Μήνυμα με αποδέκτη τον Γκουτέρες

Print Friendly, PDF & Email

2/2/2020

του Κώστα Βενιζέλου

Μήνυμα προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, έστειλε η Λευκωσία ώστε να υπάρξει αντίδραση του Διεθνούς Οργανισμού στις τουρκικές έκνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», κατά την πρόσφατη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Προέδρου Αναστασιάδη με την απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, έθεσε το θέμα τούτο. 

Ο Πρόεδρος ζήτησε από την αξιωματούχο του Διεθνούς Οργανισμού, όπως διαβιβάσει προς τον κ. Γκουτέρες, τη θέση της Λευκωσίας πως διεθνείς οργανισμοί και κράτη αντιδρούν στις τουρκικές παρανομίες σε βάρος της Κύπρου και πως μόνο ο ΟΗΕ δεν έπραξε οτιδήποτε. Το αίτημα αυτό έδειξε και την ενόχληση της κυπριακής κυβέρνησης στη στάση της Νέας Υόρκης, η οποία αποφεύγει να κάνει οτιδήποτε που δεν θα αρέσει στην κατοχική Τουρκία. Η κ. Λουτ ανέλαβε να μεταφέρει το μήνυμα Αναστασιάδη προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. 

Προκύπτει συνεπώς από την παρέμβαση αυτή ότι η Λευκωσία είναι άκρως ενοχλημένη με την «επιτήδεια ουδετερότητα» με την οποία προσεγγίζει την τουρκική προέλαση ο Διεθνής Οργανισμός. Κι αυτό φαίνεται και από τις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα αλλά και από δήλωση της ειδικής αντιπροσώπου του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ στη Νέα Υόρκη τον Ιανουάριο του 2018, σύμφωνα με την οποία ότι θέμα δεν αφορά την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Προφανώς εννοεί πως η εντολή της Ειρηνευτικής Δύναμης καλύπτει μόνο το έδαφος και όχι τη θαλάσσια περιοχή. 

Όλες οι τοποθετήσεις του Διεθνούς Οργανισμού παραπέμπουν στη λογική των ίσων αποστάσεων. Αυτή η λογική συγκαλύπτει την τουρκική επιθετικότητα καθώς γίνεται μια γενική αναφορά για την ανάγκη αποκλιμάκωσης, τη στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία δεν προκαλεί με τις ενέργειες της ένταση. Τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία με το παραμικρό ζήτημα που θα προκύψει στον πλανήτη, αντιδρά, «κλείνει τα μάτια» στις προκλήσεις, τις έκνομες ενέργειες της κατοχικής Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Τριμερείς των ΥΠΑΜ

Στο μεταξύ, υπάρχει προσπάθεια για την ενίσχυση του συντονισμού με κράτη, που διά εταιρειών τους δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες στο περιθώριο της συνόδου των ΥΠΑΜ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαρτίου στην Κροατία, συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Κύπρου, της Γαλλίας της Ιταλίας αλλά και της Ελλάδας. Υπάρχει μια πιθανότητα οι υπουργοί Άμυνας να τα πουν και στο περιθώριο της Συνόδου για την Ασφάλεια, που θα γίνει στη Γερμανία στις 14 Φεβρουαρίου.

Την ίδια ώρα, μετά από συνεννόηση των υπουργών Άμυνας της Κύπρου, Σάββα Αγγελίδη και της Ελλάδος, Νίκου Παναγιωτόπουλου, θα καταβληθεί από ελλαδικής πλευράς προσπάθεια για σύναξη με τους ΥΠΑΜ, Γαλλίας και Αιγύπτου, στο τέλος Φεβρουαρίου στην Αθήνα. 

Είναι προφανές πως η Λευκωσία θέλει να φέρει «κοντά» τις κυβερνήσεις, που έχουν συμφέροντα σε θαλασσοτεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. Η Γαλλία έχει στείλει το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ –τη ναυαρχίδα του στόλου της– στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και όπως ανακοινώθηκε θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Λεμεσού στο τέλος Φεβρουαρίου. Θα είναι το μοναδικό λιμάνι στο οποίο θα αγκυροβολήσει το αεροπλανοφόρο, που συνοδεύεται από ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι», που έχει ενταχθεί στη δύναμη προστασίας του Σαρλ ντε Γκολ για αυτό το ταξίδι. 

Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, εκτιμάται συναφώς ότι το πρόσφατο ταξίδι του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη έχει ξεκαθαρίσει αρκετά θέματα. Τόσο με την κυβέρνηση της Ρώμης όσο και την ΕΝΙ. Είναι σαφές πως η Ιταλία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή. Τι σημαίνει αυτό θα φανεί στη συνέχεια καθώς μέχρι στιγμής δεν υπήρξε αποφασιστική αντίδραση των Ιταλών στην τουρκική προέλαση σε θαλασσοτεμάχια, τα οποία έχουν εξασφαλίσει άδεια για να δραστηριοποιηθούν (7 και 8). 

Την ίδια ώρα, η κίνηση να πραγματοποιηθεί επίσκεψη στη Βηρυτό (την περασμένη Παρασκευή ο ΥΠΕΞ), έγινε μόλις ανέλαβε η νέα κυβέρνηση. Η ανακοίνωση της σύγκλησης τριμερούς συνόδου σε επίπεδο ηγετών, την Άνοιξη στη Λευκωσία, δημιουργεί νέα δεδομένα και διευρύνει τις συνεργασίες στην περιοχή. Ειδικά ο Λίβανος δέχεται ασφυκτική πίεση από την Άγκυρα να σταματήσει κάθε επαφή με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η ΚΙΝΑ ΣΗΚΩΣΕ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΩΝ

Το βάρος της πρώτης γραμμής αντίδρασης στα όσα αρχικά περιλαμβάνονταν στο ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ανέλαβε αυτή τη φορά η Κίνα. Για χρόνια η πρώτη αντίδραση προερχόταν από τη Ρωσία. Το Πεκίνο ήταν εκείνο που δεν έκλεισε το τελικό κείμενο και το άφησε σε «σιωπηρή διαδικασία μέχρι την περασμένη Τετάρτη το πρωί για τυχόν ενστάσεις. Δεν άλλαξε, τελικώς, οτιδήποτε. Στήριξη στις κυπριακές θέσεις εξέφρασαν Γαλλία και Ρωσία. Οι Αμερικανοί, χωρίς να επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, στήρξαν τους Βρετανούς.

Επιδείνωση με βούλα από Σπέχαρ και Λίλι

Επιδείνωση θεωρείται το περιεχόμενο του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όπως και της έκθεσης. Τα όσα παρουσιάσθηκαν είναι αποτέλεσμα του συντονισμού μεταξύ της ειδικής αντιπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, και του Βρετανού πρέσβη, Στίβεν Λίλι.

Εν πρώτοις, η  αξιωματούχος του ΟΗΕ δεν έχει καταφέρει να αποτρέψει σημαντικές παραβιάσεις στη νεκρή ζώνη που έγιναν από τουρκικής πλευράς και ούτε επιχείρησε όπως αρθεί η παρανομία, η προέλαση των κατοχικών δυνάμεων. 

Και επειδή είτε δεν μπορεί είτε δεν θέλει να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα, σπεύδει να υποβαθμίσει τα ζητήματα αυτά και να μετατρέψει όλα τα θέματα σε δικοινοτικά. 

Οι προτάσεις που συμπεριλήφθηκαν σε έκθεση και στο ψήφισμα για τον μηχανισμό επαφών για στρατιωτικά θέματα συνιστούν σοβαρή κίνηση εξίσωσης με το ψευδοκράτος. Με την κίνηση αυτή γίνεται προσπάθεια να καταστούν τα στρατιωτικά ζητήματα, που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κατοχής, ως δικοινοτικό ζήτημα. Στον μηχανισμό αυτό, όπως εξηγούν τα Ηνωμένα Έθνη, θα συμμετέχουν Εθνική Φρουρά, «τουρκοκυπριακές δυνάμεις ασφαλείας» και κατοχικός στρατός. 

Άκρως επικίνδυνη είναι και η αναφορά σε οικονομική συνεργασία και εμπόριο, που παραπέμπει στο απευθείας εμπόριο, που είναι ο στόχος της τουρκικής πλευράς. 

Η ενίσχυση των Τεχνικών Επιτροπών εντάσσεται στη λογική της συνεννόησης των δυο οντοτήτων. Γι’ αυτό και είναι απορίας άξιον πώς προέκυψε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να συμπροεδρεύσει με τον Ακιντζί της Τεχνικής Επιτροπής Υγείας για μη εξάπλωση του κορωνοϊού ιού.

Στο ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ υπάρχουν 16 αναφορές σε «πλευρές» και μια μόνο σε «τουρκικές δυνάμεις» (αναφορά για Στροβίλια, που δίνουν ευθύνη και στις «τουρκοκυπριακές δυνάμεις ασφαλείας»).

ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/868229/minyma-me-apodekti-ton-ggoyteres