Τουρκική Προέλαση: Πόλεμος με… όπλα γεωτρύπανα

Print Friendly, PDF & Email

6/10/2019

του Κώστα Βενιζέλου

Προέλαση, κατοχή και εδραίωση με τον… πόλεμο των γεωτρύπανων είναι η μέθοδος επιβολής τετελεσμένων από την Τουρκία, η οποία υλοποιεί έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό πλήρους ελέγχου της Κύπρου. Είναι η σύγχρονη εκδοχή του πολέμου των κανονιοφόρων.

Η αποστολή του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στο θαλασσοτεμάχιο 7 και η έναρξη γεωτρήσεων αποτελούν μέρος ενός παζλ κινήσεων που σιγά-σιγά συμπληρώνεται, ολοκληρώνοντας τον σχεδιασμό της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο.

Ήδη τα επόμενα βήματα είναι προγραμματισμένα και ένα από τα στοιχήματα είναι πού θα σταλεί το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis. 

Η Άγκυρα έχει από τον περασμένο Απρίλιο αξιολογήσει τα δεδομένα και εξέταζε όλη αυτή την περίοδο διάφορα σενάρια για το θέμα των γεωτρήσεων σε σχέση με την περιοχή. Στα εναλλακτικά σενάρια ήταν γεώτρηση στη Μαύρη Θάλασσα, στην περιοχή του Καστελόριζου και στο θαλασσοτεμάχιο 7 στην κυπριακή ΑΟΖ. Έχει επιλέξει το τελευταίο χωρίς να έχουν αποκλειστεί τα δυο άλλα. Σε σχέση με τη Μαύρη Θάλασσα η επιλογή θα γίνει –εάν τελικά αποφασιστεί– καθαρά για να έχουν αποτελέσματα, καθώς εκεί δεν υπάρχουν προβλήματα συνεργασίας με ξένες εταιρείες και ξένο προσωπικό.

Είναι σαφές πως η παράνομη δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ δύσκολα θα τους αποφέρει αποτελέσματα λόγω τεχνικών δυσκολιών. Αλλά αυτό δεν τους πτοεί καθώς η παρουσία τους στοχεύει περισσότερο πολιτικά.

Το μήνυμα από την Τουρκία είναι ξεκάθαρο και διατυπώνεται επισήμως στις επαφές που έχουν αξιωματούχοι της με ξένους. Δεν πρόκειται να σταματήσουν τις γεωτρήσεις, δεν υπάρχει περίπτωση αποχώρησής τους από την περιοχή. Θα συνεχίσουν να διενεργούν εργασίες, που σε κάποιες φάσεις θα είναι παράλληλες με αυτές των ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Είναι πρόδηλο ότι επιδιώκουν να εδραιώσουν την παρουσία τους και στη συνέχεια να τη νομιμοποιήσουν σύροντας την ελληνική πλευρά σε μια συνολική συμφωνία.

Τι επιδιώκεται σε σχέση με το Κυπριακό. Είναι σαφές πως σε αυτή τη φάση και πριν επιβληθούν διά της ισχύος νέα τετελεσμένα στη θάλασσα (όπως και επί του εδάφους) δεν θα προσέλθει σε μια νέα διαδικασία για το Κυπριακό. Την ίδια ώρα, η στόχευση της Τουρκίας είναι να καθορίσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν οι συζητήσεις. Ξεκαθαρίζοντας πως το μοντέλο της ομοσπονδίας είναι ξεπερασμένο, θέτει το μοντέλο της συνομοσπονδίας και των δύο κρατών. Η συνομοσπονδία σαφώς και την εξυπηρετεί καθώς θα παραμείνει το μόρφωμα που θα προκύψει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα ελέγχει και το νότιο συνιστών κρατίδιο, το ελληνοκυπριακό. Για την Τουρκία οποιοδήποτε μοντέλο προκύψει θα πρέπει να διασφαλίσει το μερίδιό της στο φυσικό αέριο.

Ενδιαφέρον έχουν οι απόψεις που διατυπώνει ο Τούρκος πρέσβης Çağatay Erciyes, ο οποίος έχει αρμοδιότητα στο Κυπριακό και είναι ο άνθρωπος που παρουσιάζει σε τρίτους τις τουρκικές θέσεις στα ενεργειακά.

Ο Τούρκος διπλωμάτης, λοιπόν, σε άρθρο του στην Hurriyet Daily News, στις 20 Σεπτεμβρίου, θέτει εναλλακτικές διατυπώσεις αναφορικά με το θέμα της πολιτικής ισότητας. Αναφέρεται σε «κυρίαρχη ισότητα». Δηλαδή, οι δύο οντότητες, τα δύο συνιστώντα κράτη, να έχουν ίση πηγαία, αυτόκλητη κυριαρχία. Ο ίδιος αναφέρεται, σε σχέση με τη διατύπωση αυτή, ξεκάθαρα σε δύο κράτη. Από τουρκικής πλευράς γίνεται αναφορά και σε «ιδρυτική κυριαρχία». Αυτό κινείται στη λογική του «νέου συνεταιρισμού», του «νέου συνεταιρικού κράτους» (“founding equality to establish an partnership state”). Αυτή είναι η τουρκική ερμηνεία για την πολιτική ισότητα. Πρόδρομος όλων αυτών είναι οι… εποικοδομητικές ασάφειες του λόρδου Χάνεϊ, που βρήκαν καταφύγιο σε πολλαπλής ανάγνωσης και ερμηνειών πρόνοιες/ρυθμίσεις που περιλήφθηκαν στο προοίμιο του σχεδίου Ανάν.

Η Τουρκία αντιλαμβάνεται πως δύσκολα θα ανατραπούν οι σχεδιασμοί της αυτοί. Αξιοποιεί το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αντιδράσεις –πέραν των φραστικών– στις παρανομίες της και πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μικρή χώρα και, στην προκειμένη περίπτωση, μόνη της. Η συνέχεια αναμένεται ότι θα είναι πολύ δύσκολη για την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία θα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις κλιμακούμενες επιθέσεις της Τουρκίας.

Ο ΟΗΕ ΕΚΤΙΜΑ ΠΩΣ ΜΕ ΤΡΙΜΕΡΗ-ΠΕΝΤΑΜΕΡΗ ΘΑ ΕΚΤΟΝΩΘΕΙ Η ΕΝΤΑΣΗ!

Τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν τις διεργασίες για το ενδεχόμενο να συγκαλέσουν κοινή συνάντηση του Γενικού Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Αυτό τοποθετείται εντός Νοεμβρίου, αν και οι εξελίξεις με την εισβολή του τουρκικού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στο θαλασσοτεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ ενδεχομένως να επηρεάσουν τους σχεδιασμούς. Παρόλο που η λογική που διέπει τους χειρισμούς του ΟΗΕ είναι πως με την έναρξη μιας νέας διαδικασίας ενδεχομένως να εκτονωθεί η κρίση. Η Τουρκία για να συναινέσει σε τριμερή πρέπει να είναι προκαθορισμένο ότι θα ακολουθήσει και άτυπη πενταμερής. Υπό αυτές τις περιστάσεις δεν αναμένεται ότι θα επιτρέψει στον Μουσταφά Ακιντζί να δεσμευθεί για οτιδήποτε. Επιδιώκει η Άγκυρα όλα να κριθούν στην άτυπη πενταμερή όταν η Τουρκία θα θέσει όλα τα μοντέλα λύσης στο τραπέζι.

Λευκωσία: Σε ανοικτή γραμμή με πρωτεύουσες-κλειδιά

Η Λευκωσία βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με την Αθήνα, το Παρίσι, τη Ρώμη, τη Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες. Είναι σαφές πως κατά τις επαφές αυτές αναζητούνται τρόποι έμπρακτης αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία, κυρίως από τις χώρες εταιρείες των οποίων δραστηριοποιούνται ενεργειακά στην κυπριακή ΑΟΖ. Είναι σαφές πως τα εργαλεία που έχει ενώπιον της η κυβέρνηση είναι διπλωματικά και πολιτικά. Σε σχέση με το πεδίο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό που ενδεχομένως να επιδιωχθεί είναι η λήψη μέτρων. Αυτό ζητήθηκε και τον Ιούνιο αλλά δεν απέδωσε. Υπάρχει τώρα το θέμα της απελευθέρωσης χρηματικού κονδυλίου προς την Τουρκία για το μεταναστευτικό. Ένα σενάριο είναι να μην συναινέσει η Λευκωσία, η οποία όμως θα βρεθεί αντιμέτωπη με εταίρους μας, κυρίως με χώρες που επηρεάζονται από μεταναστευτικές ροές. Είναι σαφές, όμως, μετά την εισβολή της Τουρκίας στο θαλασσοτεμάχιο 7, ότι δύσκολα η Λευκωσία μπορεί να συναινέσει στην έγκριση του κονδυλίου.

Περαιτέρω εξετάζεται η εφαρμογή μέτρων που αφορούν το κατοχικό καθεστώς. Έχουν τύχει επεξεργασίας μέτρα, απομένουν να ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις.

Το θέμα εκ των πραγμάτων θα αχθεί και ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας όταν θα συζητήσει το θέμα της Αμμοχώστου και της εξαγγελίας από τουρκικής πλευράς για εποικισμό της περίκλειστης περιοχής.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/793972/toyrkiki-proelasi-polemos-me-opla-gotrypana