Ο Ερντογάν μάς είχε προειδοποιήσει. Ουδείς άκουσε…

Print Friendly, PDF & Email

του Κωστάκη Αντωνίου

1 Δεκ 2016

Μον Πελεράν 2 και χωριστά τραπέζια

Ο «Πολίτης» είχε προηγηθεί του Μουσταφά Ακιντζί στη φόρμουλα των δύο χωριστών τραπεζιών. Ή, καλύτερα, του έδωσε τη σκυτάλη να συνεχίσει και να προβάλει τη «λύση» των δύο τραπεζιών, ως «χρυσή τομή» στη συνέχιση του «διαλόγου», μετά την κατάρρευση των ψευδαισθήσεων στο Μον Πελεράν 2. Συγκεκριμένα η εφημερίδα, σε κύριο θέμα της την περασμένη Παρασκευή, έφερε στο φως τη συγκεκριμένη φόρμουλα, την οποία παρουσίασε σαν πρόταση του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τον «Πολίτη» -και τον… Μπάιντεν- στο ένα τραπέζι θα κάθονται ο Αναστασιάδης και ο Ακιντζί για να συζητούν το εδαφικό, και στο άλλο τραπέζι θα κάθονται η Ελλάδα, η Βρετανία και η Τουρκία, για να συζητούν το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Μάλιστα, προσετίθετο ότι η πρόταση συναντά την αντίδραση της τουρκικής πλευράς.

Δεν γνωρίζουμε αν η διχοτόμηση των συνομιλιών ήταν πρόταση αμερικανόπνευστη ή τουρκική, αλλά η αλήθεια αποκαλύπτει πως αμέσως μετά τη δημοσίευση του «Πολίτη», ήρθε ο Ακιντζί και την προέβαλε ως τουρκική. Δήλωσε συγκεκριμένα: Στο ένα τραπέζι θα παρακαθίσουν Τουρκία, Ελλάδα και Βρετανία για να συζητήσουν το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, και σε άλλο τραπέζι οι δύο πλευρές θα συζητούν τα εναπομείναντα θέματα που έμειναν άλυτα μέχρι στιγμής, περιλαμβανομένου του εδαφικού, της εκ περιτροπής προεδρίας, άλλα στοιχεία της πολιτικής ισότητας και κάποια ζητήματα στο περιουσιακό που είναι άλυτα».

Αλλά ο Ακιντζί δεν έμεινε μέχρις εδώ. Προχώρησε και σε δεύτερη στήριξη της διαδικασίας του διχοτομημένου διαλόγου, και σε ομιλία του στη Σύνοδο του Βοσπόρου, τόνισε: «Μόνο με δύο χωριστά τραπέζια, όπου στο ένα θα συζητεί η ελληνοκυπριακή πλευρά με την τουρκοκυπριακή, και στο άλλο η Τουρκία, η Ελλάδα και η Βρετανία, και θα υπάρχει επικοινωνία μεταξύ τους, μπορεί να υπάρξει διέξοδος στις διαπραγματεύσεις».

Τελικά, η πρόταση… Μπάιντεν ήταν τουρκική και όχι μόνο η τουρκική πλευρά δεν απέρριψε τα χωριστά τραπέζια, αλλά τα προβάλλει ως μόνη διέξοδο από το αδιέξοδο.

Από την πρώτη στιγμή διαγνώσαμε την τουρκική πρόθεση. Σαφής στόχος, εγράψαμε, ήταν να αποκλεισθεί η Κυπριακή Δημοκρατία ως κρατική οντότητα από τη συζήτηση ζωτικών θεμάτων και τον τελικό λόγο να το έχουν οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Και βεβαίως, στο δεύτερο χωριστό τραπέζι να σχηματισθεί άξονας Τουρκίας-Βρετανίας για την επιβολή απαράδεκτων ρυθμίσεων στην ασφάλεια και στις εγγυήσεις. Να στηθεί, δηλαδή, σκηνικό Ζυρίχης-Λονδίνου και το Κυπριακό, από διεθνές θέμα, να καταστεί πρόβλημα Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας.

Ακούμε τώρα πως η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε αυτή την πονηρή διαδικασία, και ασφαλώς καλά έκανε. Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να είναι παρούσα σε κάθε διαδικασία επίλυσης του προβλήματος, διαφορετικά θα υπογράψει από μόνη της τον τουρκικό ισχυρισμό ότι είναι εκλιπούσα. Ότι δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η «Ρωμαίικη Διοίκηση της Νότιας Κύπρου», όπως μας αποκάλεσε προχθές ο Ερντογάν.

Οι Τούρκοι έχουν προ πολλού προσχεδιάσει τα επόμενα βήματά τους. Καλέσαμε τους ηγέτες μας, επανειλημμένα, να ακούν τι λένε οι Τούρκοι, επειδή δεν έχουν κανένα λόγο να αποκρύβουν τις περαιτέρω ενέργειές τους. Και αν άκουγαν τον Ερντογάν τι δήλωσε στις παραμονές του Μον Πελεράν 2, θα γνώριζαν εκ των προτέρων σε ποιες ενέργειες θα προχωρούσε ο Ακιντζί με εντολές της Άγκυρας.

Θυμίζουμε ότι ο ψευδοπρωθυπουργός Οζγκιουργκιούν, σε συνάντηση που είχε με τον Ερντογάν (10 Νοεμβρίου), είχε αποστηθίσει τι του είπε ο Τούρκος δικτάτορας. Αφού απέκλεισε την επιστροφή της Μόρφου, ο Ερντογάν τόνισε τα ακόλουθα: «Τις συμφωνίες εγγυήσεων δεν τις ακουμπώ ποτέ, αλλά εάν οι Ελληνοκύπριοι επιδείξουν συμβιβαστική στάση στο θέμα του χάρτη στο εδαφικό, και το αποτέλεσμα είναι εντάξει, τότε μπορούμε να καθίσουμε με την Ελλάδα σε πενταμερή και να συζητηθεί. Αλλά πριν από αυτό, δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει τίποτε».

Ουσιαστικά, ο Ερντογάν μας αποκάλυπτε τα επόμενα βήματα της Τουρκίας: Εάν αποδεχόμασταν τις τουρκικές θέσεις στο εδαφικό, τότε και μόνον τότε η Τουρκία θα συζητούσε θέμα εγγυήσεων. Συνέδεε, δηλαδή, εδαφικό και εγγυήσεις. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η διαπραγματευτική του ομάδα δεν έλαβαν υπ’ όψιν τις δηλώσεις Ερντογάν, πήγαν στο Μον Πελεράν χωρίς σχέδιο, έκαναν παραχωρήσεις στον αριθμό των Ελληνοκυπρίων που θα επέστρεφαν και τελικά έγινε αυτό που είχε πει ο Ερντογάν. Ούτε Μόρφου, ούτε ακύρωση εγγυήσεων.

Κατά τα άλλα, αντί να επικρίνεται η Τουρκία και ο Ερντογάν, οι ανανικοί επικρίνουν τον Κοτζιά και τον Αναστασιάδη, για το «διάλειμμα» που ζήτησε…

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/columns/stigma/384248/o-erntogan-mas-eixe-proeidopoiisei-oudeis-akouse

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.