Η βρετανική αντιμετώπιση του Covid-19, «η μεγαλύτερη αποτυχία…»

Print Friendly, PDF & Email

20.05.2020 11:20

της Φανούλας Αργυρού*

Η βρετανική κυβέρνηση και οι υπουργοί της βρίσκονται πλέον στο τοίχο για την αποτυχία τους να προστατεύσουν τους ηλικιωμένους στα γηροκομεία,  καθώς επιβεβαιώνεται μέρα με τη μέρα ολοένα και περισσότερο η καταστροφική «στρατηγική» τους, για  αντιμετώπιση της πανδημίας με τον κορωνοιό Covid-19. Με τις επικρίσεις να έρχονται απανωτές…

Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας και Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής των Κοινοτήτων Jeremy Hunt, αναθεωρώντας την βρετανική αντιμετώπιση του κορωνοιού και αφού η επιτροπή του πήρε μαρτυρίες από διάφορους καθηγητές, σύμβουλους της κυβέρνησης και πολιτικούς,  δήλωσε ότι «ορισμένες από τις ενέργειες της κυβέρνησης αντιπροσωπεύουν την μεγαλύτερη αποτυχία επιστημονικής συμβουλής προς τους υπουργούς κατά την διάρκεια της ζωής μας» («Guardian», 18/05/2020, άρθρο καθηγητή Anthony Costello «How did Sage get it so wrong? We must know» στη Guardian 18.5.2020).

O δε Jeremy Farrar, διευθύνων σύμβουλος του Wellcome Trust και μέλος της επιστημονικής ομάδας (Sage) που συμβουλεύει την βρετανική κυβέρνηση, ερωτηθείς την Πέμπτη 14/05/2020, πως και γιατί εγκατέλειψαν τα testing, ιχνηλάτηση και απομόνωση  στις 12 Μαρτίου 2020, δήλωσε «δεν θυμάμαι την αλήθεια γιατί τα testing (τι είπε το Sage) στις 12 Μαρτίου… (όμως) το testing υπήρξε κρίσιμο για όλες τις άλλες χώρες στον έλεγχο της επιδημίας, ήταν λάθος έπρεπε να κάνουμε testing ενωρίτερα». («Guardian», 18/05/2020).

Διευθυντές γηροκομείων κατηγορούν την βρετανική κυβέρνηση ότι απέτυχε να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της και άφησε απροστάτευτους τους ηλικιωμένους, σε δεύτερη μοίρα, καθώς υπάρχει διαφορά μεταξύ ρητορικής και πράξεων από πλευράς κυβέρνησης. («Sky News», 19/05/2020, «Coronavirus: Care home bosses say there is ‘stark’ difference between government talk and reality»)

Παραδοχή Υπουργού – φταίνε οι σύμβουλοι

Τελικά αναγκάστηκε να παραδεχθεί στις 19 Μαΐου 2020 η Υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Therese Coffey όταν στριμώχθηκε από την παρουσιάστρια του τηλεοπτικού «Sky», Kay Burley σε συνέντευξή που της έπαιρνε για τις ευθύνες τους. Είπε η Υπουργός:  « Λανθασμένη συμβουλή (εννοείται από την επιστημονική τους ομάδα) στην αρχή του Covid-19 ίσως να οδήγησε σε λάθη». Με το 10 Downing Street να φαίνεται να δέχεται ότι οι υπουργοί φέρουν ευθύνες για τις αποφάσεις που πάρθηκαν στην αντιμετώπιση του κορωνοιού («Sky News», 20/05/2020, «Coronavirus: Almost 40,000 deaths with COVID-19 in England and Wales, ONS says»).

Η αντίδραση του πρωθυπουργικού γραφείου υποδεικνύει ότι η κυβέρνηση ίσως τώρα να προσπαθήσει να ρίξει τις ευθύνες στους επιστημονικούς και ιατρικούς της σύμβουλους. Αυτό, όμως,  με τη σειρά του φέρνει στο προσκήνιο το ερώτημα κατά πόσο οι υπουργοί, ζήτησαν και πήραν τη νομική άποψη του Γενικού Εισαγγελέα προτού πάρουν τα μέτρα που πήραν ή που απέτυχαν να πάρουν.

Στις 18 Μαΐου 2020 στο άρθρο του στην Guardian ο καθηγητής παγκόσμιας υγείας στο University College London (Professor) Anthony Costello, πρώην διευθύνων σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τώρα μέλος και της νεοϊδρυθείσας ανεπίσημης επιστημονικής ομάδας Sage μεταξύ άλλων ζήτησε να δημοσιοποιηθεί η συμβουλή της επίσημης ομάδας Sage  προς την κυβέρνηση. Για να εξακριβωθεί γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο τα πήγε τόσο στραβά στην αντιμετώπιση του Covid-19. Χαρακτηριστικός ο τίτλος του άρθρου «How did Sage get it so wrong? We must know» («Πως η Sage πήγε τόσο λάθος; Πρέπει να γνωρίζουμε»).

Να πούμε ότι η επίσημη ομάδα Sage καλύπτει με συνεχή αδιαφάνεια τις συμβουλές της και εδώ και μέρες αρνείται να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά των συμβουλών της προς την κυβέρνηση.

«Πολύ λίγα, πολύ αργά, πολύ ελαττωματικά»

Θα κλείσω με το καταπελτικό άρθρο του BMJ (British Medical Journal) του Βρετανικού Ιατρικού Περιοδικού, στις 15 Μαΐου 2020 με τίτλο «Πολύ λίγα, πολύ αργά πολύ ελαττωματικά» («Too little, too late, too flawed»).

«Η κυβέρνηση του ΗΒ», έγραψαν μεταξύ άλλων  στο άρθρο, «και οι σύμβουλοί της πίστευαν ότι ήσαν πολύ καλά προετοιμασμένοι όταν ο Covid-19 θέριζε στην Ανατολική Ασία, όμως, τι πήγε στραβά και στις 12 Μαΐου είχαμε 30,000 θανάτους σε νοσοκομεία και στις κοινότητες; Ποίος ήταν ο ρόλος για τη δημόσια υγεία στη μεγαλύτερη κρίση από το 1918 με την ισπανική γρίπη;

Εκείνο που είναι ξεκάθαρο είναι ότι δεν ήσαν καθόλου προετοιμασμένοι και παρόλο που όλες οι αδυναμίες είχαν εντοπιστεί με την Άσκηση Cygnus το 2016 τίποτα δεν έκαναν για να είναι έτοιμοι, τις αγνόησαν…»

Ψευδαισθήσεις – και αγέλη ανοσίας…

«Οι σύμβουλοι με επικεφαλής τους Chris Whitty και Patrick Vallance ζούσαν σε ψευδαισθήσεις, υποστηρίζοντας αγέλη ανοσίας βασισμένοι στη λανθασμένη άποψη ότι οι περισσότερες περιπτώσεις θα ήσαν ήπιες σαν μια γρίπη. Αν η κυβέρνηση απέτυχε στο καθήκον της να προστατεύσει το λαό απέτυχε να προστατεύσει και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό».

Και ολοκλήρωσε το άρθρο, τονίζοντας ότι η επιστημονική άποψη που ακολούθησε ουσιαστικά η κυβέρνηση ήταν στενοκέφαλη και κανένας από τις επιτροπής ειδικών δεν ήταν ειδικός/αρμόδιος στην εξεύρεση και εφαρμογή πολιτικής για την δημόσια υγεία…

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Ο «μοναχικός» δρόμος προς την αποτυχία

Οι θάνατοι μέχρι σήμερα

Μέχρι σήμερα το πρωί οι θάνατοι λόγω Covid-19, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει καθημερινά η κυβέρνηση από νοσοκομεία και κοινότητα/γηροκομεία έφθασαν τις 35,341. 

Όμως το Τμήμα Στατιστικής που έχει πιο έγκυρα στοιχεία εφόσον βασίζεται σε πιστοποιητικά θανάτου παρόλο ότι καθυστερεί να δώσει τα στοιχεία της,  βρίσκει ότι οι θάνατοι στα γηροκομεία ξεπέρασαν κατά πολύ τις 10,000.

Θάνατοι λόγω Covid-19 με αναφορά στα πιστοποιητικά θανάτου – 41,020.

*Ερευνήτρια – δημοσιογράφος

ΠΗΓΗ:https://www.sigmalive.com/news/international/629810/i-vretaniki-antimetopisi-tou-covid19-i-megalyteri-apotyxia