Δολιοφθορέας ψυχών η Τουρκία

Print Friendly, PDF & Email

18/4/2020

της  Ανδρούλας Γκιούρωφ

Παρά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα και την οικονομική ύφεση, η τουρκική κυβέρνηση εξακολουθεί να ενισχύει τον στρατό κατοχής στη Συρία, τους μισθοφόρους στη Λιβύη και επιχειρεί να στείλει μέσω θαλάσσης μολυσμένους με κορωνοϊό λαθρομετανάστες στα ελληνικά νησιά

Εν μέσω πανδημίας, και ενώ η Τουρκία βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην οικονομική ύφεση και στο θανατικό που σκορπίζει ο κορωνοϊός, ο Τούρκος πρόεδρος ενισχύσει τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής στη Συρία, συνεχίζει να παρενοχλεί αδιάλειπτα και προκλητικά τα σύνορα με την Ελλάδα με προβοκάτσιες και την κατηγορεί ότι διαπράττει εγκλήματα κατά των μεταναστών. Την ίδια ώρα παραμένει στη Λιβύη αφήνοντας απλήρωτους τους χιλιάδες μισθοφόρους-τρομοκράτες που έστειλε στην αφρικανική αυτή χώρα, να αποδεκατίζονται από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ.

Παράλληλα, σε μια κίνηση αντιπερισπασμού για να αποστρέψει την προσοχή από τα εσωτερικά προβλήματα, εξαγγέλλει τη συνέχιση των παράνομων γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ποιος άλλωστε θα την ελέγξει ή θα την εμποδίσει, αφού ήδη ο κολοσσός της ExxonMobil ανακοίνωσε την οριστική αναβολή για το τέλος του 2021 και αρχές του 2022 για τις δύο γεωτρήσεις που προγραμμάτιζε εντός του 2020 στο τεμάχιο 10 στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ και η γεώτρηση της ΕΝΙ στο τεμάχιο 6, που ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει τέλη Απριλίου, οδεύει και αυτή προς αναβολή.

Από την άλλην, η Γερμανία, με μιαν αβάστακτη υπουλότητα, επιχείρησε τον περασμένο μήνα να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι χρησιμοποίησε υπερβολική βία στον Έβρο για να εμποδίσει πρόσφυγες να περάσουν στα σύνορά της.

Αντιμέτωπος με τις επιλογές του ο Ερντογάν

Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού στην Τουρκία, που μετρά σχεδόν 2.000 νεκρούς, φέρνει την τουρκική κυβέρνηση αντιμέτωπη με τις επιλογές της.

Λίγο καιρό πριν ο Ερντογάν διαβεβαίωνε ότι η πανδημία δεν αποτελεί κίνδυνο για τη χώρα, όμως η επιθετική εξάπλωση του ιού δεν μπορούσε να αποσιωπηθεί.

Ο Ερντογάν χρησιμοποίησε κάθε είδους μοχλό προκειμένου να μην παραλύσει η οικονομία, όμως το ρεπερτόριό του το οποίο περιλαμβάνει αντιπερισπασμούς, μεταξύ των οποίων και οι συνεχείς προκλήσεις στο Αιγαίο, εξαντλείται.

Η οικονομία της Τουρκίας, η οποία αναρρώνει έπειτα από χρόνια κρίσης, θα δεχθεί καίριο πλήγμα σε περίπτωση γενικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, καθότι κινδυνεύουν να καταρρεύσουν τα ανοικτά μέτωπα που έχει στη Συρία, στη Λιβύη, την Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο, στη Μαύρη Θάλασσα και στα Βαλκάνια.

Ενδεικτικές είναι πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν ότι «η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να ενεργήσει με τρόπο ώστε τα γρανάζια (της οικονομίας) να συνεχίσουν να γυρίζουν, ανεξάρτητα από τις συνθήκες».

Σε διάγγελμα, ο Ερντογάν επιχείρησε να αποκρύψει την άσχημη πραγματικότητα: «Χτίζουμε νέα νοσοκομεία, δεν θα πάρουμε δάνειο από το ΔΝΤ, ελέγξαμε την πανδημία πιο γρήγορα απ’ όλους».

Εν μέσω της επιθετικής εξάπλωσης του κορωνοϊού, ο Τούρκος πρόεδρος έχει να αντιμετωπίσει τη βαθιά ύφεση στην οικονομία της χώρας. Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας, οι βραχυπρόθεσμες οφειλές και τα ισχνά συναλλαγματικά διαθέσιμα δεν αφήνουν περιθώρια καθησυχασμού. Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης προειδοποιούν για την δραματική συρρίκνωση της τουρκικής οικονομίας.

Λαθρομετανάστες μολυσμένοι με κορωνοϊό

ετοιμάζονται «πακέτο» για την Ελλάδα

Η εφευρετικότητα της Τουρκίας σε δολοπλοκίες και προβοκάτσιες είναι ανεξάντλητη. Το περασμένο Σάββατο οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συγκέντρωσαν στα παράλια της Τουρκίας απέναντι από τη Λέσβο νέες στρατιές λαθρομεταναστών, για να πλεύσουν προς τα ελληνικά νησιά. Το τραγικό είναι πως δεκάδες από αυτούς έχουν συμπτώματα κορωνοϊού.

Ενδεικτικές είναι οι πληροφορίες ότι κρούσματα εντοπίστηκαν στον καταυλισμό προσφύγων απέναντι από τις Καστανιές, που κάνουν λόγο για εκατοντάδες άρρωστους Τούρκους συνοριοφύλακες και μετανάστες.

Η Τουρκία, μετά την πλήρη αποτυχία της στον Έβρο, προετοιμάζει έναν «δεύτερο γύρο» της απόπειράς της να περάσει στην Ελλάδα παράνομους μετανάστες.

Σύμφωνα εξάλλου με πληροφορίες του Ελληνικού Υπουργείου Άμυνας, όπως μεταδόθηκαν από ελλαδικά Μ.Μ.Ε. και σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ, αρκετοί από τους μετανάστες που προορίζονταν να μετακινηθούν παράνομα στην Ελλάδα είναι μολυσμένοι με κορωνοϊό.

Οι πληροφορίες από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας κάνουν λόγο για μεγάλες συγκεντρώσεις μεταναστών στα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας, οι οποίοι μάλιστα είναι ασθενείς κορωνοϊού.

Οι μετανάστες αυτοί μεταφέρθηκαν από χώρους φιλοξενίας μεταναστών όπως και από την περιοχή Παζάρ Κουλέμε, με λεωφορεία, και, όπως εκτιμά η ελληνική πλευρά, η Τουρκία θα επιχειρήσει να τους μεταφέρει στην Ελλάδα σύντομα, ακολουθώντας οργανωμένο σχέδιο, με τη συνδρομή μάλιστα της αστυνομίας και της στρατοχωροφυλακής, όπως είχε γίνει και στον Έβρο.

«Η Τουρκία βρήκε τον τρόπο να μειώνει τα κρούσματα στο έδαφός της… τα στέλνει αλλού», σχολίαζαν δηκτικά πηγές του ΓΕΕΘΑ…

Την ενέργεια αυτή είχε προαναγγείλει άλλωστε και με δηλώσεις του ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών, Σοϊλού, ο οποίος την Κυριακή, μετά το φιάσκο της 48ωρης απαγόρευσης της κυκλοφορίας, με μια θεατρινίστικη κίνηση-σικέ υπέβαλε την παραίτησή του, αλλά ο μέγας σουλτάνος την απέρριψε. Ο Σοϊλού, με κροκοδείλια δάκρυα, δήλωσε πως δεν θα παραιτηθεί μετά τις εκκλήσεις παιδιών «ηρώων» που έπεσαν στα πεδία των μαχών. Μάλιστα, σύμφωνα με τα προσκείμενα προς την κυβέρνηση τουρκικά Μ.Μ.Ε., ένας από αυτούς αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει και μόλις ο Σοϊλού είπε πως δεν θα παραιτηθεί, κατέβηκε από τη στέγη οικοδομής όπου υποτίθεται πως θα έκανε το «πήδημα του θανάτου».

Αυτή η φθηνή προπαγάνδα έχει πέραση μόνο στους εθνικιστές, ενώ ο λαός αντιδρά βλέποντας τον θάνατο να σαρώνει ανεξέλεγκτα τις γειτονιές της χώρας. Γι’ αυτό, ο Τούρκος Πρόεδρος, προκειμένου να επιβάλει τη σιωπή του νεκροταφείου, αποφάσισε νέα περιοριστικά μέτρα, για να ελέγχει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εκμεταλλεύεται την πανδημία και ενισχύεται στη Συρία

Και ενώ η προσοχή όλου του κόσμου στρέφεται στις προσπάθειες για μείωση των κρουσμάτων και διάσωση χιλιάδων ψυχών, η Τουρκία, ως ένας αιμοβόρος δολιοφθορέας, εκμεταλλεύεται την πανδημία θυσιάζοντας χιλιάδες ψυχές αμάχων και μαχητών στα μέτωπα που έχει ανοίξει.

Στη βορειοδυτική Συρία, όπου επικρατεί μια πολύ εύθραυστη κατάπαυση του πυρός και αναμένεται ότι ο συριακός στρατός θα επαναλάβει τις επιθετικές επιχειρήσεις του τις ερχόμενες εβδομάδες, καθώς οι φιλότουρκοι μαχητές αρνήθηκαν να αποσυρθούν απ’ όλες τις περιοχές που βρίσκονται νότια της εθνικής οδού Μ-4 με κατεύθυνση τη Λατάκεια.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, μια νέα τουρκική φάλαγγα με σχεδόν 60 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων θωρακισμένων οχημάτων, αρμάτων μάχης και ΤΟΜΑ, διέσχισε το συριακό έδαφος τις πρώτες πρωινές ώρες του περασμένου Σαββάτου, περνώντας από τη συνοριακή περιοχή Kherbet Al-Juz στη βορειο-δυτική επαρχία του Ιντλίμπ.

Καθώς η Τουρκία εξακολουθεί να αποστέλλει μεγάλη στρατιωτική ενίσχυση στην περιοχή, ο αριθμός των τουρκικών στρατιωτικών μονάδων οι οποίες εισήλθαν στη “ζώνη απαγόρευσης“, από τότε που τέθηκε σε ισχύ η νέα κατάπαυση του πυρός, αυξήθηκε στα 2.460 οπλικά συστήματα, εκτός από την είσοδο εκατοντάδων Τούρκων στρατιωτών.

Από τις 2 Μαρτίου μέχρι σήμερα, οι ακτιβιστές της οργάνωσης SOHR παρακολούθησαν την είσοδο περισσότερων από 5.865 τουρκικών φορτηγών και στρατιωτικών οχημάτων στο έδαφος της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, μεταφορικών μέσων, τεθωρακισμένων οχημάτων και συστημάτων αεράμυνας.

Ο αριθμός των Τούρκων στρατιωτών που αναπτύχθηκαν κατά την ίδια περίοδο στην επαρχία Ιντλίμπ και στο Χαλέπι υπερέβη τους 10.300 στρατιώτες.

Οι κινήσεις της Τουρκίας ανάγκασαν τη Ρωσία να στείλει βαρύ οπλισμό με δύο πλοία μεταφέροντας πριν από μερικές μέρες συνολικά 150 άρματα μάχης και ΤΟΜΑ, προκειμένου να ενισχύσουν τις συριακές ένοπλες δυνάμεις που μάχονται κατά των τουρκικών δυνάμεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως καθ’ οδόν βρίσκονται και άλλα ρωσικά άρματα που μεταφέρονται διά θαλάσσης στη Συρία.

Τα απρόοπτα ανατρέπουν σχεδιασμούς

Η Τουρκία φαίνεται να μην ορρωδεί μπροστά σε τίποτε, προκειμένου να διατηρήσει εδάφη στα οποία εισέβαλε παράνομα και διεκδικεί κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Σε αυτήν της προσπάθεια θυσιάζει χιλιάδες ψυχές και αναδεικνύεται ο πιο αδίστακτος αιμοβόρος τρομοκράτης στην περιοχή.

Όμως, μέχρι πότε θα αποκρύβεται η αλήθεια όταν σήμερα ο μεγάλος εχθρός για το ανθρώπινο γένος αναδεικνύεται ο θανατηφόρος ιός; Πώς θα μπορέσει να αποκρύψει κάτω από το χαλί τα χιλιάδες πτώματα από τον ιό και από τα πεδία των μαχών; Στην ιστορία του ανθρώπινου γένους υπάρχουν πολλές φορές και τα απρόοπτα που δεν έχουν συνυπολογισθεί στους κακόβουλους ή μη σχεδιασμούς κρατών και κυβερνήσεων.

Ο κορωνοϊός, ως μια απρόβλεπτη λαίλαπα, φαίνεται πως θα ανατρέψει πολλές μεθοδεύσεις και σχεδιασμούς και θα γυρίσει τον τροχό της Ιστορίας -όπως και η πανούκλα τον Μεσαίωνα -με περισσότερους ηττημένους παρά νικητές.

Κι η Τουρκία μάλλον θα βρεθεί ανάμεσα στους πρώτους.

ΠΗΓΗ:https://simerini.sigmalive.com/article/2020/4/18/doliophthoreas-psukhon-e-tourkia/