Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά τη στρατιωτική παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου

Print Friendly, PDF & Email

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

01-10-2019 13:31

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά τη στρατιωτική παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου

Η σημερινή είναι μέρα προσφέρεται, πριν και πάνω απ’ όλα, για να αποτείνουμε φόρο τιμής σε όσους με τις θυσίες και τους αγώνες τους συνετέλεσαν ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να αποκτήσει την ανεξαρτησία της και μια κρατική οντότητα, που παρά τα όσα μεσολάβησαν, διατηρείται ακέραια με την έννοια της νομικής διάστασης,  είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη στρατιωτική παρέλαση με την ευκαιρία της 1ης Οκτωβρίου της οποίας δέχθηκε τον χαιρετισμό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «δυστυχώς, η εδαφική μας ακεραιότητα από το 1974, δέχεται τη βάρβαρη κατοχή εδαφών και την αποστέρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Και πρόσθεσε: «Η σημερινή μέρα είναι μέρα προβληματισμού, αλλά και μέρα που προσφέρεται για να περάσουμε ένα μήνυμα – θέλουμε την ειρήνη, επιδιώκουμε τις συνθήκες εκείνες που θα μας επιτρέψουν να συμβιώσουμε ειρηνικά με τους συμπατριώτες μας. Την ίδια ώρα, όμως, μπροστά στις απειλές της Τουρκίας δεν μπορεί παρά αμυντικά να θωρακιστούμε κατά τρόπο που να προστατεύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία από τυχόν νέες επιβουλές. Ταυτόχρονα, εργαζόμαστε για την ειρήνη. Οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν την αποφασιστικότητα μας να συμβάλουμε ώστε, επιτέλους, να δημιουργηθούν συνθήκες που θα μας οδηγήσουν σε ένα δημιουργικό διάλογο για την επίτευξη μιας λύσης που θα επιτρέπει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας να ζουν με ειρήνη, να απολαμβάνουν τα αγαθά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, χωρίς εγγυήσεις, χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς προνομιακή μεταχείριση του οποιουδήποτε».Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τον Υπουργό Άμυνας, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, τους αξιωματικούς και επιτελείς και γενικότερα, το στράτευμα για την άψογη εμφάνιση και αυτό που αποτέλεσε φόρο τιμής για τους αγωνιστές της ελευθερίας, αλλά και της δημοκρατίας, όπως είπε. «Σας ευχαριστώ θερμά και Χρόνια Πολλά», κατέληξε.

ΠΗΓΗ:https://www.pio.gov.cy/ανακοινωθέντα-άρθρο.html?id=9821#flat