Σκληρό πόκερ στο Αιγαίο

25/8/2020

του  Ανδρέα Πιμπίσιη  

Σε αγώνα σκληρού πόκερ εξελίσσεται η κατάσταση στο Αιγαίο, με Ελλάδα και Τουρκία να προβαίνουν σε διπλωματικές αλλά και στρατιωτικές κινήσεις. Η Άγκυραν προχωρώντας σε ανανέωση της Navtex με την οποία επιτρέπει στο ερευνητικό Ορούτς Ρέις να συνεχίσει τις έρευνές του εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας προκαλεί προβληματισμό στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Το ταξίδι του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας, σε Αθήνα και Άγκυρα (σήμερα και αύριο) είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί ευθύς μετά τη λήξη της Navtex η οποία έληγε το βράδυ της 23ης Αυγούστου. Ωστόσο στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες για άλλη μια φορά φαίνεται πως λογάριαζαν χωρίς τον… Ερντογάν. Λίγο πριν τη λήξη της Navtex η Τουρκία ανακοίνωσε την ανανέωσή της μέχρι και τις 27 Αυγούστου.

Η κίνηση της Τουρκίας φαίνεται πως δεν ήταν τυχαία και προφανώς θέλει να τη συνδέσει με τις επόμενες ενέργειες από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακολουθώντας, ουσιαστικά, την πάγια τακτική της η Άγκυρα προσπαθεί να εκβιάσει τις εξελίξεις στην ΕΕ αλλά και το πώς θα κινηθεί ο διάλογος ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα υπό την εποπτεία των Γερμανών. 

Ανανεώνοντας τη Navtex μέχρι τις 27 Αυγούστου, η Τουρκία κρατά την κατάσταση στην περιοχή σε επίπεδο έντασης δυσκολεύοντας την προσπάθεια της Γερμανίας να πετύχει έναρξη ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου. Παράλληλα κρατεί το θερμόμετρο στο κόκκινο μέχρι και την άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ στο Βερολίνο. Θέλοντας, ενδεχομένως, να εκβιάσει ένα αποτέλεσμα (έστω κι αν δεν θα ληφθούν αποφάσεις) το οποίο να την ωφελεί. 

Η γερμανική Κυβέρνηση εξέφρασε τη «λύπη» της για την παράταση της τουρκικής Navtex τονίζοντας ότι «η παράταση των σεισμολογικών ερευνών του τουρκικού πλοίου εκεί στην παρούσα κατάσταση αποτελεί βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση, διότι αυτό που τώρα χρειαζόμαστε είναι μηνύματα αποκλιμάκωσης». Προειδοποίησε μάλιστα ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο επιβαρύνει τη σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και ενδεχόμενη κλιμάκωσή της θα έχει ακόμη βαρύτερες συνέπειες.

«Λυπούμαστε για αυτή την ανακοίνωση της Τουρκίας. Από τη δική μας σκοπιά, η παράταση των σεισμολογικών ερευνών του τουρκικού πλοίου εκεί αποτελεί στην παρούσα κατάσταση βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση, διότι αυτό που τώρα χρειαζόμαστε είναι μηνύματα αποκλιμάκωσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παράταση της Navtex από την πλευρά της Άγκυρας μέχρι τις 27 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία πραγματοποιείται στο Βερολίνο το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το Βερολίνο ανησυχεί για το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύγκρουσης στην περιοχή, ο κ. Μπούργκερ επισήμανε ότι η γερμανική Κυβέρνηση λαμβάνει «πολύ σοβαρά» υπόψη της τις εντάσεις και «ανησυχεί πολύ» ότι αυτές οι εντάσεις «επιβαρύνουν ήδη τις σχέσεις μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας και ότι, εάν οι εντάσεις αυξηθούν, μια περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε να έχει ακόμη πιο βαριές συνέπειες» (ενν. στις σχέσεις με την Ε.Ε.).

Αναφερόμενος στις επαφές που θα έχει ο κ. Μάας στην Αθήνα και στην ‘Αγκυρα, ο κ. Μπούργκερ σημείωσε ότι οι προσπάθειες του Βερολίνου ήταν και παραμένουν αναγκαίες, καθώς, όπως είπε, «παραμένει από τη σκοπιά μας απαραίτητος ένας απευθείας διάλογος και βήματα προς αποκλιμάκωση και από τις δύο πλευρές, προκειμένου να βρεθεί λύση στην ένταση».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, ανέφερε ότι η ομοσπονδιακή Κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητο να συνομιλεί και να παραμείνει σε συνομιλίες με τις δύο πλευρές: Πρόκειται για μια περιοχή όπου «χρειαζόμαστε σταθερότητα και όχι εντάσεις» και για αυτό η Κυβέρνηση προσπάθησε και θα συνεχίσει να προσπαθεί «να έλθουν σε απευθείας διάλογο η Ελλάδα και η Τουρκία και να διαβουλευθούν τα διαφιλονικούμενα θέματά τους άμεσα ο ένας με τον άλλον». 

Αντίδραση και από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ναμπίλα Μασραλί, παρέπεμψε στα συμπεράσματα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ υπενθύμισε ότι οι 27 «εξέφρασαν την πλήρη αλληλεγγύη τους με την Ελλάδα και την Κύπρο, επικαλέσθηκαν και επαναβεβαίωσαν τα προηγούμενα συμπεράσματά τους σε σχέση με τις παράνομες γεωτρήσεις».

Απάντηση με αεροναυτική άσκηση 

Με μεγάλη αεροναυτική άσκηση απάντησε η Ελλάδα στις προκλήσεις της Άγκυρας και στην επέκταση της παράνομης τουρκικής Navtex. Η άσκηση θα γίνει με πραγματικά πυρά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. 

Στο πλαίσιο αυτό, με νέα Navtex δεσμεύονται για την πραγματοποίηση της άσκησης, από τις 25 έως τις 27 Αυγούστου, οι περιοχές ΝΑ Κρήτης, Καρπάθου, Ρόδου και Νοτίως Καστελλορίζου.

Σύμφωνα με πληροφορίες «κατόπιν της παράτασης της προηγούμενης παράνομης αγγελίας NAVTEX στην οποία προχώρησε η Τουρκία το απόγευμα της 23ης Αυγούστου για την συνέχιση των ερευνών του Oruc Reis έως τις 27 Αυγούστου 2020 και 23.59 ώρα Ελλάδος, η Ελλάδα θα δεσμεύσει με αγγελία NAVTEX περιοχή αεροναυτικών ασκήσεων εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην ευρύτερη περιοχή ΝΑ Κρήτης, Καρπάθου, Ρόδου και νοτίως Καστελλορίζου. Η NAVTEX θα ισχύσει από τις πρωινές ώρες της 25ης Αυγούστου ως τις βραδινές ώρες της 27ης Αυγούστου 2020».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, προειδοποίησε την Ελλάδα σε περίπτωση που στα πλαίσια της άσκησης εισέλθουν ελληνικά πλοία στην περιοχή που περιλαμβάνει η τουρκική Navtex.

Λιμάνι ανεφοδιασμού θέλει να φτιάξει στην Αμμόχωστο

Λιμάνι επιμελητείας για τα πολεμικά της πλοία θα ιδρύσει η Τουρκία στα κατεχόμενα, σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ. Ενώ συνεχίζονται οι έρευνες των πλοίων Ορούτς Ρέις και Γιαβούζ στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία θα αναγείρει «λιμάνι επιμελητείας (lojistik στα τούρκικα)» [ανεφοδιασμού και συντήρησης] στα κατεχόμενα για τις ανάγκες των πολεμικών της πλοίων, σύμφωνα με τη Γενί Σαφάκ.

 Στο χθεσινό δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας αναφέρεται ότι οι εργασίες για το λιμάνι στην Αμμόχωστο ή στο Τρίκωμο βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης και μόλις αυτή ολοκληρωθεί, τα βήματα θα επιταχυνθούν. 

«Το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις, υπό τη συνοδεία πολεμικών πλοίων στις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και το γεωτρύπανο Γιαβούζ  συνεχίζουν απρόσκοπτα τις έρευνές τους για φυσικό αέριο και υδρογονάνθρακες στις περιοχές που τους αδειοδότησε η βόρεια Κύπρος στα ανοικτά της Κύπρου».

 Η εφημερίδα προσθέτει ότι η αυξημένη κινητικότητα στην περιοχή και ιδιαίτερα στην ανατολική Μεσόγειο, ώθησε την Τουρκία για νέες έρευνες. «Οι προσπάθειες των ΗΠΑ, Ισραήλ και Γαλλίας να αποκτήσουν στρατιωτική βάση στη νότια Κύπρο, έπαιξαν αποτελεσματικό ρόλο. Οι πρώτες επαφές για ίδρυση στρατιωτικού λιμανιού στον νησί ξεκίνησαν τον προηγούμενο χρόνο». Μια ομάδα από το γενικό επιτελείο των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων πρόσθεσε, είχε μεταβεί τότε στα κατεχόμενα πραγματοποιώντας τις πρώτες συναντήσεις.

 Σημειώνεται ότι μαζί με την έναρξη εργασιών του γεωτρύπανου Φατίχ στην ανατολική Μεσόγειο αποφασίστηκε να ενδυναμωθεί ο τομέας του ανεφοδιασμού και συντήρησης των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται στην περιοχή. Σύμφωνα με αυτό, εκπονήθηκε μελέτη, που καθόρισε την κατεχόμενη Αμμόχωστο ή το Τρίκωμο ως τοποθεσίες που θα μπορούσαν τα πολεμικά πλοία να ανεφοδιάζονται. 

 Η Γενί Σαφάκ αναφέρει επίσης ότι η «κυβέρνηση» στηρίζει την Τουρκία για το θέμα του λιμανιού και το γενικό επιτελείο των ναυτικών δυνάμεων έκανε προγραμματισμό για το λιμάνι επιμελητείας με τις εργασίες να βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης. 

ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/1004256/skliro-poker-sto-aigio