Άκου μαξιμαλισμούς! Κύριοι, προσγειωθείτε, μη χαλάτε την ευχάριστη ατμόσφαιρα

Print Friendly, PDF & Email

24/5/2020

του   Άριστου Μιχαηλίδη   

Μα, τι είναι αυτά που λένε οι κοινοτάρχες της Τηλλυρίας; Δεν βλέπουν τι όμορφη ατμόσφαιρα πάει να δημιουργηθεί τώρα που τηλεφωνήθηκαν Αναστασιάδης και Ακιντζί, κι έκαναν το πρώτο βήμα για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων; Δεν άκουσαν και τον Τατάρ ακόμα που έλεγε ότι είναι έτοιμοι για συνεργασία με την ελληνοκυπριακή διοίκηση; Δεν άκουσαν και το ΑΚΕΛ, που χαιρετίζει τη «σταδιακή άρση των περιορισμών διακίνησης από τα σημεία διέλευσης», χωρίς να ζητά επιστημονική τεκμηρίωση; Ε, τι θέλουν, δηλαδή, να μας χαλάσουν την ατμόσφαιρα; Άκου, τι λένε! «Δίδονται διευκολύνσεις προς τους Τουρκοκύπριους για μετάβαση στα Ιατρικά Κέντρα της ελεύθερης Κύπρου», ενώ οι κάτοικοι Τηλλυρίας ακυρώνουν θεραπείες «λόγω της ταλαιπωρίας που έχει δημιουργηθεί με τις αποστάσεις και το οδικό δίκτυο». Κι ότι «δίδονται διευκολύνσεις προς τους Τουρκοκυπρίους για μετάβαση στην ελεύθερη Κύπρο για εργασία», ενώ οι κάτοικοι της περιοχής υποχρεώθηκαν να παραιτηθούν από τις εργασίες τους στην περιοχή Λευκωσίας λόγω κλεισίματος των οδοφραγμάτων». Κι ότι «δίδονται διευκολύνσεις προς τους Τουρκοκυπρίους για μετάβαση στις ελεύθερες περιοχές για σκοπούς εκπαίδευσης, τη στιγμή που τα παιδιά μας από τον Μάρτιο έχουν σταματήσει τη μετάβασή τους για σκοπούς επιμόρφωσης και φροντιστηρίων».

Τι είναι αυτά τα επιχειρήματα τώρα; Μόνο προβλήματα στην επανένωση και στην ειρηνική συμβίωση μπορεί να δημιουργήσουν, δεν ταιριάζουν καθόλου μέσα στην καλή μας την ατμόσφαιρα, και συγγνώμη που το λέω έτσι ωμά. Εδώ είδαμε και πάθαμε να γίνει μια πρώτη συμφωνία για τα οδοφράγματα, δεν μπορούμε να θυσιάζουμε το ευρύτερο καλό για τους ξεχασμένους κατοίκους της Τηλλυρίας. Στο κάτω – κάτω, απλώς τους ξέχασαν, δεν το έκαναν σκόπιμα. Εξάλλου, είναι γνωστό ποιοι είναι πάντα σε προτεραιότητα άμα γίνονται τέτοιες συμφωνίες. Για το καλό του τόπου, εννοείται, εξυπηρετούνται οι Τουρκοκύπριοι πρώτα κι αν υπάρχει περιθώριο μπορεί να εξυπηρετηθείτε κι εσείς. Μήπως, έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο κανένα ελληνοκυπριακό κόμμα να του λέει ότι πρέπει να βρει λύση για τη διέλευση προς Λευκωσία των απομονωμένων κατοίκων της Τηλλυρίας; Όχι. Ενώ, «για το θέμα των Τουρκοκυπρίων εργαζομένων και μαθητών, πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, που εργάζονται και φοιτούν, αντίστοιχα, στις ελεύθερες περιοχές ενώ διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές», έστειλε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ και λέει στον Πρόεδρο: «Παρακαλούμε να μας πείτε κατά πόσο οι Αρχές της Δημοκρατίας έχουν προβεί σε σχεδιασμό ή προτίθενται να το πράξουν» για να διευκολύνεται «η καθημερινή διέλευση αυτών των συμπατριωτών μας». Βλέπετε, κύριοι κοινοτάρχες, ποιος ζήτησε τη δική σας διευκόλυνση; Οι Ελληνοκύπριοι της Τηλλυρίας μπορούν να περιμένουν μέχρι να αποκτήσουν ηγεσία που θα μπορεί να βλέπει και πέρα από την τραγική μοίρα των καημένων των Τουρκοκυπρίων, η οποία προσφέρεται για επίδειξη ανθρωπιστικού πνεύματος. Η τραγική μοίρα των Ελληνοκυπρίων δεν συγκινεί κανέναν. Ούτε τους ίδιους τους Ελληνοκύπριους.

Γι΄ αυτό σταματάτε να καταγγέλλετε ότι «μέχρι και ψες οι κατοχικές δυνάμεις δημιουργούν εντάσεις και αχρείαστες καθυστερήσεις όσον αφορά την απρόσκοπτη μεταφορά ασθενών με ασθενοφόρο από τον Πύργο προς το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας». Δεν το κατανοείτε πως όταν λέτε για «κατοχικές δυνάμεις» εκφεύγετε από την κοσμιότητα των γλωσσαρίων; Εξάλλου, εσείς τις κατοχικές δυνάμεις τις γνωρίζετε από πρώτο χέρι όταν σας αρνούνται ακόμα και τη σωτήρια δίοδο μέσα από τα Κόκκινα. Δεν το χωνέψατε ακόμα, όπως όλοι οι υπόλοιποι; Πρέπει να τα καλλωπίζουμε τα πράματα, αγαπητοί κοινοτάρχες, για να γίνονται πιο εύπεπτα, πιο αποδεκτά, να μην τα φορτώνουμε όλα στις κατοχικές δυνάμεις, έχουν κι αυτές τα δίκαια τους. Δέστε, όμως, τι μεγαλοψυχία επιδεικνύουν και θα επιτρέψουν σε πέντε εγκλωβισμένους μαθητές να έρθουν από το Ριζοκάρπασο για να πάρουν μέρος στις Παγκύπριες Εξετάσεις! Πέντε Ελληνοκύπριοι μαθητές έναντι 1.500 Τουρκοκύπριων εργαζομένων. Κάνουν κι αυτοί τις υποχωρήσεις τους. Έτσι είναι οι διαπραγματεύσεις της ηγεσίας μας, που βλέπει την κατοχή υπό την ανθρωπιστική της διάσταση. Θα ήταν μαξιμαλισμός να ζητήσει να περνούν και οι κάτοικοι Τηλλυρίας για να πηγαίνουν στη Λευκωσία κι ας μην σταματούσαν πουθενά στα κατεχόμενα. Θα μπορούσε να σας το εξηγήσει κι ο Κιζίλγιουρεκ αν είχατε την απαραίτητη ενσυναίσθηση.

ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/943166/akoy-maximalismoys-kyrioi-prosgiotheite-mi-chalate-tin-efcharisti-atmosfaira