Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό στις 05 Οκτ 2016

Print Friendly, PDF & Email

 

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό στις 05 Οκτ 2016

 

05/10/2016 15:03

Το κεφάλαιο που αφορά την εξουσία των συνιστωσών πολιτειών να συνάπτουν διεθνείς Συνθήκες έχει εν τη ουσία κλείσει, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από τον χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι στη σημερινή συνάντησή του με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Mustafa Akıncı συζητήθηκαν «οι εξωτερικές σχέσεις και δη οι αρμοδιότητες των συνιστωσών πολιτειών να συνάπτουν διεθνείς συνθήκες».

Πρόσθεσε ότι «στο πρώτο θέμα υπήρξε σε βάθος συζήτηση και υπήρξε αρκετή πρόοδος. Παραμένουν ορισμένα θέματα να συζητηθούν λεπτομερέστερα μεταξύ των διαπραγματευτών. Όσον αφορά στο δεύτερο θέμα, δηλαδή την εξουσία των συνιστωσών πολιτειών να συνάπτουν διεθνείς συνθήκες, οφείλω να πω ότι έχει εν τη ουσία κλείσει το κεφάλαιο, με βάση τα όσα ακολουθούνται σε όλες τις ομόσπονδες πολιτείες με όλες τις σχετικές διαδικασίες».

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι υπήρξε πρόοδος σήμερα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «οφείλω να πω ότι υπήρξε πρόοδος».

Σε ερώτηση πού θα επικεντρωθούν οι επόμενες συναντήσεις των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θα συνεχίσουμε τα θέματα της Διακυβέρνησης, τα θέματα Οικονομίας και άλλα θέματα την Παρασκευή και κατά αυτόν τον τρόπο θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε τις όσες υπάρχουσες διαφορές, όπως έχουν καταγραφεί».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπήρξαν έντονες τοποθετήσεις από πλευράς πολιτικών κομμάτων ότι η χθεσινή διαδικαστική συμφωνία μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων παραπέμπει σε οδικό χάρτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αυτό που έχει σημασία δεν είναι η διαδικασία, είναι η ουσία και επιτέλους πρέπει όλοι να το συνειδητοποιήσουμε.

Δεν σχολιάζω κανενός την κριτική, την οποία και σέβομαι απόλυτα. Δεν υπάρχουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα, δεν υπάρχει οποιαδήποτε επιδιαιτησία, απλά καταρτίζεται ένα πλάνο διαλόγου, προκειμένου να ξεπεραστούν δυσκολίες.

Και κάποια στιγμή πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε: Ή συζητούμε για να λύσουμε το Κυπριακό ή συζητούμε για να το διαιωνίσουμε.

Αυτό που έχουμε συμφωνήσει είναι ότι εντατικοποιούνται οι συμφωνίες τον Οκτώβριο με την προοπτική να υπάρξει πρόοδος. Εάν υπάρξει πρόοδος επιτρέπεται η περαιτέρω συνέχιση του διαλόγου –και είναι κάτι το οποίο επιζητούμε, διότι είναι απόλυτα συνυφασμένο με την πρόοδο που επιδιώκουμε το Εδαφικό με το Περιουσιακό- και εάν και εφόσον υπάρξουν τέτοιες συνθήκες που μας επιτρέπουν (τότε) να προχωρήσουμε και στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Είναι ένας προγραμματισμός, δεν είναι ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για να οδηγήσει στις οποιεσδήποτε επιδιαιτησίες που ούτε προβλέπονται ούτε είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές».

Ερωτηθείς αν για να συζητηθεί το Εδαφικό αποτελεί προϋπόθεση να υπάρξει πρόοδος στα κεφάλαια που συζητούνται τώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν είναι απαραίτητο» και πρόσθεσε ότι «παραδείγματος χάριν, για να υπάρξει πρόοδος στο Περιουσιακό είναι ανάγκη να υπάρξει πρόοδος στο Εδαφικό.

Απλούστατα αυτό που έχω πει ότι είναι πιθανόν, ότι είναι δυνατόν να γίνει είναι (επειδή υπάρχουν) οι σοβαρές ενστάσεις, η άρνηση του κ. Akıncı να συζητήσει το Εδαφικό από τις ανησυχίες ότι τυχόν διαρροές θα μπορούσαν να διαταράξουν το όλο κλίμα, κάτι που συμβαίνει και σε εμάς βεβαίως.

Εάν αρχίσουμε να δημοσιοποιούμε ή να διαρρέουμε το τι συζητείται όσον αφορά τις εδαφικές αναπροσαρμογές θα υπάρξουν ενδεχόμενα εσωτερικές αναταράξεις».

Ερωτηθείς αν η συνάντηση στο εξωτερικό για το Εδαφικό θα γίνει τον Νοέμβριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν έχει καθοριστεί καμιά συνάντηση. Θέλουμε όμως να επισπεύσουμε με την ελπίδα εάν υπάρξει τέτοια πρόοδος, να πετύχουμε μια συμφωνία, όχι ενδιάμεση όπως ακούω κάποιους να λένε, αλλά συμφωνία. Και να απομένουν οι τεχνοκρατικές λεπτομέρειες, αποτύπωση –δηλαδή του τι θα συμφωνηθεί- επί χάρτου».

Σε ερώτηση ποιες θα πρέπει να είναι εκείνες οι συνθήκες που θα ευνοούν την πραγματοποίηση μιας πολυμερούς διάσκεψης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε τέτοιο βαθμό οι διαπραγματεύσεις στα πέντε υπόλοιπα κεφάλαια και να απομένει το έκτο που αφορά και τρίτους διότι είναι διεθνής συνθήκη. Αφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία, την Βρετανία, την Ελλάδα και την Τουρκία. Αν δεν προηγηθεί μια ικανοποιητική πρόοδος πώς μπορεί να πάω να συζητώ για τη διεθνή πτυχή που είναι η Ασφάλεια, οι Εγγυήσεις, κλπ».

Ερωτηθείς αν σήμερα συζητήθηκε η εκ περιτροπής προεδρία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι «σήμερα συζητήσαμε εξωτερικές σχέσεις και το δικαίωμα των συνιστωσών πολιτειών να συνάπτουν διεθνείς συνθήκες, στους περιορισμένους τομείς που έχουν καθοριστεί, και η διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται».

Κληθείς να πει αν σε αυτή τη φάση των συνομιλιών είναι η ώρα για να συζητηθεί η εκ περιτροπής προεδρία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε αρνητικά.

Πηγή: http://www.pio.gov.cy/MOI/pio/pio2013.nsf/All/911C4B11A7388B91C225804300423681?OpenDocument&L=G

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.