Ερντογάν σε ρόλο πυρπολητή για τη «Γαλάζια Πατρίδα»

1/3/2020

του Κώστα Βενιζέλου

«Βόμβες» ετοιμάζει να ρίξει ο υπό πίεση, λόγω συριακού μετώπου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μετά τη δυσοίωνη εν πολλοίς τροπή των εξελίξεων στη Συρία, ο Τούρκος Πρόεδρος βρίσκεται ενώπιον σοβαρών αποφάσεων, με φόντο τη διαχείριση που θα πρέπει να γίνει από πλευράς της Άγκυρας και έναντι της Ρωσίας. 

Μόλις η σύγκρουση με τη Μόσχα έφθασε σχεδόν στα άκρα, ο Ερντογάν στράφηκε στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, τους οποίους μέχρι πρόσφατα έψηνε το ψάρι στα χείλη. Το θέμα, βέβαια, είναι πώς ζητά στήριξη και αλληλεγγύη βρισκόμενος ως κατοχική δύναμη σε γειτονική χώρα, στην προκειμένη περίπτωση στη Συρία. 

Το διακύβευμα για τον νεοσουλτάνο είναι η υλοποίηση του σχεδιασμού του, αυτού της «Γαλάζιας Πατρίδας» αλλά και η διαχείριση των όποιων αντιδράσεων πιθανόν να υπάρξουν στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι στη χώρα του. Με τα φέρετρα νεκρών στρατιωτών να επιστρέφουν από τη Συρία και την οικονομία να πιέζεται όλο και περισσότερο ο Ερντογάν έχει να αντιμετωπίσει και εσωτερικές αντιδράσεις. 

Είναι σαφές πως με βάση τη διαχρονική συμπεριφορά του Ερντογάν όταν πιέζεται επιλέγει ακραίες αντιδράσεις. Πρώτο δείγμα ο εκβιασμός προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ για άνοιγμα των συνόρων στους μετανάστες, επειδή οι Οργανισμοί αυτοί δεν βοηθούν την κατοχική Τουρκία στο μέτωπο της Συρίας. Ως εκ τούτου εργαλοποιεί για άλλη μια φορά το μεταναστευτικό για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του και να μεταφέρει τις πιέσεις σε τρίτους. Σε σχέση με το μεταναστευτικό στόχος είναι η Ελλάδα,  η Κύπρος, οι χώρες της πρώτης γραμμής,  η Ευρώπη. 

Είναι, συνεπώς, πρόδηλο πως η κατάσταση όπως διαμορφώνεται είναι εκρηκτική και ο Ερντογάν αποφασίζει τα επόμενα βήματα έχοντας ακόμη ως βασικό πυλώνα πολιτικής του, την υλοποίηση των ευρύτερων σχεδιασμών του, δείχνοντας ότι δεν εγκαταλείπει τα «μεγαλεπήβολα οράματά» του. 

Σε σχέση με την Κύπρο είναι ξεκάθαρο πως οι σχεδιασμοί σε θάλασσα και έδαφος όχι μόνο δεν αναστέλλονται αλλά ενισχύονται. Άλλωστε είναι και στο μόνο πεδίο- σε αυτή τη φάση- στο οποίο μπορεί να παρουσιάσει «επιτυχίες». 

Ενόψει τούτου:

  • Οι έρευνες και γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ θα συνεχιστούν ενώ στο πρόγραμμα είναι και η αποστολή- σε πρώτη φάση- ερευνητικού σκάφους στη ελληνική θαλάσσια περιοχή. Αυτές οι κινήσεις θα συνιστούν και απάντηση στην ΕΕ. για τις κυρώσεις που έχει αποφασίσει αλλά και για εκείνες που αναμένονται να υιοθετηθούν στη συνέχεια. Κι αυτό παρόλο που η Άγκυρα αντιλαμβάνεται το κόστος που θα έχει. 
  • Στο θέμα της Αμμοχώστου προετοιμασίες γίνονται, βήματα ωστόσο προς την κατεύθυνση του εποικισμού θα γίνουν μετά τις ψευδοεκλογές του ερχόμενου Απριλίου. Ο σχεδιασμός αφορά το άνοιγμα των Βαρωσίων και για Ελληνοκύπριους, με στόχο να υπάρξουν «κοινές συνεργασίες». Εμπόριο δηλαδή. Αυτό θα συνδυαστεί με την αναγνώριση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, το οποίο θα χρησιμοποιείται, με βάση την τουρκική θέση για διακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων. 

Οι ψευδοεκλογές δεν επηρεάζουν τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας. Χρησιμοποιούνται χρονικά για διευκόλυνση των χειρισμών. Είναι σαφές πως το καθεστώς Ερντογάν δεν θέλει διατήρηση του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία του κατοχικού καθεστώτος. Λέγεται δε πως οι Τούρκοι αξιωματούχοι μιλούν πολύ υποτιμητικά για τον Ακιντζί και χρησιμοποιούν βαριούς χαρακτηρισμούς γι’ αυτόν. Η Τουρκία ακόμη και εάν κερδίσει ο Μουσταφά Ακιντζί- που φαίνεται πολύ πιθανόν- θα τον παρακάμψει και θα δίνει εντολές στην ψευδοκυβέρνηση. 

Στη Λευκωσία παρακολουθούν τις τουρκικές κινήσεις και αξιολογούν τη συμπεριφορά της κατοχικής δύναμης τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ, νεκρή ζώνη, Αιγαίο όσο και στα όσα διαδραματίζονται στη γειτονιά μας ( Συρία, Λιβύη). 

Ο Ερντογάν, λοιπόν, βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση στη Συρία, πληρώνοντας τις μαξιμαλιστικές του επιλογές. Και έπεται και το μέτωπο της Λιβύης. Αυτή η κατάσταση τον καθιστούν περισσότερο απρόβλεπτο και πολύ πιο επικίνδυνο. Βέβαια, οι όποιες αντιδράσεις του θα έχουν κόστος. Αυτό το πεδίο, του κόστους, το πληρώνει ήδη, αλλά δεν φαίνεται να τον ενοχλεί ιδιαίτερα. 

ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΟΥ «SPITFIRE»

Η τουρκική επέλαση στην περιοχή της Πύλης Πάφου δεν έχει διαφοροποιηθεί. Αντίθετα έχουν επιβληθεί τετελεσμένα, με την τοποθέτηση από τουρκικής πλευράς σκαλωσιών στην πρόσοψη του καφενείου «Spitfire». Το εκπληκτικό, πάντως, είναι αυτό που έχει προτείνει το τουρκοκυπριακό δημαρχείο: Να πληρώσει η δική μας πλευρά τα έξοδα για να γίνουν έργα στήριξης του κτηρίου και τις εργασίες να κάνει η τουρκική πλευρά! Η… ιδέα αυτή, βέβαια, δεν άφησε αδιάφορη την εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία θεωρεί πως το ζήτημα που προέκυψε μπορεί να επιλυθεί μεταξύ των δημαρχείων. Υπενθυμίζεται πως υπήρξε συνεννόηση για τη στήριξη του κτηρίου, την οποία τίναξε στον αέρα ο κατοχικός στρατός. Κι αυτό έγινε μετά και από παρέμβαση του Κουντρέτ Οζερσάι προς τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών,  Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Ένα ρουσφέτι έστειλε στα αζήτητα τον Οζερσάι

Δυσκολίες αντιμετωπίζει η τουρκοκυπριακή δεξιά καθώς πέραν του γεγονότος ότι είναι πολυκερματισμένη, βρίσκεται ενώπιον εσωτερικών αντιπαραθέσεων. Οι εσωτερικές βεντέτες ήταν αυτές που καθόρισαν εν πολλοίς το τοπίο ως προς τις «υποψηφιότητες» ενώ υπήρξαν και ανατροπές. 

Η Άγκυρα αρχικά στήριζε τον Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος θα ήταν ο μοναδικός υποψήφιος από τη δεξιά. Ωστόσο η περίπτωση Οζερσάι αποδυναμώθηκε σημαντικά λόγω των παρεμβάσεων των λεγόμενων βαρώνων της παράταξης και πιο συγκεκριμένα του Ντερβίς Έρογλου. 

Ο Έρογλου προκάλεσε αναταράξεις όταν δεν εκπληρώθηκε υπόσχεση που του είχε δοθεί από το Κόμμα Εθνικής Ενότητας για «υπουργοποίηση» της κόρης του. Συγκεκριμένα είχε ζητήσει και εξασφάλισε την υπόσχεση πως η κόρη του θα διοριζόταν «υφυπουργός οικονομικών». Ωστόσο, λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο, πού είναι πάντα ο Ερντογάν. Την κόρη Έρογλου, λοιπόν,  έκοψε ο ίδιος ο Ερντογάν όταν έγινε γνωστό πως ο πρώην κατοχικός ηγέτης προσπάθησε, όπως υπάρχει ισχυρισμός, να διαγράψει δάνειο του εγγονού του από τράπεζα. Μετά από αυτό ο Έρογλου άρχισε να πολεμά τον Οζερσάι (αφού δεν μπορούσε να τα βάλει με τον Ερντογάν), ενώ επέβαλε την υποψηφιότητα Τατάρ. Ενός πολιτικού χωρίς ηγετικά χαρίσματα και ο οποίος έχει απέναντι του όλους του παλιούς του ΚΕΕ. Δεν είναι τυχαίο που ο πρώην «πρωθυπουργός» Χουσεΐν Οζκιουργκιούν, αλλά κι άλλα στελέχη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, φέρονται να εργάζονται παρασκηνιακά υπέρ του Ακιντζί. Η στάση αυτή δεν έχει σχέση με πολιτικές θέσεις και επιλογές. Συνδέεται με το γεγονός ότι δεν τους ικανοποίησε αιτήματά τους (ρουσφέτι), ο Τατάρ. Οι ίδιοι αυτοί ενδεχομένως να στηρίξουν και Ερχιουρμάν καθώς θεωρούν πως εάν ηττηθεί ο Τατάρ θα απομακρυνθεί και από την ηγεσία του κόμματος. Σε ό,τι αφορά τον Σερντάρ Ντενκτάς, δηλώνει ότι θα τηρήσει ουδετερότητα, αν και κάποια δημοσιεύματα τον φέρουν να στηρίζει Ακιντζί. Ο ίδιος, βέβαια, το διαψεύδει.

ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/887424/erntogn-se-rolo-pyrpoliti-ga-ti-glazia-patrida