Τους στείλαμε βοήθεια, αλλά ήθελαν να προσκυνήσουμε κιόλας

18/4/2020

του   Άριστου Μιχαηλίδη

Τι κι αν σε δέρνουν δεκατρείς, αν δε σε δέρνει ο νους σου. Σε σένα το λέω Ερσίν Τατάρ. Τους έστειλε η Κυβέρνηση 2.000 δισκία χλωροκίνης και 4.000 τεμάχια προστατευτικό εξοπλισμό, που χρειάζονται και τα ζήτησε ο Ακιντζί, αλλά ο Ερσίν Τατάρ πιστεύει ότι είναι πραγματικός πρωθυπουργός και ότι κυβερνά πραγματική χώρα και θέλει, λέει, να εξετάσει αν αυτά τα υλικά είναι κατάλληλα. Διότι, λέει, «πέρασαν στη χώρα μας με τρόπους που δεν είναι νόμιμοι».

Από το περασμένο Σάββατο, οι Αναστασιάδης και Ακιντζί ανακοίνωσαν ότι είχαν συνομιλία, ότι ο Ακιντζί ζήτησε βοήθεια, και η αποστολή της βοήθειας έγινε προχτές Πέμπτη. Είχε αντιδράσει και προηγουμένως ο Τατάρ γιατί δεν ήθελε να ζητήσει βοήθεια από τους Ελληνοκύπριους, προτιμούσε να τη ζητήσει από την Τουρκία, έλεγε. Αλλά αυτό τώρα που τον έκανε να αντιδράσει με αυτό τον τρόπο δεν είναι που νιώθει ότι τους έστειλαν οι Ελληνοκύπριοι ελεημοσύνη, αλλά επειδή η αποστολή θα έπρεπε να γίνει με τρόπο που να νομιμοποιεί το «κράτος» του. Το λέει καθαρά ο άνθρωπος: «Για να μπορεί ένα φάρμακο ή ιατρικός εξοπλισμός να περάσει στην ‘’τδβκ’’ πρέπει να λαμβάνεται άδεια από τις ‘’φαρμακευτικές υπηρεσίες’’, και αφού αυτή ληφθεί να εκτελωνιστούν. Με αυθαίρετο τρόπο, τα φάρμακα και ο ιατρικός εξοπλισμός ‘’μπήκε στη χώρα’’ με εντολή της ‘’προεδρίας’’ και τη συμμετοχή σε αυτό και του ‘’δήμου’’ Λευκωσίας» (ΚΥΠΕ, 17/4/20). Δηλαδή, τους στείλαμε βοήθεια με κριτήρια ανθρωπιστικά, όπως επιβάλλουν σε κανονικούς ανθρώπους οι συνθήκες των ημερών, αλλά η απαίτηση του Τατάρ, του κόμματός του, των «υπουργών» του, των «βουλευτών» του και πολλών άλλων Τουρκοκυπρίων, ήταν να προσκυνήσουμε κιόλας. Να ακολουθήσουμε τις διαδικασίες που ακολουθούνται για εισαγωγές και εξαγωγές μεταξύ κρατών.

Η γελοιότητα του Τατάρ, όμως, περνά και από τα κλειστά οδοφράγματα και πιάνει και μερικούς δικούς μας. Που ακόμα και αυτή την προκλητική στάση του Τατάρ και άλλων, την αποδίδουν στην προεκλογική περίοδο. Παρότι οι «εκλογές» είναι πια τον Οκτώβρη και παρότι μόνο βλαμμένοι πολιτικοί θα έκαναν προεκλογική για τέτοια θέματα αυτές τις μέρες. Ο Τατάρ (αν είναι βλαμμένος μετά συγχωρήσεως) μπορεί να έχει στο μυαλό του και τις «εκλογές», αλλά η ουσία είναι πως οι αντιδράσεις του δεν είναι άσχετες με την πολιτική του και τις θέσεις του στο Κυπριακό. Θα του δώσουμε και άλλοθι τώρα; Τόσο ανόητοι είμαστε που το κάνουμε κι αυτό. Ακόμα και του Τατάρ του βρίσκουν δικαιολογίες μπας και παραδεχτούν ότι με αυτούς είναι που έχουμε να κάνουμε, γι’ αυτούς είναι που μας ζητούν να μην κινδυνολογούμε όταν ζητούμε διασφαλίσεις για τις λύσεις που διαπραγματεύονται οι ηγέτες μας. Να βλέπουμε μπροστά, μας λένε. Να, λοιπόν, τι είναι μπροστά. Να, ποιους μας ζητούν να εμπιστευτούμε για να στήσουμε κοινό κράτος και κοινό μέλλον. Να, σε ποιους θέλουν να παραδώσουμε το αναγνωρισμένο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας για να πάρουμε σε αντάλλαγμα κοινότητα. Σε ανθρώπους που ακόμα και στις συνθήκες της πανδημίας σκέφτονται με ποιο τρόπο θα ενισχύσουν το παράνομο κρατίδιο που έστησαν στα κλεμμένα μας και την ακόμα πιο ασφυκτική ομηρία της Κύπρου από την Τουρκία.

Την αποστολή της βοήθειας προς τα κατεχόμενα συντόνισε η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία. Σε αυτή την επιτροπή, το ΑΚΕΛ, οι γιουνάιτεντ των οδοφραγμάτων και διάφοροι πολιτικάντηδες, γερασμένοι και μη που αποζητούν ρόλο, απαιτούσαν πριν από ενάμιση μήνα από τον Νίκο Αναστασιάδη να παραδώσει τη διαχείριση της πανδημίας. Ακόμα και η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, που όταν έκλεισαν τα πρώτα τέσσερα οδοφράγματα έτρεξε να ανακοινώσει ότι «είναι απαραίτητο οι δύο πλευρές να συντονίζουν στενά τη δράση τους» και ότι «ο ρόλος της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία είναι καθοριστικής σημασίας και πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο» (5/3/20). Όλο αυτό το κακό που μας συμβαίνει με τον κορωνοϊό ήθελαν να το διαχειριστεί μια δικοινοτική επιτροπή και όχι το νόμιμο κράτος. Και τελικά, η «κυβέρνηση» των κατεχομένων ούτε αυτή την επιτροπή δεν αποδέχεται να της παραδίδει φάρμακα αν δεν περάσουν από το τελωνείο και αν δεν εξεταστούν από τις «φαρμακευτικές υπηρεσίες» του κατοχικού καθεστώτος… Κι ακόμα να απολογηθούν οι «δικοί μας» για τα αίσχη τους.

ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/920121/toys-steilame-boitheia-alla-ithelan-na-proskynisoyme-kiolas