Ο κορωνοϊός αλλάζει και τα δεδομένα της τουρκοδιζωνικής στο Κυπριακό

Print Friendly, PDF & Email

12/4/2020

ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ

Είναι πλέον αποδεκτό και από άλλους αναλυτές: Η πανδημία του κορωνοϊού προκαλεί σεισμικές αναταράξεις στο διεθνές άναρχο σύστημα. Μετά την πανδημία ο κόσμος δεν θα είναι ξανά ο ίδιος. Η παγκόσμια οικονομία και οι επιμέρους κρατικές εισήλθαν σε ύφεση χειρότερη από εκείνην του 1930. Η ανεργία εκτινάσσεται στα ύψη.

  • Τα δημοσιονομικά των κρατών δοκιμάζονται σκληρά. Πολλοί τομείς της οικονομικής δραστηριότητας έχουν καταρρεύσει. Ο φόβος, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια για το μέλλον συνέχουν όλες τις κοινωνίες που με σθένος μάχονται εναντίον ενός αόρατου, αλλά θανατηφόρου εχθρού.

Ο πόλεμος αυτός θα κερδηθεί; Θα φανεί στις επόμενες εβδομάδες, ίσως σε μερικούς μήνες. Η Κύπρος υφίσταται και αυτή τις επιπτώσεις του κινεζικού ιού, που έχει επηρεάσει αμεσότατα την οικονομία της και προκαλεί ανησυχητική άνοδο της ανεργίας.

  • Σημαντικοί τομείς όπως οι αερομεταφορές, ο τουρισμός, τα ξενοδοχεία, οι κατασκευές, οι επιχειρήσεις, η γεωργία, οι υπηρεσίες όπως και η παιδεία υφίστανται τις επιπτώσεις της πρωτόγνωρης αυτής ασθένειας.

Πριν από τον κορωνοϊό και για πολλούς μήνες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πιεζόμενος και εκβιαζόμενος από το αυτάδελφο ΔΗΣΑΚΕΛ, καθημερινά ψαλμωδούσε ότι άοκνες ήταν οι προσπάθειές του για επιδίωξη λύσης διζωνικής ομοσπονδίας στο Κυπριακό.

Δηλαδή, αγγλοτουρκοδιζωνικής λύσης. Επέμενε επίσης σε συνομιλίες με τον εγκάθετο της τουρκικής κατοχής, Ακιντζί, προσδοκώντας στην «επανεκλογή» του μετά τις ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα, που θα διεξάγονταν αυτόν τον μήνα.

Ο εξ Άπω Ανατολής ιός ανέτρεψε τα σχέδια των τουρκοδιζωνικών πρωθιερέων αυτής της τουρκικών προδιαγραφών λύσης. Ας υποθέσουμε ότι μέχρι τον Ιούλιο η ασθένεια υποχωρεί, το κράτος, η οικονομία και η κοινωνία επαναλειτουργούν ομαλά.

  • Ο Πρόεδρος, τι θα πράξει; Θα αρχίσει πάλι να ψαλμωδεί την κακόηχη υμνωδία προς την τουρκοδιζωνική και να εκλιπαρεί γελοιωδώς και γλοιωδώς τον πράκτορα της κατοχής να συζητήσουν τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Ο Ν. Αναστασιάδης καλείται να αντιληφθεί από τώρα κάποια δεδομένα, τα οποία ανατρέπουν άρδην την πολιτική του στο Κυπριακό. Ο κορωνοϊός αποτελεί στρατηγική πρόκληση για την υγεία και, δι’ αυτής, για την οικονομία, η οποία θα διέλθει από σκληρή δοκιμασία.

Καθ’ ομολογίαν του Υπουργού Οικονομικών θα χάσουμε πάνω από ένα δισεκ. ευρώ, ενώ όλοι οι τομείς θα υποφέρουν για τα επόμενα χρόνια. Η υγεία θα απαιτήσει τεράστια κονδύλια, επειδή οφείλει να προετοιμαστεί για ενδεχόμενο νέο κύμα κορωνοϊού ίσως μέσα στο φθινόπωρο.

Η εξόρυξη και αξιοποίηση του φυσικού αερίου μάλλον παραπέμπεται στον χρόνο, ενώ οι γείτονές μας Ισραηλινοί, με τους οποίους το βρήκαμε ταυτόχρονα, το πουλούν εδώ και χρόνια. Γιατί;

  • Διότι ο Πρόεδρος θυσίασε την αξιοποίησή του στις φρούδες προσδοκίες του ότι θα κατέληγε σε λύση με μια Τουρκία, η οποία μας βροντοφωνάζει κυριολεκτικά, καθημερινά, ότι απαιτεί να μας υποτάξει και να μας τουρκοποιήσει.

Υπό τις σημερινές περιστάσεις τα δεδομένα στο Κυπριακό έχουν μεταβληθεί. Η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα. Η λίρα καταρρέει και τα κρατικά ταμεία αδειάζουν.

  • Ο Ερντογάν ερωτεύτηκε τον Πούτιν, καθυβρίζει και προκαλεί τη Δύση αλλά βαλτώνει στο Ιντλίπ της Συρίας, ηττήθηκε στη Λιβύη, απέτυχε στον Έβρο και τώρα καταδυναστεύεται από τον κορωνοϊό.

Οι Τ/κύπριοι βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, η οποία θα οξύνεται όσο θα παρατείνεται η πανδημία και όσο Ελληνοκύπριοι δεν θα αιμοδοτούν την κατοχή. Θα ήταν, συνεπώς, ολέθριο, η ελληνική πλευρά να συνεχίσει στον ίδιο εθνικά καταστροφικό δρόμο της τουρκοδιζωνικής.

  • Ο Πρόεδρος ας μελετήσει, επιτέλους, Θουκυδίδη και Σουν Τζου για να αντιληφθεί τι σημαίνει στρατηγική, τακτική και προβλεπτικότητα. Σε συνεννόηση με τα κόμματα και με τη βοήθεια ειδικών, έστω και τώρα, καλείται να αλλάξει στρατηγική.

>Πρώτον, επειδή διά της τουρκοδιζωνικής, από διεθνές πρόβλημα τουρκικής εισβολής και κατοχής, εθνοκάθαρσης και εποικισμού, το Κυπριακό μετατρέπεται σε δικοινοτική διαφορά.

>Δεύτερον, καταλύεται το μόνο, πανίσχυρο διεθνές έρεισμά μας, η Κυπριακή Δημοκρατία.

>Τρίτον, το κατοχικό ψευδοκράτος νομιμοποιείται διά της υπογραφής μας.

  • Τέταρτον, η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία αντικαθίσταται από δύο συνιστώσες οντότητες σε μια δυσλειτουργική συνομοσπονδία, καθ’ ύβριν της σωτήριας απόρριψης του σχεδίου Ανάν από το 76% του κυπριακού Ελληνισμού.

>Πέμπτον, οι Τούρκοι απαιτούν αρπαγή του φυσικού αερίου, έλεγχο της νήσου και μετατροπή της σε τουρκικό προτεκτοράτο.

>Έκτον, διά της τουρκοδιζωνικής παραβιάζονται όλες οι αρχές και αξίες της ΕΕ και του Διεθνούς Δικαίου και καταπατώνται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

>Έβδομον, οι στρατηγικές και γεωπολιτικές μεταβλητές στην περιοχή δεν αποκλείεται να διαφοροποιηθούν. Εξαιτίας του ιού, η πιο σημαντική εξέλιξη είναι η επιστροφή όλων των κρατών, των εταίρων μας και ημών, στο έθνος-κράτος ως πρώτο ανάχωμα στην πανδημία.

  • Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν νομιμοποιείται να επιμείνει σε νέες συνομιλίες, επειδή δεν τον εξουσιοδότησε κανείς να υπογράψει την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, να προσφέρει μία νίκη στην καταρρέουσα σουλτανική Τουρκία και να οδηγήσει τον κυπριακό Ελληνισμό σε τουρκοποίηση.

Ας αρχίσει να σχεδιάζει τη νέα στρατηγική σωτηρίας της Κύπρου. Αυτή είναι στο εξής η μόνη προτεραιότητά του.

ΠΗΓΗ: ΣΗΜΕΡΙΝΗ 12/4/2020