Εργαλειοποίηση ισχύος και στο Κυπριακό…

Print Friendly, PDF & Email

12 Μάιος 2019, 18:04

Του Χρίστου Χαραλάμπους

Εξοστρακίζουν την ΕΕ και επιβάλλονται μέσω του Πορθητή και στο εθνικό θέμα

Βρυχάται και επιβάλλεται, όχι μόνο στα ενεργειακά αλλά και στο Κυπριακό, η Τουρκία. Ήδη έχει εξοστρακίσει από τις όποιες συζητήσεις τη συμμετοχή της ΕΕ, ενώ διά του «Πορθητή» επιβάλλει την πολιτική ισότητα όπως την αντιλαμβάνονται οι εγκάθετοί της στα κατεχόμενα

ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΕ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΜΕΘΟΔΙΚΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ

Τους δικούς της όρους παιχνιδιού, όχι μόνο στα ενεργειακά, αλλά και στο Κυπριακό, επιβάλλει διά της ισχύος των όπλων η Τουρκία. Η παρουσία του «Πορθητή» στα δυτικά της Πάφου, εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, εξυπηρετεί το αφήγημα της Άγκυρας που από τον Ιούλιο του 2017 ήταν γνωστό -και άρα έπρεπε να ληφθεί υπόψη- ότι, δηλαδή, όπως σχετικώς ανέφερε ο Τσαβούσογλου μετά την κατάρρευση της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά, η Τουρκία θα εξετάσει άλλες λύσεις και σε συνεργασία με την τ/κ ηγεσία θα αποφασίσει τα επόμενα βήματά της. Όπερ και εγένετο. Η καθυστέρηση περί του ενός έτους δεν ήταν παρά επαρκής χρόνος για όλους να εργαστούν μεθοδικά για την αποτροπή των δυσμενών τετελεσμένων. Κάτι που δεν έγινε ή, αν έγινε, σίγουρα δεν έφερε αποτέλεσμα.

Άμεση διασύνδεση…

Όσο και αν κάποιοι το άφησαν, λογικά λόγω των εξελίξεων, εκτός της μεγάλης εικόνας, το Κυπριακό έχει άμεση και σαφή διασύνδεση με τα τετελεσμένα του «Πορθητή» στην Κυπριακή ΑΟΖ. Η Τουρκία, στην ουσία, σε συνεργασία με το καθεστώς της στα κατεχόμενα εδάφη, εργαλιοποιεί την ισχύ της τόσο στα θέματα ενέργειας, αλλά και στο Κυπριακό, στο οποίο θέλει να επιβάλει άμεσο έλεγχο των φυσικών πηγών σε περίπτωση λύσης -μέσω των βέτο- και μέχρι τότε, αν είναι εφικτό, να επιβάλει την ανάγκη δικοινοτικής συνεργασίας. Οι στόχοι της Τουρκίας ήταν ανέκαθεν προβλέψιμοι και η τακτική της, όσα λέει να τα κάνει πράξη, έδιδε σε κάποιον το δικαίωμα να απαιτεί καλύτερη προετοιμασία, όσο και αν αυτό που λέγεται είναι πως αυτή υπήρξε.

Η εκτίμηση πως η Τουρκία δρα σε πλήρη συνεργασία με την τ/κ πλευρά σε μια προσπάθεια επιβολής τετελεσμένων και στο Κυπριακό επιβεβαιώνεται αβίαστα και από την τοποθέτηση, την πρώτη από την έναρξη της κρίσης στην ΑΟΖ, του υπό ατμόν εγκαθέτου της στα κατεχόμενα Μουσταφά Ακιντζί. Ο οποίος συνέδεσε την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία με την έγερση του θέματος της ενέργειας από τον ίδιο το 2015, αλλά κυρίως με τη στρεβλή του θέση ότι το θέμα του φυσικού αερίου συνδέεται άρρηκτα με τα θέματα πολιτικής ισότητας. Δεν εξηγείται αλλιώς η σπουδή του να αναφέρει ότι την ένταση την προκάλεσε η ε/κ πλευρά γιατί, είπε, τον Μάιο του 2015 αρνήθηκε την πρότασή του για συζήτηση της ενέργειας στις διαπραγματεύσεις.

Από την άλλη, σαν καλός μαθητής της Τουρκίας, επιχείρησε μέσα από την κρίση και τις πολεμικές ιαχές της Άγκυρας να εκμαιεύσει οφέλη, λέγοντας πως δεν μπορεί η τ/κ κοινότητα να μένει έξω από την εξίσωση, επανέλαβε ότι ο φρονιμότερος δρόμος για το φυσικό αέριο είναι μέσω Τουρκίας (το καλύτερο φερέφωνο), ενώ κατήγγειλε από την άλλη ότι αν δεν υπάρξει πολιτική ισότητας, με οριζόντια αποτελεσματική συμμετοχή (βλ. βέτο), αποδεικνύεται ότι η ε/κ πλευρά θα επιβάλλεται και στα θέματα ενέργειας στην τ/κ συνιστώσα.

Εξοστρακίζουν την Ε.Ε.

Οι Τούρκοι, άλλωστε, φρόντισαν πριν κλιμακώσουν την ένταση στην Κυπριακή ΑΟΖ να καθαρογράψουν τα θέλω τους στο Κυπριακό. Έστω και αν πέρασε από την επικαιρότητα αβρόχοις ποσί, λόγω ακριβώς της έντασης στην Κυπριακή ΑΟΖ έγινε γνωστό και επιβεβαιώθηκε από τις πλέον έγκυρες πηγές, ότι η Τουρκία δεν απέρριψε τη διενέργεια προπαρασκευαστικής διάσκεψης για το Κυπριακό (πρόταση της κυρίας Λουτ), αλλά απέρριψε το φορμάτ του Κραν Μοντανά.

Διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ξαναδεχθεί συζήτηση του Κυπριακού στην παρουσία, έστω υπό το καθεστώς του παρατηρητή, όπως έγινε σε Γενεύη και Κραν Μοντανά, εκπροσώπου της Ε.Ε. Η θέση αυτή εκφράζει και τη συνολικότερη τουρκική πολιτική στο Κυπριακό, που θέλει να το ωθήσει πλέον σε εκτός παραμέτρων Ε.Ε. λύση, κάτι που σημαίνει ότι πάνε στον κάλαθο των αχρήστων οι αρχές και αξίες της Ένωσης, όπως άλλωστε και το σκληρό κεκτημένο της. “Προσπαθεί να ανοίξει σιγά-σιγά την πόρτα είτε συνομοσπονδίας είτε διχοτόμησης”, σχολίασε στην εφημερίδα μας διπλωμάτης με γνώση του Κυπριακού εδώ και τρεις δεκαετίες.

Πάντως, προκαλεί χείριστη εντύπωση την ίδια ώρα, ο Ερντογάν να δηλώνει σίγουρος πως η Τουρκία, είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι, θα προχωρήσει σε πλήρη ένταξη στην Ε.Ε. Δηλαδή ενώ από τη μία εξοστρακίζουν τις αρχές και αξίες της κοινότητας από την όποια λύση του Κυπριακού, από την άλλη θέλουν να γίνουν πλήρες μέλος για να επιβληθούν και σε αυτόν τον οργανισμό. Γι’ αυτό τα μάτια όλων πρέπει να είναι δεκατέσσερα.

Σημειωτέον ότι προ της αποστολής του «Πορθητή» είχε σχεδόν συμφωνηθεί τριμερής συνάντηση Γκουτέρες, Αναστασιάδη, Ακιντζί στη Νέα Υόρκη, η οποία λόγω των εξελίξεων ναυάγησε. Και ίσως αυτό να μην είναι καθόλου τυχαίο.

Ρητορείες και ευχολόγια

Χωρίς μιζέρια και κυρίως χωρίς διάθεση υποτίμησης των λεκτικών αντιδράσεων από θεσμούς και κράτη, αλλά και χωρίς να επιμερίζουμε ευθύνες επί του παρόντος, η Ε.Ε. έχει ήδη απογοητεύσει μεγάλη μερίδα του λαού. Το να διεξάγεται ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έστω άτυπο, στο οποίο συζητήθηκε το μέλλον της Ε.Ε., αλλά ο Πρόεδρος του Σώματος, παρά τη λεπτομερή ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, να δηλώνει απλώς για την Τουρκία ότι πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών, ακόμη και ότι θα παρακολουθεί στενά το θέμα, είναι τουλάχιστον απογοητευτικό.

Ο κύριος Ντόναλντ Τουσκ δεν είχε το θάρρος να μιλήσει για τη λήψη μέτρων, δεν είχε την τόλμη να μεταφέρει στην Τουρκία ότι όχι μόνο θα παρακολουθείται αλλά θα πληρώσει ακριβό τίμημα αν εμβαθύνει τα τετελεσμένα της, δεν είχε καν δεύτερη πρόταση από αυτήν που έγραψε στο χαρτί σε συνεννόηση με την Κύπρο.

Και είναι δέκα φορές απογοητευτικό αν θυμηθεί κανείς πώς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Ευρωπαίοι ηγέτες τοποθετούνταν εναντίον της Ρωσίας στην περίπτωση της Κριμαίας. Πόσες και πόσο αυστηρές προειδοποιήσεις απηύθυναν τότε και πώς τοποθετούνται τώρα…

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/567281/ergaleiopoiisi-isxyos-kai-sto-kypriako