να υπάρξουν συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες θα επιτρέπουν την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και γενικότερα μέσα από την αναγνώριση του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Ρόμπερτ Μενέντεζ μαζί με ομάδα μελών του Κογκρέσου αναμένεται να παρουσιάσουν και να προωθήσουν, στο αμέσως χρονικό διάστημα, νομοσχέδιο για άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο, κάτι το οποίο εμφανίζεται πιθανότερο από ποτέ στο παρελθόν, λόγω και της σημαντικής αναβάθμισης των σχέσεων Ουάσιγκτον-Λευκωσίας, η οποία παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και η οποία τείνει να διαλάβει στρατηγικού χαρακτήρα χαρακτηριστικά.

«Ηγετικός ρόλος»

«Είμαστε πραγματικά ενθουσιώδεις για τον ηγετικό ρόλο που η Κύπρος συνεχίζει να διαδραματίζει στην περιοχή. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την εξερεύνηση (ερευνητικές γεωτρήσεις) που γίνεται και την ικανότητα της Κύπρου να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο όσον αφορά την ενέργεια και την ενεργειακή ασφάλεια, όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για την Ευρώπη.

Είναι κάτι το οποίο επικροτούμε και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα μπορέσει να συμβεί», σημείωσε περαιτέρω, προσθέτοντας ότι θεωρεί πως η κυπριακή Κυβέρνηση μπορεί να παίξει πολλούς ρόλους στην περιφερειακή συνεργασία και στον στρατηγικό σχεδιασμό της Ανατολικής Μεσογείου.

«Ελπίζουμε να αποτυπώσουμε κάποιους από αυτούς στη νομοθεσία. Αλλά, ελπίζω ότι αυτή η νομοθεσία θα έχει διακομματική στήριξη στο εγγύς μέλλον», συμπλήρωσε.

Στο κλίμα αυτής της θετικότητας, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης, που δραστηριοποιείται έντονα με μέλη του Κογκρέσου, προωθώντας την κατάργηση του εμπάργκο, αποκάλυψε για το νομοσχέδιο ότι ο γερουσιαστής Μενέντεζ και οι βουλευτές Ντόιτς, Σιτσιλίνε και Μπιλιράκης, ετοιμάζουν αυτό που μπορεί να αποβεί «το πιο σπουδαίο νομοσχέδιο υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και του Ισραήλ στην ιστορία του Κογκρέσου».

«Είναι για την Ανατολική Μεσόγειο. Θα μας βοηθήσει και με το εμπάργκο, αλλά και με πολλά άλλα πράγματα, όπως την ενέργεια και τις διμερείς σχέσεις. Και αυτό δείχνει ότι το Κογκρέσο έχει βάλει στο μυαλό του πόσο σημαντική είναι η Ανατολική Μεσόγειος και ότι, όσον αφορά την περιοχή, ωφελεί τη στρατηγική της Αμερικής να είναι γύρω από τις τρεις δημοκρατίες της περιοχής, την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ», τόνισε.

«Διστακτικό» το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Σημερινής» της Κυριακής, το θέμα της κατάργησης του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι τόσο απλό όσο παρουσιάζεται και πόρρω απέχει από το να ανταποκρίνεται στο κλίμα υπερβολικής αισιοδοξίας ως προς την προοπτική αίσιας έκβασής του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μπορεί, σε επίπεδο νομοθετικής εξουσίας, να διαμορφώνονται θετικοί όροι και προϋποθέσεις για την προώθηση του θέματος, ωστόσο -προσώρας, τουλάχιστον-, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εμφανίζεται επιφυλακτικό ως προς το ενδεχόμενο άρσης του εμπάργκο αυτήν τη στιγμή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποθαρρύνει ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σημαντικός παράγων όσον αφορά τη διαφοροποίηση του κλίματος στο αμερικανικό ΥΠΕΞ ήταν η αποχώρηση, τον περασμένο Ιανουάριο, του βοηθού Υπουργού Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ, υπευθύνου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις σχέσεις με την Ευρώπη, την Τουρκία και τη Ρωσία, ο οποίος κατείχε θέση-κλειδί για τα ελληνοτουρκικά θέματα και ήταν ο αξιωματούχος από αμερικανικής πλευράς που υπέγραψε με τη Λευκωσία τη γνωστή δήλωση προθέσεων για συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών.

Τασσόταν, δε, αναφανδόν υπέρ της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, θεωρώντας ότι οι τρεις χώρες εντάσσονται σαφώς στη ζώνη των συνοριακών κρατών (frontier states), που εγγυώνται την ασφάλεια της περιφέρειας της Ευρασίας (Rimland), άρα και εκείνη των ΗΠΑ. Είχε στείλει, μάλιστα, κι ένα αυστηρότατο μήνυμα προς την Άγκυρα, όσον αφορά τις διεκδικήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζοντας ότι η άποψη της Τουρκίας για την κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί «μειονότητα του ενός» έναντι του υπόλοιπου κόσμου.

Όπως χαρακτηριστικά μας λέχθηκε, ο κ. Μίτσελ, τουλάχιστον φραστικά, ήταν θετικός για την άρση του εμπάργκο, θεωρώντας ότι η προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο, που καθιστούσε δυνατή, αλλά και ωφέλιμη, εκατέρωθεν, την κατάργηση της απαγόρευσης.

Πλειοψηφία και στα δύο Σώματα

Οι ελπίδες της Λευκωσίας για αίσια έκβαση του θέματος επαφίενται στη διαμόρφωση των αναγκαίων ισορροπιών στο νομοθετικό Σώμα, καθώς απαιτείται πλειοψηφία και στα δύο σώματα, τόσο στη Γερουσία, όσο και στη Βουλή, για να περάσει το νομοσχέδιο. «Υπάρχει η προσδοκία ότι θα υπάρξει καλή υποστήριξη στο Κογκρέσο, καθώς χρειάζεται πλειοψηφία και στα δύο σώματα για την έγκριση του νομοσχεδίου», επισήμαναν στην εφημερίδα μας καλά ενημερωμένες πηγές, προσθέτοντας ότι, για τη διαμόρφωση των τελικών ισορροπιών, πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τουλάχιστον όσον αφορά τη θέση της πλειοψηφίας.

Βεβαίως, «οι όποιες εξελίξεις θα πρέπει να αντικριστούν μέσα στο πλέγμα των ευρύτερων συσχετισμών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και, ασφαλώς, υπό το πρίσμα των αμερικανοτουρκικών και των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων», μας επισημάνθηκε, οι οποίες βρίσκονται σε οριακά άσχημο σημείο το τελευταίο διάστημα.

«Στο πλαίσιο αυτό», συμπλήρωσαν οι ίδιες πηγές, «οι προσπάθειες προς επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου αναπτύσσονται με βάση τον πραγματισμό και τη ρεαλιστική αξιολόγηση των δεδομένων, έχοντας υπ’ όψιν ότι δεν είναι ένα καθόλου απλό ζήτημα».

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/561345/epifylakseis-apo-to-steit-ntipartment