Ξυπόλητοι στ’ αγκάθια

Print Friendly, PDF & Email

του Κώστα Βενιζέλου

3 Δεκ 2016pastedGraphic.pdf

Προς τι η κρίση που ξέσπασε στο Μοντ Πελεράν 2; Τι άλλαξε που οδήγησε τον Πρόεδρο να εγκαταλείψει τις προϋποθέσεις που ο ίδιος έθετε για επάνοδο στις συνομιλίες; Προφανώς εφαρμόστηκε και πάλι το δόγμα «το ζητά ο Μουσταφά θα γίνει». Το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί, δεκαοκτώ μήνες λειτουργεί το δόγμα: η Τουρκία αποφασίζει (την πορεία), η Κύπρος (τελικά) την δέχεται. Ο Πρόεδρος  αποδέχθηκε όσα απέρριπτε στο Μοντ Πελεράν 2 για καθορισμό οδικού χάρτη. Αποδέχθηκε χρονοδιάγραμμα, μάλιστα ασφυκτικό, με βάση ένα ανακοινωθέν που ουσιαστικά λέει πως θα συζητήσουν στην Κύπρο και μετά, σε τρεις ημέρες στην Ελβετία, θα κλείσουν το Κυπριακό (μάλιστα, όχι με συνολική συμφωνία αλλά μια πολιτική ενδιάμεση συμφωνία). 

Στις 9 του Γενάρη θα συναντηθούν στη Γενεύη και στις 11 θα ανταλλάξουν χάρτες! Για κριτήρια ούτε λόγος, ούτε καν για διαπραγματεύσεις. Τα κριτήρια, που τα εφηύρε η τουρκική πλευρά για να καθυστερήσει την ουσιαστική συζήτηση του εδαφικού και για να μην καταθέσει χάρτη παρά μόνο την τελευταία στιγμή, πάνε περίπατο όπως και η απαίτηση για συμφωνημένο χάρτη. Τώρα, με δύο χάρτες υπό μάλης, και χωρίς άλλες προϋποθέσεις, θα προσέλθουν σε πενταμερή∙ πενταμερή όχι πολυμερή. 

Θα μετάσχουν «οι δύο πλευρές» (ως κοινότητες ή ως δύο οντότητες στην Κύπρο) μαζί με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις (ως γνωστό 2+3=5) – η Κυπριακή Δημοκρατία πάει κι αυτή περίπατο! Αυτοκαταργείται στην πενταμερή). Η τουρκική πλευρά δεν έχει πλέον κίνητρο να διαπραγματευθεί πριν από την πενταμερή∙ δεν έχει λόγο αφού η σύγκλησή της έχει συμφωνηθεί τελεσίδικα.

Τι θα πει σε όσους στον διεθνή χώρο ενημέρωσε ο Πρόεδρος μετά την κατάρρευση στο Μοντ Πελεράν; Ότι τελικά είχε δίκαιο ο κ. Ακιντζί που ζητούσε ημερομηνία για πενταμερή ανεξαρτήτως εάν θα συμφωνηθεί το Εδαφικό και οι άλλες εκκρεμότητες; Ότι η κρίση που ξέσπασε ήταν παρεξήγηση και δίκαιο είχε ο φίλος μας ο Μουσταφά (δηλαδή ο Ταγίπ); 

Στον λαό τι θα πει όταν όλες οι συνθήκες υπό τις οποίες συγκαλείται η πενταμερής ευνοούν την τουρκική πλευρά; Η προ ολίγου απευκταία διασύνδεση εδαφικού και εκ περιτροπής με τις εγγυήσεις και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, αποτελεί πλέον τον άξονα γύρω από τον οποίο θα περιστραφεί η πενταμερής. 

Η συμφωνία του δείπνου αποτελεί μια άτακτη υποχώρηση της ε/κ πλευράς. Η συμφωνία του δείπνου έγινε χωρίς προφανώς να ληφθεί υπόψη από τον Ε/κ ηγέτη το τι συμβαίνει στην Τουρκία. Και δεν είναι μόνο οι απειλές και η πρόταξη επεκτατικών σχεδιασμών της Άγκυρας, που προφανώς και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, είναι και τα όσα διαδραματίζονται στο εσωτερικό της Τουρκίας. Η συμφωνία του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας με τους εθνικιστές για αναθεώρηση του συντάγματος επηρεάζει τους χειρισμούς της Άγκυρας δεδομένης και της στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτά δεν μπορούν να θεωρούνται άσχετες λεπτομέρειες όταν λαμβάνονται κρισιμότατες αποφάσεις για το μέλλον μας. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναλαμβάνει ένα τεράστιο ρίσκο αφού πλέον το μόνο που μπορεί να μας σώσει είναι η πλεονεξία της Τουρκίας. Πάντως, ας θυμούνται πως μια… επιτυχία θα πρέπει να περάσει από δημοψήφισμα. Έχουν εικόνα για τι επικρατεί στην κοινωνία; Ή μήπως έχει ληφθεί απόφαση να κλείσει το Κυπριακό με «λύση» ή με οριστικό αδιέξοδο και… όποιον πάρει ο χάρος. 

ΣΗΜ.: Διέκοψε ο Πρόεδρος το Μοντ Πελεράν 1 για… να ενημερώσει την Ελλάδα και προχθές πήρε απόφαση για πενταμερή και δεν σήκωσε το τηλέφωνο να τους το πει. Ούτε καν για να δει εάν βολεύουν οι ημερομηνίες.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-k-venizelos/103/342872/xypolitoi-st-agkathia

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.