Η απερίσκεπτη ενέργεια Κιζίλγιουρεκ και Γεωργίου

Print Friendly, PDF & Email
5/3/2020
του   Άριστου Μιχαηλίδη  
Εκεί που λες, φτάσαμε στο άκρο, δεν υπάρχει άλλο, φροντίζουν να σε διαψεύσουν. Μάλλον, δεν υπάρχει άκρο ούτε στην κομματική κραιπάλη, ούτε στην εξαφάνιση της κατοχής από την πρόσοψη του προβλήματός μας. Οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και Γιώργος Γεωργίου κατήγγειλαν την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων. Δύσκολο να κατανοήσουμε το σκεπτικό τους, αλλά στην ανακοίνωσή τους είναι απολύτως σαφές ότι πιστεύουν πως κατήγγειλαν την Κυβέρνηση Αναστασιάδη. Για να ικανοποιήσουν μια μικρή ομάδα ψηφοφόρων (που νομίζουν ότι είναι πολλοί) και να δημιουργήσουν πολιτικό πρόβλημα στους κομματικούς αντιπάλους. Με κατεπείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν, λέει η ανακοίνωσή τους, «έθεσαν το ζήτημα της μονομερούς απόφασης της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για προσωρινό κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων».

Καταγγέλλουν την Κυπριακή Δημοκρατία μεταφέροντας στην Ευρώπη όσα καταγγέλλουν τις τελευταίες μέρες ο Ακιντζί και ο Οζερσάι. Ότι η απόφαση είναι μονομερής, ότι δεν ρωτήθηκε η τεχνική επιτροπή για την υγεία, ότι πιθανό να παραβιάζει τον Κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή και ότι δυσκολεύει τη διέλευση.

«Η απόφαση δυσκολεύει τη διέλευση και έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στους πολίτες, τόσο Ελληνοκυπρίους όσο και Τουρκοκυπρίους», καταγγέλλουν. Όμως, ακόμα κι αυτό δεν εκπροσωπεί καμιάν αλήθεια. Ποιους πολίτες; Δυσαρέσκεια προκάλεσε στις γνωστές μικρές ομάδες, που φυσικά δεν εκπροσωπούν τους Ελληνοκύπριους, ούτε και τους οπαδούς του ΑΚΕΛ, και στους Τουρκοκύπριους μαγαζάτορες, που είδαν την πελατεία τους να μειώνεται. Την ανησυχία των καταστηματαρχών την μετέφερε χθες και ο Ακιντζί στη Σπέχαρ. Του επέδωσαν, είπε, υπόμνημα με 300 υπογραφές. Οι 300 καταστηματάρχες εκπροσωπούν τον κυπριακό λαό; Το πιο ακραίο, όμως, αυτής της καταγγελίας είναι ότι ευρωβουλευτές της Κυπριακής Δημοκρατίας αμφισβητούν τη νομιμότητα του κράτους τους και το δικαίωμά του να λαμβάνει αποφάσεις. Είναι μονομερής η απόφαση, λένε. Δηλαδή, πάνε οι ευρωβουλευτές μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δηλώνουν ότι ακυρώσαμε τη γραμμή κατοχής και εκχωρήσαμε ήδη νομιμότητα στο κατοχικό καθεστώς για να λαμβάνουν αποφάσεις μαζί τα δυο κρατίδια; Αυτή την εικόνα μεταφέρουν στην Ευρώπη. Ότι εδώ υπάρχουν δυο κρατίδια «ίσου καθεστώτος», ένα των Ελληνοκυπρίων και ένα των Τουρκοκυπρίων, και το κρατίδιο των Ελληνοκυπρίων πήρε αυθαίρετη απόφαση, χωρίς συνεννόηση με το συνεταιρικό κρατίδιο των Τουρκοκυπρίων.
Αυτή είναι η ουσία της καταγγελίας τους. Και αυτή είναι η ουσία των καταγγελιών με το ίδιο περιεχόμενο που κάνουν από τα κατεχόμενα οι Τουρκοκύπριοι πολιτικοί τις τελευταίες μέρες. Ο Ακιντζί θα στείλει και επιστολή στον Γκουτέρες, λέει, για να κορυφώσει την ιστορία και να δημιουργήσει βεβαίως στην ελληνοκυπριακή πλευρά πρόβλημα. Πολιτικό πρόβλημα και όχι ενωσιακό. Τουλάχιστον οι ακραίοι της πολιτικής των δυο κρατών, Τατάρ και Οζερσάι, ήταν πιο ειλικρινείς. Ο Ερσίν Τατάρ, έλεγε ότι έκλεισαν τα σημεία από τα οποία γίνονται τα περισσότερα ψώνια και ο Κουντρέτ Οζερσάι ότι με το κλείσιμο των οδοφραγμάτων η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να εμποδίσει την τουρκοκυπριακή πλευρά να αναπνεύσει οικονομικά. Οι ευρωβουλευτές της Κυπριακής Δημοκρατίας ανησύχησαν κι αυτοί για την οικονομία των κατεχομένων, για τα ψώνια; Διότι η διέλευση όσων επιθυμούν να διακινηθούν μπορεί να γίνεται χωρίς εμπόδια (εκτός από τους επιβαλλόμενους ελέγχους) από τα υπόλοιπα οδοφράγματα. Έτσι κι αλλιώς δεν πάνε και χρόνια που άνοιξε ο Αστρομερίτης, η Λεύκα και η Δερύνεια. Μια χαρά γινόταν η διακίνηση από τα υπόλοιπα οδοφράγματα μέχρι πρόσφατα.
Έχουν απόλυτο δίκαιο οι ευρωβουλευτές Λευτέρης Χριστοφόρου και Λουκάς Φουρλά, που ανακοίνωσαν ότι «το περιεχόμενο της ερώτησης των Ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ παραπλανεί τα ευρωπαϊκά όργανα και αποπροσανατολίζει την ΕΕ από τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων πολιτών». Οι άλλοι δυο ευρωβουλευτές πώς ενημερώνουν άραγε την Ευρώπη για την κατοχή όταν οι ίδιοι την ώρα της κρίσεως καταγγέλλουν την Κυπριακή Δημοκρατία ότι είναι αυτή που ευθύνεται για τον διαχωρισμό και όχι ο κατοχικός στρατός.

aristosm@phileleftheros.com

ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/890165/i-aperiskepti-energia-kizilgoyrek-kai-gorgoy?fbclid=IwAR1u9TKdTuDYhL_5C74DfWk51qU8Ryyf4qZg3iQN2t9jAyERfUkPKYN69iI#.XmDEQcxebrQ.facebook