8/9/2019
του Χρίστου Χαραλάμπους
Αύριο, μετά τις επαφές Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει η θολούρα. Η κατάληξη σε όρους αναφοράς αρχίζει και σταματά στην Τουρκία. Η Λουτ παραδίδει σκυτάλη στον Γκουτέρες και η Λευκωσία κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα.
Η προσπάθεια της Τουρκίας να επιβάλει τους όρους της και να ορίσει εκ των προτέρων τους κανόνες του παιχνιδιού ήταν σαφής. Και αναπόφευκτα οδήγησε σε ναυάγιο την εντατική προσπάθεια συνομολόγησης όρων αναφοράς. Ο έχων, κατά τα άλλα, ανάγκη για κινητικότητα στο Κυπριακό, Μουσταφά Ακιντζί, αποδείχθηκε αδύναμος. Δεν κατάφερε να σταθεί στη δική του συμφωνία της 9ης Αυγούστου και έπραξε όπως του επιβλήθηκε από τη “μητέρα – πατρίδα”. Η μπάλα επιστρέφει στο γήπεδο του Γενικού Γραμματέα. Αυτός ως διαιτητής ουσιαστικά θα κρίνει το αποτέλεσμα του ντέρμπι και αν οι δύο πλευρές θα τα βρουν με τη δική του συνδρομή. Μέχρι τότε το τοπίο θόλωσε έτι περαιτέρω. Οι αισιόδοξες προβλέψεις της Δευτέρας και της Τρίτης πήγαν στον κάλαθο των αχρήστων. Η θετική ρητορική περιορίζεται τώρα στο ότι η προσπάθεια δεν έληξε και συνεχίζεται. “Η διαδικασία συνεχίζεται”. Η φράση που ορίζει την ιστορία του Κυπριακού 45 χρόνια. Και που δεν λέγει τίποτα άλλο από το γνωστό. Ότι η λύση παραμένει μακριά γιατί η Τουρκία δεν θέλει. Απλά επιβάλλεται. Και περιμένει.
Και τώρα Γκουτέρες…
Η επιστροφή της Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο δεν είναι ρεαλιστικό σενάριο. Η ίδια, παρά το ότι θέλησε να δώσει ένα θετικό στίγμα με την αναχώρησή της, δεν προσανατολίζεται να επαναλάβει την προσπάθεια. Νιώθει, λένε ασφαλείς πηγές, ότι έχει εξαντλήσει την επιρροή της στη διαδικασία. Θα μιλήσει μεν με τις εγγυήτριες δυνάμεις, αλλά μέχρι εκεί. Θα παραδώσει τη σκυτάλη στον προϊστάμενό της.
Πλέον ο ΓΓ του ΟΗΕ, που έδειξε πρόθυμος τις προηγούμενες εβδομάδες, να επανεμπλακεί, καλείται να πάρει τις δικές του αποφάσεις. Μπορεί το ναυάγιο να αποφεύχθηκε επί του παρόντος αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Οι ξεχωριστές συναντήσεις που θα έχει τέλη του μήνα με Αναστασιάδη και Ακιντζί είναι το κλειδί. Αν το χάσμα παραμένει. Αν οι θέσεις δεν προσεγγίζουν. Αν η Τουρκία δεν δώσει δείγμα γραφής, η διαδικασία οδεύει προς τα τάρταρα. Η τριμερής που είχε σχεδόν κλειδώσει, κατά τα λεχθέντα αρμοδίων του Προεδρικού, δεν είναι δεδομένη. Αντίθετα. Ομοίως και οι σχεδιασμοί για άτυπη πενταμερή εντός Δεκεμβρίου. Μέχρι βεβαίως να ληφθούν οι αποφάσεις, η Τουρκία συνεχίζει με νέα γεώτρηση. Ο «Πορθητής» συνεχίζει να τρυπά στη Δυτική ΑΟΖ. Και αυτό ίσως δίνει τις απαντήσεις που ψάχνει η Λουτ και η Λευκωσία.
Ανυπέρβλητα εμπόδια…
Η θετική προσέγγιση της Λευκωσίας δεν ήταν ικανή να κρύψει τα προβλήματα. Τα αλλεπάλληλα ραντεβού της Λουτ αποκάλυπταν την ύπαρξη προβλημάτων. Η συντήρηση της θετικής ρητορικής ήταν μεν κατανοητή, αλλά όχι αρκετή. Η Τουρκία διά του Ακιντζί θέλει λύση πριν από τη λύση. Θέλει διασφάλιση των απαιτήσεών της εξ υπαρχής, ώστε να μπει στον αγώνα χωρίς βάρη. Η προσπάθεια εισαγωγής στους όρους αναφοράς, στοιχείων και για την αποτελεσματική συμμετοχή και για την επόμενη μέρα ανέδειξε το πρόβλημα. Πρόβλημα που αρχίζει και τελειώνει σε μια φράση. Η Τουρκία ξέρει τι θέλει. Είτε λύση που θα κεφαλαιοποιεί τα δικά της, είτε μη λύση με εξ υπαρχής επίρριψη ευθυνών στην ε/κ πλευρά και άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας για οριστική διχοτόμηση. Προς το παρόν αυτό αποφεύχθηκε. Πόσο εύκολο είναι αυτό να κρατήσει μέχρι τέλους;
Ψήνεται κάτι;
Ο άρον-άρον διορισμός διαπραγματευτή από τον Μουσταφά Ακιντζί, τον οποίο βεβαίως “βάφτισε” ειδικό σύμβουλο αφού εδώ και μήνες ο κατοχικός ηγέτης έχει αλλεργία με τη λέξη διαπραγμάτευση, αποδεικνύει ότι το παιχνίδι συνεχίζεται, έστω και στις καθυστερήσεις. Ο Ερχάν Ερτσίν, που έλαβε το “χρίσμα” από τη λεγόμενη Προεδρία στα κατεχόμενα, θα έχει το επόμενο διάστημα επικοινωνία με τον Ε/κ διαπραγματευτή Αντρέα Μαυρογιάννη και ίσως αυτό να υπονοεί ότι, τουλάχιστον μέσω των ομάδων εργασίας ή ακόμη και σε προφορικό επίπεδο, θα καταβάλλεται αυτό το διάστημα και μέχρι την ενδεχόμενη τριμερή, προσπάθεια μείωσης του χάσματος ώστε να συντηρηθεί η διαδικασία συνομολόγησης όρων αναφοράς.
Η προσοχή στον Τσαβούσογλου
Όσο και αν κάποιοι το υποτίμησαν ή θύμωσαν με τις εκτιμήσεις πως η Τουρκία δεν επιτρέπει συμφωνία στους όρους αναφοράς, την αλήθεια την αποκαλύπτουν τα γεγονότα. Από χθες έσπευσε στην Κύπρο ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Για να συμμετέχει στην ενημέρωση Ακιντζί του λεγόμενου εθνικού συμβουλίου, μετέδιδαν τ/κ μέσα ενημέρωσης. Να χαράξει κατευθύνσεις, ερμηνεύουν πολιτικοί κύκλοι στη Λευκωσία. Και όχι άδικα. Άλλωστε οι επίσημες συναντήσεις του με τους κατοχικούς αξιωματούχους είναι προγραμματισμένες για αύριο. Ήλθε όμως από χθες. Οι πληροφορίες από την Τρίτη έλεγαν πως δεν πρόκειται να καταλήξει η τ/κ πλευρά σε όρους αναφοράς πριν από την κάθοδό του στην Κύπρο. Και επιβεβαιώθηκαν. Οι εγγυήτριες δυνάμεις έχουν λόγο στους όρους αναφοράς γιατί κάποιες παράμετροί τους (βλέπε πλαίσιο Γκουτέρες) τις αφορούν. Και αυτό παρά την αρχική προσέγγιση της Λευκωσίας ότι είναι, έλεγαν, θέμα των δύο πλευρών στην Κύπρο. Η Τουρκία αποφασίζει, η τ/κ ηγεσία ακολουθεί. Η “επανάσταση” Ακιντζί, την οποία ανέμεναν κάποιοι, δεν ήταν παρά όνειρο θερινής νυκτός. Ο Μεβλούτ θα αποφασίσει. Και αν θα υπάρξουν όροι, μα κυρίως τι θα περιλαμβάνουν. Το Κυπριακό συνεχίζεται. Όπως γίνεται 45 χρόνια.
ΠΗΓΗ:https://simerini.sigmalive.com/article/2019/9/8/khoreuontas-se-ruthmous-tourkias/