Κροκοδείλια δάκρυα…

Print Friendly, PDF & Email

23/2/2020

ΘΕΣΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ

Αμμόχωστος η Βασιλεύουσα! Αφού την έχουν ενταφιάσει με τις αλλόκοτες πολιτικές τους, όλες οι Κυβερνήσεις, τώρα θυμήθηκαν ότι πρέπει να αντιδράσουν. Ότι πρέπει να την σώσουν. Ότι πρέπει να ρίξουν κροκοδείλια δάκρυα. Οι Τούρκοι απειλούν εκ νέου να εποικίσουν την Αμμόχωστο και να την «ανοίξουν». Για να την εκμεταλλευτούν. Για να προκαλέσουν νέα τετελεσμένα. Για να μας εκβιάσουν. Για να υποκύψουμε. Για να υποταχθούμε. Εδώ που φτάσαμε, για τα χαΐρια μας, δηλαδή, ευθύνεται σύμπασα η ηγεσία μας. Όπως και οι κατά καιρούς δημοτικές Αρχές. Διότι, επί σειρά ετών συμβιβάζονταν και αποδέχονταν τις εκάστοτε λανθασμένες πολιτικές της εξουσίας.

Η Αμμόχωστος ήταν θέση αρχής, που ενέπιπτε και εμπίπτει στην πολιτική της πρόταξης. Γιατί; Διότι από το 1979, όταν είχαν υπογραφεί οι Συμφωνίες Κορυφής Κυπριανού – Ντενκτάς για την ομοσπονδία, βασική δέσμευση της τουρκικής πλευράς ήταν η επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της, ανεξαρτήτως λύσης. Και αντί να μείνουμε επί των συμφωνηθέντων, βάλαμε νερό στο κρασί μας και τελικά η Αμμόχωστος, από εργαλείο πίεσης επί της τουρκικής πλευράς, μετετράπη σε διπλωματικό εκβιαστικό όπλο της Άγκυρας για τη διχοτόμηση. Ενώ θα έπρεπε να λέμε ότι δεν πάμε σε συνομιλίες εάν δεν δοθεί η Αμμόχωστος, οι ηγεσίες μας άλλα έπρατταν. Προσοχή, τόνιζαν. Εάν προτάξουμε την Αμμόχωστο, τότε δεν θα προσέλθουν οι Τούρκοι και δεν θα υπάρχει αποτέλεσμα. Και κάθε φορά έδιναν, χωρίς να παίρνουν. Και Αμμόχωστος, γιοκ.

Εάν θέλουν να δουν κατά πόσον έχει πραγματικές προθέσεις για λύση η Τουρκία και αν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ας αρχίσουν οι ηγέτες μας και δη η Κυβέρνηση από την επιστροφή της Αμμοχώστου. Γιατί δεν το πράττουν; Πού κωλύονται; Εφόσον οι Τούρκοι δεν έχουν τηρήσει τις δεσμεύσεις τους επί της Αμμοχώστου, πώς και ποιος θα μας εγγυηθεί ότι θα τηρήσουν την όποια συμφωνία επί του Κυπριακού; Εάν και όταν προκύψει. Από την Αμμόχωστο περνούν οι καλές ή κακές τουρκικές προθέσεις, οι οποίες είναι σαφείς!

Η «Σημερινή» αποκάλυψε από τον περασμένο Σεπτέμβριο τους τουρκικούς σχεδιασμούς για την Αμμόχωστο, αλλά το κομματικό κατεστημένο αντάλλασσε μεταξύ του πυρά, αντί να παρουσιάσει σχέδιο Β. Και μέσα σε όλο αυτό το χάος ήρθαν και οι «σοφοί δικηγόροι», οι οποίοι, πουλώντας «πατριωτικό ρεαλισμό», προσδοκούν να πλουτίσουν εκ νέου πάνω στην πλάτη των προσφύγων. Ισχυρίζονται ότι η μόνη εναπομείνασα «πατριωτική επιλογή» είναι να απευθυνθούν οι Αμμοχωστιανοί στα δικαστήρια της Τουρκίας στα κατεχόμενα. Δηλαδή, ο θύτης να δικάσει το θύμα. Να απονείμει δικαιοσύνη ο εισβολέας! Για να ξεπουληθεί η Αμμόχωστος και να ανταλλαγεί με αργύρια. Αυτό και αν είναι ξεπεσμός. Οι Τούρκοι, όμως, ούτε αργύρια θα τους δώσουν ούτε και τίτλους ιδιοκτησίας. Απλώς θα τους ξεφτιλίσουν.

Όταν εσύ δέχεσαι να εξευτελίζεσαι μπροστά στον κατακτητή σου, τι θέλεις να σου πουν οι ξένοι όταν τους ζητάς να σε στηρίξουν; Θα σου πουν το αυτονόητο: Τράβα, φίλε μου, ώς την Άγκυρα και υποκλίσου μπροστά στον Σουλτάνο και άσε μας ήσυχους. Έμαθες τη δουλειά. Ξέρεις πώς να σκύβεις. Και μετά, θα μας συμβουλεύσουν να ρίξουμε λίγα κροκοδείλια δάκρυα για τη Βασιλεύουσα. Και για την κατάντια μας…

ΠΗΓΗ:https://simerini.sigmalive.com/article/2020/2/23/krokodeilia-dakrua/