Φιλικά προς τον Πρόεδρο…

Print Friendly, PDF & Email

Φιλικά προς τον Πρόεδρο…

 

του Δρ. Γιάννου Χαραλαμπίδη

05 Οκτ 2016

Ας μην κοροϊδευόμαστε. Τα βήματα που αποφασίστηκαν, χθες, στη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί είναι οι αθέατες πτυχές της Τριμερούς στη Νέα Υόρκη, που προνοούν τη συζήτηση του εδαφικού και στην ουσία του περιουσιακού στο εξωτερικό. Και μετά θα πάμε σε Διεθνή Διάσκεψη ή Πενταμερή.

Η Τουρκία είναι εκτός σκηνικού. Εκτός ευθυνών. Θα εμφανιστεί στο τέλος. Στη Διεθνή Διάσκεψη. Φιλικά προς τον Πρόεδρο υποδεικνύουμε ότι με βάση τους κανόνες του ρεαλισμού, η διαδικασία είναι λανθασμένη.

Εάν η Τουρκία, την οποία όλοι θεωρούμε κλειδί για τη λύση, δεν αλλάξει πολιτική και δεν ξεκαθαρίσει τη θέση της στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων τώρα, δεν θα υπάρξει βιώσιμη λύση. Εάν υπάρξει λύση, θα αποτυπώνει τα ανισοζύγια δυνάμεων. Θα είναι τουρκικού χαρακτήρα.

Ερώτημα 1: Πού, ποιος και πότε είδε ή άκουσε αλλαγή της τουρκικής πολιτικής και των στόχων της; Αντιθέτως, βλέπουμε κλιμάκωση. Η Άγκυρα κατανοεί ότι κερδίζει με ή χωρίς λύση στο Κυπριακό και βάζει πλώρη για το Αιγαίο και τη Θράκη.

Ερώτημα 2: Πότε έχει διευκρινίσει η Τουρκία ότι το νέο σύστημα ασφάλειας δεν θα έχει εγγυήσεις και παραμονή στρατευμάτων; Ποτέ.

Εφόσον, λοιπόν, ο ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε ότι είναι έτοιμος για προσωπική εμπλοκή, ο Πρόεδρος οφείλει να του ζητήσει όπως μεταβεί στην Άγκυρα για να ξεκαθαρίσει τις τουρκικές θέσεις. Επιμένουν ή όχι οι Τούρκοι σε μια φόρμουλα εγγυήσεων και παραμονής στρατευμάτων;

Η θέση της Άγκυρας πρέπει να αποτυπωθεί πριν από τη συζήτηση στο εδαφικό και το περιουσιακό. Διότι, στη Διεθνή Διάσκεψη θα μείνουν μικρά μεν, αλλά ουσιαστικά, ζητήματα μαζί με την ασφάλεια. Και εκεί θα ασκηθούν πιέσεις. Κυρίως προς τον αδύνατο. Το ζητούμενο δεν είναι να πούμε όχι σε επικίνδυνες φόρμουλες. Το ζητούμενο είναι να μην μας χρεώσουν την ευθύνη μιας αποτυχίας.

Και υπάρχει πρόταση: Η Τουρκία να ξεκαθαρίσει τώρα τις θέσεις της. Πριν από τη συζήτηση του εδαφικού και πριν από μια Διεθνή Διάσκεψη παγίδα. Πρώτος από όλους ο ΓΓ του ΟΗΕ οφείλει να αξιολογήσει την τουρκική στάση. Επί τόπου. Και να αναλάβει εκτός της Άγκυρας και ο ίδιος τις ευθύνες του. Διότι, θέλουμε λύση και όχι διχοτόμηση και τουρκοποίηση.

Πηγή: http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/368326/filika-pros-ton-proedro

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.