Αθήνα – Λευκωσία ενεργοποιούν το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα

Print Friendly, PDF & Email

9/2/2020

των Μιχάλη Παπαδόπουλου και  Σκεύης Σταύρου

Οι δύο χώρες, μακριά από επικοινωνιακούς αταβισμούς και κάνοντας κινήσεις επί της ουσίας, βρίσκονται στη διαδικασία εμβάθυνσης και επέκτασης της αμυντικής τους σχέσης, σε όλο το εύρος και το φάσμα που αυτή εκτείνεται, με αμοιβαία βήματα και σε πλήρη συντονισμό

Αθήνα και Λευκωσία ενεργοποιούν το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της ολοένα εντεινόμενης τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Σημερινής», οι δύο χώρες, μακριά από επικοινωνιακούς αταβισμούς και κάνοντας κινήσεις επί της ουσίας, βρίσκονται στη διαδικασία εμβάθυνσης και επέκτασης της αμυντικής τους σχέσης, σε όλο το εύρος και το φάσμα που αυτή εκτείνεται, με αμοιβαία βήματα και σε πλήρη συντονισμό.

Μάλιστα, όπως επισήμαναν έγκυρες πηγές στην εφημερίδα μας, το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, ατύπως, συνεχίζει να λειτουργεί, ενώ χαρακτήριζαν την αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών ως ευρισκόμενη σε ακόμη πιο υψηλό επίπεδο, ακόμη και σε σχέση με την περίοδο που το ΕΑΔ είχε εγκαθιδρυθεί ως επίσημη κρατική πολιτική Ελλάδας και Κύπρου.

Και τούτο, υπέδειξαν, καταδεικνύουν οι πάμπολλες κοινές δράσεις, τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε εκπαιδευτικό επίπεδο, που λαμβάνουν χώραν το τελευταίο διάστημα σε σταθερή βάση, με αποκορύφωμα την εξαιρετικά επιτυχημένη συμμετοχή, μακριά, μάλιστα, από τα φώτα της δημοσιότητας και τα ηλεκτρονικά όμματα των Τούρκων, της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας στην πρόσφατη Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων της Εθνικής Φρουράς υπό την επωνυμία «Ατσάλινο Βέλος», τον περασμένο Οκτώβριο.

Ήταν η πρώτη συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας σε άσκηση της ΕΦ, 20 χρόνια μετά την άσκηση «Νικηφόρος – Τοξότης», η οποία έγινε χωρίς να διατυμπανιστεί επικοινωνιακά, γεγονός που καταδεικνύει ότι «διενεργούνται συνέργειες επί της ουσίας και χωρίς καμιά επικοινωνιακή σκοπιμότητα».

Οι ίδιες πηγές επισήμαναν περαιτέρω ότι το πλέγμα των στρατιωτικών και αμυντικών συνεργειών μεταξύ των δύο χωρών «ξεπερνά, σε πυκνότητα και βάθος, το επίπεδο των κοινών επιχειρησιακών δράσεων που υπήρχαν την περίοδο εφαρμογής του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου τη δεκαετία του ’90 (το ΕΑΔ αποφασίστηκε από τις κυβερνήσεις Ανδρέα Παπανδρέου και Γλαύκου Κληρίδη το 1993 και τέθηκε σε λειτουργία από το 1994 έως το 1999), ενώ συνεχής και στενότατη είναι η συνεργασία μεταξύ των ανώτατων στρατιωτικών επιτελείων αλλά και της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Αμύνης Ελλάδας – Κύπρου.

Ερωτηθείς σχετικά ο Υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα μας (σελ. 6), αρκέστηκε να αναφέρει ότι ανέκαθεν υπήρχε πολύ στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στα θέματα της άμυνας, σε όλα τα επίπεδα, κάτι που συμβαίνει και τώρα.

Αξίζει, ωστόσο, να επισημανθεί ότι στην παρούσα γεωπολιτική συγκυρία η ενεργοποίηση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος αποκτά μεγαλύτερη σημασία, αφού εκδιπλώνεται ως οντότητα και στο πλαίσιο των ευρύτερων αμυντικών συνεργασιών της Κύπρου και της Ελλάδας με σημαντικές χώρες όπως το Ισραήλ, η Γαλλία κ.ά.

Προς κοινή αξιολόγηση εξοπλιστικών προγραμμάτων

Επιπλέον τούτου, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, επικαλούμενοι κυπριακές και ελλαδικές στρατιωτικές πηγές, το τελευταίο διάστημα αναπτύσσεται έντονος προβληματισμός στα επιτελεία των δύο χωρών για κοινή αξιολόγηση διαδικασιών εξοπλιστικών προγραμμάτων και ήδη, για το θέμα, διεξάγονται έντονες ζυμώσεις.

Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν εξαιρετικής σημασίας, ιδιαίτερα για την Κύπρο, καθώς θα διεύρυνε τις προοπτικές συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σειρά σημαντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων της Ελλάδας, που εκπονούνται σε συνεργασία με συμμαχικές ή άλλες χώρες. Ένα τέτοιο πρόγραμμα, όπως μας λέχθηκε, θα μπορούσε να είναι η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Ισραήλ για ναυπήγηση πολεμικών σκαφών στην Ελλάδα σε συνεργασία με τη γείτονα χώρα, έπειτα από την υπογραφή του προσυμφώνου στρατηγικής συνεργασίας της Onex Neorion Shipyards με τα ισραηλινά ναυπηγεία της Israel Shipyards Ltd.

Όπως πληροφορούμαστε, οι συζητήσεις γι’ αυτό το θέμα βρίσκονται ακόμη στην αρχή, ενώ εξετάζονται και διάφορες άλλες πτυχές, που έχουν να κάνουν με το νομοθετικό πλαίσιο της Ε.Ε. Ωστόσο, η προοπτική για σύμπραξη των δύο χωρών και στο επίπεδο αυτό – των εξοπλιστικών προγραμμάτων δηλαδή – αντικρίζεται πολύ «ζεστά» και από τις δύο πλευρές και θα ήταν εξαιρετικά επωφελής εάν καθίστατο πραγματικότητα.

Με νέους πυραύλους ΕXOCET και Μistral εξοπλίζεται η Κύπρος

Εν τω μεταξύ, με νέους πυραύλους ΕXOCET και Μistral εξοπλίζεται η Κύπρος, εξέλιξη που αναβαθμίζει σημαντικά τις αμυντικές ικανότητες του κυπριακού Στρατεύματος.

Η MBDA έχει υπογράψει δύο συμβόλαια με την Κύπρο για την πώληση πυραύλων Mistral και Exocet, με εκτιμώμενο κόστος €240 εκατομμύρια, όπως αποκάλυψαν την περασμένη Παρασκευή γαλλικά ΜΜΕ.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε τον ξένο Τύπο σημειώνοντας, όμως, ότι λόγω του ευαίσθητου του ζητήματος που άπτεται θεμάτων εθνικής ασφάλειας, δεν υπάρχει πρόθεση για περαιτέρω λεπτομέρειες επί του παρόντος.

Όπως υποστηρίζει, πάντως, η γαλλική εφημερίδα «La Tribune», τα συμβόλαια υπεγράφησαν τον Δεκέμβριο και η διαπραγμάτευση είχε ξεκινήσει τον Ιούλιο. Το εκτιμώμενο κόστος για τα Mistral είναι €150 εκατ. και των Exocet €90 εκατομμύρια. Η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί ήδη χρήστη των δύο όπλων, με τα τωρινά συμβόλαια να αφορούν το πιο πιθανό τις νεότερες εκδόσεις παραγωγής. Στην περίπτωση των Exocet το δημοσίευμα αναφέρει «πώληση συστοιχίας». Πρόσφατα όμως είδαν το φως της δημοσιότητας κυπριακές αναφορές για αναβάθμιση των υφιστάμενων Exocet, καθώς επίσης για επιθυμία αναζήτησης ενός βλήματος κατά πλοίων με μικρότερο βεληνεκές (και πιο οικονομικό κόστος απόκτησης).

Σύμφωνα με τη σελίδα Zone Militaire, «τις τελευταίες εβδομάδες γαλλικές φρεγάτες είχαν πλεύσει στα κυπριακά χωρικά ύδατα για πραγματοποίηση ασκήσεων. Επίσης, στις 5 Φεβρουαρίου το γαλλικό αεροπλανοφόρο ‘Σαρλ ντε Γκωλ’ βρισκόταν σε θαλασσοτεμάχιο της κυπριακής ΑΟΖ. Έτσι, σε συνδυασμό με αυτές τις κινήσεις στήριξης, οι οποίες αναμένεται να εντατικοποιηθούν τους επόμενους μήνες, η Λευκωσία σχεδιάζει να αναβαθμίσει τις δυνατότητες των στρατιωτικών δυνάμεών της, γι’ αυτόν τον λόγο υπέγραψε δύο συμβόλαια με την MBDA».

ΠΗΓΗ:https://simerini.sigmalive.com/article/2020/2/9/athena-leukosia-energopoioun-to-eniaio-amuntiko-dogma/